ROMANIA CU FUNDUL IN SUS – In timp ce victimele executiilor judiciare abia daca obtin cateva mii de lei, Curtea de Apel Brasov a obligat definitiv Federatia Romana de Judo sa-i plateasca antrenorului Adrian Croitoru despagubiri de 20.000 euro din cauza ca l-a concediat. In prima instanta, Croitoru obtinuse daune de 100.000 euro. FRJ pregateste plangeri penale impotriva celor trei judecatoare care au solutionat dosarul la fond si la apel (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC

11.02.2021 15:23
Vizualizari: 5005

Usor-usor, romanii concediati abuziv incep sa fie mai norocosi decat cei cazuti victime unor executii judiciare. Asta in cazul in care speta despre care veti citi mai jos nu va ramane o exceptie, ci va deveni o regula.Ne referim la antrenorul de judo Adrian Croitoru (foto), cel care miercuri, 10 februarie 2021, a castigat definitiv daune morale de 20.000 de euro pentru ca a fost concediat de catre Federatia Romana de Judo (FRJ) din functia de antrenor al Lotului Olimpic Masculin de Seniori.

Hotararea definiva a fost pronuntata de catre judecatoarele Monica Garofita Pandrea si Clara Elena Ciapa de la Curtea de Apel Brasov in dosarul nr. 3694/62/2018.


Redam minuta hotararii nr. 123/2021:


Admite in parte apelul formulat de catre apelanta Federatia Romana de Judo in contradictoriu cu intimatul Croitoru Adrian impotriva sentintei civile nr. 360/MAS/1 iulie 2020 pronuntate de Tribunalul Brasov, sectia I civila, complet specializat in solutionarea litigiilor de munca si asigurari sociale, in dosarul nr. 3694/62/2018, pe care o schimba, in parte in sensul ca:

Obliga parata Federatia Romana de Judo sa plateasca reclamantului Croitoru Adrian suma de 20.000 euro, in echivalentul in lei la cursul BNR din ziua platii, cu titlu de daune morale. Pastreaza celelalte dispozitii ale sentintei atacate. Definitiva. Pronuntata in conditiile art. 396 alin. 2 Cod procedura civila astazi, 10 februarie 2021”.


Amintim ca in data de 5 iulie 2020, judecatoarea Mia Irina Balc, fosta Ionel, de la Tribunalul Brasov (Sectia I Civila), i-a acordat antrenorului daune morale de 5 ori mai mari: 100.000 de euro. Si nu doar atat, ci si despagubiri constand in drepturi salariale, diurne si indemnizatii de concediu.


Prezentam minuta sentintei nr. 360/2020 din acelasi dosar:


Admite, in parte, contestatia, astfel cum a fost formulata si, ulterior, precizata, de contestatorul ADRIAN CROITORU, in contradictoriu cu intimata FEDERATIA ROMANA DE JUDO, impotriva Deciziei nr. 14/08.10.2018 emisa de intimata si, in consecinta:

Anuleaza Decizia nr. 14/08.10.2018 emisa de Federatia Romana de Judo. Dispune reintegrarea contestatorului in functia detinuta anterior incetarii contractului individual de munca. Obliga intimata sa plateasca contestatorului o despagubire egala cu drepturile salariale si primele de Lot Olimpic, indexate, majorate si actualizate, de la data de 08.10.2018 si pana la reintegrarea efectiva.

Obliga intimata sa plateasca contestatorului suma de 5.953 lei, reprezentand drepturi salariale aferente perioadei 01.05.2017-12.07.2017, si suma de 595 lei reprezentand contravaloarea indemnizatiei de concediu de odihna neefectuat, aferent aceleiasi perioade, precum si prima de Lot Olimpic aferenta lunii Mai 2017.

Obliga intimata sa plateasca contestatorului suma de 19.450 lei, reprezentand ore suplimentare aferente perioadei 13.07.2017-08.10.2018.

Obliga intimata sa plateasca contestatorului sumele de 838 Euro si 468 USD, in echivalentul in lei la cursul BNR din ziua platii, reprezentand diurna legala aferenta perioadei 15.06.2017-12.08.2018.

Obliga intimata sa plateasca contestatorului suma de 1.054 lei, reprezentand contravaloarea indemnizatiei de concediu de odihna neefectuat aferent perioadei 13.07.2017-08.10.2018.

Obliga intimata sa plateasca contestatorului suma de 100.000 Euro, in echivalentul in lei la cursul BNR din ziua platii, cu titlu de daune morale, pentru prejudiciul de imagine creat prin suspendarea din activitate si concedierea nelegala.

Obliga intimata ca, dupa ramanerea definitiva a prezentei hotarari, sa o publice, pe cheltuiala proprie, pe site-ul de internet propriu (www.frjudo.ro), in ziarele ”Gazeta Sporturilor” si ProSport”, in 3 (trei) editii din 3 (trei) saptamani consecutive, precum si sub forma de Comunicat oficial pe site-ul www.judoinside.com.

Respinge restul pretentiilor.

Obliga intimata sa plateasca contestatorului suma de 2.040 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata, reprezentand onorariu expert.

Cu drept de apel in termen de 10 de zile de la comunicare. In cazul formularii caii de atac, aceasta se va depune la Tribunalul Brasov. Pronuntata azi, 01.07.2020, prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei”.

 

Plangeri penale la SIIJ


Nu vom relua intreaga istorie a cazului (gasiti detalii in linkurile de la final), ci doar amintim ca Federatia Romana de Judo i-a facut judecatoarei Mia Balc plangere disciplinara, acuzand-o de exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta (art. 99 lit. t din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor).

De data aceasta, FRJ a anuntat miercuri, 10 februarie 2021, ca le va face plangeri penale la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie nu doar judecatoarei Balc, ci si magistratelor de la CA Brasov: Monica Pandrea si Clara Ciapa.


Redam comunicatul FRJ:


Activitatea sportivilor si antrenorilor nostri este prejudiciata, in beneficiul unor profitori dovediti

FRJudo a luat azi nota de admiterea partiala a contestatiei in decizia finala a Curtii de Apel Brasov, in procesul intentat de catre fostul antrenor Adrian Croitoru, dar considera decizia ca fiind incorecta, si aducatoare de prejudicii importante activitatii sportivilor si antrenorilor din judo-ul romanesc. Prin urmare, la propunerea presedintelui Cozmin Gusa, directoratul FRJudo a decis sa procedeze la contestarea in anulare a deciziei mentionate, avand si elementele necesare pentru a solicita revizuirea procesului. In acelasi timp, adunand pe durata termenelor procesuale suficiente dovezi ce implica incorectitudinea celor 3 judecatoare din Brasov , directoratul FRJudo a mandatat avocatul ce ne reprezinta pentru a formula plangere penala impotriva acestora la SIIJ, pentru infractiunea de abuz in serviciu.

Aceasta decizie din procesul Croitoru versus FRJudo, unica in istoria spetelor similare din justitia romaneasca, a fost reclamata in urma cu cateva luni si la CSM, asteptand un raspuns si din partea acestei institutii a statului roman.

Avertizam ca aceasta decizie incorecta pericliteaza in mod grav activitatea unei entitati a statului roman, cum este FRJudo, prejudiciind direct activitatea sportivilor si antrenorilor nostri, in beneficiul unor profitori conjuncturali dovediti ca atare de-a lungul carierei lor, dar si in speta in cauza.


Abuzurile judiciare se platesc mai cu taraita


Spuneam la inceput ca sumele platite de catre instantele romanesti si chiar si de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului ca daune morale pentru abuzuri judiciare sunt sensibil mai mici decat ceea ce a obtinut acum Adrian Croitoru. De exemplu, avocata Rodica Constantinovici (victima celebrei paradeli ce poarta semnatura judecatoarei Mariana Ghena) a primit din partea Inaltei Curti doar 50.000 de lei – adica echivalentul a 10.000 de euro. Deci jumatate din cat a primit Adrian Croitoru (click aici pentru a citi).

In partea cealalta, CEDO le-a acordat unui pakistanez si unui arab din Emirate 10.000 de euro de fiecare pentru expulzarea abuziva din Romania (click aici pentru a citi). Si ca sa dam alt exemplu, tot de la CEDO, dar referitor la un cetatean roman, amintim ca fostul primar de Jidvei Ioan Horhat nici n-a mai apucat sa vada cei 5.000 de euro primiti de la CEDO pentru ca DNA l-a trimis in judecata total aiurea. Motivul? Horhat a murit din cauza unui accident vascular cerebral provocat de stresul executiei judiciare (click aici pentru a citi).


Cititi mai jos precedentele episoade ale serialului „Adrian Croitoru – FRJ”:


- „VICTIMELE ABUZURILOR PENALE IAU MARUNTIS, CONCEDIATII IAU FARA NUMAR”;

- „SECERAREA JUDECATOAREI”;

- „Judo, pseudo-justitie si... 'rezervistii'”.


sursa foto: Judoinside.com

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii