PERICOL DE SINUCIDERE ECONOMICA – Apelul presedintelui ALDE Calin Popescu-Tariceanu: „Reporniti economia! Acum, cand plafonarea deficitului bugetar nu mai e o problema, de ce nu se da drumul la marile santiere de autostrazi?... Cu minime masuri de siguranta, putem sa reluam activitatea... In Germania si Italia au inceput sa aduca muncitori din Romania... Masurile de austeritate au mai fost incercate, cu rezultate catastrofale, in 2009 si 2010... Au adancit criza economica”

Scris de: Valentin BUSUIOC

08.04.2020 17:11
Vizualizari: 2826

Daca ne aflam in stare de urgenta nu inseamna automat ca trebuie sa ne sinucidem economic. Dimpotriva: in foarte multe sectoare – deopotriva din administratie si din mediul privat – poate fi reluata activitatea, cu respectarea normelor sanitare. Apelul a fost lansat marti, 7 aprilie 2020, de catre presedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu (foto).Intr-o interventie la Antena 3, fostul sef al Senatului a atras atentia ca daca regimul Iohannis-Orban ar incepe sa ia masuri de austeritate, nu ar face decat sa agraveze criza si sa ne intoarca la nivelul anului 2010. Dimpotriva: acum este necesar sa se mareasca deficitul bugetar, pentru injectii masive in economie – inclusiv in marile proiecte de infrastructura, cum sunt atuostrazile.

Si nu numai atat: este vital sa fie incurajata productia romaneasca (fie ea de alimente, de electrocasnice sau de orice alt fel de bunuri), concomitent cu sustinerea cererii, prin netaierea salariilor si a pensiilor, a adaugat Tariceanu.

In schimb, avem in fata ochilor un presedinte si un guvern care trag de timp, aceasta tergversare urmand sa aiba efecte catastrofale pentru economie, a avertizat liderul ALDE.


Prezentam cele mai importante afirmatii ale lui Calin Popescu-Tariceanu:


Masurile de austeritate au mai fost incercate, cu niste rezultate catastrofale, in anul 2009 si in anul 2010. Va readuc aminte ca masurile de austeritate nu au facut decat sa adanceasca criza economica de atunci, in pofida faptului ca foarte multi economisti si atunci, ca si acum, recomanda insistent sa se mareasca deficitele bugetare, sa fie injectati bani publici in economie. Si, de altfel, Comisia Europeana si toate statele individual luate (inclusiv Statele Unite ale Americii) au decis sa aduca 'sange proaspat' in economie, sub forma unor injectii masive de bani care reprezinta aproximativ 10% din produsul intern brut.

Deci, in cazul Romaniei (care are un PIB de aproximativ 200 miliarde de euro), noi ar trebui sa introducem cam 20 de miliarde de euro, nu sa recurgem la masuri de austeritate prin taieri de salarii sau taieri de pensii, asa cum s-a mai facut si cum, de altfel, s-a si vanturat in aceste zile ca s-ar putea intampla. (...)

Daca suntem in stare de urgenta, resursele, in momentul de fata, trebuie puse la bataie ca sa acopere salariile curente, pe cei care sunt in somaj tehnic, plus alte nevoi ale economiei. (…) Trebuie gasite formule de injectie a banilor prin bancile comerciale, care, la randul lor, trebuie finantate de la buget, cu sume consistente, pentru a repune economia in functiune.

Suntem in stare de urgenta, dar, practic, economia s-a oprit. Dar nu numai economia, ci si o serie intreaga de sectoare din zona administratiei publice centrale si locale. (…)

Sigur: pentru cei care sunt suspecti, trebuie pastrate izolarea la domiciliu si celelalte masuri, dar in rest activitatile trebuie reluate. Si eu spun asta cu toata responsabilitatea si trag un semnal de alarma legat de pericolul grav care ne paste: de a plonja intr-o recesiune fara precedent, din care nu stiu cum o sa ne revenim daca nu se reiau rapid activitatile.

Am observat, de exemplu, ca in Germania cabinetele stomatologice functioneaza. Nu stiu de ce la noi nu pot sa functioneze, daca luam masurile de protectie. Dar Guvernul nu este in stare sa puna la dispozitie materialele de protectie. In momentul de fata, este o competitie fioroasa pentru achizitionare de materiale de protectie. Guvernul ar trebui sa foloseasca relatiile pe care le avem cu tari care sunt furnizoare – de exemplu, cu China. 200.000 de masti este o picatura intr-un desert. Sigur ca ele trebuie date celor care sunt in prima linie (ma refer la cadrele medicale), dar trebuie facut mult mai mult. Deci in aceasta situatie de urgenta, nu vad de ce Guvernul nu intervine sa puna firmele romanesti, sa le dea comenzi de materiale de protectie. Firmele stau si nu fac nimic, pentru ca sistemul de autorizare functioneaza extrem de greoi. Daca suntem in situatie de urgenta, autorizarea pentru masti de protectie in loc sa dureze 30 de zile, trebuie sa dureze o zi. Sunt fabrici care ar putea sa produca biocide si combinezoane, dar nu produc. (…) Vad ca lucrurile se misca foarte greu. Starea de urgenta nu presupune ca blocam totul si ca stam paralizati. (…)

Noi trebuie sa avem in vedere ca economia se bazeaza pe legea cererii si ofertei. Deci noi trebuie sa ne gandim ca trebuie sa punem in functiune economia, care sa genereze oferta, dar trebuie sa avem grija si de cerere. Deci daca salariile si pensiile vor fi taiate, atunci oamenii nu vor putea sa cumpere produsele care se gasesc pe piata. Si Guvernul trebuie sa aiba in vedere un lucru: haideti sa incepem sa cumparam produse romanesti! Mai ales produsele alimentare, care sunt – slava Domnului – suficiente. Ar trebui ca importurile sa fie puse o perioada in cui – si de produse alimentare, si de produse electrocasnice samd. (…)

Eu ma intreb care este rostul sedintelor pe care presedintele le organizeaza la Cotroceni. Eu daca as fi presedinte, m-as fi dus la sedinta de Guvern, ca sa discut o tema cum este aceasta: ce faceti ca sa reporniti economia? Acum, cand plafonarea deficitului bugetar nu mai este o problema, de ce nu se da drumul la marile santiere de infrastructura, de autostrazi? Pot sa lucreze foarte bine. (...) Sunt anumite firme care incearca sa gaseasca solutiile sanitare pentru a preveni contaminarea in aceste intreprinderi mari, care au mii de angajati. Dar nu toata economia se bazeaza pe acest gen de firme. Stiti bine ca marea parte a economiei se bazeaza pe firme mici si mijlocii, care pot sa-si reia activitatea. Sunt o serie de sectoare care sunt oprite inutil.

Vorbeam si de administratie. Nu inteleg ce se intampla, de ce e oprita administratia, ministere intregi. Am vorbit cu colegii de la Parlament, am vorbit cu presedintele Camerei Deputatilor, cu vicepresedintele Senatului, sa reluam activitatea la Parlament. Nu vad de ce Parlamentul trebuie sa stea acasa. Toti functionarii, toti parlamentarii, haideti sa venim la treaba, ca nu asta este o problema! Cu niste minime masuri de siguranta, putem sa reluam activitatea. Si cred ca ar fi si un exemplu bun pentru intreaga tara. (…) Vedeti ca in Germania au inceput sa aduca muncitori din Romania pentru muncile agricole sezoniere; in Italia, la fel. (…) Deci toata lumea isi pune problema de a continua activitatile economice, pe langa instituirea masurilor sanitare absolut necesare. Doar ca Guvernul nu stiu ce face. Merge dupa politica pe care am vazut-o: pas cu pas. Suntem intr-un decalaj intre o luna si doua luni cu instituirea anumitor masuri. (...)

Starea de urgenta creeaza niste obligatii, suspenda anumite drepturi. Nu toate sunt in regula ca au fost suspendate. Am aflat, de exemplu, ca jurnalistii de la Romania TV au inceput sa fie anchetati pentru difuzarea de stiri false, in cadrul masurii de instituire a starii de urgenta. Lucrurile astea nu sunt normale. Dar sa stiti ca reluarea activitatilor se poate face chiar atata vreme cat este instituita starea de urgenta”.

Comentarii

# Ceausescu PNL date 8 April 2020 17:56 +5

Pe vremuri se strica, aplaudand frenetic...Ceausescu PCR...Ceausescu PCR....Ceausescu Romania, stima noastra si mandria.....Astazi, cu PNL si Iohannis nu au aparut inca rime si scandari? Bancuri? Ceva care sa ramana in istorie ca una dintre cele mai negre perioada (nici in timp de razboi nu s-a intamplat cu economia ce a facut PNL - 1 milion de contracte de munca suspendate, deocamdata)....iar Klaus va indeamna sa va spalati pe maini! :cry:

# La Stampa date 8 April 2020 20:35 +3

Autoritățile din Italia vorbesc destul de ezitant despre ridicarea măsurilor de restricție, economia e în continuare aproape paralizată, iar ajutoarele oferite de guvern nu le mai ajung oamenilor. Într-un cartier de periferie al Romei, locuitorii încep să ajungă la capătul răbdării. „Zilele cântecelor s-au terminat. Trăim muncind la negru, dacă nu ieșim nu avem bani pentru a trăi. Oamenii au foame aici, guvernu trebuie să facă ceva sau vom fi nevoiți să mergem la supermarketuri și să luăm ceee ce ne trebuie de mâncare „, scrie La Stampa. Citeşte întreaga ştire: Furia începe să apară pe străzile Italiei: Vremea cântecelor a trecut. Acum ne e foame

# GAURA NEAGRA date 8 April 2020 20:56 +1

Înainte să declare oficial epidemia de gripă, Guvernul a calculat un deficit național de 1,75 de milioane de măști profesionale și a aprobat de urgență, pe 4 februarie, cumpărarea lor pentru coronavirus. Se întâmpla la cinci zile după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat boala COVID-19 o urgență globală de sănătate publică, scrie Rise Project. În plus, pe 6 februarie, România a solicitat, în secret, 200 de milioane de euro de la Banca Mondială, pentru lupta cu noul coronavirus. Achizițiile centralizate au întârziat o lună și jumătate, până pe 19 martie, când România a cerut alte 200 de milioane de euro de la Banca Mondială. La nivel central, achizițiile au mers mai rău ca la Suceava, deși România a apelat și la un ajutor financiar extern de urgență, în valoare de 200 de milioane de euro. Banii au fost solicitați de la Banca Mondială pentru lupta cu coronavirusul și făceau parte dintr-un program de finanțare mai larg pentru dezastre.

# DODI date 8 April 2020 21:49 +9

Dacă TĂRICEANU ar fi și TĂRIceanu îm instalație nu ar mai vota în Parlament prelungirea stării de urgență solitată de cel mai mare tâmpit al țării și aplaudată de pupincuriștii din PNL. Dar se pare că la dl. Tăriceanu este TARE doar vorba nu și fapta. Așa că așteptăm, fără mari speranțe, ca TĂRIceanu să nu-și dezmintă zisele. Că faptele sale, mai ales în ultima perioadă de timp, cam lasă de dorit.

# MAZETA date 8 April 2020 22:46 0

Ăia care au terminat Ecologica cu 5 pe linie și parașutele lor nu au fost avortați la CNSC tocmai de Motocicleanu? Du-te la pensia specială.

# Starea de urgenta egal bataie date 9 April 2020 07:04 0

Un polițist a fost filmat în timpul nopții trecute în timp ce bătea un trecător surprins pe stradă după ora 22. Imaginile au ajuns pe rețelele de socializare, iar Poliția Municipiului București a început o anchetă internă. Imaginile arată cum polițistul lovește în mod repetat un bărbat cu pumnii, în timp ce acesta îl întreabă de mai multe ori: ”De ce dai, mă, în mine?” Un alt polițist intervine abia când vede că celălalt nu dă semne că ar intenționa să se oprească. După ce a încetat să-l lovească pe trecător, polițistul s-a repezit la un alt bărbat care asistase la scenă, dar acesta a luat-o la fugă. Până la urmă a fost prins cu ajutorul altui echipaj de poliție care a ajuns la fața locului.

# Santa Claus date 9 April 2020 09:32 +1

Domnule Dictator, cand ne dati drumul sa iesim din casa? Cand o sa vrea Ravasitoarea si o sa va spuna si dumneavoastra? Ea canta si da tonul in casa si dirijeaza toata tara si tot poporul? Elena Ceausescu PRESEDINTE......

# #sa ne intelegem date 9 April 2020 14:05 0

#starea de urgenta egal bataie,de ce induceti in mentalul colectiv minciuni sfruntate?Trecatorul a lovit primul politistul,asta inseamna ultraj,dupa care se presupune ca acei doi indivizi certati cu legea nu aveau ce cauta brambura dupa ora 22.De ce instigati,sunteti constienta de repercursiuni,sau umblati cu cioara vopsita?

# nae din dealul feleacului date 9 April 2020 15:40 +1

Tariceanu,Ponta si Ciorolacu sint principalii vinovati pt.instalarea guvernului Loios(de la Ludovic),un guvern criminal si apoi capo Iohannis.Aceasta sleahta conducatoare trebuie urgent demisa si condamnata pt.inalta tradare.La vremuri exceptionale se iau masuri asijderea!

# nea nicu date 9 April 2020 17:03 0

O vorba romanesca spune sa nu vorbesti de funie in casa spanzuratului. Dar, daca tot veni vorba, un raspuns la ,,nedumirirea neprihanitului,, ar putea fi ca, cei ca el au avut in treizeci de ani preocupari ,, mai urgente,, Cum sa pornesti mari santiere si alte obiective, vreti sa ramaneti fara bani de pensii speciale?

# Lechi date 9 April 2020 19:23 0

Salut ! Nu dam drumul la economie! Intai, vedem cati sclavi ne cer italienii ,( au nevoie urgenta de 200 000 de sclavi, la negru in agricultura ) , csti ne cere Merkel, ca, nemtii nu vor sa recolteze sparanghel , pe urma, dintre cei care nu mor intre timp, vedem noi, daca mai ramane ceva ! Sclavi vom fi in vecii vecilor cu asa conducatori ! Ce stare de urgenta..... cand zice Merkel , se suspenda tot ! Pune 2000 la gramada la Cluj , cam de 633 fe ori mai mult decat permit ordonantele militare , hehe, tara de prosti !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii