SASUL IAR NE-A FACUT DE RUSINE IN EUROPA – OSCE denunta prestatia neconstitutionala a presedintelui Klaus Iohannis din campanie: „S-a implicat uneori la limita granitei dintre atributiile oficiale si campanie, contrar standardelor internationale... A declarat ca PSD e responsabil pentru situatia COVID-19 in tara, a numit guvernul acestuia 'corupt' si 'incompetent' si a apelat la alegatori sa-i indeparteze de la putere... Documentul OSCE din 1995 stipuleaza o separare clara intre Stat si partide”

Scris de: Valentin BUSUIOC

07.12.2020 19:28
Vizualizari: 6532

Presedintele Klaus Iohannis (foto) a reusit pentru a nenumarata oara contraperformanta de a face Romania de rusine in strainatate.De data aceasta, cei care i-au dat peste bot lui Werner sunt membrii Biroului pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (BIDSO / ODIHR) din cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

Luni, 7 decembrie 2020, ODIHR (Office for Democratic Institutions and Human Rights) a facut un bilant al campaniei parlamentare din Romania, exprimandu-si nemultumirea fata de prestatia presedintelui Iohannis, care a incalcat Constitutia, prin partizanatul manifestat pentru Partidul National Liberal si mai ales prin nesocotirea rolului de mediator intre institutiile statului, la care tot Constitutia il obliga.


Redam criticile ODIHR la adresa presedintelui Klaus Iohannis (am pus notele de subsol intre paranteze; gasiti documentul intregal la final):


Campania electorala oficiala a inceput pe 6 noiembrie si s-a incheiat cu 24 de ore inainte de ziua scrutinului. Rata de infectare cu COVID-19 a crescut in noiembrie, in anumite municipalitati din tara instituindu-se carantina, reducand astfel si mai mult libertatea de miscare si afectand campania.

(In timpul campaniei electorale, din 41 de judete din tara, numarul localitatilor si judetelor aflate in carantina a variat de la 25 de localitati din 8 judete, la 13 localitati din 5 judete.)

Starea de alerta, introdusa de guvern in luna mai, a fost extinsa pe intreaga perioada a campaniei.

(Pe 14 noiembrie, guvernul a prelungit, pentru a saptea oara, starea de alerta cu inca 30 de zile. Starea de alerta impune o serie de restrictii asupra libertatilor de miscare si de adunare, impune respectarea anumitor masuri de precautie si permite autoritatilor sa implementeze si sa modifice restrictii intr-un timp scurt.)

Campania a fost una foarte linistita, din cauza unei legislatii restrictive cu privire la campania electorala, amplificata de limitarile sanitare legate de libertatea de miscare si adunarile in spatiile inchise sau deschise.

(Pe 3 noiembrie, un Ordin comun al Ministrului Sanatatii si al Ministrului Afacerilor Interne a limitat adunarile in scop electoral in spatii inchise la 20 de persoane, in spatii deschise la 50 de persoane, si activitatile de promovare electorala in strada la maxim 6 persoane.)

Legea nu permite amplasarea panourilor electorale, iar afisarea posterelor electorale, avand dimensiunea si formatul prestabilite, este permisa doar pe panourile instalate de autoritati. Unii candidati independnti siau exprimat ingrijorarea cu privire la aceste panouri electorale. Multi candidati au ales sa se promoveze inainte de perioada oficiala a campaniei electorale, in special in timpul strangerii semnaturilor pentru inregistrare. Pe parcursul campaniei electorale oficiale, candidatii au organizat actiuni de campanie de tipul 'usa-in-usa' si intalniri cu un numar redus de persoane, dar au raportat ca publicul a ezitat sa se implice.

Campania a fost mai dinamica in presa traditionala si pe retelele de socializare, majoritatea candidatilor apeland la Facebook si Instagram pentru a ajunge la alegatori, prin publicitate politica, pagini de internet, conturi pe retelele de socializare si evenimente online. Unele partide politice si-au exprimat ingrijorarea in intalnirile cu SEAM ODIHR cu privire la unele incercari de discreditare a lor prin continut online manipulat, prezentat ca stire.

Campania s-a concentrat initial pe aspecte legate de redresarea economica, mentinerea beneficiilor sociale sau anti-coruptie, dar inrautatirea situatiei sanitare a acaparat rapid dezbaterea, marcata de acuzatii de coruptie.

(Pe data de 14 noiembrie, un incendiu, care a avut loc in sectia ATI pentru pacientii cu COVID-19 a spitalului din Piatra Neamt, a omorat 11 oameni si a starnit un val de indignare publica cu privire la nerespectarea masurilor de protectie in caz de incendiu si starea generala a spitalelor. Membrii parlamentari s-au intrecut intre ei in a renunta la pensiile speciale, care sunt percepute in general ca un beneficiu nemeritat pentru clasa politica.)

Figurile politice cele mai proeminente s-au pozitionat diferit in ceea ce priveste gestionarea pandemiei, inchiderea scolilor si a pietelor, si deteriorarea continua a situatiei din spitale. Presedintele s-a implicat in campanie, criticand in mod frecvent Partidul Social Democrat si aparand Partidul National Liberal in declaratiile publice, in exercitarea prerogativelor sale pe perioda campaniei, uneori la limita granitei dintre atributiile sale oficiale si campanie, contrar standardelor internationale.

(In timpul conferintei de presa din data de 24 noiembrie, marcand primul an al domniei sale de presedinte, Presedintele a declarat ca PSD este responsabil pentru situatia COVID-19 in tara, a numit guvernul acestuia din mandatul parlamentar anterior 'corupt' si 'incompetent', si a apelat la alegatori sa ii indeparteze de la putere pe data de 6 decembrie, ceea ce a dus la depunerea de catre PSD a unei plangeri oficiale. Domnia sa a criticat din nou PSD-ul in timpul inaugurarii centurii Bacaului pe data de 2 decembrie, si in timpul sesiunii plenare a Consiliului Superior al Magistraturii pe data de 3 decembrie. Paragraful 5.4 al Documentului OSCE de la Copenhaga din 1995 stipuleaza 'o separare clara intre Stat si partidele politice'.).


* Cititi aici intregul raport al ODIHR

Comentarii

# Ioana M. date 7 December 2020 19:59 +33

A propagat ura si a pierdut.

# VOX. date 7 December 2020 20:04 +68

Dictatorul K.W.Iohannis a INGROPAT guvernul Orban si P.N.L. bine a FACUT !! acum vrea INGROPAREA CONSTITUTIEI tarii, un DICTATOR cu interese "personale" de vanzare a Romaniei !. Guvernul viitor conform constitutiei TREBUIE negociat de P.S.D. ( primul castigator la vot ) . Ciuma GALBENA pe.locul 2 !?? iar USR-PLUS pe locul 3 pretinde prin Ciolos prim- ministru ??!. Astia NU respecta vointa cetatenilor din alegeri . REZULTATUL = DICTATURA perzidentiala !

# Sphinx. date 7 December 2020 20:30 +45

Cel mai "pierzator" partid din alegeri este USR PLUS care spera procente de 23% , dar episodul de FURT de voturi din sec. 1 Bucuresti prin frantuzoaica Clotilde Armand a SCARBIT electoratul roman !! Curios este ca NIMENI nu este nici azi CERCETAT de frauda electorala cu ani de "puscarie" din partea acestui partid "strain de romani".!!?? BUN venit A.U.R. !!.

# Jos dictatorul date 7 December 2020 20:34 +44

Pentru linistea tarii, dictatorul trebuie suspendat!!!!!

# YES. date 7 December 2020 20:54 +34

S.a.s.u.l asta de K.W.Iohannis ne-a lua de "prosti", dar AZI a luat peste BOT (VOT !).

# santinela date 8 December 2020 07:57 +4

Se observa cit il doare-n cot pe Snitel de criticile Europei.Continua sa faca exact la fel.El stabileste majoritatea,el imparte functii in Parlament,el suna sefii de partide,etc. Antonescule (Crin ) proasta mina ai avut sa-l aduci pe ciumpalac de la tara !

# Gilu date 8 December 2020 09:26 -3

Vremea ciumelor in parlament:ciuma rosie+ciuma galbena+ ciuma aurie...Aliati-va,proștilor si faceti ceva pentru poporul care v- a votat! Nu mai stati cu coada pe sus precum capra raioasa...

# ursuleanu date 8 December 2020 11:39 0

Am doua intrebari care asteapta raspuns de la forurile internatioonale de condamnare a nazism/stalinismului institutionalizat de Klaus Werner Inhonnis in Romania 1. Daca conform ODIHR: Iohannis a încălcat standardele internaționale, mai are acesta dreptul sa -si impuna complcii,PNL/Orban,USR/AUR la guvernarea Romaniei? 2. Considera ODIHR(Oficiul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului) CA DOVEDITUL NAZIST kLAUS wERNER iOHANNIS CONSTITUIE UN REAL PERICOL PENTRU DEMOCRATIA TARILOR EST EUROPENE SI IMPLICIT A unIUNII NATIONALE SI CE MASURI TREBUIE LUATE IMPOTRIVA ACESTUI INDIVID.

# Neanae date 8 December 2020 12:55 0

KWI este invitat sa dea cu subsemnatul la Bruxelles. Pleacă val vârtej cu valizele goale ca sa le umple acolo cu comenzi comandate de căpeteniile supuse si ele la Resetarea totului - la mine acasa se numesc marionete criminale! Ușor de priceput ca psihoticul nostru național, slab de înger si greu lovit de mnealui însuși in onoare si putere, va primi cu brațele deschise toate indicațiile, instructiile si toate rahaturile de vârât pe gât românilor. Va trece, dupa ordin, la oprimari de tot felul, limitări ale poporului, vaccinări cu pipi de șobolani (in cel mai fericit caz, ne trece cu antibiotice). Este atat de zdrobit de realitate, e intr-un vid absolut (mental, psihic, emoțional - daca o sti ce e!) încât va accepta orice ca sa-si mențină programul dictatorial. Ba chiar va dubla doza. DICTATURA MILITARĂ! Ce au făcut jandarmii dupa unii exaltați pe 10 August 2019 va fi o amintire FERICITA! KWI va fi in schimb PREȘEDINTE PE VIAȚA! Viitor posibil ...

# Neanae date 8 December 2020 16:08 0

Draga Ursuleanu. De abia ce ma înscrisăi la AUR .... taman fiindcă NEVER and NEVER nu “vom” fi complicii PNL, USR și nici pionii altora care, cu tot respectul, ne cată ca sa le întărim meterezele. Adică dacă nu ai aflat, afla acum. KWI nu este Președintele nostru. Nu ca noi nu l-am fi acceptat/tolerat! Ci fiindcă EL însuși este doar președintele unora gălbejiți! Nu al TUTUROR, mai mult, scuipa, calcă in picioare jumate de țara și popor, i-ar ghetiza și chiar sugruma pe unii pe care noi ii apreciem. Nu sunt singurii pe care ii respectam, evident, ideea e ca mi-ar place sa nu văd asociații caraghioase de “comploți complotati in comploturi cu NIMENI”. Asta nu înseamnă ca nu vom susține cauze corecte pentru țara ... Mersi pe bune

# AUR atentie date 8 December 2020 16:34 0

AUR multa atentie la cozile de topor alogene,la cei cu sangele amestecat cu natii de dublu k,multa atentie la nemernicii oportunisti lingai, fara scrupule, care incearca sa vi se infiltreze in partidul de AUR pur romanesc.Verificati,verificati,verificati!

# mitica date 10 December 2020 15:27 0

Fara PNL si USR! Astea sunt gasti antiromanesti.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii