REVOLTA IMPOTRIVA PUSCARIEI NATIONALE – Intelectualii romani cer stoparea internarilor fortate a persoanelor asimptomatice: “Suntem printre putinele tari din lume care au recurs la o astfel de masura abuziva si nedemocratica... Spitale au stat goale in asteptarea cazurilor grave, in detrimentul pacientilor cu boli cronice... Frizeaza crima impotriva umanitatii... Nu poate fi invocata ca argument pentru incalcarea drepturilor a milioane de romani”

Scris de: B.G.

18.06.2020 16:01
Vizualizari: 5884

Stop puscariei nationale! Internarea fortata a persoanelor confirmate cu coronavirus, dar asimptomatice trebuie sa inceteze.



Asta cer, printre altele, zeci de intelectuali si patrioti romani, care au lansat un apel catre romani sa se ralieze la acest demers, astfel incat guvernul lui Klaus Iohannis (foto dreapta, langa Raed Arafat) sa tina cont de vocea romanilor.


Semnatarii apelului - printre care fostul presedinte al Colegiului Medicilor Vasile Astarastoae, actrita Carmen Tanase, reputatul medic Monica Pop si avocata Cosmina Cerva - acuza faptul ca sanatatea publica nu trebuie si nu poate fi invocata ca argument pentru incalcarea drepturilor a milioane de romani, si nici pentru distrugerea economiei si solicita incetarea de indata a internarii fortate a persoanelor asimptomatice.

Semnatarii apelului amintesc faptul ca zeci de spitale au stat goale doua luni de zile in asteptarea cazurilor grave de Covid-19, in detrimentul pacientilor cu boli cronice, degenerative, cardiace, oncologice, rare mai ales, a pacientilor carora, fiind amanati de la spitalizare, boala li s-a agravat si unii chiar au decedat.

 

Iata textul integral al apelului:


“In aceasta perioada de criza sistemica la nivel global, cand, in mai toate democratiile lumii, sub pretextul 'sigurantei colective', atacul asupra libertatilor individuale este fara precedent, consideram ca este de datoria noastra sa lansam un apel catre toti romanii de buna credinta.

Evolutiile de pana acum arata ca lupta impotriva epidemiei Covid-19 a devenit un alibi pentru incalcarea drepturilor inalienabile ale cetatenilor, precum si pentru restrictionarea nejustificata si disproportionata a libertatilor lor fundamentale, inclusiv exercitarea libertatii religioase, de expresie si de miscare.


Nu negam in nici un fel existenta noului virus, insa credem ca masurile luate pentru combaterea acestei epidemii au fost in mare parte arbitrare si/sau abuzive si au produs numeroase efecte colaterale negative atat pentru economia romaneasca, cat si pentru sanatatea multora dintre concetatenii nostri. Sanatatea publica nu trebuie si nu poate fi invocata ca argument pentru incalcarea drepturilor a milioane de romani, si nici pentru distrugerea economiei si a tesaturii sociale a Romaniei.

Pe zi ce trece, in intreaga lume apar indoieli tot mai mari cu privire la contagiozitatea, pericolul si rezistenta acestui virus. Tot mai multe voci cu autoritate din lumea stiintei si medicinei internationale confirma faptul ca isteria mediatica in legatura cu Covid-19 este  nejustificata.

Avem motive sa credem, pe baza datelor oficiale privind incidenta bolii in raport cu numarul de decese, ca aceasta pandemie este in fapt instrumentalizata pentru a impune, pe termen lung, forme inacceptabile de control social si de ingradire a drepturilor si libertatilor democratice.

Consideram, de asemenea, ca, in numeroase cazuri, masurile de izolare adoptate au precipitat o criza profunda care a distrus deja sectoare intregi ale economiei. Acest fapt are repercusiuni sociale si politice grave. Guvernul si Parlamentul Romaniei, precum si toti actorii responsabili au datoria sa opreasca aceste forme de inginerie sociala, luand masuri pentru a proteja cetatenii pe care ii reprezinta si in interesul carora sunt obligati sa actioneze. La fel, este de datoria acestora sa ajute familia, celula societatii, nepenalizandu-i si nediscriminandu-i pe cei slabi si varstnici, inclusiv prin  despartirea dureroasa de cei dragi.


Internarea fortata si tratamentul in spitale a persoanelor asimptomatice trebuie, de asemenea, sa inceteze imediat. Suntem printre putinele tari din lume care au recurs la o astfel de masura abuziva si nedemocratica. Nici macar OMS, care este la originea multor decizii gresite luate de diferite state, nu recomanda asemenea abordare extrema, expertii fiind de acord inclusiv ca persoanele cu simptome medii sa fie tratate ambulatoriu.

Cerem comunitatii stiintifice si medicale sa isi exercite vigilenta, astfel incat sa fie oferite tratamente pentru Covid-19 cu onestitate, pentru binele comun. Este necesar sa existe garantii ca interese economice obscure nu influenteaza deciziile celor aflati acum la conducerea Romaniei.

Ceea ce trebuie sa primeze este sanatatea cetateanului, nu garantarea profiturilor companiilor farmaceutice spre imbogatirea rapida a 'mafiei clientelare' transpartinice. Achizitiile publice, chiar si in situatii de urgenta, trebuie sa fie transparente. Subliniem, de asemenea, ca este inacceptabila din punct de vedere moral, folosirea unor vaccinuri care nu au fost suficient testate sau care incalca principii de bioetica – de exemplu, vaccinuri derivate din materiale provenite de la fetusi avortati.

Cerem ca sistemul medical sa revina la normal, configurarea stabilita in perspectiva si in timpul acestei pandemii dovedindu-se una falimentara. Zeci de spitale au stat goale doua luni de zile in asteptarea cazurilor grave de Covid-19, in detrimentul pacientilor cu boli cronice, degenerative, cardiace, oncologice, rare mai ales, a pacientilor carora, fiind amanati de la spitalizare, boala li s-a agravat, unii chiar sucomband. Un asemenea tratament frizeaza crima impotriva umanitatii.

Cerem restabilirea libertatii religioase, care potrivit Constitutiei 'nu poate fi limitata sub nici o forma'. Ingerinta autoritatii publice in viata liturgica, ca si hartuirea unor ierarhi, trebuie sa inceteze de indata. Pana in prezent biserica a fost supusa unor rigori care nu s-au aplicat nici magazinelor alimentare. Suntem ingrijorati ca hrana spirituala a fost considerata a fi neesentiala de catre decidenti, in timp ce esential a fost stabilit arbitrar doar accesul la hrana materiala.

Solicitam anularea tuturor amenzilor aplicate pe durata starii de urgenta pentru nerespectarea restrictiilor de circulatie, pe care CCR le-a declarat ca fiind lipsite de baza constitutionala. 

Solicitam si retragerea derogarii de la Conventia Europeana a Drepturilor Omului notificata de Romania. Lipsita de orice argument care sa ii sustina necesitatea, aceasta derogare trezeste serioase temeri ca ceea ce se doreste in realitate nu este combaterea unui virus, ci instaurarea unui regim politic autoritar.

Cerem incetarea practicilor totalitare de supraveghere si control care afecteaza dreptul la demnitate si la protectia datelor personale ale cetatenilor. Luand in considerare informatiile oficiale cu privire la starea de sanatate a populatiei si la evolutia infectarii cu virusul Covid-19, consideram ca multe din asa zisele masuri profilactice, vizeaza mai degraba supravegherea populatiei decat sanatatea ei.

Trebuie contracarata impostura flagranta a celor care, fara nicio legitimitate politica sau sociala, sustin politici de control drastic al populatiei recomandandu-se ca salvatori ai umanitatii. Responsabilitatea politica a celor care reprezinta poporul nu poate fi in niciun caz lasata pe mana unor 'experti' sau functionari nationali si internationali care, pe deasupra, mai apoi vor pretinde imunitate in fata legii.

Solicitam, de asemenea, furnizarea gratuita de catre stat a echipamentului de protectie a carui purtare este impusa in anumite spatii publice sau private. Este injust si inacceptabil ca populatiei sa i se impuna obligativitatea purtarii de masti, cat timp nu i se acorda si mijloacele necesare achizitionarii lor. Aceasta cu atat mai mult cu cat numarul celor care si-au pierdut locurile de munca a crescut simtitor.

Denuntam transformarea presei, prin subventiile guvernamentale oferite din bani publici, intr-un mijloc de manipulare si inspaimantare a cetateanului, pus in slujba sustinerii unor masuri arbitrare, fara o dezbatere publica reala.

Ii indemnam cu tarie pe cei care lucreaza in mass-media sa furnizeze informatii exacte si sa nu cenzureze, penalizeze, calomnieze si demonizeze pe cei care critica politicile guvernamentale, asa cum se intampla in prezent, din pacate, pe scara larga in social media, in presa scrisa si la posturile tv.

Numai oferirea de informatii corecte permite cetatenilor sa evalueze prin filtrul propriu faptele, fara a fi manipulati in favoarea unor interese partizane. O dezbatere democratica si onesta, care sa asigure participarea vocilor nealiniate, este cel mai bun antidot in fata riscului de a impune forme mai mult sau mai putin subtile de dictatura, care pot degenera usor in tiranii mai grave decat cele pe care societatea noastra le-a cunoscut in trecutul recent.

Ne dorim ca experti in economie, fara partizanat politic, sa caute solutii care sa transforme enormele imprumuturi facute de Ministerul Finantelor in ultimul timp in investitii de infrastructura, energie, in proiecte de reindustrializare a tarii, in finantarea industriei alimentare, in orice proiect care ar putea aduce plusvaloare si ar putea integra forta de munca plecata din tara, denumita generic 'diaspora'. Prioritara va trebui sa fie preocuparea pentru asigurarea hranei populatiei, in contextul in care experti ai ONU vorbesc despre 'o foamete de proportii biblice' in urma unei teribile crize economice anuntate post-pandemie.

Consideram necesara stabilirea urgenta a unui calendar concret al procesului electoral indispensabil oricarui regim democratic. In sectiile de votare se poate asigura cel putin regimul de siguranta sanitara din supermarketuri.

Se impune, de asemenea, sanctionarea tuturor celor care au comis abuzuri in gestionarea starii de urgenta, de la aplicarea unor sanctiuni fara o baza legala conforma Constitutiei, la raspandirea de informatii false cu privire la numarul persoanelor infectate sau vindecate (a se vedea cazul judetului Suceava) si a rezultatului dezastros ce a urmat deciziei de a bloca spitalele, care au fost inaccesibile pacientilor cu afectiuni grave. 

Ii invitam pe toti oamenii de buna credinta sa nu se sustraga datoriei de a coopera pentru binele comun si de a proteja sanatatea publica. Dorim si sustinem o astfel de cooperare, care nu poate ocoli, insa, respectarea Constitutiei Romaniei si a drepturilor si libertatilor individuale. Indatoririle civile la care sunt datori cetatenii implica recunoasterea de catre Stat a drepturilor lor.
 
Semneaza:


Prof. Univ. Vasile Astarastoae – medic
Acad. Eugen Mihaescu – artist plastic
Prof.Univ. Gheorghe Piperea - avocat
Prof.Dr. Monica Pop - medic oftalmolog
Carmen Tanase  - actrita
Daniel Tudorica - actor
Mihai Negovan - medic
Ioana Mihaela Popescu - profesor de fizica
Razvan Constantinescu –medic
Anca Nitulescu – medic
Cristian Vantu – medic
Prof. Univ. Radu Baltasiu
Conf. Univ. Costel Stanciu
Alexandru Petria – scriitor
Rodica Oltean – jurnalist
Corneliu Vlad – jurnalist
Denis Dinulescu – scriitor, dramaturg
Sorin Lavric – scriitor
Conf. Univ. Costel Stanciu – economist
Ing. Pompiliu Diplan – manager
Iulian Capsali – publicist, regizor
Dan Chitic – avocat
prof. Irene Mariana Tataru – antreprenor
Ing. Mihai Martu – manager TV
Eugen Popescu – jurnalist
Florin Marius Secalean – psiholog
Radu Cujba – editor carte
Camelia Leonte – scriitor
Claudiu Tarziu - jurnalist
Horia Tiganus – artist plastic
Theodor Mugurel Panait – inginer
Ing. Nicolae Musat - presedinte ASCIOR”
Cosmina Cerva – avocat”.

Comentarii

# Marius date 18 June 2020 17:32 +12

Nu este legal sa te interneze nevoluntar intr-un spital, fara sa existe o hotarare judecatoresca in acest sens, pentru ca reprezinta o privare de libertate. Daca vreti prin similitudine, ca la internarea medicala nevoluntara prevazuta de legea sanatatii mintale, unde este nevoie de o hotarare judecatoreasca, atat la internare, cat si la externare.

# Inchid A1? date 18 June 2020 17:56 +7

"Marcel Pavel a fost internat la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, însă nu a contractat noul coronavirus. Surse din unitatea sanitară au declarat pentru cotidianul.ro că Marcel Pavel suferă de o dublă pneumonie, afecțiune serioasă, dar care nu are nicio legătură cu virusul care a oprit lumea în loc. Situația e cu atât mai ciudată cu cât celebrul cântăreț a fost nevoit SĂ SEMNEZE UN PROTOCOL PRIN CARE SE OBLIGĂ SĂ NU DECLARE NIMIC!!! Aceleași surse din spital susțin că artistul are o starea de sănătate stabilă și că urmează un tratament specific bolii. Cel mai probabil s-ar fi îmbolnăvit din cauza diferențelor de temperatură înregistrate între mediul exterior și studio. De ce este aruncată în spațiul public informația cu Marcel Pavel bolnav de coronavirus? De ce este obligat artistul să nu dea informații despre starea sa de sănătate? Cine are interes să țină România în șah legat de această nebunie?" sursa:cotidianul.ro

# Tardiv? date 18 June 2020 23:18 +2

Niciodata nu-i tarziu. Da' totusi, unde erau ,,intelectualii'' cand era ,,lupta'' cea mai grea?. Cu Imnul National la megafoane (la maxim) si cu ,,arestul la domiciliu''. Nu mai vorbesc de impunera masurilor injositoare ,,masca & termoscanarea'' cand si cel mai nepregatit medic poa' sa spuna natiei ca-s ,,frectii la picior de lemn'' si n-au legatura cu prevenirea ci mai degraba cu ,,educarea'' fortata pt. incolonarea in vederea timpurilor viitoare.

# Tinel date 18 June 2020 23:32 +2

Judecatorii s-au putut uni sa-si apere privilegiile dar milioanele de ,,enoriasi'' au bagat capu-n pamant si s-au rugat ,,la iarba verde''. Nici macar un mic grup acolo de revoltati (macar si unul regizat, ca sa dea bine la ,,tabara'' nemultumitilor). S-au facut teste si se vor mai face. ,,Cobaii'' doar se conformeaza. Fauritorii sistemelor dictatorilale, daca ar mai trai, ar fi invidiosi pe vremurile astea. Cat de usor a devenit totul. Nu-i ca pe vremuri (vorba batranilor).

# civic date 19 June 2020 06:52 +2

ce vreti? regim nazist!

# nae girimea date 19 June 2020 06:53 0

Dijaba! GDS-ul ce zice ? Dna Pora , intelectualii lui Base ? Niente , nada ,rien , nothing , iok?

# Eu date 19 June 2020 15:18 +4

In plus virusul ,daca exista cumva, are o rata a mortalitatii derizorie, nu justifica cu nimic masurile astea cu stari de dementa luate de guwernul asta arafat, rafilian si strein de neamnul romanesc.

# VIKY date 19 June 2020 18:10 +5

Nu va plangeti, Dictatorul va pregateste "puscaria" pe viata. Dupa starea de alerta (nu se mai poate prelungi), gu-no-iul va decreta starea de urgenta. Credeti ca scapati asa ieftin, dupa ce ani de zile s-au chinuit sa va puna cu botul pe labe, sa va declare Colonie cu sclavi de vanzare?. Nu e conspiratie, este realitatea pe care voi nu o vedeti, dar pe care o veti trai. Nu trebuie sa fii doctor docent cu 10 facultati, sa intelegi planul diabolic al dictatorului. Poate ati uitat cum si-a instalat hitleristul GuWernul meu, poate ati uitat izolarea Parlamentului, poate ati uitat inchiderea spitalelor pentru 500.000 de bolnavi cronici, poate ati uitat schimbarea directorilor de la spitale in timpul pandemiei, poate ati uitat schimbarea directorilor din toate domeniile, poate ati uitat ignorarea completa a firmelor romanesti care au intrat in faliment, poate ati uitat imprumuturile uriase care au disparut, pe care le veti plati voi si generatiile viitoare.

# VIKY date 19 June 2020 19:28 +2

In starea de urgenta, nu au avut timp sa se ocupe de pandemie, s-au ocupat de infintarea a mii de firme noi pentru clientele, de sponsorizarea acestora, si a altora existente deja. Au incercat printr-un tertip scarbos, bine organizat sa schimbe si directorul de la aeroportul Cluj, directori de inteprinderi… Timpul a fost prea scurt sa schimbe si maturatorii de strada, asa ca au dat-o pe starea de alerta, pentru imprumuturi uriase, negocieri pentru lichidarea companiilor cu capital romanesc. Au incercat scoaterea lui Tudorel Toader din comisia de la Venetia, acum vor sa schimbe Avocatul Poporului si Guvernatorul Banci. Atata dezinformare, minciuna, lipsa de profesionalism, oameni fara caracter, nu am vazut nicaieri, nici macar in „domnia”fostului chirias. De actualul chirias de la Cotroceni, nu cred ca exista un cuvant sa il caracterizez. Ura care se citeste pe talpa de pe fata acestui impostor impotriva poporului roman, spune tot.

# Liţă date 20 June 2020 13:07 +3

Este un apel public corect şi necesar, păcat că a venit aşa târziu.

# cineva date 21 June 2020 16:43 -10

E un apel public al unor inconștienți, cu excepția medicilor care-și urmăresc interesul propriu. Să nu uităm că noi avem medici care de frică au fugit din spitale, așa că a ce seamănă apelul medicilor de a nu mai interna persoanele infectate? Să avem noi cât mai puțini și să fim cât mai puțin expuși.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii