SIIJ SE DESFIINTEAZA LA ANUL – Exclusiv: Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie isi inceteaza activitatea peste un an. In martie 2022, SIIJ ramane doar cu doi procurori: Adina Petrescu si Adelin Mihaila. Mandatele procurorilor Adina Florea, Nicolae Marin, Mihaiela Iorga-Moraru si Sorin Iasinovschi expira in primavara. Mandatele lui Petrescu si Mihaila inceteaza in octombrie 2022. Planul a fost facut: concursul pentru SIIJ va fi sabotat, Sectia dispare de la sine (Documente)

Scris de: George TARATA

22.08.2021 15:00
Vizualizari: 6301

Dusmanii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) pot sa renunte la proiectele de lege si demersurile privind desfiintarea SIIJ. Asta intrucat SIIJ urmeaza sa dispara de la sine.


 

Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie isi va inceta oficial activitatea in octombrie 2022, desigur in cazul in care nu se va reusi mai devreme desfiintarea sa pe cale legislativa. Practic, in toamna anului viitor SIIJ va ramane fara niciun procuror.

In momentul de fata, la SIIJ lucreaza doar sase procurori. Este vorba despre:

-Nicolae Marin (foto 1 - adjunctul Sectiei);

-Adina Florea (foto 2);

-Mihaiela Iorga-Moraru (foto 3);

-Sorin Eugen Iasinovschi (foto 4);

-Adina Petrescu (foto 5);

-Nicolae Adelin Mihaila.

 

Toti cei sase procurori au fost numiti pe mandate de trei ani, conform prevederilor art. 88/5 alin. 1 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara: Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie se incadreaza cu procurori numiti de catre Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, in urma unui concurs, in limita posturilor prevazute in statul de functii, aprobat potrivit legii, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea continuarii activitatii in cadrul sectiei pentru o perioada totala de cel mult 9 ani”.

Toti cei sase procurori isi vor inceta insa activitatea la SIIJ in 2022. Asta intrucat mandatele lor vor expira in 2022.

 

Primele mandate expira peste sase luni

 

Primii vor fi Nicolae Marin, Adina Florea, Mihaiela Iorga-Moraru si Sorin Eugen Iasinovschi. Concret, acestia au fost numiti procurori de executie in cadrul SIIJ (Nicolae Marin fiind numit ulterior adjunct al SIIJ) incepand cu data de 1 martie 2019, prin Hotararea Plenului CSM nr. 26 din 19 februarie 2019. Astfel, mandatele procurorilor Nicolae Marin, Adina Florea, Mihaiela Iorga-Moraru si Sorin Eugen Iasinovschi urmeaza sa expire la 1 martie 2022, data implinirii celor trei ani. Prin aceeasi hotarare CSM 26 din 19 februarie 2019 fusese numita la SIIJ si procuroarea Puiu Zarafina, pesnionata intre timp.

Exista si posibilitatea ca unii dintre cei patru procurori sa plece de la SIIJ chiar mai devreme de martie 2022. Ne referim la Adina Florea si la Sorin Eugen Iasinovschi. Asa cum se stie, Adina Florea s-a inscris deja la concursul pentru numirea in functia de inspector judiciar la Inspectia Judiciara (concursul se va finaliza in noiembrie 2021), iar Sorin Iasinovschi si-a depus cerere de pensionare, care deocamdata a fost blocata de Sectia pentru procurori a CSM.  

 

SIIJ ramane cu doar doi procurori

 

Odata cu incetarea mandatelor celor de mai sus, SIIJ va ramane cu doar doi procurori, devenind practic nefunctionala. Este vorba despre procurorii Adina Petrescu si Nicolae Adelin Mihaila. Nici acestia nu vor mai sta insa foarte mult la SIIJ, ci doar pana in toamna anului 2022.

Astfel, Adina Petrescu si Nicolae Adelin Mihaila au fost numiti procurori de executie in SIIJ incepand cu data de 21 octombrie 2019 (impreuna cu ei a fost numit si procurorul Silviu Vasile Ciocoiu, care a plecat intre timp la Inspectia Judiciara), prin Hotararea Plenului CSM nr. 198 din 15 octombrie 2019. Potrivit art. 88/5 alin. 1 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara (citat mai sus), numirea lor ca procurori de executie in cadrul SIIJ s-a facut pe o perioada de trei ani, ceea ce inseamna ca mandatele lor vor expira in 21 octombrie 2022. Data la care SIIJ nu va mai avea niciun procuror si la care se va desfiinta de la sine.

 

Procurorii vor fi blocati sa se inscrie la concurs

 

Desigur, teoretic este posibil ca procurorii carora le expira mandatele sa ceara prelungirea lor, iar alti procurori sa se inscrie la un nou concurs organizat de CSM in vederea numirii in functii de executie la SIIJ. Este totusi putin probabil ca acest lucru se va intampla.

Surse avizate au dezvaluit pentru Lumea Justitiei ca si in cazul in care CSM va organiza un nou concurs pentru numirea procurorilor la SIIJ, acesta va fi sabotat de conducerea PICCJ, asa cum a facut si vechea conducere a PICCJ in cazul concursurilor anterioare, cauza pentru care schema SIIJ nu a fost niciodata completata. Mai precis, procurorilor li se va interzice sa se inscrie la concursul pentru SIIJ.

De asemenea, aceleasi surse avizate au dezvaluit pentru Lumea Justitiei ca inclusiv la nivelul CSM gruparea anti-SIIJ va bloca organizarea unui nou concurs, scopul fiind acelasi: lasarea Sectiei fara procurori astfel incat SIIJ sa devina nefunctionala, iar desfiintarea ei sa se faca pe cale naturala.

 

* Cititi aici Hotararea Plenului CSM nr.26 din 19 februarie 2019 prin care au fost numiti la SIIJ procurorii Nicolae Marin, Adina Florea, Mihaiela Iorga-Moraru si Sorin Eugen Iasonovschi

 

* Cititi aici Hotararea Plenului CSM nr. 198 din 15 octombrie 2019 prin care au fost numiti la SIIJ procurorii Adina Petrescu si Nicolae Adelin Mihaila

Comentarii

# santinela date 23 August 2021 07:27 +179

S va tine concursul,sectia nu va fi desfiintata fiindca anul viitor in toamna NU va mai fi acest guvern de cretini !

# Moldovan date 23 August 2021 13:40 +27

Suficient timp pentru-ca baschetbalista și cei de la rezist sa fie bagatela pârnaie.

# VIKY date 23 August 2021 14:37 +57

GuWern de sobolani turbati.

# Lita date 23 August 2021 15:02 +7

Bine ati revenit, # VIKY!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii