Seful suspendat al SRI Alba, Ioan Tarnu, trimis in judecata impreuna cu gruparea infractionala

Scris de: V.R.

01.06.2011 16:08
Vizualizari: 10991

Seful SRI Alba, Ioan Tarnu (foto) a fost trimis in judecata, miercuri, de procurorii DIICOT Hunedoara, fiind acuzat de favorizarea unui grup infractional organizat, care ar fi furat utilaje agricole din statele membre UE in valoare de peste 4,5 milioane de euro. Alaturi de Tarnu si de cei 32 de membri ai grupului infractional organizat, procurorii l-au mai trimis in judecata si pe subcomisarul BCCO Liviu Schiau, acuzat de asemenea de favorizarea infractorului. Atat Tarnu, cat si Schiau, au fost retinuti de procurorii DIICOT, si prezentati Curtii de Apel Alba Iulia si Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de arestare preventiva, insa judecatorii au refuzat sa emita mandate de arestare pe numele celor doi.


In sala de sedinta de la Inalta Curte, in timpul judecarii recursului DIICOT fata de decizia Curtii de Apel Alba Iulia, seful SRI Alba a precizat ca singura sa relatie cu inculpatii din grupul infractional a fost atunci cand el l-a determinat pe unul dintre inculpati sa se prezinte la seful BCCO Alba, comisarul Traian Berbeceanu, si sa ii dea acestuia probele necesare pentru a prinde toata reteaua. Tarnu a recunoscut ca a discutat de mai multe ori cu Berbeceanu in legatura cu ancheta pe care acesta o facea pentru a prinde intreaga retea, insa numai cu scopul de a ii oferi acestuia informatii, pe care insa Berbeceanu le-a intors impotriva sa, suspicionandu-l de favorizarea infractorului.

Tarnu a sustinut la instanta suprema ca i-a oferit sefului BCCO inculpatul care a destructurat reteaua infractionala, si ca rasplata, a fost inculpat in dosar

In momentul judecarii recursului impotriva deciziei Curtii de Apel Alba Iulia, de a nu emite mandate de arestare preventiva, la instanta suprema, seful SRI Alba, Ioan Tarnu, le-a precizat judecatorilor ca a avut patru intrevederi cu seful BCCO Alba, Traian Berbeceanu, in care au discutat despre ajutorul pe care un inculpat, Mircea Stanciu, putea sa il dea anchetatorilor. Insa, dupa luni de zile de ancheta in dosarul utilajelor furate, comisarul Traian Berbeceanu a inceput sa scrie rapoarte in care il acuza pe seful SRI Aba, Ioan Tarnu, ca il favorizeaza pe Stanciu. “Am discutat cu Berbeceanu de 4 ori, toate discutiile avand ca obiectiv determinarea lui Stanciu Mircea de a-si recunoaste fapta”. Mai mult, Tarnu a explicat ca inculpatul Stanciu a stiut numai de o singura intalnire dintre el si Berbeceanu, “pentru ca Stanciu trebuia sa se vada cu Berbeceanu, sa-i dea acte si sa dea declaratii. Eu nu l-am intrebat pe Traian Berbeceanu de cauza, ci numai de predarea lui Stanciu Mircea. Eu am discutat cu doamna procuror sef de la DIICOT si cu domnul Berbeceanu in ianuarie, si dansa a ajuns la concluzia ca nu au nevoie de ajutorul nostru informativ, de asta am trimis toate rapoartele mele pe cale ierarhica”. Dupa discutiile dintre Berbeceanu-Tarnu si Stanciu, seful BCCO a inceput sa faca rapoarte in care sa il incrimineze pe seful SRI Alba. La randul sau, si subcomisarul Liviu Stanciu a recunoscut ca era prieten cu inculaptul Stanciu, dar a sustinut in instanta ca singura sa interactiune cu dosarul in care acesta era cercetat a fost in sensul in care a incercat sa il convinga pe Stanciu sa spuna anchetatorilor adevarul si sa predea utilajele furate pe care le-a cumparat de la gruparea infractionala. Conform spuselor lui Schiau, consemnate in sedinta de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Stanciu i-a predat sefului BCCO toate utilajele cumparate si care erau declarate furate in alte state.

Seful SRI Alba si subcomisarul BCCO Schiau, pusi in acelasi dosar cu grupul de hoti de utilaje

Conform unui comunicat remis miercuri de DIICOT, Biroul Teritorial al DIICOT Hunedoara a dispus “trimiterea in judecata  a 32 de inculpati, din care 18 in stare de arest preventiv, urmare a destructurarii unui grup infractional organizat, specializat in savarsirea de  furturi de utilaje agricole din state ale Uniunii Europene. In fapt, se retine ca liderii gruparii, inculpatii Vecchiolla Antonio, cetatean italian si Liptak Florin Radu au constituit un grup infractional organizat, la care au aderat si alte persoane, in scopul savarsirii de furturi de utilaje din Franta, Italia, Olanda si Grecia. O parte din membrii gruparii aveau rolul de a identifica utilajele agricole, modalitatea de pastrare si depozitare folosita de proprietari, caile de acces pentru patrunderea prin efractie, existenta unor sisteme de alarma sau de urmarire GPRS. Dupa executarea acestor operatiuni, inculpatii sustrageau utilajele si intocmeau in fals facturile si documentele de transport, necesare introducerii in Romania. Liderii grupului contactau firmele de trasport si identificau potentialii cumparatori. Utilajele erau valorificate de catre inculpati la preturi mult sub valoarea reala, dupa contrafacerea seriilor de identificare. Dupa arestarea a 7 inculpati, activitatea infractionala a gruparii a continuat in aceeasi maniera, fiind condusa de catre inculpatii Daramus Andrei-Vasile si Irimia Cornel-Daniel. Valoarea prejudiciului produs este de aproximativ 4.500.000 Euro. Activitatea infractionala a fost sprijinita de catre inculpatii Schiau Liviu, subcomisar de politie la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba-Iulia si Tarnu Ioan, locotenent-colonel, seful Directiei Judetene de Informatii Alba. In sarcina inculpatilor Tarnu Ioan si Schiau Liviu se retine ca, in virtutea functiilor detinute, au acordat sprijin inculpatului Stanciu Mircea si l-au informat cu privire la momentul efectuarii unor activitati procedurale si procesuale in cauza, activitatea lor fiind de natura sa ingreuneze cercetarile ce se efectuau in dosarul penal instrumentat de catre procurorii DIICOT “.

Comentarii

# DOREL date 1 June 2011 21:34 +2

Din aceasta dilema putem iesi foarte usor: e nevoie sa cunoastem hotararile prin care s-a respins propunerea de arestare a celor doi si de vazut care erau acolo probele, pentru ca intre timp procurorii nu au avut cum sa gaseasca altele. Apoi, ar mai trebui sa vedem de ce instantele au respins cererea de arestare preventiva: pentru ca nu existau probe si indicii de vinovatie sau pentru ca nu ar fi existat pericol pentru ordinea publica si ne vom convinge daca este cu adevarat ceva sau e vorba de exces de zel militienesc pus in opera cu mana procurorului DIICOT. Apoi, cu acestea in fata, mai trebuie vazut rechizitoriul si cu asta problema e rezolvata !

# DOREL date 1 June 2011 23:21 0

sunt un tolomac. am nevoie de ajutor specializat .iuhuhu :lol: nu ma luati in seama , eu nu stiu ce vorbesc :lol:

# angela date 1 June 2011 23:53 +1

dorel , sinceritatea ta ma face sa te apreciez mai mult .

# DOREL date 2 June 2011 09:11 +1

Cel de-l 2-lea "Dorel" e un impostor, de fapt e un postac portocaliu de serviciu, se cunoaste dupa imaginile pe care au primit ordin sa le insereze. Echipa de zgomote se mai cunoaste si dupa atactul la persoana pe care-l practica si incapacitatea de a se exprima altfel decat prin scuipat si injuraturi, mentalitate de purtatori de******n. Ce sa facem, astea-s vremurile, avem de-a face cu diversiunea de stat, din banii nostrii sunt platiti oameni care sa dicrediteze pe adversarii culorii portocalii. Iarta-i, Doamne, ca nu stiu ce fac !

# djvasile date 27 October 2013 23:23 0

Iată urmarea. http://www.ziare.com/stiri/coruptie/seful-de-la-crima-organizata-din-alba-retinut-de-diicot-a-fost-politistul-anului-1264069

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii