28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REVOLTA MAGISTRATILOR IMPOTRIVA MCV AJUNGE IN PRESA STRAINA – Publicatia EUReporter.co prezinta scrisoarea de protest a AMR si APR adresata ministrilor de Justitie din UE: „Grupul de asociatii profesionale care reprezinta majoritatea judecatorilor si procurorilor din Romania a atacat raportul recent al Comisiei Europene... CSM a aparat reformele propuse de guvernul roman si a acuzat MCV-ul de inexactitati si interpretari gresite”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

11 February 2019 15:04
Vizualizari: 7507

Nu a ramas fara ecou scrisoarea semnata saptamana trecuta de catre Asociatia Magistratilor din Romania si Asociatia Procurorilor din Romania si adresata ministrilor de Justitie din tarile Uniunii Europene. Luni, 11 februarie 2019, cunoscuta publicatie EUReporter.co a dus mai departe strigatul de revolta al AMR si APR, portalul evidentiind presiunile politice la care este supusa Romania din partea Comisiei Europene prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).


De altfel, chiar acest mecanism este subiectul scrisorii comune AMR-APR, cele doua asociatii profesionale denuntand diversiunile din rapoartele MCV ale ultimilor ani si reclamand – cu exemple concrete – aparitia repetata in respectivele rapoarte a unor afirmatii eronate, pe baza carora au fost elaborate apoi recomandari catre statul roman. De asemenea, AMR si APR acuza omisiunile din rapoartele MCV in legatura cu ofiterii acoperiti din justitie si cu protocoalele secrete incheiate intre diverse institutii din justitie si serviciile secrete (click aici pentru a citi).

In plus fata de scrisoarea propriu-zisa, EU Reporter aminteste contextul in care apare acest document de protest, context marcat pe de o parte de demersurile prim-ministrului Viorica Dancila, iar pe de alta parte de luarea de pozitie a Consiliului Superior al Magistraturii, similara celei venite din partea AMR si APR. Mentionam ca pe 3 octombrie 2018, Dancila a sustinut un fulminant discurs in plenul Parlamentului European, aparand demnitatea Romaniei in fata atacurilor politice venite dinspre o parte a alesilor si a comisarilor de la Bruxelles, in frunte cu prim-vicepresedintele CE Frans Timmermans (foto). Cu aceeasi ocazie, premierul roman a denuntat dublul standard cu care executivul comunitar trateaza statele membre UE (click aici pentru a citi).

Iata articolul din EU Reporter (vezi facsimil):


Judecatorii se alatura corului de critici in crestere din raportul Comisiei privind #Romania

Grupul de asociatii profesionale care reprezinta majoritatea judecatorilor si procurorilor din Romania a atacat raportul recent al Comisiei Europene privind progresele inregistrate in Romania in cadrul asa-numitului mecanism de cooperare si verificare (MCV).

O scrisoare deschisa din partea celor trei organizatii pune la indoiala acuratetea raportului de monitorizare al comisiei.

Scrisoarea de patru pagini, citata de EUReporter.co, spune ca „in calitate de magistrati nu putem sa ne uitam la prezenta repetata a afirmatiilor false” in raportul MCV care se refera la reforma justitiei in tara.

Scrisoarea vorbeste despre necesitatea ca judecatorii si cetatenii sa primeasca „recomandari conforme cu realitatea, exacte si riguroase”, dar afirma ca MCV pe Romania este plin de „erori, inexactitati si afirmatii trunchiate”, care, se spune, „nu pot face decat sa dauneze independentei justitiei.”

Scrisoarea este semnata de catre Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatia Procurorilor din Romania (APR), fiecare reprezentand procurorii si judecatorii din tara Europei Centrale.

Scrisoarea judecatorilor este deosebit de oportuna, deoarece Romania a preluat recent presedintia rotativa de sase luni a UE, intr-o perioada de provocari uriase pentru blocul care va implini 27 de ani in curand. Scrisoarea a devenit cu atat mai importanta, cu cat premierul roman Viorica Dancila (care a vorbit recent in Parlamentul European) a cerut sa stie cine a contribuit si a fost consultat la crearea raportului.

Intr-un discurs adresat deputatilor europeni, Dancila, fost europarlamentar socialist, si-a aparat guvernul impotriva acuzatiilor de coruptie. Ea a acuzat liderii occidentali de standarde duble, spunand: „Romaniei nu i se permite sa faca ce li se permite altor tari”.

Cu toate acestea, condamnarea raportului UE a venit din partea Consiliului Superior al Magistraturii din Romania, care supravegheaza sistemul judiciar al Romaniei. Intr-o declaratie emisa in noiembrie, CSM a aparat reformele propuse de guvernul roman si a acuzat MCV-ul de inexactitati si interpretari gresite. Consiliul a spus ca doreste sa „sublinieze unele erori de fapt sau de judecata” legate de activitatile sale, care „ar putea crea o perceptie gresita”.

Raportul MCV a fost adoptat de Comisie cu putin timp inainte de Craciun si este cel mai recent dintr-o serie de eforturi in curs de desfasurare ale Romaniei in indeplinirea angajamentelor sale privind reforma judiciara si lupta impotriva coruptiei. Raportul analizeaza situatia in cele 12 luni din noiembrie 2017 si constata ca „in timp ce Romania a facut pasi pentru a implementa ultimele 12 recomandari emise de Comisie in ianuarie 2017, pentru a indeplini criteriile MCV, evolutiile recente au rasturnat evolutia progresului si au pus sub semnul intrebarii evaluarea pozitiva facuta in ianuarie 2017”. MCV continua: „Aceasta se aplica in special independentei judiciare, reformei judiciare si combaterii coruptiei la nivel inalt”. Raportul stabileste o serie de recomandari pentru „implementare imediata”.

Raspunsul romanilor este totusi acuzator.

Cele trei organizatii judiciare, in scrisoarea deschisa catre UE, declara ca „ar dori sa aminteasca comisiei ca apreciaza” independenta justitiei ca pilon al statului de drept”. „In plus, „AMR, UNJR si APR nu au declarat niciodata ca MCV este optional si ca recomandarile incluse in cadrul acestor rapoarte nu ar fi eficiente”. „Dimpotriva, AMR, UNJR si APR au subliniat in repetate randuri ca MCV vizeaza in mod direct sistemul judiciar, iar recomandarile ar trebui sa vizeze consolidarea independentei justitiei”.

Asociatiile profesionale subliniaza „importanta premiselor pe care se bazeaza recomandarile pentru a fi corecte, mai ales ca se adreseaza sistemului (justitiei) si magistratilor, cu efecte semnificative asupra justitiei si, prin urmare, asupra cetatenilor”.

Scrisoarea, totusi, afirma: „In calitate de magistrati, nu putem sa nu ne uitam la prezenta repetata a afirmatiilor false in rapoartele MCV asupra carora s-au facut unele dintre recomandarile Comisiei”.

Cele trei organisme isi apara dreptul de a sublinia problema in acest fel datorita „necesitatii ca magistratii, sistemul de justitie, institutiile si cetatenii sa primeasca recomandari conforme cu realitatea, exacte si riguroase”.

Scrisoarea extrem de critica adauga: „In ultimii ani, asociatiile noastre profesionale au sustinut ca mijloacele prin care s-au adunat informatii pentru rapoartele MCV au dat nastere unor erori, inexactitati si afirmatii trunchiate, care pot aduce prejudicii doar independentei justitiei".

In scrisoare, grupurile fac cateva recomandari pentru a aborda aceasta problema, inclusiv in lupta impotriva coruptiei.

Scrisoarea spune: „Rapoartele MCV au privit in principal progresele inregistrate in sistemul judiciar prin prisma luptei impotriva coruptiei cu impresia gresita ca aceste obiective - a caror importanta pentru societate nu poate fi negata - ar implica toata sau majoritatea activitatii sistemului justitiei”. Cu toate acestea, scrisoarea spune ca „locul si rolul tribunalelor au fost cel mai mult uitate”. „Referindu-se la lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, rapoartele MCVau vizat DNA-ul si Curtea Suprema de Casatie si Justitie (ICCJ) sporadic, concentrandu-se pe „independenta sau eficacitatea DNA”. „Curtile de Apel au fost rareori mentionate in ceea ce priveste combaterea coruptiei la nivel inalt, iar atunci cand lupta impotriva coruptiei la toate nivelurile a fost abordata, rapoartele au ignorat in mod nejustificat instantele”.

Scrisoarea, adresata tuturor celor 28 de ministri ai justitiei si afacerilor interne ale UE, este semnata de presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Andreea Ciuca, judecatoarea Dana Girbovan, presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, precum si presedinta Asociatiei Procurorilor din Romania, Elena Iordache”.

Sursa foto: EurActiv.com

Comentarii

# steluta date 11 February 2019 18:45 +12

colonialismul american , rus , francez, britanic inseamna adevarata coruptie

# DODI date 11 February 2019 18:47 +6

Acum, înainte de alegeri, cei din UE pot spune că nici în PPE nu-i doare de România. Ei nu știu ce sfori să mai tragă pentru ca răhățele de partide de la noi, vopsite po******re peste noapte, să preia puterea. Dacă acestea ajung la guvernare în România nu se va instala PUTEREA ci PUTOAREA.

# Klaus_Klaus date 11 February 2019 18:50 +4

8) Nu stiu cum se " nimereste" dar acest MCV merge fix pe principiul celebrelor COMPLETE de la ICCJ...adica mincunile si TICLUIELILE si manariile si excrocheriile ORDINARE ale unor asa-zisi " raportori" au aceeași duhoare pestilențială de materie excretionata si apoi pusa pe tava sau - de obicei- peste ROMANIA. Si nu stiu CUM se face ca MEREU dam peste tot felul de LOAZE si DERBDEI de OLANDEZI/NEMTI/AUSTRIECI, sprijiniți " politic" APRIG de po******rii europeni si kr-limbistii lor damboviteni. Acest timmermans ar trebui " decorat" urgent de MAE cu statutul de PERSONA NON GRATA. Cand a fost sa se discute kestia din FRANTA.. NEIN! NEIN ! SEHR GUT!. PS Cum se spune siktir in germana? :P

# dudunica vasile date 11 February 2019 19:18 -1

buna ziua.cu ordinul uni procuror mi sau cofiscat bani fara sa fiu cerceta sau condamnat .la un control acum 5 ani asi dori niste sugesti

# acadeaua date 11 February 2019 19:45 +5

ce sa facem daca tara a fost si este condusa de niste politicieni slugarnici, care se pleaca la cei ca Timmermans, adica este condusa de o tara mare cat trei judete ale Romaniei, adica un mizilic. Dragnea, Tariceanu si gasca lor... nu fac nimic pentru a iesi de sub tutela acestei comisii .... ceilalti, parca este un blestem, nimic intamplator, cei doi K( KLAUS SI KOVESI) ii ling in fund pe acesti europeni ... de nu le ajunge limba pe care o au...deh, si pe vremuri apuse si indepartate ale istoriei acestei tarii, au fost conducatori care au vandut tara, austriecilor, ungurilor, turcilor, nu s-a schimbat nimic, sa se trezeasca Ceausescu si sa vada ce fac javrele astea.. etc.... ce sa facem, romanii, un popor de curve si tradatori a fost... si a ramas...

# Mancotă date 11 February 2019 21:43 +4

Timmermanns e un derbedeu politic care face jocurile unora ca Soros. Mandatul lui si al lui Jean Clod Juncker la Comisia Europeană a fost tragic ptr UE si Europa- terorism, islamizare, migratie necontrolata, discriminarea unor state UE

# BELGIACA date 12 February 2019 10:24 +1

FELICITARI PT CURAJUL VOSTRU. DE CE NU INSISTATI SA VEDETI TOTUSI SA VADA ROMANI CINE A FACUT SI SEMNAT ACEST MCV? AR FI F BINE CA ROMANI SA VADA BINE CINE AU FOST AUTORI SI SEMNATARII..MIAR PLACE F MULT SA LE DAM F MULTE PLACUTE SUEDEZE. BINENTELES SI LINGAILOR DE LA PNL AI OIERULUI SEF . HAIDETI FACETI CEVA NU MAI STATI CU MIINILE IN SIN VOI DIN GUVERN PARLAMENT SI SENAT.. NU VA FIE FRICA .INEPETI SI APLICATI LEGE..NU FACETI NIMIC VETI VEDEA VE TI PIERDE FFFF MULT. CHIAR DACA CEI CARE VAU VOTAT SINT TACUTI PT CA VOR MAI MULTAACTIUNE SI SA FITI MAI HOTARITI. ASFEL CRED CA VA LASATI SI II LASATI PE ROMANI LA CHEREMUL SACALILOR SI HIENELOR INTERNE SI EXTERNE.. DECI CURAJ FACETI CE TREBUIE FACUT PT ASTA ATI FOST VOTATI NU UITATI CHAPEAU PT ACESTI BRAVI CURAJOSI OAMENI ADEVARATI CARE MERITA RESPET SI SA NU SE UITE CA SINT DESTUI CARE RESPECTA LEGEA SI PUNE IN APLICARE LEGILE SI CONSTITUTIA ROMANIEI MII EDE FELICITARI

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva