SERVICIILE SE REINFILTREAZA IN JUSTITIE – Avocatul Toni Neacsu: „CCR a scos SRI de unde nu-i era locul: din Justitie... Nu vom mai avea o CCR care sa sanctioneze derapajele. Serviciile de informatii, scoase cu tambalau din Justitie, incearca sa intre printre crapaturi in acest edificiu”. Neacsu deplange degradarea CSM: „Mai rau decat actualul CSM n-are cum sa fie... Membrii CSM au mai degraba profilul unor politicieni... Mi-e rusine de cat de jos a decazut CSM, cu un presedinte ilegal”

Scris de: V.B.

09.05.2022 12:47
Vizualizari: 2398

Noile numiri de la Curtea Constitutionala a Romaniei deprofesionalizeaza nepermis de mult institutia si – mai grav – creeaza terenul pentru ca serviciile secrete sa reintre in justitie, dupa ce tot CCR le-a scos din acest domeniu.Avertismentul a fost lansat de avocatul Adrian Toni Neacsu (foto) duminica, 8 mai 2022, in emisiunea jurnalistei Sorina Matei de la Aleph TV.

Amintim ca, la propunerea PSD, Camera Deputatilor l-a numit la CCR pe prim-adjunctul PICCJ Bogdan Licu, iar Senatul – la propunerea PNL – a numit-o pe senatoarea liberala Iulia Scantei. Ultima numire – rezervata presedintelui Klaus Iohannis – este asteptata s-o vizeze pe consiliera prezidentiala Mihaela Ciochina.

Neacsu a insistat asupra lui Bogdan Licu, subliniind ca nu este clar felul in care fostul Procuror General interimar a intrat in magistratura in anul 1996 – mai precis, felul in care si-a obtinut diploma de licenta din partea Universitatii „Spiru Haret”.

Odata cu aceste numiri, Curtea Constitutionala nu doar ca se deprofesionalizeaza – riscand sa creeze haos in justitie –, dar si devine vulnerabila fata de asaltul serviciilor de informatii, dornice sa recapete competente in anchetele penale, a subliniat Toni Neacsu. Iar astfel va fi anulata „destalinizarea” pe care CCR a operat-o in justitie in ultimii ani.

In plus, o Curte Constitutionala slaba cu atat mai mult ii va da ocazia Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa nu-i respecte deciziile – fenomen care deja a inceput sa se produca, a afirmat avocatul Neacsu.


Nici Bobi n-a scapat de nervii lui Neacsu


Alt subiect fata de care fostul judecator si membru CSM Adrian Toni Neacsu si-a exprimat nemultumirea il reprezinta situatia din actualul Consiliu Superior al Magistraturii, unde judecatorul Bogdan Mateescu se incapataneaza sa ramana presedinte, incalcand atat legea de functionare a Consiliului (Legea nr. 317/2004), cat si Constitutia Romaniei, care nu prevad niciunde interimatul la carma CSM.

Nici alti judecatori din CSM nu-i fac prea mare cinste institutiei, din cauza ca „au mai degraba profilul unor politicieni”. Iar situatia deplorabila din CSM alimenteaza dezinteresul magistratilor fata de alegerile pentru noul Consiliu Superior al Magistraturii, considera Toni Neacsu.

Situatia nu este roz nici in Institutul National al Magistraturii, unde unii formatori „nu indeplinesc criteriile pentru pregatirea viitorilor magistrati”. Acest fapt face ca INM sa fie supus riscului de a produce „mici Danileti”, a mai spus avocatul.


Prezentam principalele declaratii ale avocatului Adrian Toni Neacsu:


In CCR ar trebui sa ajunga cei mai virtuosi profesionisti. Nu poti numi pe oricine in CCR. Principala problema este a clasei politice. Cele doua numiri arata o modalitate urata prin care CCR decade. Este greu de spus ca astfel de persoane fac cinste fostilor judecatori CCR. Nu cred ca exista vreo solutie pentru CCR. Din practica CCR rezulta ca nu ai ce sa faci. In numirile la CCR trebuie sa fie criterii reale. Datele pe Bogdan Licu exista, dosarul profesional este la CSM. 1996 este un an tulbure in care s-a intrat in magistratura. In 1996, in Romania se facea trecerea de la repartitie la examen. In 1996, cu siguranta s-a organizat examen de intrare in magistratura. Modalitatea de intrare in profesie nu poate fi aparata de niciun fel de secret. Va sfatuiesc sa sapati, institutiile par ca au ceva de acoperit. La acel moment, Spiru Haret nu elibera diplome de licenta. La domnul Licu, vorbim totusi de un procuror general al Romaniei, e regretabil ca noi ne punem intrebari abia acum. (...)

Exista prevedere expresa privind audierea candidatilor pentru CCR. Aceste numiri la CCR sunt esecul clasei politice. Nu cred ca propunerile pentru CCR sunt la valoarea magistraturii Romaniei in sine. Clasa politica promoveaza asemenea oameni pentru ca pot fi controlati. Dupa ce vor fi numiti, putem pune la indoiala orice decizie CCR. Constitutia Romaniei nu poti sa o aperi cu oricine. O Curte Constitutionala cu asemenea oameni poate esua de la misiunea pe care o are. (...)

CCR a zis ca nu se poate opune vointei parlamentare pe numiri. CCR a decis ca nimeni nu poate evalua inalta competenta profesionala. Avem hotarari CEDO prin care trebuie respectate criterii pe numire. O garantie a independentei unui judecator este tocmai buna pregatire profesionala. Un judecator slab nu are cum sa fie independent. CJUE spune ca trebuie sa existe comisii de tehnicieni care faca o selectie riguroasa a candidatilor. USR are dreptate cand spune ca solutia e o sesizare a CJUE. Nu cred ca actuala CCR isi va schimba practica. CJUE poate verifica daca numirile satisfac cerintele de independenta. Daca vrem, si noi stim sa selectam oamenii cu adevarat. Nimic nu impiedica parlamentarii sa fie seriosi. CCR a inceput prin a avea amploare academica. (...)

Mai rau decat actualul CSM nu are cum sa fie. In alegerile din CSM este dezinteres. Membrii CSM au mai degraba profilul unor politicieni. Dezinteresul in alegeri este alimentat de actualul CSM. Mie imi este rusine de cat de jos a decazut CSM. Avem un presedinte CSM ilegal si neconstitutional si nu ai ce sa faci. (...)

CCR a scos SRI de unde nu ii era locul: din Justitie. Cred ca exista nostalgii in sistemul judiciar. Daniel Morar a fost raportorul CCR pe majoritatea deciziilor pe SRI. Sunt foarte pesimist, nu vom mai avea o CCR care sa sanctioneze derapajele. Serviciile de informatii au fost scoase cu tambalau din Justitie. Serviciile de informatii incearca acum sa intre printre crapaturi in acest edificiu. Ca avocat e important sa am incredere in CCR cand ma adresez cu o problema serioasa. Printr-o Curte Constitutionala slaba se ia un instrument care functiona corect in sistemul judiciar. Sigur ca se pot modifica deciziile CCR. (...)

Curtea Suprema a retrogradat CCR la un nivel inferior CJUE. Tot mecanismul este aruncat in aer. Justitia in Romania a fost stalinizata, cu ajutorul CCR s-a reusit destalinizarea. Completele de la Curtea Suprema nu erau stabilite potrivit legii, ne putem pune mainile in cap. Prima conditie intr-un stat de drept e ca instantele sa functioneze potrivit legii. Demult oamenii nu mai au incredere in Justitie. Justitia si-a pierdut credibilitatea in anii de glorie ai SRI. In ultimul timp, judecatorii au inceput sa-si recapete independenta reala. Cand DNA facea sute de dosare pe judecatorii din penal, ei percepeau asta ca o presiune. Judecatorii se conformau anticipat unei solutii pe care o dorea structura de parchet. Judecatorii tineri sunt bine pregatiti, dar nu asta este problema. Judecatorul nu poate fi justitiar. Judecatorul trebuie sa aiba echilibru si calm mental. Problema este in cadrul Institutului National al Magistraturii. Formatori ai INM sunt persoane care nu indeplinesc criteriile pentru pregatirea viitorilor magistrati. Eu sper sa nu iasa mici Danileti din INM pe viitor.

Comentarii

# santinela date 9 May 2022 13:46 +107

CSM-ul este oglinda fidela a mizeriei din politica romaneasca,exceptind 3 doamne de acolo.In rest,sectia Nufarul-a parchetarilor si restul de judecatori sint -----,adica urmeaza injuraturi grele,adresate cu dispret fata de astfel de "MAGISTRATI" cica independenti !! Noroc ca Emetiralul nu se da cu reteta la farmacii .

# DODI date 9 May 2022 16:16 +159

Să vorbești doar că CSM urmează drumul parcurs de o nulitate ajunsă președinte al României este prea puțin dacă privind cu ochi normali ce se întâmplă în politică, în justiție (atâta câtă mai e) și în celelalte puteri ale statului. Infestarea cu nulități și sfertodocți (cvasimajoritatea acoperiți ai noii securități) a început (firav) pe vremea bețivului național Petrov și s-a continuat la scară largă și cu enormă nesimțire pe vremea actualui penal de la Cotroceni. Și ca aceste năpaste să poarte un nume el se cheamă SRI.

# M date 9 May 2022 17:54 +2

Daca bobita este presedinte ilegal atunci rolul ministrului Predoiu, procuroarea general Scute si chi dinti de cal Iohanis ce rol mai au ?, chiar cu ce se mai ocupa pungasi astia daca nu vad si nu aud nimic?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii