SCUTEA, CHEMATA SA FACA LUMINA PE CONDAMNAREA LUI CITU – Demers inedit in PSD. Deputatul Bogdan Gruia ii cere procurorului general al Romaniei sa investigheze cum a ajuns o persoana condamnata penal sa ocupe functia de premier al Romaniei: "Sa faca lumina in cazul numirii si exercitarii mandatului de Prim-ministru al Romaniei de catre Florin Citu, condamnat penal de o instanta din SUA". La randul sau, Iohannis este somat sa aplice legea si sa il trimita pe Citu acasa

Scris de: L.J.

19.08.2021 19:59
Vizualizari: 3707

Demers inedit in Partidul Social Democrat. Deputatul Bogdan Ivan Gruia ii solicita procurorul general al Romaniei, Gabriela Scutea (foto), sa faca lumina in cazul numirii si exercitarii mandatului de Prim-ministru al Romaniei de catre Florin Citu, dupa ce au aparut dovezi clare potrivit carora premierul in functie a fost condamnat penal, in 2001, de o instanta din Statele Unite ale Americii dupa ce, a condus "un autovehicul in statul Iowa in timp se afla sub influenta unei bauturi alcoolice, narcotice, hipnotice sau de alta natura, sau o combinatie de astfel de substante sau in timp ce avea o concentratie de alcool de 0.10 sau mai mare" (Click aici pentru a citi).


La scurt timp dupa aparitia acestor informatii, premierul Florin Citu a recunoscut incidentul care a condus la condamnarea sa penala in Statele Unite ale Americii, pledand vinovat in fata instantei din Iowa, recunoscand inclusiv faptul ca a fost incarcerat in cadrul acestui dosar.


Desi a trecut mai bine de o saptamana de la aceste dezvaluiri de o gravitate extrema, Florin Citu se afla in continuare pe functie, exprimandu-si deja refuzul de a demisiona.

Fata de aceasta situatie reactioneaza insa reprezentatul Partidului Social Democrat, Bogdan Ivan Gruia, care ii cere public procurorului general al Romaniei, Gabriela Scutea, sa lamureasca cum a putut Florin Citu sa ajunga premier, in conditiile in care acesta a fost condamnat penal printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si, din informatiile existente pana in prezent nu a fost nici reabilitat pana in prezent.


Klaus Iohannis, somat sa aplice legea si propriile convingeri: "Eu am spus dintotdeauna ca persoanele urmarite penale, sau cum le-am spus penali, nu au ce cauta in functii publice". Acum nu e valabil si pentru Citu!


Odata cu solicitarea adresata procurorului general al Romaniei Gabriela Scutea, deputatul PSD Bogdan Ivan Gruia a formulat o cerere si catre presedintele Romaniei Klaus Werner Iohannis in care solicita ca acesta sa ia act de incetarea de drept a functiei de premier a lui Florin Citu, motivat de prevederile art. 42 lit. f) din OUG 57/2019, si sa procedeze la desemnarea unui premier interimar.

In cuprinsul cererii sale, deputatul Gruia ii reaminteste presedintelui Iohannis ca "in fapt" Citu este o persoana condamnata definitiv, si are "cazierul patat" pana in momentul emiterii uni act de reabilitare. Act pe care, daca premierul Citu nu l-a cerut si obtinut oficial, nu poate fi membru al Guvernului.

Totodata, deputatul Gruia ii pune in vedere lui Iohannis continutul unei opinii din 2015 a Comisiei de la Venetia potrivit careia "exercitarea puterii politice de catre persoane care au incalcat serios legea pune in pericol implementarea principiului legalitatii, care este la randul sau o conditie prealabila a democratiei".


In acelasi timp, deputatul Bogdan Ivan Gruia ii transmite lui Iohannis si ca fapta pentru care Citu a fost condamnat in SUA are corespondent din punct de vedere penal in art. 336 Cod penal – Conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante – motiv pentru care, "daca ne dorim o tara ca afara" atunci mandatul lui Citu la conducerea Guvernului trebuie sa inceteze: "Moral, dl Citu are o problema severa de compatibilitate cu valorile democratice ale Romaniei".


In finalul cererii, deputatul Gruia ii aminteste lui Iohannis pozitia categorica pe care acesta a atat in cazul numirii Vioricai Dancila in functia de premier, cat si in cazul fostului ministru PNL Costel Alexe, cand a punctat ca "persoanele urmarite penale, sau cum le-am spus penali, nu au ce cauta in functii publice".


Iata anuntul facut de PSD privind actiunea deputatului Bogdan Ivan Gruia:

Romanii au dreptul sa stie adevarul!

I-am solicitat Procurorului General al Romaniei, Dnei. Gabriela Scutea, sa faca lumina in cazul numirii si exercitarii mandatului de Prim-ministru al Romaniei de catre Florin Citu, condamnat penal de o instanta din Statele Unite ale Americii.

De asemenea, am facut apel si la Presedintele Romaniei, Dl. Klaus Werner Iohannis, sa sustina aplicarea legii si a principiilor statului de drept, asupra carora a demarat un referendum national, validat de o majoritate covarsitoare a romanilor. Vrem ca acele principii de drept sa fie respectate si aplicate in cazul fiecarui roman. Indiferent ca e un om de rand sau Prim-ministrul Romaniei.

Vrem sa vedem daca in Romania anului 2021, #SePoate sti daca Prim-ministrul Romaniei e penal sau nu. Atat!

Romanii merita sa stie adevarul, iar legea trebuie sa fie #lege pentru toti!”

Deputatul #PSD Bogdan Ivan GruiaComentarii

# Ghro date 19 August 2021 20:35 +41

Da, PNL/USR, Iohanis&co sunt de criticat pentru ipocrizie, dar e ceva care i-a caracterizat dintotdeauna. Ce nu inteleg eu este de ce au ajuns si PSD-isti sa se foloseasca de astfel de atacuri care nu au justificare in legislatie... reabilitarea aia nu vine odata cu servirea pedepsei si eventual a termenului dictat de judecator? In Romania esti penal la 18 ani daca ai demontat/distrus un indicator rutier... in mentalitatea USRistilor, a lui Iohanis si a comisiei aia de la Venetia, nu mai esti eligibil pe viata de la a fi ales sau ocupa o functie publica. Nu avea USR-ul pe la Timisoara sau undeva un consilier local sau chiar judetean, condamnat si care a efectuat inchisoare pentru omor/tentativa sau ceva de genul asta?

# Bravo ! Nu ati murit cu totii, fleoscaitilor . date 19 August 2021 20:51 +116

Tot respectul pentru domnul Bogdan Ivan Gruia ! Excelent , sa nu zica Wuhannis , ca n-a stiut . Mamaligarilor, mai multa actiune ca vi se pisa in cap astia si nimeni nu misca ! Hai sa iesim pe strazi sub deviza "fara penali" .

# Mirco date 19 August 2021 22:43 -51

Ce naivi sunteti:))) 1) Scutea tocmai de asta a fost pusa ca sa faca nimic, 2) Asta e doar o regie de 2 lei gauriti....Deep State a hotarat sa vina PSD-ul la putere...poate astia sunt mai determinati prin Rafila si Cercel sa impuna agenda medicala mondiala.....NAIVI!

# X date 20 August 2021 07:48 +101

Opriti_o pe disperata asta! Priviți ce fata are, sta sa muște! Sa nu credeți cumva ca va rezolva situația creata. Pentru asta a fost pusa să-i apere pe hoții ăștia. Poate mai primește un mandat și se alege praful și de Parchetul General asa cum se întâmplă și cu M. J. Votați PNL și usr și se alege praful de toată tara.

# Sanpaul date 20 August 2021 22:20 -143

E clar ca lumina zilei ! Dl. Citu, fost condamnat penal pe teritoriul SUA, intrat in nu's ce program, a fost recuperat, pentru societatea americana ("first"), realizand astfel un fel, sau o parte din "american dream". A insistat, a putut si a reusit ! A deminstrat ca a fost un accident in viata sa ! Bravo lui! Bravo SUA ! Ar trebui sa invatam ceva din toate acestea . Ca dovada a reusitei, azi, la peste 20 ani, a fost ales premier si administreaza Ro, cu pricepere, urmand sa vina si niste zeci de miliarde de euro. Va e ciuda ca voi nuputeti, iar el a putut ?

# mitica date 22 August 2021 15:52 +1

Johannis declara cu ceva timp in urma ca nu-i plac penalii. Acum ii plac penalii, pentru ca sunt ai lui.

# Lechi date 23 August 2021 11:18 +1

Salut ! Kwj, nu osa faca nimic, cred eu,iar doamna Scutea, va face, cand ii vine randul acestui caz, daca ii va veni vreodata, un intuneric total!! Dar, la amandoi, spet sa le vina randul, la o condamnare penala pentru inactiune.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii