16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SOLIDARITATE CU GABRIELA BALTAG – Apelul presedintei de onoare a AMR, judecatoarea Viorica Costiniu: „Gabriela Baltag chiar cunoaste problemele justitiei, pentru care a propus multiple solutii si a luptat pentru ele, in timp ce altii si-au vazut de cariere... Mesajul dnei judecator Baltag este un bonus pentru justitie... Nu puneti pumnul in gura celui care cu buna-credinta graieste cu durere despre aspecte care rusineaza sistemul judiciar”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

8 July 2020 14:44
Vizualizari: 5356

Complotul din interiorul Consiliului Superior al Magistraturii pus la cale in aceste zile pentru distrugerea imaginii judecatoarei Gabriela Baltag (foto 2) nu este altceva decat o manifestare a unor orgolii marunte, ale unor oameni care, desi sunt chemati sa apere independenta justitiei, de fapt o intineaza, agravand dezbinarea din interiorul sistemului judiciar.



Acestea sunt principalele idei exprimate de catre judecatoarea pensionara Viorica Costiniu (foto 1), presedinta de onoare a Asociatiei Magistratilor din Romania, intr-o scrisoare deschisa adresata membrilor CSM miercuri, 8 iulie 2020, cu doar o zi inainte de o sedinta cu scantei a Consiliului.


Complotul CSM-istilor impotriva Gabrielei Baltag


Amintim ca joi, 9 iulie 2020, Plenul CSM va dezbate un caz pornit de la o solicitare formulata de catre judecatoarea Alina Nita, fosta Palancanu (foto 3), de la Tribunalul Neamt, una dintre vedetele magistratilor #rezistenti care au protestat pe trepte impotriva modificarilor la legile justitiei. Mai exact, Nita a solicitat ca CSM sa apere „reputatia profesionala a intregului corp de magistrati”, ca urmare a unei declaratii facute la inceputul anului de catre membra CSM Gabriela Baltag, la bilantul Tribunalului Caras-Severin. Cu acea ocazie, judecatoarea Baltag declarase ca „avem foarte multe personaje printre noi – nu stim cum se poate, cum e posibil, cum s-a ajuns aici – care mint, care nu spun adevarul societatii” si ca „de aproape doi ani, toate lucrurile neplacute sunt generate in primul rand din interiorul sistemului judiciar”.

La 4 iunie 2020, judecatorii CSM au trimis-o la plimbare pe Alina Nita (fosta Palancanu), respingandu-i cererea. Trei saptamani mai tarziu, judecatoarea Andrea Chis a cerut reluarea votului. De data aceasta, vointa le-a apartinut strict membrilor CSM, mecanismul procedural nemaidepinzand de petenta. Vorbim despre mutarea dosarului de la Sectia pentru judecatori la Plenul CSM, cu subiectul schimbat: apararea autoritatii judecatoresti, in ansamblul sau, astfel incat sa poata vota si procurorii din Consiliu. Or, stiind deja cat de draga le este Gabriela Baltag membrilor „Brigazii Nufarul”, este lesne de inteles ca se urmareste o majoritate consistenta impotriva incomodei judecatoare. Cu atat mai mult cu cat, in afara de Evelina Oprina (care s-a impotrivit) si de Gabriela Baltag (care s-a abtinut), toti ceilalti judecatori au optat pentru trimiterea cauzei la Plen. Asadar, planul este limpede: fortarea unui vot masiv impotriva judecatoarei Baltag, care, chiar daca va avea o valoare strict simbolica, va putea fi folosit drept munitie propagandistica pentru incercarea de revocare a magistratei din CSM.

Ajungand in prezent, precizam ca toate asteptarile incordate ale sistemului judiciar se indreapta catre ziua de joi, 9 iulie 2020, cand Plenul CSM va discuta dosarul pe care vi l-am prezentat mai sus (click aici si aici pentru a citi).


Apelul la demnitate al presedintei Costiniu


Tocmai bomba cu ceas programata pentru ziua de joi o face pe judecatoarea Viorica Costiniu sa ia atitudine, indemnandu-i pe membrii CSM sa lase la o parte orgoliile de doi lei, care nu fac altceva decat sa agraveze si mai mult dezbinarea din interiorul autoritatii judecatoresti si, pe cale de consecinta, sa erodeze o data in plus increderea romanilor in justitie. Iar de toata aceasta situatie de tip „divide et impera” vor profita, in ultima instanta, politicienii, care au tot interesul sa acapareze justitia. Chiar daca presedinta de onoare a AMR se exprima diplomatic, vorbind despre „politicieni de toate culorile”, aluzia il vizeaza inclusiv pe premierul Ludovic Orban, cel care da dovada de „desconsiderarea principiilor fundamentale ce stau la baza drepturilor cetatenilor”, prin infamele atacuri la adresa Curtii Constitutionale a Romaniei.

E de notorietate ca pe soselele Romaniei ursul se plimba liber. Acum il plimbam si de la Sectie la Plen?! Stimularea invrajbelii gratuite, intre, despre, cu privire la judecatori, procurori, este o tinta atinsa fara efort de catre POLITIC, caruia ii prieste o putere judecatoreasca sleita de propriile frictiuni.

Galcevile interne din sistem, din institutiile sale innobilate de calitatea de garant al independentei justitiei, sunt in defavoarea imaginii acesteia.

Imaginea justitiei suntem fiecare dintre noi, deci si CSM, care nu strica (!?), dar nici n-adauga la imaginea ei”, avertizeaza Costiniu.

Inainte sa va prezentam textul complet al scrisorii deschise, mentionam ca Viorica Costiniu taxeaza inclusiv habarnismul judecatoarei Alina Nita, care a luat reject de la CSM strict pe procedura, cererea de „aparare a reputatiei profesionale a intregului corp de magistrati” fiind respinsa ca inadmisibila de catre Sectia pentru judecatori, pentru simplul motiv ca o atare situatie nu exista in legile 303/2004 si 317/2004. Cu alte cuvinte: judecatoarea Nita nu fusese in stare sa inteleaga prevederile celor doua legi ale justitiei.

De asemenea, amintim ca si principalele asociatii de traditie ale magistratilor din Romania – AMR, UNJR si AJADO – s-au solidarizat cu judecatoarea CSM Gabriela Baltag (click aici pentru a citi).


Iata mesajul integral lansat de catre presedinta de onoare a AMR:


Scrisoare deschisa adresata membrilor CSM

1. Modificarile legislative din 2004 au asigurat parcursul ascendent al democratizarii justitiei din Romania.

Existenta unui CSM cu atributii sporite in garantarea independentei sistemului judiciar, a judecatorilor, a statutului procurorilor intr-un stat de drept a constituit un aport consistent, fundamental in integrarea Romaniei in marea familie europeana.

In evolutia sa, CSM a traversat multiple etape, iar membrii alesi si-au pus amprenta personalitatii, a profesionalismului, a intelepciunii, a maturitatii si a capacitatii manageriale.

Preocupat de ocrotirea statutului judecatorului si al procurorului fata de vicisitudinile vremurilor, CSM s-a straduit sa faca fata provocarilor politicului, interesat de suprematia puterii. Si nu numai! Frecventele modificari legislative au deturnat intentiile initiale si multe dintre problemele justitiei s-au acutizat si inca isi asteapta rezolvarea.

Derapajele inerente sunt tot atatea exemple ca tanara noastra magistratura este intr-o perpetua efervescenta in parcursul ei evolutiv. Sansa justitiei este ca intre judecatorii si procurorii sistemului sunt multi care, devotati principiilor, sustin o justitie independenta, puternica, democrata.

2. 'Corpul magistratilor' saluta cu respect pe judecatorul si procurorul care, in afara straduintelor lor de a desavarsi actul de justitie la cote de reala valoare, au puterea sa sesizeze si sa clameze public neajunsurile ce dauneaza sistemului, tinute la sertar.

Curajul (inca vorbim, din pacate, despre curaj) de a recunoaste public problemele grave din sistem este o dovada a maturitatii si a experientei acumulate in valtoarea incrancenata a atacurilor nedrepte initiate de politic, indiferent de ideologii sau vremuri, ori de tradari dinlauntrul justitiei pentru functii si jilturi fara de pret.

Asistam cu stupoare la incitarea opiniei publice impotriva judecatorilor si a procurorilor care se afla doar sub paza legii, fara vreun tratament preferential (nimeni nu este deasupra legii). Guvernul indeamna la nerespectarea legilor si a hotararilor judecatoresti.

In aceste momente, CSM are obligatia constitutionala si legala de a lumina intunericul in care se zbate Executivul si de a-l readuce in matca atributiilor sale menite sa guverneze in temeiul LEGII. Si CSM ce face? De 6 luni, incearca sa lamureasca un judecator din Neamt ca atunci cand sesizeaza CSM este absolut necesar sa cunoasca si legea, sa actioneze in sensul ei. Nu in ultimul rand, tot in conditiile legii, daca o cunoaste, judecatorul din Neamt trebuie sa se decida cand si cum spune legea, care este obiectul sesizarii ce nu poate fi versatil modificat dupa imprejurari, doar-doar sa iasa ceva ce se urmareste sa aiba un rezultat si cat mai public.

Initial, s-a cerut apararea reputatiei profesionale a corpului de magistrati / judecatori, apoi s-a cerut, prin concluzii scrise, apararea propriei reputatii profesionale, pentru ca dupa ce i s-a respins ca inadmisibila sesizarea, ca un judecator competent (petent) sa ceara in aceeasi cauza cercetarea disciplinara a doamnei judecator dr. Gabriela Baltag, membru ales CSM, care prin discursul sau cu ocazia bilantului de la Tribunalul Caras ar fi adus 'ofensa imaginii justitiei'. Motivul: dna judecator Baltag a avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume, ce inlauntrul sistemului se cunosc si a caror rezolvare se asteapta nu in ultimul rand din partea CSM.

Oare unii dintre noi au totusi proprietatea temenilor!? Hotararea nr. 808 din 4.06.2020 a Sectiei pentru judecatori, explicita si pentru novicii care nu cunosc legile, indeamna la reflexie si la cunoasterea legilor inclusiv de catre judecatorul din Neamt nehotarat in demersurile sale care nu-i onoreaza defel reputatia si nici nu aduce servicii imaginii justitiei ce il preocupa in subsidiar.

Multe semne de intrebare se ridica! Oare de ce intriga adevarurile din justitie 'ascunse sub pres de ochii soacrei' (cum spune povestea; adica, in termeni moderni, publicul larg, cetateanul care se loveste zilnic de neajunsurile din justitie, de conduite neadecvate si limbaj reprobabil)? Cata vreme NU avem curajul sa le recunoastem, sa ni le asumam, NU vom gasi nici solutii si lucrurile se vor perpetua in aceeasi masura, consolidand neincrederea in actul de justitie, intai prin noi si faptele noastre si apoi, mai ales, fata de cei care le cunosc si nu le rezolva.

Nu puneti pumnul in gura celui care cu buna-credinta graieste cu durere despre aspecte care rusineaza sistemul judiciar – poate nu atat prin ele insele, cat prin faptul ca ele sunt ascunse si-i ascund si pe altii si mai ales nu exista vointa ca ele sa se rezolve!

Evident, oprobriul nu-i va viza pe cei care intreprind un act de curaj, semnaland cu sinceritate si responsabilitate atitudini, practici care nu fac in niciun caz faima justitiei.

Colegii din Caras au apreciat laudativ discursul dnei judecator Baltag si alti judecatori si procurori au achiesat la mesajul sincer, responsabil, asumat, exprimat liber de un membru al CSM care se bucura de RESPECT si CONSIDERATIE, de credibilitate, cu un renume consolidat prin eforturile sale de aparare a independentei judecatorului, a magistraturii, a drepturilor de care azi se bucura, cu un zambet larg si pe Facebook, judecatorul din Neamt.

Discursul dnei judecator Baltag este al unui judecator care chiar cunoaste problemele justitiei, pentru care a propus multiple solutii si a luptat pentru ele, in timp ce altii si-au vazut de cariere si statutul de judecator le-a fost cartea de vizita pentru alte cariere ce pentru unii au devenit, in timp, prioritare functiei generatoare de beneficii carieristice. In opinia multor colegi – judecatori si procurori in activitate si pensionati –, mesajul dnei judecator dr. Baltag este un BONUS ptr justitie in fata opiniei publice, care se simte mai in siguranta daca justitia, ea insasi, prin organismele sale, actiuni intemeiate pe lege, isi foloseste mecanismele ptr a gasi solutii legale in a anihila neajunsurile inerente, in loc sa le ignore cu buna stiinta, sa dea bine, eventual, la un bilant profesional formal.

3. Profesionalismul, devotamentul ptr edificarea unei justitii drepte, parcursul carierei nu se clameaza public, cu CV-ul pe Facebook si cu bucuriile maritale impartasite la vedere, pentru a-ti castiga o buna reputatie profesionala si nu numai. In anonimat, judecatorul cladeste adevarul judiciar, are constiinta actului sau, transforma noaptea in zi, se instruieste in tacere, pentru ca hotararea lui sa vorbeasca pentru el.

Dar, ca in orice domeniu, si in justitie sunt exceptii, doar purtatori de roba fara vocatie, pentru ca si judecatorii si procurorii provin din aceeasi societate romaneasca bulversata, iar hotararile acestora nu sunt decat oglinda fidela a acesteia.

In lumea politica, adversitatile, limbajul licentios, habarnismul legislativ, desconsiderarea principiilor fundamentale ce stau la baza drepturilor cetatenilor, clamate pentru publicul larg, dar strivite de ignoranta si reaua- credinta a politicienilor de toate culorile, sunt o realitate ce nu poate fi contestata. Aceste 'obiceiuri', 'practici', translatate insa in peisajul judiciar, reprezinta o grava problema, pentru ca 'divide et impera' este apanajul celor care vor sa destructureze soliditatea, consistenta sistemului judiciar, a corpului de judecatori si procurori.

Sistemul are parghiile legale sa ii inlature pe cei ce nu-i fac cinste si trebuie utilizate cu buna-credinta fata de cei care se inscriu in acesti parametri. Nu esti insa TU, ca membru CSM, indrituit, ca folosindu-te de o demnitate pasagera, sa uzezi de aceste parghii ptr satisfacerea unor orgolii, vanitati, veleitati mai mult sau mai putin personale, profesionale, interesate sau comandate.

Cum bine a evidentiat dna judecator dr. Gabriela Baltag, cetateanul, beneficiar al actului de justitie, are DREPTUL la abordarea cu sinceritate a nevolniciilor din sistem, sa se cuantifice prejudiciile aduse adevarului prin necunoasterea legii ori aplicarea ei speculativa, ptr ca adevarurile nespuse sau ascunse, in si de sistem, nu pot fi definite altfel decat cum s-a afirmat.

4. Cata vreme judecatorul din Neamt (nici nu conteaza numele) nu este lamurit el insusi, in propria-i sesizare, de care reputatie profesionala este mai interesat (a corpului de magistrati ori a propriei sale reputatii),

Cata vreme nu a identificat in ce consta parerea publica si cum a devenit ea din 'favorabila' in 'defavorabila' dupa discursul de la Caras,

Cum a fost afectata credibilitatea si siguranta in exercitarea profesiei, a autoritatii opiniilor profesionale ori

Care este imaginea creata in constiinta colectiva referitor la cum isi exercita magistratii functia,

Continutul sesizarii sale, respinse 'de pe scaun' ca inadmisibila, cuprinde doar vorbe goale, teorisme de circumstanta ori o nevoie de publicitate gratuita.

Subiectul, fiind, ca in toate timpurile, la ordinea zilei, indiferent de proceduri si speculatii regulamentare (practici guvernamentale luate fara titlu), dupa votul de respingere ca inadmisibila a sesizarii judecatorului nehotarat din Neamt, prinzand din zbor 'ideea' reformata, asistam la preocuparea singulara – dar aparent la fel de nehotarata – de a se cerceta o eventuala atingere a independentei judecatorilor adusa de dna judecator dr. Baltag in discursul de la Caras, ptr ca in final sa se cerceteze, la cererea dnei jud dr. Chis, atingerea adusa independentei autoritatii judecatoresti.

Toate aceste solicitari sunt, pana la acest moment, fundamentate pe argumentatia din sesizarea judecatorului nehotarat de la Neamt, apreciata fiind, de catre membrul judecator CSM nehotarat, ca buna pentru orice varianta: reparare a reputatiei, atingere a independentei judecatorilor, atingere a independentei autoritatii judecatoresti.

Dragi colegi, membri alesi si din oficiu ai CSM,

Pe acest din urma aspect nu putem sa gandim cu glas tare si hartia sa indure greutatea vorbelor ce ne-ar trece prin cap, intr-un duel verbal de exceptii si reguli, pentru ca nu am respecta norme pe care le pretindem altora.

Dar, in timp ce instantele, parchetele se zbat sa razbata coordonatele timpului si sa accelereze activitatile judiciare cu un personal redus, cu mijloace logistice deficitare, CSM plimba sesizari, unele deja solutionate, de la Sectia de judecatori la Plen, de parca ar duce lipsa de activitate, iar o lucrare copy-paste este intoarsa si pe dunga, doar s-ar alege ceea ce s-a urmarit.

E de notorietate ca pe soselele Romaniei ursul se plimba liber. Acum il plimbam si de la Sectie la Plen?! Stimularea invrajbelii gratuite, intre, despre, cu privire la judecatori, procurori, este o tinta atinsa fara efort de catre POLITIC, caruia ii prieste o putere judecatoreasca sleita de propriile frictiuni.

Galcevile interne din sistem, din institutiile sale innobilate de calitatea de garant al independentei justitiei, sunt in defavoarea imaginii acesteia.

Imaginea justitiei suntem fiecare dintre noi, deci si CSM, care nu strica (!?), dar nici n-adauga la imaginea ei.

Judecatori si procurori (inclin sa cred ca si stafful din CSM si din Inspectia Judiciara) se intreaba:

- cand justitia se confrunta cu atatea probleme ce asteapta rezolvari presante;

- cand justitiabilii va sesizeaza cu aspecte care rusineaza mai intai pe cei care au puterea si nu le rezolva, si apoi pe cei care nu stiu ce-i rusinea;

care prioritati se evidentiaza pentru membrii CSM: cele ale sistemului sau cele personale?

Am convingerea ferma ca, responsabilizati fiind, preocuparile dvs, asemeni dnei judecator dr. Gabriela Baltag, vor viza situatia justitiei in concret, promovarea increderii cetateanului in actul de dreptate, consolidarea unui corp de magistrati integri, devotati profesiei, cu o conduita demna care sa se manifeste in solemnitatea salilor de sedinta a instantelor, si nu pe trepte cu placute ptr identificare.

Aparati valorile reale din justitie ca sa produca valori, nu pe cele create artificial care cauta faima, desi le lipseste fondul!

Asa ca este firesc, judecatori si procurori, sa ne alaturam colegilor de la Caras care au salutat mesajele onorante ale dnei judecator dr. Gabriela Baltag, prezenta trup si suflet in realitatea factuala a aspectelor ce vizeaza justitia cu plusurile si minusurile in ansamblul ei.

P.S.: Oare fiecare dintre dvs ce mesaje ati transmis in sedintele de bilant in care ati participat, de nu a retinut atentia unuia sau altuia sa le faca publice?! Intrebare retorica cu raspuns la purtator.

Cu deosebita consideratie, masurata cat toate beneficiile aduse justitiei de fiecare dintre dvs, care temporar o slujiti din jilt de CSM,

judecator Viorica Costiniu

Presedinte de onoare al AMR”

Comentarii

# tamarislucian date 8 July 2020 15:24 +12

O mare doamna Costiniu care nu s-a lasat condusa de servicii. Sa aiba o viata lunga si SANATOASA

# Marcel date 8 July 2020 16:37 +4

Iata cum gandeste si vorbeste un om caracterizat prin PROFESIONALISM, INTEGRITATE SI ONESTITATE. De asemenea oameni avem nevoie in CSM si nu de paiatele cu aere de intelepti ale unor analfabeti profesionali, care bantuie pe acolo ...

# M date 8 July 2020 16:41 0

Nu înțeleg nimic, care sunt neajunsurile din justiție?,, a fost atinsa reputatia" ce reputație au ăștia, ei au numai drepturi, cer drepturi, drepturi, ma da voi obligații nu aveți?, ma da voi de ce nu răspundeți ma pentru nenorocit ele de rechizitorîi false și abuzive și pentru sentințele pronunțate și motivate din burta și la comanda voi nu vreți sa răspundeți ma?, vouă penalilor din CSM va sta în gat aceasta doamna magistrat cinstit și corect Baltag Gabriela. Ce faceți voi opinia publica, ce faceți voi mai rezistenți lor acum nu mai săruți la gatul penali lor din CSM, acum nu mai strigați penali. Trebuie luata poziție imediat de către judecători cinstiți și corecți dar și procurori cu frica de dumnezeu, inpotriva acestor penali din CSM dar și a tuturor penali lor din întreaga tara

# Fara cuvinte date 8 July 2020 18:53 +1

Cat de grav este ce se intampla...si Romania e cuprinsa de prostia romanilor,a celor 66% care l-au votat pe hotu de case. Acum lupta acerba a catorva, impotriva dictaturii iohaniste este aproape pierduta. Va “Multumesc” romanilor, ca m-ati facut sa-mi doresc renuntarea la cetatenia romana.... va doresc ce va doreste si stapanul vostru iohanis, adica sclavie placuta!!!!

# ?????? date 9 July 2020 14:59 0

@ Bă ăștia sunt castă, breaslă, solidari între ei, de parcă ar fi ca Adrian Năstase solidar cu deputatul Gabriel Bivolaru, ?

# ?????? date 9 July 2020 15:05 0

@ Și independenți și solidari, ?

# ?????? date 11 July 2020 11:27 0

@ Deci, dacă magistrații sunt magistrați și după pensionare, ?

# ?????? date 11 July 2020 22:14 0

@ Asociația judecătorilor apărători ai membrilor și a drepturilor magistraților , care nu e sindicat, ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.04.2024 – Inalta Curte a mai ars o data judecatorii din CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva