20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SECRETUL SECURISTEI SUPREME – Sfidare la adresa natiunii: presedinta ICCJ Cristina Tarcea refuza sa explice cum a ajuns tam-nesam sefa structurii de securitate a instantei supreme: “In legatura cu informatii referitoare la data si actul in baza caruia presedintele Inaltei Curti a fost numit sef al Structurii de securitate, acestea nu pot fi aduse la cunostinta”. Tarcea a transformat Colegiul de conducere in consiliu de administratie. Regulamentul ICCJ indica vicepresedintele ca sef al structurii

Scris de: George TARATA - Valentin BUSUIOC | pdf | print

13 January 2019 12:08
Vizualizari: 7335

Presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie Cristina Tarcea (foto) refuza sa explice modul in care a fost numita in functia de sefa a structurii de securitate a instantei supreme, pozitie din care coordoneaza toata activitatea privind mandatele de siguranta nationala dispuse in dosare. Tarcea, denumita “securista suprema” tocmai pentru calitatea de sefa a structurii de securitate a ICCJ, pur si simplu nu doreste sa dea detalii despre cum a ajuns in aceasta functie, pretinzand ca asemenea informatii nu pot fi facute publice.


Lumea Justitiei a solicitat la finele anului trecut Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa precizeze data la care Cristina Tarcea a fost numita in functia de sefa a structurii de securitate, precum si actul in baza caruia s-a facut aceasta numire. Raspunsul a venit in 3 ianuarie 2019, fara sa ne fie puse insa la dispozitie informatiile pe care le-am cerut. Asta pe motiv ca ele ar fi exceptate de la accesul liber al cetatenilor. In refuzul sau, Inalta Curte a invocat art. 12 lit. b din Legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, potrivit caruia se excepteaza de la accesul liber al cetatenilor:

Informatiile privind deliberarile autoritatilor, precum si cele care privesc interesele economice si politice ale Romaniei, daca fac parte din categoria informatiilor clasificate, potrivit legii”,

si art. 8 din Hotararea de Guvern 585/2002 pentru aprobarea Standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania, care stabileste ca:

In listele cu informatii secrete de serviciu vor fi incluse informatiile care se refera la activitatea unitatii si care, fara a constitui, in intelesul legii, secrete de stat, nu trebuie cunoscute decat de persoanele carora le sunt necesare pentru indeplinirea atributiilor de serviciu, divulgarea lor putand prejudicia interesul unitatii”.

Cu alte cuvinte, data si actul prin care Cristina Tarcea a fost desemnata ca sefa a structurii de securitate reprezinta fie informatie privind deliberarile autoritatilor, fie informatie secret de serviciu.

Iata fragmentul din raspunsul ICCJ in care ni se refuza informatiile solicitate in legatura cu modul in care Cristina Tarcea a ajuns sefa structurii de securitate:

“In legatura cu alte informatii referitoare la data si actul in baza caruia presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost numit in functia de sef al Structurii de securitate din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, va facem cunoscut ca, potrivit dispozitiilor art. 12 lit. (4) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, coroborate cu dispozitiile art. 8 din Standardele nationale de protectie a informatiilor clasificate din Romania din 13.06.2002, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin H.G. nr. 585/2002, acestea nu pot fi aduse la cunostinta publicului”.

Fabulos: Tarcea a transformat Colegiul de conducere al ICCJ in consiliu de administratie

Totusi, in raspunsul acordat Lumea Justitiei, Inalta Curte a incercat o explicatie privind modul in care Cristina Tarcea a ajuns sefa structurii de securitate, functie care pana la preluarea de catre aceasta a conducerii ICCJ era detinuta de vicepresedintii instantei supreme. Instanta suprema nu a facut insa altceva decat sa se afunde si mai mult pe acest subiect.

Astfel, ICCJ arata ca potrivit art. 41 din Legea nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, in cadrul autoritatilor si institutiilor care detin informatii clasificate functioneaza compartimente speciale pentru evidenta, prelucrarea, procesarea, pastrarea, manipularea si multiplicarea acestora, respectivul compartiment subordonandu-se conducatorului institutiei. De asemenea, ICCJ face trimitere la art. 29 alin. (4) din Hotararea Guvernului 585/2002 pentru aprobarea Standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania, care stabileste ca:

Seful structurii de securitate, respectiv functionarul de securitate, este un adjunct al conducatorului persoanei juridice sau un membru al consiliului de administratie al unitatii”.

Deci nicaieri in articolul indicat de ICCJ nu se mentioneaza ca structura de securitate este condusa direct de seful institutiei, ci dimpotriva: se indica un adjunct sau membru al consiliului de administratie. De altfel, trebuie amintit ca pana la venirea Cristinei Tarcea la conducerea ICCJ, sefii structurii de securitate au fost vicepresedintii instantei supreme - in ultimii ani, judecatorii Rodica Aida Popa, Ionut Matei si Iulian Dragomir. Nici macar Livia Stanciu nu se facuse pe ea insasi sefa structurii de securitate (vezi facsimil 1 si 2).


Cum explica insa ICCJ raportat la articolul din HG 585/2002 numirea Cristinei Tarcea ca sefa a structurii de securitate? Intr-un mod fabulos, am spune noi, transformand Colegiul de conducere al Inaltei Curti in consiliu de administratie:

“Astfel, in conformitate cu dispozitiile legale aratate, la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie functioneaza Structura de securitate, in vederea gestionarii informatiilor clasificate, in conditiile legii, structura organizata prin ordin al presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie si subordonata acestuia, conform legii, care, asa cum se arata in dispozitiile art. 29 alin. (4) din Hotararea nr. 585/2002 pentru aprobarea Standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania, este membru al consiliului de administratie al unitatii, respectiv al Colegiului de conducere”.

Si asa sa fie, Colegiul de conducere sa reprezinte de fapt consiliu de administratie, raman urmatoarele intrebari:

- cum se face ca tocmai Cristina Tarcea a devenit sefa structurii de securitate a ICCJ dintre toti membrii “consiliului de administratie”, adica dintre toti ceilalti judecatori din Colegiul de conducere al ICCJ?

- de ce a fost aleasa Cristina Tarcea sa conduca structura de securitate, desi orice alt judecator din asa-zisul “consiliu de administratie” o putea face?

- cine a desemnat-o pe Cristina Tarcea ca sefa a structurii de securitate si in baza carui act?

Regulamentul ICCJ indica vicepresedintele ca sef al structurii de securitate

Interesant este ca judecatorul de la Inalta Curte care trebuie sa ocupe functia de sef al structurii de securitate este clar indicat chiar in Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa. Mai exact, in persoana vicepresedintelui instantei supreme.

Iata ce se prevede la art. 15 alin. (2) din Regulamentul ICCJ:

Unul dintre vicepresedintii Inaltei Curti de Casatie si Justitie conduce structura de protectie a informatiilor clasificate a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, constituita prin ordin al presedintelui in vederea exercitarii atributiilor prevazute in Hotararea Guvernului nr. 585/2002, cu modificarile si completarile ulterioare”.

E drept, in acelasi Regulament ICCJ, la art. 8 alin. (3) se arata ca “presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie poate exercita direct oricare dintre atributiile ce revin vicepresedintilor si presedintilor de sectii, potrivit prezentului regulament”. Totusi, preluarea atributiilor se face in mod normal doar cand vicepresedintele se afla in imposibilitatea de a isi exercita activitatea, nu doar ca asa doreste sefa ICCJ.

In final, sa amintim ca in calitate de sefa a structurii de securitate, Cristina Tarcea a respins pe banda rulanta declasificarea incheierilor in baza carora au fost emise mandatele de siguranta nationala, permitand practic judecarea oamenilor pe acte secrete.

Prezentam raspunsul acordat Lumea Justitiei de Inalta Curte de Casatie si Justitie:


Comentarii

# DODI date 13 January 2019 14:14 +25

Corect ar fi fost să indice ordinul de zi al SRI și Protoclul în baza căruia a fost numită ilegal în funcția pe care o păstorește. Ceea ce realizăm că este imposibil de divulgat. Ar trebui să se... descopere acoperita de garcea. Ea a fost numită fără copie după buletin, fără certificat de CNSAS, fără bun simț și fără... chemare. Doar cu citație , cu tupeu, cu nesimțire și cu aprobare de la ciolanis. Acestea au fost criteriile de legalitate și de oportunitate la care inclusiv trogloditul de ciolanis s-a conformat întocmai și la timp. Fără fasoane, fără aere și fără pretenții de fată mare. Cum obișnuiește impochimenul în relațiile cu doamna prim-ministru.

# alt_roman date 14 January 2019 08:42 +7

dodi din pacate nu-ti dau dreptate:),Corect ar fi sa-i dam dracului afara fara pensii fara nimic,asa ar fi corect!M-am saturat de "secretele "p...ii din tara asta!Toti marlanii vin si ne spun "e secret";ce ar fi sa va dam NOI afara jigodiilor?Asta se intampla cand ,noi,nu ne interesam pe cine punem si unde!Ar trebui facuta o cerere sa terminan cu genul asta de secrete!Auzi ,nu trebuie sa stie cetatenii;dar sa-ti dea salariile alea mari trebuie ,nu?Mie scarba de toate nulitatile astea si mie foarte scarba de mine ca le dau atatia bani in loc sa-i alerg cu batul!

# Judecator iccj date 13 January 2019 15:43 +9

Ca de obicei această habarnista a încălcat legea pt două motive. Unul pt ca nu o citeste si doi pt ca vrea sa controleze cine este pus sau pusă sub mandat. La nicio curte de apel la niciun tribunal seful structurii de securitate nu e președintele pt ca asa prevede legea. Alt motiv de revocare al acestei incompetente. Poate se discută în secțiile unite mâine. Nu ca de obicei hotărâri judecătorești și hotărâri de colegiu Gurile rele spun ca e șefă structurii de securitate pt ca il urăște fundamental pe Dragomir Iulian

# Pintea date 13 January 2019 18:32 +9

Ea a tot facut ce-a vrut in institutia asta! Dar si colegiului de conducere i-a cam placut! Parca ar fi asociatie de bloc: presedinta asociatiei si comitetul executiv, numai abuzuri si aere! Pe banii nostri, desigur!

# Adina Ap date 13 January 2019 20:03 +3

Ce fata are Tarcea in foto, ca in afisele electorale ale Partidului Comunist Chinez! Privind spre magistrala albastra, drum de ape tulburi si amintiri care te chinuiesc... Unde mi-e viitorul, undeva in partea alba a afisului.

# emilian date 13 January 2019 21:30 +4

Sesctia nou infiintata la PG sa o treaca la prioritati de ancheta!

# LUCY date 13 January 2019 23:18 +6

:sad: Daca nu era Dragnea sa rascoleasca completurile,cu numirile judecatorilor,doamna asta la care se ducea tot omul ca la D-zeu sa le imparta dreptatea.continua nelegiuirile,punea in continuare judecatorii cu mana cum ar fi vrut ea.Nu-ti vine sa crezi ca asa ceva se poate intampla in realitate.Ea a si zis cum naiba atata timp a mers asa in ilegalitate si acum nu se mai poate.

# un mizantrop date 14 January 2019 15:45 +5

Pe mine nu ma preocupa cum a fost oficializata ca sefa securistilor din ICCJ, e clar ca SRI a facut asta, pe mine ma macina cum de a fost asta numita fara indeplinirea formelor legale, cu dosar incomplet, adica fara adeverinta CNSAS (nu s-au ostenit nici de ochii lumii, la cate dude a publicat CNSAS, una in plus nu se mai contabiliza...), la fel ca in cazul Lazar, dosarele lor au fost doar "bifate" de pres, numirea s-a facut "pe interes", spre "multumirea" dulapaului, probabil pe singurul criteriu legat e temperatura buzelor, criteriu care "bate" toate interesele nationale, de competenta, de caracter...Si daca tot vorbim de revenirea la lege, sa incepem cu anularea numirilor fcute fara indeplinirea conditiilor legale!

# Tarcea-parcea , ar trebui anchetata de noua sectie date 14 January 2019 16:51 +1

ce se ocupa de magistrati libidinosi , centuriste din justitie, etc! Miscare ca vin alegerile ! De asemenea Lazar si Covesi judecati de noua sectie . :eek:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva