SANTAJ LA PUTEREA JUDECATOREASCA – Ludovic Orban si-a pus in cap magistratii dupa ce a anuntat ca PNL va majora varsta de pensionare in Justitie. Judecatorii cer CSM sa intervina de urgenta. Presedinta Tribunalului Arges Mariana Varga: "Respingem orice forma de santaj la adresa puterii judecatoresti... Politicenii isi fac mai tot timpul campanie electorala pe seama justitiei... Numeroase tentative de subordonare a puterii judecatoresti prin proiecte politice"

Scris de: Elena DUMITRACHE

23.09.2019 13:53
Vizualizari: 4828

Intentia declarata a presedintelui Partidului National Liberal (PNL) Ludovic Orban de a majora varsta de pensionare a magistratilor si politistilor in momentul in care formatiunea politica pe care o conduce va ajunge la guvernare a scandalizat magistratura. Printre primii care au luat pozitie fata de afirmatiile facute de Ludovic Orban la finalul saptamanii trecute sunt judecatorii de la Tribunalul Arges care, intruniti in cadrul unei sedinte, au decis sa transmita Consiliului Superior al Magistraturii o adresa prin care isi exprima revolta fata de afirmatiile liderului PNL si intentiile acestuia, catalogandu-le drept contrare Constitutiei si democratiei constitutionale.


Judecatorii se revolta dupa declaratiile lui Orban: "Oricine ajunge la guvernare poate diminua bugetul justitiei"

In adresa adresata CSM si semnata de presedinta Tribunalului Arges, judecatoarea Mariana Varga (foto), pe care Lumea Justitiei o prezinta exclusiv, se solicita membrilor Consiliului Superior al Magistraturii sa puna de indata in aplicare art. 82 alin. 3 din Legea nr. 303/2004 care prevede ca: "De pensia de serviciu prevazuta la alin. (1) beneficiaza, la implinirea varstei de 60 de ani, si judecatorii si procurorii cu o vechime in magistratura intre 20 si 25 de ani, in acest caz cuantumul pensiei fiind micsorat cu 1% din baza de calcul prevazuta la alin. (1), pentru fiecare an care lipseste din vechimea integrala in magistratura".

Iata ce contine adresa transmisa catre CSM:

"Avand in vedere faptul ca puterea politica se exprima si subliniaza ori de cate ori are ocazia, raportul de subordonare a justitiei, prin aceea ca oricine ajunge la guvernare poate diminua bugetul justitiei, resursele instantelor de judecata, drepturile salariale, etc., ceea ce este contrar Constitutiei si democratiei constitutionale.

Magistratii din cadrul Tribunalului Arges, intruniti in Sedinta din 18.09.2019, resping orice forma de santaj la adresa puterii judecatoresti si cer respectarea statutului constitutional al judecatorului, sens in care solicita Consiliului Superior al Magistraturii si Autoritatii Legiuitoare a tarii sa puna in aplicare dispozitiile art. 82 alin. 3 din Legea nr. 303/2004 Republicata, referitor la vechimea in magistratura pentru acordarea pensiei de serviciu".

Mariana Varga: "Respingem orice forma de santaj la adresa puterii judecatoresti"

O pozitie categorica fata de declaratiile facute de liderul PNL Ludovic Orban, separat de cea a colegilor sai, a avut presedinta Tribunalului Arges, judecatoarea Mariana Varga care, intr-o declaratie acordata Lumea Justitiei, a afirmat ca nu poate fi ingaduit ca politicienii sa continue sa isi faca campaniile electorale pe seama justitiei si sa santajeze de fiecare data puterea judecatoreasca ba cu taiarea drepturilor salariale, ba cu diminuarea bugetului justitiei. Fata de anuntul liderului PNL Ludovic Orban privitor la majorarea varstei de pensionare a magistratilor, judecatoarea Mariana Varga a subliniat ca respinge orice forma de santaj la adresa puterii judecatoresti solicitand respectarea statului constitutional al magistratilor.

Publicam in continuare punctul de vedere acordat de judecatoarea Mariana Varga publicatiei noastre:

"Puterea politica se exprima si subliniaza ori de cate ori are ocazia, raportul de subordonare a justitiei, prin faptul ca oricine ajunge la guvernare poate diminua bugetul justitiei, resursele instantelor de judecata, drepturile salariale etc., ceea ce este contrar Constitutiei si mult-trambitatei democratii constitutionale!

Respingem orice forma de santaj la adresa puterii judecatoresti si solicitam respectarea statului constitutional al magistratilor, chiar daca politicenii isi fac, mai tot timpul campanie electorala pe seama justitiei!

De observat ca in opinia unora, ministrul Justitiei nu trebuie sa aiba valoare, ci trebuie sa fie 'schimbat precum ciorapii'! Or, din moment ce bugetul justitiei se afla in mana Executivului, este normal sa pretindem a avea un ministru al justitie de formatie magistrat.

Avand in vedere numeroasele tentative de subordonare a puterii judecatoresti prin proiecte politice si luari de pozitie care afecteaza Statutul magistratului, Colectivul de judecatori din cadrul Tribunalului Arges a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii si Autoritatii legiuitoare a tarii, sa puna in aplicare dispozitiile art. 82 alin. 3 din Legea nr. 303/2004, referitor la vechimea in magistratura pentru acordarea pensiei de serviciu, precum si sa impiedice orice forma de santaj, de ingerinta politica sau de alta natura in administrarea justitiei!"

Iata adresa transmisa Consiliului Superior al Magistraturii:


Comentarii

# Cetateanul date 23 September 2019 16:05 +1

Dar când specimene precum Federația Javrelor Retarde urlă pe trepte împotriva partidelor și politicienilor ... aia nu e șantaj? Sau nu se pune? :lol: PS Va fi fun de tot atunci când noii emanați le vor desființa sistemul de pensii speciale ... atunci să vezi jale! :lol:

# DODI date 23 September 2019 20:45 +2

Limbricul șuetist de bodegă orbănel trebuie iertat. Încercând să suplinească tăcerile repetate și inoportune ale mentorului său, cleptomanul ciolanis, orbanul s-a scăpat și l-a luat gura pe dinainte. Și încă nu au puterea! Să vedeți cu ce bombe vor veni reprezentații ”dreptei” dacă ajung la putere!

# Pintea date 23 September 2019 19:15 +1

Păi ce, ăsta e santaj? Dar cand au avut santajul in foma concretă, cand au raspuns la comenzi, nu au protestat? Si bugetul justitiei, e ceva sacru? Executivul nu are voie sa stabileasca ce buget doreste, si cum doreste? E dictatura magistratilor pe pamânt? Acum vor un ministru al justitiei ”magistrat”? Numai ei există? Avocatii, notarii, consilierii juridici, executorii, nu sant? Ministerul justitiei se ocupa numai de ei? Dar cand a fot refuzata Dana Garbovan, nu au sarit in sus! Trebuie sa li se inoculeze ideea ca nu sant supremi, sant obișnuiți!

# cazacu date 24 September 2019 10:45 -1

Ai multe frustrari,mai omule!

# Pintea date 25 September 2019 12:45 0

Dar la voi, isteriile despre taierea pensiilor si salariilor enorme ce frustrari aâdnci reprezintă? Si paranoia cu supremația voastră, ce ne spune? Sau aroganța pe care o afisati in relatie cu orice alta categorie sociala sau fata de guvern? Sau simbriile pe care le primiti de la stapanii din afara ca sa va manifestati nevricalele in public, cum s-ar categorisi? Orice lege care incearca sa indrepte ceva, pe voi va scoate din minti! Asa ca, mai lasa-ne! Si mai controlati-va!

# Cornel Gheorghe date 23 September 2019 20:03 0

Pentru Justiția care l-a făcut scăpat pe Orban, atunci când trebuia să-l condamne, pentru Justiția care mușamalizează toate infracțiunile lui Băsescu, Blaga, Berceanu, Videanu, Iohannis, Barna , Ponta, Boagiu, Anastase, etc. ar fi normal ca să revină și ei cu piciorele pe Pământ și să suporte aberațiile Administrative ale Politicieniilor pe care-i salvează, așa cum le suportă poporul Romîn ! De la salariul minim pe economie, la vârsta de pensionare, de la răspunderea la locul de muncă, la austeritate !

# steluta date 23 September 2019 21:35 -3

eu sunt de acord cu marirea varstei de pensionare pentru politisti si magistrati , nu consider ca este un SANTAJ sa iasa la pensie odata cu avocatii ca nu muncesc mai mult , procuroriii care freaca menta cu fundul pe dosare , care decapeaza institutional la comanda statului paralel i-as scoate la pensie la varsta normala de pensionare

# cozma ioan date 24 September 2019 14:21 -4

stimata redactie , cred ca orban are dreptate ! priviti cum psd-alde a facut fabrica de pensionari de lux din categoria m.j. m.i. sri ! armata ! cum sa iesi la pensie la 45 de ani de pe aceste functii cu pensii uriase ? dv numiti asta santaj ? gresiti !iata nevasta lui ciordache a iesit la pensie la 47 de ani cu 12.000 lei /luna ! mii de sristi , procurori, politisti ..idem !suntti de acord cu mizeria asta facuta de dragnea si tariceanu-ciordache ? eu NU !CU RESPECT !

# Magistrat date 24 September 2019 15:59 +4

Bună ziua! Din unele comentarii deduc un singur lucru: nu interesează pe nimeni de nimeni! Nici faptul că judecatorii au interdictii peste interdicţii, că sunt îngropati de dosare, nu mai au familie ( aici nu vorbesc despre aceea care fac politică si stau in media non stop, ci de judecătorii onesti, care fac cinste naţiunii!). Nu este normal să ti se limiteze viata şi să fi tratat ca un altul care a făcut ce a vrut in viata lui! Si apoi, ce facem cu miile de absolventi de drept care nu au acces in sistemul juridic? Îi trimitem afara sa îngroaşe randurile Diasporei? Nu cred ca e ok! Oricum articolul surprinde foarte bine atacul constant la justitie în toate campaniile electorale.

# Ego sum date 25 September 2019 08:30 +5

Buna dimineata! "Fiat Justitia et pereat mundus" Magistratii (judecatorii) ca procurorii NU SUNT MAGISTRATI ocupa un loc distinct in societate. Din aceasta perspectiva trebuie tratati cu respect, iar cei care gresesc sa plateasca! Respect pentru munca lor, respect pentru ca au invatat sa ajunga judecatori (sunt si lepre printre ei). Marea majoritate a corpului judecatorilor este respectabila. Toata stima! Clasa politica (toata) rebuie sa se concetreze pe asigurarea bunului trai pentru romani (spitale, infrastructura, alimentatie sanatoasa, pensii si salarii ca suntem in UE). Respectati CONSTITUTIA! Est un moment in care toti judecatorii ar trebui sa fie solidari. JUSTITIA este ultima reduta pe care politicienii nu au cucerit-o. Aveti grija de ea!

# anemona date 25 September 2019 09:01 +6

Felicit initiativa magistratilor din cadrul Tribunalui Arges! Se tace prea mult in ceea ce priveste abuzurile executivului si legislativului,in general,ale politicienilor asupra magistratilor si sistemului judiciar,abuzuri care au facut din Justitie Cenusareasa Puterilor in Stat!Constitutia consacra nu numai separarea puterilor in Stat,ci si echilibrul acestora!Despre ce fel de echilibru constitutional se poate vorbi cand justitia se afla la cheremul politicienilor(din fiecare legislatura,fara exceptie) sub aspectul statutului profesional(inclusiv in componenta sa patrimoniala)! Tot pt.echilibrul constitutional,cum raspund politicienii pentru actele normative cu care au dus in haos aceasta tara? Doar politic?Singurele idei pe care le au sunt numai cele de a taia salarii si pensii,de a nu plati salariile restante,etc. Ceva constructiv pentru aceasta tara propun?Idei pentru o reforma reala a Justitiei au?Daca le au,se pare ca le ascund foarte bine!

# golan date 29 September 2019 00:30 0

Ca protocoale secrete cu sri nu sant denuntate,nu protesteaza magistratii,cica independenti.Cand e vorba de alesii politic,acolo sant cu gura mare,ca nu mai au ''independenta''.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii