SIIJ DESFIINTATA, DNA LASATA FARA INSTRUMENTUL DE SANTAJ – UDMR nu da inapoi: dosarele cu magistrati nu trebuie sa ajunga la DNA dupa desfiintarea SIIJ. Kelemen Hunor a instiintat insarcinatul american: “Competentele SIIJ ar trebui transferate Parchetului General. Ar fi o modalitate corecta si extrem de importanta pentru cetateni, deoarece numai astfel se poate garanta ca judecatorul si procurorul ramân independenti in proceduri si in decizie”

Scris de: G.T.

28.07.2021 12:17
Vizualizari: 6360

Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) poate fi desfiintata, insa DNA nu trebuie sa primeasca din nou competenta in anchetarea magistratilor. Dosarele in care vizati sunt judecatori si procurori trebuie sa ajunga la Parchetul General. Ideea a fost intarita de presedintele UDMR Kelemen Hunor (foto dreapta), formatiunea maghiara nefacand astfel niciun pas inapoi in provblema desfiintarii SIIJ, in pofida crizelor si acuzatiilor venite din partea USR-PLUS si a taberei #rezist.


 

Lasarea DNA fara competenta in anchetarea magistratilor, ceea ce inseamna ca parchetul anticoruptie va ramane in continuare fara principalul instrument de santaj si de presiune la adresa judecatorilor si procurorilor, a fost enuntata de Kelemen Hunor in cadrul unei intalniri pe care a avut-o cu un functionar american. Este vorba despre insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA David Muniz (foto stanga).

Astfel, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, de miercuri, 28 iulie 2021, Kelemen Hunor a precizat ca i-a transmis insarcinatului american ca singura solutie dupa desfiintarea SIIJ este ca dosarele sa ajunga la PICCJ, nu la DNA. Doar in acest mod, i-a explicat liderul UDMR functionarului american, judecatorii si procurorii vor putea ramane independenti in proceduri si mai ales in decizii.

Faptul ca un lider politic din Romania ii da raportul despre o problema interna a tarii unui oficial strain, fie el si american, este regretabil. Asa cum regretabil a fost si cand ministrul Justitiei Stelian Ion si seful CSM Bogdan Mateescu s-au ploconit in fata aceluiasi insarcinat. De apreciat este totusi ca liderul UDMR Kelemen Hunor si-a pastrat optiunea in ceea ce priveste excluderea DNA din anchetarea magistratilor inclusiv dupa discutia avuta cu angajatul Ambasadei SUA.


Iata explicatiile presedintelui UDMR Kelemen Hunor despre intalnirea cu insarcinatul pentru afaceri al Ambasadei SUA David Muniz:


“Sectia Speciala de Investigatii in Justitie (SIIJ) a fost, printre altele, subiectul dialogului pe care l-am avut cu domnul David Muniz, insarcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti.

Am subliniat in cadrul sedintei, ca toti membrii coalitiei sunt de acord cu desfiintarea Sectiei Speciale, singura intrebare este unde sa fie transferate competentele acestui departament special. Pozitia UDMR este foarte clara: competentele SIIJ ar trebui transferate Parchetului General. Acesta ar fi o modalitate corecta, si asemenea, ar fi extrem de importanta pentru cetateni, deoarece numai astfel se poate garanta ca judecatorul si procurorul raman independenti in proceduri si in decizie.

In cadrul aceleiasi intalniri a fost abordata si problema traficului de persoane, care afecteaza Romania. Pentru eradicarea fenomenului este necesara o cooperare mai stransa intre institutiile statului, mai multe state europene, biserica, si organizatii nonguvernamentale”.

Comentarii

# Lorenzo de Medici date 28 July 2021 13:19 +20

Poate cineva să spună (și poate) ce a făcut DNA, din 22. 10. 2018, când s-a operaționalizat SIIJ, și când, cică, i s-a ”luat competența” de anchetă ”ratione materiae” asupra magistraților, cu ”restul competenței păstrate” de DNA (cam 95 %, grosso modo), cât privește ”marea corupție” (orice ar fi aia, că n-o definește nimeni prin lege) din România ? Că e cam ”silentio stampa” de atunci. Mă rog, cu excepția circului repetitiv marca ”Liviu Dragnia”. Să fi început DNA să lucreze, la greu, în regim nepublic, cum zice legea și cum îi stă bine unui parchet anticorupție ? Nici pe de parte. Loazele leneșe și incompetente, dar pe bani publici mulți, în loc să muncească, stau, la ordin, cu curu pe dosare și schelăcăie ca niște cățeluși abandonați de stăpâni, că, deh, tre să păcălească lumea (și au pe cine căcălu) că, sanchi, de aia nu mai au performanță, că le-a ”ciuntit” PSD competența. Panaramele dreaku, cum vor ele să pună din nou talpa pe gâtul instanțelor, fără de care execuții ioc !

# MN date 28 July 2021 13:30 +6

felicitari domnului Hunor, rice am spune noi unguri sunt oameni de cuvant si te poti baza pe ei. frati alesi ai poporului roman , ati demonstrat de multe ori ca sunteti niste curve masculine care va vindeti pe 2 lei, rari sunt cei ce se mai vand pe o fabrica, pe o uzina si alte chestei de valoare restu caracter de rahat

# Yes date 28 July 2021 13:46 +26

Toți,din actuala coaliție de guvernare sunt absolut inconștienți de consecințele negative împotriva cetățeanului român după desființarea SIIJ.

# Nu poti trezi balega ! date 28 July 2021 18:08 +35

Ce are a face un functionar hranit cu hamburgheri si coca-cola cu justitia din Romania ?! Ba treziti-va dracului , ce tot va faceti mopuri la toti strainezii ?! De cand un ranzos-necalificat (posibil alt vierme din serviciile bulangiilor USA) vine sa isi dea cu parerea , mai ales , in justitie ?

# DLWSS - Ivory Tower Observer date 28 July 2021 18:10 +51

Și inga așa UDMR o să se trezească la următoarele alegeri cu un rezultat electoral de o să se sperie chiar și ei, rezultat venit de la electori de naționalitate română. Păi, explicația va fi foarte simplă: în momentul în care politrucii românilor nu sunt altceva decât niște melci obedienți, care fac temenele și ling clanțele Înaltelor Porți, nu mai rămâne decât să girezi electoral pe cei care prin repetatele poziții sănătoase, obiective, realiste, în diverse chestiuni de maxim interes public, au dovedi faptic că SUNT SINGURII SĂNĂTOȘI LA CAP DIN ȚARA ASTA!

# gica70 date 29 July 2021 09:12 +2

Cred ca nu mai avem mult si-i vom vota pe unguri la toate alegerile!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii