29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SOLUTII PENTRU DESCONGESTIONAREA INCHISORILOR – Departamentul de Studii Parlamentare si Politici UE a realizat un inventar al pedepselor alternative la detentie folosite in state cu o politica penala evoluata. Avantajele sociale si economice sunt incontestabile. Libertatea controlata, semilibertatea, tranzactia sau repararea prejudiciului sunt doar cateva dintre sanctiunile penale neprivative de libertate care ar ameliora bolnavul sistem carceral din Romania (Studiul)

Scris de: A.P. | pdf | print

14 December 2015 14:05
Vizualizari: 12290

Departamentul de Studii Parlamentare si Politici UE – Directia Studii si Documentare Legislativa din cadrul Camerei Deputatilor a realizat, in luna noiembrie 2015, un inventar al sanctiunilor penale neprivative de libertate folosite in cateva dintre statele membre ale Uniunii Europene. Este vorba despre o prezentare sintetica a institutiilor pedepselor excutabile in regim neprivativ de libertate si a modalitatilor in care acestea pot fi puse in aplicare, in tari precum Franta, Marea Britanie, Germania, Belgia, Olanda, Danemarca, Finlanda, Suedia, Italia, Cehia, Croatia, Irlanda si Portugalia.


Autorii studiului au identificat doua mari categorii de masuri alternative non-custodiale – unele care implica un control asupra inculpatilor, altele care nu presupun acest control. Ele sunt aplicate in anumite conditii impuse de judecator si, spre deosebire de pedepsele in regim de detentie, conduc la reeducarea faptuitorului fara a-l izola de familie, de modul sau de viata obisnuit, permitandu-i sa-si indrepte comportamentul antisocial si mentalitatea care l-a determinat sa comita infractiunea pentru care a fost condamnat.

Concluzia studiului este aceea ca, datorita avantajelor sociale si economice pe care le implica, sanctiunile penale neprivative de libertate reprezinta o alternativa preferabila pedepsei cu inchisoarea in situatia unor infractiuni mai putin grave si in cazul unor infractori care prezinta un pericol social redus. Gestionate cu precadere de serviciile de probatiune, masurile alternative la pedeapsa inchisorii constituie un remediu pentru eliminarea consecintelor negative ale detentiei si o consecinta a evolutiei si umanizarii pedepselor.

Asa cum se poate observa in continuare, chiar si in state cu politici penale si sisteme judiciare mult evoluate comparativ cu Romania, multe dintre institutiile in materie fie s-au diversificat in ultima vreme, fie sunt noi.

Iata cateva exemple de pedepse alternative identificate de Departamentul de Studii Parlamentare si Politici UE (Studiul poate fi citit integral la finalul articolului):

Belgia

-Sentinta penala cu suspendare si probatiune (pedeapsa de pana la 5 ani, pedeapsa cu munca sau amenda) - prevazuta de Legea privind sentinta conditionala cu suspendare si probatiunea, din 29 iunie 1964; Poate fi suspendata intreaga pedeapsa sau doar o parte; Durata probatiunii variaza intre 1 si 5 ani de la data pronuntarii sentintei, insa nu poate depasi 3 ani in cazul infractiunilor minore; Masurile de probatiune sunt monitorizate de o Comisie de probatiune. In situatia incalcarii conditiilor impuse persoanei condamnate, Comisia poate cere, iar instanta poate sa revoce probatiunea si sa dispuna executarea sentintei sau continuarea probatiunii cu termeni noi.

-Pedeapsa cu munca (La peine de travail) – este o pedeapsa alternativa prevazuta de Legea din 17 aprilie 2002, care reglementeaza pedeapsa cu munca drept un mijloc de pedeapsa autonom pentru fapte penale minore si legate de activitatea politiei; Pedeapsa cu munca este rezultatul unei sentinte date de un judecator atunci cand contravenintul a comis fapte care ar putea presupune o sentina de pana la 5 ani. Este pronuntata ca o pedeapsa principala, ca alternativa la pedeapsa in regim de detentie sau amenda. Poate fi executata doar in servicii publice ale statului, oraselor, provinciilor, comunitatilor si regiunilor sau pentur organizatii non-profit.

-Arestul la domiciliu, implementat la nivel national in 2013. O particularitate este aceea ca in Belgia supravegherea nu se face prin bratara electronica, ci telefonic. Se aplica detinutilor care au de executat o pedeapsa de cel mult 3 ani.

Cehia

-Renuntarea conditionata la pedeapa, coroborata cu supervizarea; suspendarea pedepsei reprezinta, de fapt, un exemplu special de utilizare a amenintarii cu impunerea unei pedepse. Instanta poate suspenda pedeapsa aplicata persoanei condamnate care fie isi arata regretul fata de fapta sa si intreprinde o incercare efectiva de a se corecta, fie a comis o infractiune aflandu-se intr-o stare de sanatate mintala diminuata, iar judecatorul considera ca terapia protectiva propusa va asigura reabilitarea infractorului si protectia societatii de o maniera mai eficienta decat pedeapsa privativa de libertate.

A. Supervizarea – presupune stabilirea unui contact personal regulat al condamnatului cu un ofiter al Serviciului de Probatiune si Mediere, in vederea monitorizarii comportamentului infractional si pentru asigurarea protectiei societatii si reducerea posibilitatii de recidiva.

B. Restrictii sau obligatii specifice (masuri de probatiune) – pe langa ordonarea supervizarii, instanta poate institui in sarcina condamnatului si alte restrictii sau obligatii specifice (nu sunt reglementate de lege, ci la libera apreciere a judecatorului). Ele pot lua forma unor cursuri de recalificare, programe de reintegrare si reeducare, tratamente de renuntare la dependenta, ore de psihologie, interdictii privind frecventarea anumitor locuri. Institutia poate fi utilizata si fara supervizare.

-Pedeapsa cu arestul la domiciliu, sanctiune alternativa prevazuta de art. 60-61 Cp. Instanta poate ordona arestul la domiciliu de pana la 2 ani daca aceasta pedeapsa se presupune ca este rezonabila/ suficienta prin prisma naturii si gravitatii delictului comis si daca infractorul ofera o promisiune scrisa. Judecatorul ii poate impune condamnatului restrictii si obligatii care au scopul de a readuce ordinea in viata acestuia.

-Munca in folosul comunitatii, prevazuta de art. 62-65 Cp. Se incadreaza intre 50 si 300 de ore si poate fi aplicata si ca pedeapsa independenta daca, datorita naturii delictului comis si a posibilitatii reabilitarii condamnatului, impunerea unei alte pedepse nu este necesara pentru atingerea scopului sentintei. Poate fi utilizata concomitent cu arestul la domiciliu, dar nu poate fi impusa in acelasi timp cu pedeapsa cu inchisoarea. In mod exceptional, judecatorul poate decide prelungirea timpului executarii muncii in folosul comunitatii.

-Interzicerea sederii, art. 76 Cp. Obligatia de a nu participa la anumite evenimente sportive, culturale sau sociale, precum si obligatia de a raporta, la intervale de timp specificate, la sediile politiei, impusa persoanei condamnate pentru savarsirea unor fapte care au legatura cu un asemenea eveniment. Supervizarea este realizata de Serviciul de Mediere si Probatiune, in cooperare cu politia.

-Terapia protectiva, art. 99 Cp. Obligatia de a urma, pentru o perioada de timp, un tratament terapeutic. Pe durata tratamentului terapeutic, persoana este in stare de libertate. Terapia protectiva continua atata vreme cat este necesara, dar nu mai mult de 2 ani. Incetarea terapiei protective este dispusa de instanta.

-Interzicerea unei activitati specifice, art. 73-74 Cp. Se aplica, pentru o perioada cuprinsa intre 1 si 10 ani, persoanelor condamnate pentru savarsirea unor fapte care au legatura cu aceste activitati si daca, date fiind infractiunea comisa si posibilitatea de reabilitare a autorului, nicio alta pedeapsa nu este considerata necesara pentru atingerea scopului sentintei.

Croatia

-Probatiunea. Nu se aplica pedepselor pentru care s-a dipsus o sentinta cu inchisoarea mai mare de 3 ani. In timpul perioadei de probatiune, persoanei condamnate ii poate fi impusa munca in folosul comunitatii si ii poate fi restrans dreptul de acces in anumite zone sau locuri.

-Amenda si decizia de compensare. Amenda reprezinta o santiune monetara si se aplica cu precadere infractiunilor minore de pana la 3 ani, precum cele impotriva proprietatii, cele din trafic, iar in anumite situatii, in cazul posesiei de droguri; Decizia de compensare presupune efectuarea unei plati de catre inculpat catre victima.

-Munca in folosul comunitatii, introdusa in 2001. Se aplica pentru pedepse de maximum 3 ani.

Danemarca

-Condamnarea cu suspendare insotita de anumite conditii. Se aplica in principiu pentru toate tipurile de infractiuni atunci cand instanta considera ca o pedeapsa in regim de detentie nu este necesara. Persoana careia i se aplica trebuie sa respecte orice conditii ii sunt impuse si sa nu revcidiveze pe timpul probatiunii.

-Condamnarea cu suspendare insotita de munca in folosul comunitatii (30-240 ore). Este aplicata atunci cand instanta apreciaza ca pedeapsa cu suspendare insotita de alte conditii este insuficienta.

-Schimbarea incadrarii penale, masura alternativa prevazuta de art. 722-723 Cp. Se poate aplica atunci cand infractiunea este o ofensa minora iar pedeapsa este cel mult amenda, in cazul infractorilor tineri, precum si in situatia in care dificultatile si costurile aferente prezentarii cazului in fata instantei nu se ridica la nivelul de importanta al cazului. Masura este decisa de autoritatile responsabile cu urmarirea penala si poate fi insotita de anumite conditii.

Finlanda

-Inchisoarea conditionata, prevazuta de Legea privind tinerii infractori. Se aplica in cazul sentintelor cu inchisoarea de maximum 2 ani cand aceasta este impusa conditional. Indeplinirea sentintei este amanata in schimbul unei perioade de probatiune, cuprinsa intre 1 si 3 ani. Supervizarea este ordonata daca este considerata utila pentru imbunatatirea vietii sociale a condamnatului si pentru prevenirea recidivei. Pe langa supraveghere poate fi impusa si o amenda. Daca inchisoarea conditionata nu depaseste 1 an, pot fi impuse 20-29 ore de munca in folosul comunitatii.

Agentia Sanctiunilor Penale. Exista 16 oficii care se ocupa cu sanctiuni comunitare in Finlanda. Supravegherea infractorului tanar este organizata in orasul in care acesta locuieste, iar daca in localitate nu exista oficiu, persoane private vor indeplini functia de supervizori conform anumitor cerinte.

-Munca in folosul comunitatii (20-200 ore de munca neplatita in serviciul comunitar), santiune alternativa care poate fi pronuntata in locul unei sentinte neconditionate cu inchisoarea.

-Penalizarea minorilor. Sanctiune alternativa impusa minorilor cu varste cuprinse intre 15 si 17 ani pentru pedepse de la 4 la 12 luni. Agentia Santiunilor Penale raspunde pentru executarea sentintei. De asemenea, poate fi folosit un supraveghetor privat in cazul in care minorul condamnat nu locuieste pe raza unui oficiu de sanctiuni comunitare.

-Monitorizarea electronica. Alternativa la o sentinta neconditionata de cel putin 8 luni, aplicata daca persoana condamnata este considerata capabila sa indeplineasca sentinta si daca serviciul in folosul comunitatii nu poate fi pus in practica. Infractorului i se poate permite parasirea locuintei pentru deplasarea in zone specifice. Monitorizarea electronica poate fi impusa si ca o alta cerinta impusa infractorului.

Franta

In sistemul francez de drept, suspendarea executarii pedepsei cu regim de punere la incercare tine seama de urmatoarele coordonate: sfera de aplicare vizeaza exclusiv infractiunile de drept comun; pedeapsa inchisoarii nu depaseste 5 ani; termenul de incercare este cuprins intre 18 si 36 luni; instanta are posibilitatea sa dispuna masuri de asistenta.

Semilibertatea, instituita in 1984 in procedura penala, reprezinta un regim de executare a pedepselor privative de libertate, care 'permite condamantului in afara penitenciarului si fara supraveghere fie sa exercite o activitate profesionala, fie sa urmeze un curs de pregatire profesionala, un stagiu, sau sa practice o activitate de munca temporara in vederea integrarii sale sociale ulterioare, fie sa contribuie esential la viata familiei sale, fie sa urmeze un tratament medical' (art. 132-25 Cod penal francez). Semilibertatea poate fi aplicata ca o etapa intermediara intre viata in detentie si viata in libertate dupa executarea pedepselor lungi, astfel incat ea este o etapa necesara a regimului progresiv, precedand libertatea conditionata.

-Suspendarea executarii pedepsei sub probatiune (se aplica in cazul sentintelor care nu depasesc 5 ani inchisoare. Probatiunea este stabilita de instanta cu limite cuprinse intre 18 luni si 3 ani, respectiv 5 ani in cazul recidivei/ 7 ani in cazul recidivei multiple.

-Suspendarea executarii pedepsei cu obligarea prestarii de servicii in folosul comunitatii (se aplica in cazul sentintelor care nu depasesc 5 ani inchisoare). Instanta nu poate pronunta o pedeapsa cu suspendare cu obligatia prestarii de servicii in folosul comunitatii pentru o persoana care a fost deja condamnata de doua ori la pedepse cu suspendare pentru infractiuni identice sau asimilate si se afla intr-o stare de recidiva. Condamantul trebuie sa isi dea acceptul pentru masura.

-Amanarea executarii pedepsei sub probatiune. Instanta trebuie sa determine daca persoana condamnata se afla in curs de reintegrare, daca prejudiciul cauzat este in curs de compensare si daca toate consecintele deduse din infractiune vor inceta. Judecatorul trebuie sa stabileasca perioada (maximum 1 an) dupa care condamnatul va trebui sa compara din nou, in scopul revizuirii sentintei date.

-Munca in folosul comunitatii (20-210 ore; in cazul infractiunilor comise de minori si in cel al contraventiilor, limitele sunt 20-120 ore).

-Obligarea la cursuri de formare a cetateniei. Sanctiune alternativa prevazuta de art. 131-5-1 Cp, aplicata de instanta, care consta in obligarea persoanei condamnate de a finaliza un curs de formare al carui scop este de a reaminti infractorului valorile republicane de toleranta si respect pentru demnitatea personala pe care se bazeaza societatea, de a-l face constient de raspunderea penala si civila si de indatoririle pentru viata in societate. Se poate pronunta pentru contraventiile si infractiunile minore, precum furtul, daunele, extorcarea de fonduri etc. Instruirea poate fi facuta pe cheltuiala condamnatului.

-Repararea prejudiciului, prevazuta de art. 131-8-1 Cp. Se aplica pentru infractiuni pasibile de pedepse privative de libertate. Instanta trebuie sa stabileasca perioada si modalitatile de despagubire, care pot fi executate in natura cu acordul victimei, precum si perioada maxima de inchisoare (6 luni) sau amenda (15.000 euro) pe care le risca persoana condamnata in cazul in care nu nerespecta masura alternativa a repararii prejudiciului.

-Interzicerea de sedere. Presupune interdictia de a aparea in anumite locuri si pentru o anumita perioada stabilita de judecator. Nu poate depasi 5 ani pentru contraventii si 10 ani pentru infractiuni. Instanta trebuie sa stabileasca o lista a locurilor interzise si poate supune persoana condamnata la masuri suplimentare de supraveghere.

-Supravegherea socio-judiciara. Sanctiune alternativa ce obliga condamnatul sa urmeze, in conformitate cu dispozitiile judecatorului care i-a aplicat pedeapsa, masurile de supraveghere si de asistenta destinate prevenirii recidivei, eventual dupa pedeapsa principala cu inchisoarea.

Italia

Probatiunea. Este utilizata ca alternativa la inchisoare inclusiv pentru infractiuni grave (legate de mafie, crima organizata, terorism, trafic de fiinte umane, imigratie ilegala – potrivit Investigating Alternatives to Imprisonment Within Council of Europe Member States, The Quaker Council for European Affairs, 2010, p. 43). Sanctiunile alternative pedepselor pribvative de libertate sunt:

-Regimul de semidetentie. Presupune obligatia de a petrece cel putin 10 ore pe zi intr-o institutie specializata anume destinata condamnatilor care isi executa pedeapsa in regim de semilibertate; interzicerea detinerii - chiar si cu autorizatie eliberata de Politie - de arme, munitii sau substante explozive; suspendarea permisului de conducere; retragerea pasaportului.

-Libertatea controlata. Comporta respectarea mai multor reguli impuse condamnatului: interzicerea de a se indeparta de localitatea de resedinta fara autorizatie speciala acordata pentru motive de serviciu, de munca, familiale sau de sanatate; obligatia de a se prezenta cel putin o data pe zi, la ora fixata, la sediul unitatii de Carabinieri competenta teritorial; interzicerea de a detine arme, suspendarea permisului de conducere, retragerea pasaportului si obligatia de a prezenta, la cererea organelor de politie si in termenul indicat, ordonanta de inlocuire a pedepsei privative de libertate cu libertatea controlata. (Obligatiile nu se aplica minorilor, pentru care competenta de supraveghere este incredintata serviciilor sociale).

-Pedeapsa pecuniara. Pedeapsa amenzii sub forma zilelor-amenda, rezultata din inmultirea numarului de zile de pedeapsa cu suma reprezentand evaluarea in bani a fiecarei zile de pedeapsa tinandu-se seama de posibilitatile financiare ale faptuitorului si de obligatiile legale ale acestuia fata de persoanele aflate in grija sa. (Ziua-amenda nu poate fi mai mica de 250 euro si mai mare de 2.500 euro)

Substituirea pedepsei inchisorii cu pedepse alternative este conditionata de indeplinirea unor cerinte de ordin obiectiv si subiectiv. Conditiile de ordin obiectiv sunt:

daca judecatorul dispune condamnarea faptuitorului la pedeapsa cu inchisoarea care nu depaseste 2 ani, poate dispune inlocuirea acesteia cu regimul de semidetentie;

daca judecatorul dispune condamnarea faptuitorului la pedeapsa cu inchisoarea care nu depaseste 1 an, poate dispune inlocuirea acesteia cu libertatea controlata;

daca judecatorul dispune condamnarea faptuitorului la pedeapsa cu inchisoarea care nu depaseste 6 luni, poate dispune inlocuirea acesteia cu pedeapsa pecuniara corespondenta fiecarui tip de infractiune.

-Detentia la domiciliu. Reprezinta o alta masura alternativa la pedeapsa cu inchisoarea. Exista mai multe situatii care fac posibila acordarea unei sentinte cu detentia la domiciliu, precum „inculpatul are peste 70 de ani, existenta unor motive legate de familie, sanatate sau educatie si, mai general, in alte cazuri in care trebuie ispasita o sentinta care prevede detentia pentru cel mult 2 ani”.

-Monitorizarea electronica. Introdusa la inceputul anilor 2000, aceasta masura alternativa nu se aplica in cazul inculpatilor acuzati de delicte sexuale. Instanta de supraveghere permite arestul la domiciliu persoanei care a implinit 70 de ani, daca aceasta nu a fost declarata delincventa si nu este recidivista. Pot obtine aceeasi masura, pentru o pedeapsa sau un rest de pedeapsa mai mica de 4 ani, femeia gravida, mama sau tatal cu copii conviventi de varsta mai mica de 10 ani, persoana cu conditii speciale de sanatate sau cu varsta mai mare de 60 de ani daca este inapta sau mai mica de 21 de ani, persoana cu o pedeapsa sau rest de pedeapsa mai mica de 2 ani.

Irlanda

(Observand o crestere ingrijoratoare a numarului de incarcerari, in special pentru fapte penale minore si non-violente, Legislativul irlandez a adoptat in 2011 o serie de amendamente la Legea privind Justitia Penala din 2006, referitoare la sistemul de incarcerare si munca in folosul comunitatii – http://www.iprt.ie/alternatives-to-custody)

-Suspendarea sentintei. Pentru suspendarea executarii pedepsei se impun doua conditii obligatorii, respectiv, cerintele impuse de instanta si cerinta ca persoana sa mentina un comportament decent in timpul perioadei de suspendare a sentintei provizorii.

-Munca in folosul comunitatii (40-240 ore).

-Sentinta de supraveghere, precizata de Legea privind substantele ilicite din 1977.

-Sentinta de probatiune, sanctiune alternativa prevazuta de Regulamentul privind curtile districtuale din 1997. Poate fi aplicata atunci cand instantele constata fapte care nu au aplicabilitatea unei condamnari dar implica vina. Sentintele de probatiune sunt considerate condamnari fiind inscrise astfel in cazierul judiciar.

Germania

Principala metoda de sanctiune care se aplica in dreptul penal german este amenda penala (aplicata in 79% dintre cazurile judecate).

In sistemul juridic german, faptele penale se impart in doua mari categorii: Vergehen (fapte minore) si Verbrechen (fapte de o gravitate mai mare, care sunt sanctionabile cu minimum 1 an de detentie). Doua dintre principiile de baza ale sistemului german de detentie sunt resocializarea si reabilitarea.

Legea privind regimul de detentie din Germania arata ca viata din penitenciar trebuie sa reflecte cat mai fidel viata din societate, in scopul reintegrarii. Acest principiu este cunoscut drept principiul normalizarii.

-Tratamentul aplicat unor categorii speciale, precum tinerii si persoanele cu dizabilitati psihice.

-Ordinul pentru suspendarea sentintei.

-Monitorizarea electronica. Are ca scop monitorizarea arestului la domiciliu sau restrictiile de a frecventa anumite locuri.

Marea Britanie – Anglia

In dreptul englez, este consacrata institutia scutirii conditionate de aplciare a pedepsei, aplicabila in cazul in care: persoana savarseste o fapta a carei pedeapsa nu este stabilita in mod expres; circumstantele comiterii faptei si personalitatea infractorului dovedesc irationalitatea aplicarii pedepsei; adoptarea unei masuri de probatiune (care implica supravegherea si asistenta condamnatului) ar fi prea severa; termenul de incercare este de maximum 3 ani.

-Munca in folosul comunitatii. Sanctiune alternativa ce poate fi aplicata numai pentru infractiunile care implica o pedeapsa privativa de libertate. Instanta impune 40-300 ore munca neremunerata sub supravegherea consilierului de probatiune.

-Sentinta de inchisoare cu suspendare. Sanctiune alternativa prin care instanta stabileste o perioada de supraveghere, timp in care infractorul trebuie sa se supuna cerintelor comunitatii. Poate fi data numai pentru infractiunile privative de libertate, pentru o perioada cuprinsa intre minimum 14 zile si maximum 12 luni.

-Amanarea sentintei. Sentinta poate fi amanata de catre instanta pentru o perioada de pana la 6 luni, pentru a permite luarea in considerare a comportamentului infractorului dupa condamnare sau schimbari de circumstante.

-Arestul la domiciliu (HDC, Home Detention Curfew, introdus la 28 ianuarie 1999; mai este cunoscut si sub denumirea de tagging). Se aplica persoanelor care au minimum 18 ani, pentru pedepse de cel putin 3 luni, dar nu mai mari de 4 ani. Monitorizarea electronica este obligatorie.

Marea Britanie – Scotia

-Serviciu in folosul comunitatii. Instanta impune un ordin de prestare de servicii pentru comunitate (CPO) ca alternativa la detentie. CPO poate fi impus pentru o perioada de 6 luni pana la 3 ani.

-Arestul la domiciliu, introdus in 2006.

Olanda

In Tarile de Jos, magistratii au o gama foarte larga de sanctiuni alternative pe care le pot pronunta in locul unei condamnari cu detentie.

-Tranzactia. Una dintre optiunile alternative; presupune ca infractorul sa plateasca o suma catre trezorerie pentru a evita judecata penala.

-Prestarea de servicii neremunerate, pentru recuperarea prejudiciului produs, se aplica doar pentru fapte a caror pedeapsa ajunge la cel mult 6 ani, cuantum care in Olanda acopera majoritatea delictelor.

Alte masuri alternative:

-Amenda penala.

-Compensatiile.

-Restrictiile de conducere.

-Medierea.

-Confiscarea de bunuri obtinute fraudulos.

Portugalia

-Inlocuirea pedepsei cu inchisoarea. Se poate aplica fie in situatia in care sentinta cu inchisoarea nu depaseste 1 an, caz in care pedeapsa poate fi substituita cu amenda sau cu o alta sanctiune aplicabila care implica privare de libertate, fie in situatia in care pedeapsa cu inchisoarea nu depaseste 3 ani, judecatorul putand inlocui detentia cu o alta sanctiune, cum ar fi interdictia pe o perioada de 2-5 ani de exercitare a profesiei sau activitatii atunci cand infractiunea a fost savarsita in exercitarea acesteia sau ori de cate ori instanta apreciaza ca prin acest mijloc pedeapsa se realizeaza intr-un mod adecvat si suficient.

-Arestul la domiciliu. Poate fi dispus atunci cand judecatorul considera ca aceasta sanctiune alternativa este adecvata si suficienta pentru indeplinirea obiectelor pedepsei, cand pedeapsa nu depaseste 1 an sau 2 ani in cazul in care circumstantele cazului sunt impotriva incarcerarii (persoana condamanta este gravida, are sub 21 de ani sau peste 65 de ani, este bolnava sau cu handicap, are un minor in intretinere, are o ruda ce depinde exclusiv de ea).

-Munca in folosul comunitatii. Poate fi aplicata cand pedeapsa nu depaseste 2 ani sau atunci cand judecatorul considera ca este suficienta pentru realizarea scopului pedepsei.

*Cititi aici integral Studiul "Sanctiuni penale neprivative de libertate folosite in state membre ale Uniunii Europene"

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 14 December 2015 15:11 -4

vor face ei in asa fel incit ,,compilatia,, din alte tari sa IASA CIT MAI PROASTA SI PENTRU NOI CA SOCIETATE CIT SI PENTRU EI (DETINUTII)........sintem obisnuiti CU MADE IN MERMELICA. ptr cEi de la antena 3 (laudabila initiativa voastra) VOR PUNE PE COMPILATIE SI CODUL DE BARE CU FORMA MERMELICEI???

# Dan date 16 December 2015 07:59 +2

"Unul din lumea cea mare" faceti niste comentarii pe care eu nu le inteleg indiferent care este subiectul abordat de Luju.Nu mai scrieti cu majuscule iar pentru "cuvintele rare"pe care le utilizati dati explicatii .In ce priveste dtinutii sunt cutremuratoare acele poze facute in camerele in care zac 25-30 de detinuti ,care de care mai tatuati,mai "sefi de camere".Vai de cel ce a gresit si a ajuns intr-o incapere dintr-asta

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva