Replica grefierilor catre ministrul Justitiei, care i-a facut nepriceputi in operarea programului ECRIS IV: „Sunteti varza!”

Scris de:

24.11.2010 16:41
Vizualizari: 7244

Federatia Nationala Sindicala Projust, care numara peste 5000 de grefieri din toate instantele si parchetele, adreseaza prin intermediul site-ului Lumeajustitiei.ro un drept la replica vizavi de afirmatiile ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, care i-a facut nepriceputi in a opera noul program ECRIS IV, intr-o replica adresata site-ului nostru si postata marti pe site-ul ministerului. Problemele implementarii programului ECRIS IV au dat si dau mari dureri de cap grefierilor, fiind inexplicabil cum dupa ce s-au platit 1,6 milioane de euro pentru acest program, care a intarziat cu trei ani fata de data planificata, pot aparea asemenea dificultati. Ministerul Justitiei a fost total netransparent asupra cauzelor intarzierii nepermise a acestui program - intarziere reclamata inclusiv de CSM - pentru care banii s-au dat inca din 2006, din informatiile noastre, unei firme grecesti – European Dynamics, care apare azi semnata in subsolul site-ului www.just.ro al ministerului. Joi, la sediul Ministerului Justitiei are loc o intalnire intre misteriosul grup de lucru al ECRIS IV si reprezentantii grefierilor care au formulat nenumarate obiectiuni vizavi de acest program. Am dorit sa participam si noi la aceste discutii, insa oficialii MJ ne-au refuzat, pe motiv “este o discutie tehnica si vor avea loc si debateri despre securitatea datelor si a sistemului, care nu pot fi facute publice.” Asa sa fie! Publicam in continuarea replica FNS Projust catre ministrul Justitiei.

DREPT LA REPLICA

Avand in vedere Precizarea postata de Ministerul Justitiei la data de 23 noiembrie 2010, vis-a-vis de materialul ,,DEZASTRU – Grefierii se iau cu mainile de cap in ECRIS IV” intelegem sa avem un drept la replica ce dorim a fi publicat pe blogul Lumea Justitiei.

O observatie strict gramaticala : unele instante inseamna mai mult de una, pe principiul ,,o instanta – doua instante – mai multe instante”. In material se precizeaza ca in unele dintre instante ECRIS IV functioneaza de mai multe luni, insa programul a fost instalat numai la Judecatoria Sector 4 Bucuresti, deci corect era ,,intr-o instanta acest program functioneaza de cateva luni”

O eroare de aritmetica elementara: intre datele de 19-20 noiembrie 2010 si 25 noiembrie 2010 nu sunt 3 (trei) zile asa cum se sustine in material.

La capitolul ,,Toma Necredinciosul” nu credem ca maine, 25 noiembrie 2010, programul ECRIS IV va fi instalat in toate instantele. Am face pariu, dar stim ca Ministerul Justitiei nu isi respecta promisiunile.

La capitolul ,,Nu faceti ca ei” remarcam fraza ,,este evident ca asa zisele disfunctionalitati enumerate in articol sunt de fapt erori de operare, generate de necunoasterea programului ECRIS”. Vorbim noi peste cateva zile, sa vedem daca e vorba de necunoastere sau de disfunctionalitati grave ale sistemului. A! In cazul in care se blocheaza sistemul, speram ca persoanele responsabile din minister sa isi inainteze demisia de onoare in frunte cu Ministrul Justitiei.

La capitolul ,,abureli” ,,s-a preferat ca Ecris IV sa fie instalat de la inceput in teritoriu cu noul formular de citatie” este doar o dovada ca suntem considerati neinformati si nu cunoastem ca aceasta optiune nu era initial in program.

Sustineri fara acoperire:

,,noul program va imbunatati substantial managementul instantelor

Conform DEX On-line MANAGEMENT : s. n. Activitatea si arta de a conduce. 2. Ansamblul activitatilor de organizare, de conducere si de gestiune a intreprinderilor. 3. stiinta si tehnica organizarii si conducerii unei intreprinderi. [Pr.: me-nigi-ment] – Cuv. engl.

Am intreba ce legatura are sula cu prefectura, dar pentru ca Ministerul Justitiei poate interpreta sula ca altceva decat ,,unealta folosita de cizmari si cojocari” intrebam ce legatura are ECRIS IV (un program informatic) cu activitatea si arta de a conduce.

,,noul program va constitui un element anticoruptie esential in viziunea Ministerului Justitiei, coruptia vine de la grefieri, in special cei care lucreaza in ECRIS. Oare de ce cazurile de arestari din justitie din ultimii ani vizeaza magistratii, fie ei judecatori sau procurori? Oare de ce Inspectia Judiciara din cadrul CSM nu a identificat macar 1 grefier vinovat de coruptie prin ECRIS ?

,,noua varianta a functiei de repartizare aleatorie este mult mai complexaPai bine mai slujbasi din Ministerul Justitie, nu cumva sunt foarte multe instante din tara care repartizeaza termene dosarelor nou-intrate peste 6-12 luni ? (a se vedea mult apreciatul program de optimizare a volumului de activitate) Aveti voi cumva certitudinea ca judecatorii care primesc azi cauza spre solutionare vor mai face parte din completul caruia i s-a repartizat cauza si peste 6 luni ? Ei nu au voie sa se transfere, sa demisioneze, sa avanseze, sa se detaseze, etc. ? Nu au voie sa isi faca concediile de odihna sau cele medicale exact in ziua in care se solutioneaza cauza X (fara intentie bineinteles).

,,imposibilitatea de stergere a anumitor documente din dosar Hai ca deveniti simpatici : dosarul e una, documentele din ECRIS sunt alta. Pe baza documentelor din ECRIS nu se poate lua vreo decizie, de aceea dosarele cu care se intra in salile de judecata sunt volume de hartie si nu programe informatice.

,,posibilitatea de verificare a datei in care au fost completate campurile…..ceea ce permite presedintilor de instanta sa verifice data cand au fost lucrate dosarele Sa intelegem ca Ministerul Justitiei este de acord sa normeze munca personalului auxiliar de specialitate ? Ca in lipsa unei normari, nu se pot impune termene de lucru ! Am ajuns sa muncim ca sclavii pe plantatie, fara plata orelor suplimentare, fara acordarea de zile libere, ajungem sa dormim prin instante iar acasa lasam poze sa nu uite familiile cum aratam. Daca Ministerul Justitiei vrea sa normeze munca grefierului, atunci sa o faca degraba, cum o va face cum vom putea fi controlati !

,,statistica automata a dosarelor care nu au fost redactate in termen, etc Revenim la normarea muncii, pe cand ? Cat priveste ,,etc” ne e frica sa solicitam sa spunem ce inseamna.

,,documentatia de analiza fiind realizata mai ales de catre judecatori si personal de specialitate juridicaZau, fiind realizata ,,mai ales” ??? Adica au mai participat la documentatie si ceva vanzatori de la aprozare ? Ce dispozitii din coduri respecta ? Exista vreun cod (excludem pe cele similare Codului lui Da Vinci”) care sa permita specialistilor IT din instante, celor din D.E.T.I., membrilor C.S.M., etc. sa ia la cunostinta ce telefoane sunt ascultate ? Unde urmeaza a se face perchezitii ? Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti nu se mai respecta ? Au fost consultate sindicatele grefierilor ? Li s-a cerut parerea celor care lucreaza zi de zi cu aplicatia ECRIS 3 ?

Si tot la capitolul comentarii pe text:

Comisia de dezvoltare a aplicatiei Ecris NU a lucrat cu ECRIS IV, intrucat programul era intr-un litigiu. Componenta comisiei este o necunoscuta, nefiind identificata nici de marele ,,Goagle

,,Reprezentantii instantelor pilot” inseamna de fapt reprezentantii unei singure instante, intrucat doar la Judecatoria Sector 4 programul a fost instalat. Va contraziceti singuri cu fiecare fraza din material. Sustineti ca intr-o perioada de aproximativ 4 luni, s-au sustinut peste 100 de sedinte. Bai bine mai ,,matematicienilor” asta inseamna cel putin 1 sedinta pe zi, o sa va solicitam procesele-verbale sa vedem si noi ce s-a stabilit la fiecare din sedinte, cine a participat, ce masuri s-au luat, etc.

C.S.M.-ul lucreaza cumva cu programul ECRIS ? Ca daca nu, ce cauta el in comisie ?

I.C.C.J. cumva foloseste programul Ecris ? Ca daca da, justitiabilul nu are acces la acesta, iar daca nu iar se ridica problema participarii.

MJ-ul foloseste programul ECRIS ? Ca daca nu, deja jumatate din comisie nu lucreaza efectiv cu el.

Curtea de Apel Bucuresti a avut acces la Ecris IV pana luni, 22 noiembrie 2010? Ca daca nu e aceiasi poveste ce se aplica si in cazul Tribunalului Bucuresti, neavand pe ce lucra nu putea emite pareri.

S-au realizat cursuri de initiere pentru specialistii IT ! Asa si ? Au cumva cunostinte juridice specialistii IT ? Stiu ei ca nu exista calitatea ,,faptuitor” in fata instantei de judecata si ca aceasta poate exista numai la momentul urmaririi penale ?

Cunosc specialistii IT daca o infractiune are forma ,,consumata” (asa scrie in ECRIS, asa scriem si noi) Au ei legatura in vreun fel cu solutionarea cauzelor ? Introduc ei solutiile in Ecris ? Repartizeaza ei cauzele ?

Inainte de a se pune macar in discutie implementarea programului, trebuia ca Ministerul Justitiei sa organizeze cursuri pentru fiecare grefier din instante. Cursuri serioase, nu povesti ale specialistilor IT, cursuri la care cineva le demonstra ca in 8 ore de program un grefier are posibilitatea sa participe la sedinta de judecata, sa introduca amanatele si solutionatele, etc.

Cursuri de statistica pentru statisticieni ???? Pe ce lume traiti ???? Aceasta meserie NU exista in instante !!! Avem la schimb grefieri-statisticieni daca sunteti interesati.

Si daca tot vorbiti de modulul de statistica, atunci de ce mai avem nevoie de ,,statisticieni” ? Cine a scris materialul nu are nici o legatura cu ce se intampla in instante! Altfel nu se poate explica faptul ca ei sustin ca pentru dosarele aflate pe rol nu este obligatorie introducerea datelor statistice! Pai fara ele nu se poate introduce solutia !!! Sa intelegem ca toate dosarele aflate pe rol nu se vor mai solutiona sau daca se vor solutiona justitiabilii nu vor mai avea acces la ele ? Aplicatia de statistica de care vorbiti e un moft al celor doi conducatori de departamente, dar in fapt nici macar nu vorbim de o noua aplicatie ci doar de o interfata. si daca tot laudati programul ECRIS IV (cu modulul de statistica cu tot) ce rost a mai avut implementarea incepand cu 20 noiembrie a ,,programului de statistica provizoriu”.

A solicitat vreuna din institutiile indicate (Comisia Nationala de Statistica, Comisia Europeana, O.N.G. - urile) ca programul ECRIS IV sa aiba sub-modul de statistica ??? Daca nu mintiti publicul larg, atunci dorim sa vedem publicat pe site-ul Ministerului Justitiei copie a adresei Comisiei Europene in care se solicita implementarea ECRIS IV cu modul de statistica cu tot.

Concluzie ? Sunteti varza !!!! Cine a dat acceptul la publicarea precizarilor nu are cunostinta de ceea ce inseamna ECRIS sau de ceea ce inseamna instanta. Ne rezervam dreptul de a aduce in continuare opiniei publice detalii despre ceea ce inseamna folosirea unor fonduri PHARE de catre oameni nepriceputi.

,,sexul persoanei constituie un indicator statistic important" se mai afirma in materialul Ministerului Justitiei. Stiam si noi ca sexul e ceva important (si nu numai in statistica), mai ales in cazul persoanelor juridice. Intereseaza pe cei din MJ si lungimea/adancimea pentru vreo statistica ?

Dar starea de minoritate in cazul litigiilor de munca sau al cauzelor de contencios e la fel de importanta ? Modulul de statistica face din ECRIS IV un program inabordabil, iar in cateva zile de la implementare cand o sa avem cativa inculpati in libertate (a se vedea obligativitatea de a completa datele statistice inainte de a emite mandatele de arestare) vom avea confirmarea celor aratate de noi”

Raducu PETCU

presedinte executiv FNS Projust

Comentarii

# ANCA date 24 November 2010 18:18 +11

Super raspunsul. Poate reusim sa ii facem sa inteleaga ca nu suntem doar robii in robe gri ai instantelor, auxiliarii judecatorilor, asa cum ne cred marea lor majoritate.

# ortega date 25 November 2010 09:14 +6

Adevarul este ca individul, Predoiu, este un dobitoc. Si ca luju a afisat unele instantanee geniale ale primatei, de asemenea.

# doru date 24 November 2010 19:10 -15

Un raspuns neserios cu privire la o chestiune foarte serioasa care trebuia tratata ca atare. Nu asa dovedesc grefierii ca nu sunt incompetenti.Tara trista si unii danseaza in continuare dansul pinguinului.

# cristi date 24 November 2010 20:12 +9

Ce sti tu de "aceasta chestiune serioasa"? Daca ai citi mai atent mesajul transmis de ministru si ai avea posibilitatea sa "ai de a face cu celebrul ECRIS IV" abia atunci ai vedea cum arata aceasta "chestiune serioasa". Si daca se implementeaza acest program si tu vei avea un proces la o instanta o sa simti pe pielea ta cat de serioasa este "chestiunea". O sa chinui si tu alaturi de noi datorita acestei "chestiuni serioase". Pana atunci, lasa-ne pe noi sa incercam sa ne aparam, si sa va aparam, impotriva unui balaur care se pregateste sa ne si sa va, distruga.

# maricica date 24 November 2010 19:23 +12

Nici ca se putea mai bine sa raspunzi unor astfel de oameni. Mi-e teama insa ca nu vor dori sa inteleaga ca problema e la ei si se vor bate in continuare cu pumnii in piept de lucrarea lor mareata. Ca doar banii au fost dati- luati de cine trebuie, iar prostii au ramas sa munceasca cu aceasta "minune" a teshnicii moderne.

# DOINA date 24 November 2010 19:56 +13

"Domnu'" Doru, daca nici asta nu a fost raspuns serios, cam ce iti trebuie matale, ca sa fie serios? Mai argumentat de atat ... dar cred ca nu stii ce inseamna argumentat, asa ca scuze de pretentie. Iar despre incompetenta vorbim cand vei argumenta cele spuse de domnia ta.

# romanica date 24 November 2010 20:09 +8

ia sa vedem, mai au tupeu cei din MJ sa ne faca incompetenti ?
lupta trebuie mutata de pe bloguri
sa ne adresam Comisiei Europene, sa vina sa vada care sunt conditiile de munca ale unui grefier din Romania
daca cei din MJ doresc sa ne inchida gura, noi trebuie sa tipam mai tare !
uite ca apar oameni care au curajul sa semneze si nu se ascund in spatele unor ,,precizari" ale Ministerului Justitiei

# nico date 24 November 2010 20:42 +12

Bravo Radu,
Sper ca maine cei din comisia de lucru care se vor intalni si cu Stefi, sa fie de acord sa "asiste" o zi macar , un grefier in sedinta, ulterior la executarea lucrarilor dispuse de jude si daca s epoate la orele 16 sa plece acasa!!! A, bineinteles folosind oricare ercis 3 sau 4, oricum nu are sanse sa iasa pe usa instantei la orele 16. Singura diferenta este ca acel ecris 4 ne obliga sa ne vedem si mai rar familiile decat le/am vazut pana acum , in scurt timp majoritatea vom ajunge prin spitale si probabil ca in curand nu va mai avea cine sa lucreze , sau gresesc... vor intra in sedinte informaticienii care au beneficiat de pregatire in ceea ce priveste ecris 4 si pe deasupra sunt salarizati ca magistratii nu ca bietii si mult hulitii grefieri.
Nicoleta

# ffulg de nea date 24 November 2010 21:19 +11


Citeza pe ANCA
Super raspunsul. Poate reusim sa ii facem sa inteleaga ca nu suntem doar robii in robe gri ai instantelor, auxiliarii judecatorilor, asa cum ne cred marea lor majoritate.


Daca ministrul va intelege din mesaj ca de fapt scaunul dumisale se clatina, s-ar putea sa aiba o zi proasta. Fiind obisnuit cu Radu, s-ar putea sa nu dea insa atentie prea multa si sa citeasca pe diagonala. Conteaza insa CINE mai citeste!!! De noi nu i-a pasat niciodata si nu i-am atras atentia decat atunci cand a fost deranjat. Domnule ministru, Radu a deranjat suficient?
Articolul e de nota 10! Parca am strigat cu totii intr-un singur glas! Bafta pe maine, Stefania!

# GeoCH date 24 November 2010 22:01 +6

Deosebita consideratie pentru replica. In tara asta incompetenta tine cap de afis!

# mihaela date 25 November 2010 06:19 +6

Hai sa fim serioşi - ce- l interesează pe Predoiu de Ecris 4, etc....Este mult mai uşor să spună că din cauza proştilor de grefieri nu merge implementat programul decât din cauza unui program care este o mare varză ... Ca să nu mai vorbim de împrejurarea că nu se spune nimic, dar absolut nimic despre obligaţiile judecătorilor ( mulţi dintre ei nu ştiu să folosească nici Ecris 3 )...Asa că - fraţilor aţi uitat în ce ţară trăim ? unde vă credeţi ? munciţi până picaţi că oricum nu contaţi ( de-abia rămâneţi mai puţini la plată)...

# radu date 25 November 2010 08:13 +2

la intalnirea de azi de la MJ e prezenta Stefania Teleman, presedinta FNS Projust.
O asteptam cu amanunte

# flori date 25 November 2010 16:35 +7

Pentru noul program ecris IV, ne-am întâlnit toți grefierii pentru doua ore pentru a fi plimbați prin acest program. De la informaticieni a luat cineva cuvântul și de-abia se auzea singur ce spunea, ca restul sălii nu a auzit nimic, iar domnul de la CSM ne-a adus la cunoștință că datele pentru 50 de părți se introduc de grefier în două secunde. Asta ca să bănuiți cam în ce manieră se va face normarea muncii, asta dacă se va întâmpla cu adevărat vreodată. Așa se explică și aberația de ecris IV. Nu e de mirare.... :-x

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii