SRI FILEAZA JUSTITIA - Directorul SRI George Maior recunoaste ca monitorizeaza magistratii, desi potrivit Legii 51/1991, coruptia din justitie nu constituie amenintare la siguranta nationala: "Problema coruptiei in justitie a ramas o prioritate... Noi, bineinteles, transmitem informatii Parchetelor pe aceasta dimensiune... Facem acest lucru in mod constant"

Scris de: Elena DUMITRACHE

26.03.2013 16:51
Vizualizari: 10394

 

Serviciul Roman de Informatii condus de George Maior si-a prezentat marti, 26 martie 2013, bilantul pe anul 2012, eveniment la care a participat, asa cum era de asteptat, si Presedintele Traian Basescu. Prezentarea Bilantului SRI pe anul 2012 s-a desfasurat insa cu usile inchise, singurii care au avut acces la prezentarea acestuia si la dezbaterile pe marginea lui fiind Presedintele Romaniei, membrii Comisiei de Control asupra Serviciului si structurile operative ale SRI. La finalul prezentarii Bilantului pe anul 2012 a fost sustinuta o conferinta de presa de catre seful SRI George Maior si de Presedintele Traian Basescu. In cadrul acestei conferinte directorul SRI a comis, spunem noi, o gafa, recunoscand ca Serviciul pe care il conduce si-a extins atributiile si se ocupa mai nou de coruptie in randul magistratilor.


Interesant este ca, in Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala, nu este specificat ca activitatea de coruptie, fie si in randul magistratilor, ar reprezenta o amenintare la adresa sigurantei nationale. Mai exact, la art. 3 din Legea nr. 51/1991 unde sunt specificate activitatile care constitutie amenintari la adresa sigurantei nationale a Romaniei, nu se regaseste si activitatea de coruptie.

Cu toate acestea, George Maior a afirmat marti, 26 martie 2013, in cadrul conferintei de presa de la finalul Bilantului pe anul 2012 ca pentru SRI "problema coruptiei in justitie a ramas o prioritate" pentru Serviciu. In acest sens, Maior precizeaza ca SRI va continua sa transmita informatii Parchetelor referitoare la acte de coruptie in justitie, pentru a putea fi transformate in probe. Asta desi, in atributiile SRI se specifica foarte clar ca informatiile cu privire la datele pe care le au se transmit in baza unor cereri formulate de institutiile vizate, si nicidecum benevol.

George Maior despre coruptie: "Stim foarte bine care este tabloul, din acest punct de vedere, in Romania si ce probleme creeaza si aceasta chestiune pentru tara"

Mai mult, George Maior sustine ca in anul 2013 riscurile pentru cresterea in intensitate a actiunilor de coruptie vor fi din ce in ce mai mari: "Bineinteles, problema coruptiei in administratie, in justitie a ramas o prioritate si pentru noi. Noi, bineinteles, transmitem informatii Parchetelor pe aceasta dimensiune. Informatiile trebuie transformate in probe de Parchete, dar facem acest lucru in mod constant, transmitem informatie. Nu inseamna ca acea informatie nu este si reala, daca ea, uneori, nu se transforma in probe, si stim foarte bine care este tabloul, din acest punct de vedere, in Romania si ce probleme creeaza si aceasta chestiune pentru tara.

Anticipam, pentru 2013, cresterea acestor riscuri in intensitate. Incercam sa le prevenim, sa le transformam, intr-un fel, si intr-un baraj de prevenire a acestor riscuri de combatere a lor, dar si intr-un depozit de cunoastere pentru Guvern, pentru Presedintie, in legatura cu securitatea nationala a Romaniei, cu deciziile care se iau pe acest palier. Statul, ca sa fie puternic astazi, in Secolul XXI, trebuie sa fie si un stat inteligent".

Potrivit site-ului www.sri.ro, misiunea SRI se refera la protejarea valorilor democratice si promovarea intereselor nationale ale Romaniei si ale aliatilor sai pentru realizarea securitatii nationale, asigurarea respectarii drepturilor si libertatilor cetatenilor si apararea statului de drept. In acest sens, SRI specifica faptul ca si-a orientat activitatea catre protejarea valorilor democratice ale Romaniei, a sigurantei cetatenilor, a securitatii economice si a secretelor de stat, prevenirea si combaterea actiunilor de spionaj, a terorismului si a criminalitatii organizate transfrontaliere care, prin natura si amploare, afecteaza securitatea nationala si catre promovarea intereselor de securitate ale Romaniei si ale aliatilor sai, intr-un context geostrategic fluid al statelor, corporatiilor si amenintarilor asimetrice.

Directorul SRI, bucuros ca Serviciul si-a indeplinit misiunea cu profesionalism, in ciuda influentelor din exterior, inclusiv de natura politica

Seful SRI George Maior si-a exprimat bucuria pentru faptul ca in anul 2012 Serviciul pe care il conduce si-a indeplinit misiunea "cu profesionalism si fara niciun fel de influente din exterior, inclusiv de natura politica", in ciuda faptului ca s-au schimbat Guvernele si au avut loc alegeri locale si parlamentare: "In primul rand va multumim ca participati la aceasta conferinta de presa cu toata opozitia vremii. A fost vorba de bilantul Serviciului Roman de Informatii pe anul 2012, desfasurat in mod traditional cu participarea presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, si cu participarea Comisiei de Control asupra Serviciului Roman de Informatii. Am fost in sistem video cu toata tara, din punct de vedere al Serviciului Roman de Informatii, si cu structurile operative ale Serviciului. Am putut dezbate principalele probleme, principalele situatii care au afectat, din punct de vedere al Serviciului, securitatea nationala a Romaniei in anul 2012. Am apreciat faptul ca anul 2012 a fost un an greu, din perspectiva unor evenimente exterioare Serviciului. Sa nu uitam ca au avut loc trei randuri de alegeri, s-au schimbat mai multe Guverne. Ceea ce m-a bucurat foarte mult este faptul ca Serviciul a stat asezat pe valorile sale fundamentale de neutralitate, independenta, profesionalism si integritate in fata acestui context exterior, pana la urma, Serviciului. Si-a putut indeplini misiunea cu profesionalism si fara niciun fel de influente din exterior, inclusiv de natura politica. Acesta este lucrul cel mai important de subliniat ca mesaj. Anul 2012 a fost, pentru Serviciu, un an de reafirmare a valorilor sale fundamentale legate de aceste criterii pe care le-am mentionat. De fapt acest lucru se vede si in aprecierea populatiei fata de Serviciu. Orice sondaj de opinie indica faptul ca 50% din populatia Romaniei are incredere in aceasta institutie, ceea ce este foarte important pentru legitimitatea si credibilitatea noastra.

Din punct de vedere al securitatii nationale a Romaniei, cel mai important aspect mentionat a fost faptul ca nu am fost surpinsi, la nivel strategic, de nicio evolutie negativa la adresa securitatii nationale a Romaniei, deci am putut informa, nu am fost surprinsi. Guvernul a fost, de asemenea, informat in legatura evolutiile de securitate nationala a Romaniei. Nu a existat, cu alte cuvinte, surpriza strategica. Daca au mai existat greseli, din punct de vedere tactic, din punct de vedere operational, aceasta este de inteles. Nicio organizatie ca a noastra nu poate oferi cunoastere totala, dar ele nu au afectat securitatea nationala a Romaniei".

George Maior a fost decorat de Traian Basescu cu ordinul National Steaua Romaniei in grad de Comandor

La finalul conferintei de presa de la SRI, seful Serviciului George Maior a fost decorat de Presedintele Traian Basescu: "In semn de inalta apreciere pentru contributia personala semnificativa la protejarea valorilor democratice si promovarea intereselor nationale ale Romaniei, precum si la asigurarea respectarii drepturilor si libertatilor cetatenilor si apararea statului de drept, domnul presedinte Traian Basescu a conferit Ordinul National „Steaua Romaniei” - in grad de Comandor domnului George-Cristian Maior, director al Serviciului Roman de Informatii. Decorarea a fost facuta la propunerea presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu".

Comentarii

# D. SRI ?! date 26 March 2013 18:12 +21

SRI sub pretextul ca apara siguranta nationala a ajuns o veritabila arma pe care nea\'Traian nu are nicio ezitare in a o folosi impotriva celor ce-i incurca planurile. E plina tara de securisti aciuiati in posturi cheie ce-l au pe Nasu\'n suflet. Si nu degeaba-l au in suflet, au primit destul iar acum trebuie sa intoarca serviciile...

# Ponta si vacanta judecatoreasca date 27 March 2013 01:24 +4

Mai Ponta care vrei sa elimini vacanta judecatoreasca, nu mai fii populist! Vacanta judecatoreasca este peste tot in Europa si mai lunga decat in Ro. Nimeni nu iti vine vara la procese. Se amana tot pentru ca avocatii sunt in vacanta. Ai luat-o razna? Dupa ce ca Romania are cele mai putine perioade libere, te apuci sa faci reforme de carton?!

# indisciplinatu date 26 March 2013 18:44 +16

1. Pupitrul lu\' gl.Coldea unde e? De ce?...de aia. 2. La cati magistrati sunt acoperiti, nu vad nicio problema. 3. Pe cand si filmuletele cu nutzi si nasu\' in biroul de la cotroceni??? :lol:

# BERCEA MONDIAL: ,, e manevra lu frații miei................. date 26 March 2013 18:51 +12

comentariu pe articol: -Atât președintele Băsescu dar și Directorul SRI mint, misiunea lor principala este fabricarea de dosare penale pentru oponenții lui Băsescu, documentarea acestor dosare se face în proportie de 90% prin mandate obtinute pe Legea 51/1991 a sigurnaței naționale.                 SRI + DGIPI + SIE +SIPA +DIA = COMUNITATEA NAȚIONALĂ DE INFORMAȚII CU SEDIUL ÎN PALATUL COTROCENI CARE COLECTEAZĂ ȘI INFORMEAZĂ PREȘEDINTELE CU INFORMATII CU TOTUL ALTELE DECÂT SCOPUL INFIINTĂRII ȘI FUNCTIONĂRII ACESTEI INSTITUȚII.       de aici a obținut în mod frecvent informatii Elena Udrea  și ,,prietenii,,.               Subsecretarul de stat in MAI - NĂVLIGU MIHAI reprezintă DGIPI , el știe cui a dat informații din anul 2004. Prima lui temă de lucru a fost culegerea de informații despre omul de afaceri DINU PATRICIU, începând cu amul 2004, la ordinul lui Băsescu STRUCTURA (CNI) TREBUIE DESFIINȚATĂ , este practic ,,SERVICIUL INTEGRAT DE INFORMAȚII AL LUI BĂSESCU.

# obiectiva date 26 March 2013 21:31 +6

si eu tip de 3 ani, ca structura CNI e arma politica a lui baSsescu.... si ca trebuie desfiintata, cu atat mai mult cu cat ESTE ILEGAL INFIINTATA.....acolo se duc toate informatiile din serviciile secrete....bravo, Bercea mondialu !!!

# ARLECHINO date 26 March 2013 23:01 +3

CORECT mai prietene al nasului si al fratelui,corect obiectivo!

# CNI date 27 March 2013 06:53 +5

Interpretați greșit situația referitoare la Comunitatea Națională de Informații pentru că:           1. ea a fost inființată pentru a furniza informații integrate presedintelui României, consilierilor și doamnei Nuți,            2. informațiile de corupție și furturi de găini sunt transmise imediat PARCHETULUI DE PE LÂNGĂ PALATUL COTROCENI care le transformă în ,,DOSARE DE CADRE,,.            Cu stimă !

# cineva date 4 May 2013 16:06 0

Bine ca sunteti voi inteligenti, analisti de securitate v-ati nascut, sa imi spuneti si mie din ce cauza CNI este ilegal constituita si din ce cauza nu este bine sa avem una. Plus de asta, daca ne uitam si la alte tari exista structuri similare, de exemplu DNI la americani si mai mult, cu ce va doare pe voi ca se culeg informatii despre anumiti oameni? Dati si voi informatii despre cei care sustineti ca nu se culeg, faceti-le publice cand le dobanditi. Dar bagati capul in pamant, voi nu vreti probleme, dar tot voi sunteti cei care aruncati cu noroi. Hotul striga hotii. Niciodata unui cetatean cinstiti nu ii va fi frica de structurie garante legii. Iar in momentul in care faceti unele afirmatii ar fi bine ca acestea sa aibe si acoperire, spre exemplu SIPA nu mai exista de multi ani, dar SIE face parte integranta din CNI ceea ce domnule >>BERCEA MONDIAL: ,, e manevra lu frații miei.................

# victima date 26 March 2013 20:18 +8

GEORGE MAIOR, sustineti ca coruptia in justitie nu prezinta amenintare la siguranta nationala, doamne da sa pierdeti in instanta mai multe cauze, s-au sa fiti condamnat pe ne drept si atunci o sa sustineti, ca corupti in justitie nu prezinta amenintare la siguranta nationala.

# CI pt Elena D. date 26 March 2013 21:04 -4

Elena, ia, citeşte aici art 14 alin 3 din OUG 43/2002: \"Serviciile și organele specializate în culegerea și prelucrarea informațiilor au obligația de a pune la dispoziție Direcției Naționale Anticorupție, de îndată, datele și informațiile deținute în legătură cu săvârșirea infracțiunilor privitoare la corupție.\"

# CI date 26 March 2013 21:10 -2

Corupţia aduce atingere gravă drepturilor sau libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor? Dacă, da, atunci poate te uiţi şi la art 3 lit f din Legea 51/1991. Vezi ce bine e a citi înainte de a scrie? Nu intra în chestiuni tehnice, tu dă-i acolo cu Băsescu, cu slugile portocalii...

# DEDICAȚIE date 26 March 2013 21:38 -1

Zgârcit ești CI! Tu rar faci”dedicații” (și alea cu cântec) ;-)

# obiectiva date 26 March 2013 21:41 +5

da`, voi baSSistii , stiti cel mai bine ce e CORUPTIA, pentru ca aveti ca godfather pe CORUPTUL NATIONAL !!!! cate vieti nu ati distrus ....nici dej, nici ceausescu nu va poate egala....de aceea, ati stabilit relatii culturale , in 2011, cu nord coreea....

# C*I* date 26 March 2013 22:58 +5

mai CI,de ce nu te potolesti tu si nu incerci sa intri in stilul de postare de pe aici si sa nu mai ai astfel de sustineri care nu au nici efect la ceilalti si nici sustinerea acestora.Si,de fapt,nici sustinere argumentata.Ne dai doua texte de lege.Primul din OUG 43/2002 l-aii interpretat aiurea.Adevarat,serviciile trebuie sa furnizeze informatiile pe care le detin dar nu sunt obligate sa obtina astfel de informatii.Daca in activitatea lor normala,conform competemtelor,serviciile afla unele date/ informatii ce intereseaza DNA,trebuie sa le comunice.Al doilea exemplu al tau,l-ai extras din context.Nu este vorba despre libertatile fundamentale ale cetatenilor ,asa la modul general,ci aceasta se raporteaza la activitatile mentionate in art.3 lit f din lege,chiar la inceput. Asa ca nu mai da tu lectii unora si nu mai fa pe cinicul/ironicul ca nu are sens.Tot procuror DNA,tot procuror DNA?Nu ftre duce interimorarul cu el la CCR?

# obiectiva date 26 March 2013 21:33 +7

conform legii, o LEGE este superioara unei OUG.....trebuia trecuta prin parlament !!! pe OUG au guvernat pana ati ajuns sa fiti condamnati la CEDO...

# florin aloman date 26 March 2013 21:07 +5

dar la prahova si bistrita, bucuresti stiti ce fac procurorii de ani de zile cu dosarele de inselaciune, violare de domiciliu si distrugere de bunuri, tentativa de omor, mafieiile locale, politie, administratie, parchete????cum ajung prin viclenie si tergiversare domnii procurori , aparatorii, tainuitorii si favorizatorii infractorilor ce fura miliardem, fac evaziune fiscala, compromit cercetarile, etc etc

# obiectiva date 26 March 2013 21:17 +7

NA! ce v/am zis eu, SC JUSTITIA SRL, ca sunt cu ochii pe voi, NU politicul , ci serviciile secrete ???? ei, ce ziceti, acum ?

# curiozity date 27 March 2013 11:35 +1

:sad: Dar, domnul medaliat in grad de comandooor, ce-a facut in mod concret si eficient fata de mama Romania, micul, obiectivul, patriotul, impartialul serviciu s.r.i. ( serviciul roman de informatii) cu privire la invartelile prezidentiabile, Alro, afacerile udrea-cocos, invartelile de milioabe de euro a protejatilor portocalii et compani. Nimeni nu e mai presus de lege, nu-i asa, si cum nu s-a vazut,auzit,gazit nimic,nimic....acte si fapte ce duc la destabilizarea maici Romania care va plateste cu bani frumosi. De fapt, pe cine aparati voi....

# fiara basescu si sluga date 27 March 2013 13:22 +2

:lol: basescu fost securist instruit de ciausescu ,stie daca la un caine dai mancare el te iubeste,asa cu ccr,csm,sri ,sie,, etc,da decoratii,face generalii ca sai execute lui ordinele marsave cu care face politie politica ,fura cu haita lui,asa cu ponta la pus prim ministru dupa ce ia dat hartia cu coabitarea sa o semneze,ponta dornic de functie uite ca a semnat :-x acuma basescu cu lingaii :P :P :P lui mafiotii,udrea corveta,morar ,haineala coldea,maior,decoratii cu epoletii executa tot adio pdl,ma despart de voi nu de banii furati,nu de putere ,numai puscat,eu dictez iam cunparet pe ponta,zgonea,ma supara crin antonescu fenechiu,ghise,antena 3,voiculescu,badea,gadea,radu tudor,ursu,ioana,ciuvica,dana grecu, si cei 7,4.milioane care miau dat suturii in fundul care ma pupa udrea si ceilantii mai sus :P sunt un nagas peste voi fac ce vreau barosso ,merkel ma sustin ca leam lasat 9.miliarde de euro lor,iar orban la fel le dau cemi cer. ;-)

# Marijus date 27 March 2013 15:41 0

Daca este așa domnule Maior, de ce încă mai sunt magistrați corupți nedenuntati??? Înseamnă ca sunt operativii Dvs!!!! Si a doua intrebare: sunt vizate si uneltele Dvs., procurorii??? Sau aici nu-i mai considerati magistrați? Ca doar ei sunt agenți guvernamentali, nu magistrati, zice CEDO! 

# CRED CA PROCURORII AR TREBUI SA SE SESIZEZE date 27 March 2013 16:05 +1

Vantu CRIMINAL IN SERIE ? S-ar putea ca vantu sa nu fi mintit cand a spus ca a ucis sute de oameni. Analizele toxicologice în cazul morţii Luminiţei Şega, singurul procuror care l-a pus sub acuzare pe \\\"tatăl FNI\\\", au aratat ca aceasta a fost otravita cu alumina picurata zilnic in cafea. Musatescu ministru privatizarii care l-a imbogatit pe vantu a murit suspect dupa un cancer galopant de o luna.(secretrar de stat era atunci ciutacu) Cu aceleasi simptome si la fel se repede a murit si seful serviciilor secrete Radu Timofte cel care a pus la dispozitia lui vantu serviciile secrete. .(poate stia ceva despre ..... poate si despre moartea acestei procuroare... (sa fi fost iradiati ?) Gatalin Harmagea a aratat cum a scapat dint-un complot pus la cale de vantu. Multe alte crime suspecte au legaturi cu vantu. AM CITIT STUPEFIAT PE LU\'JU ACESTE INFORMATII SI LE-AM RELUAT SCRISE DE MAMA FMI ...?Banuiesc cine e ... DACA ARE SI DOVEZI ...

# CRED CA PROCURORII....continuare date 27 March 2013 16:08 +1

Multe alte crime suspecte au legaturi cu vantu. Si Gamenco Petrovici directorul controversat de la CEC,cel care a semnat celebra Garantie a statului pentru depunatorii FNI ,s-a grabit sa moara in acelasi mod in momentul cand incepuse sa explice in ce conditii s-a semnat acea garantie Legati asta si de stransele legaturi cu serviciile estice .... (vantu desi falimentar sustinea totusi un post de televiziune in Rep Moldova care era de partea lui Voronin si impotriva unirii.) Am reluat aceste postari....Cum dracu se poate scrie un text mai mare pe lu\'ju...ca eu n-am mai postat!

# w0lfshad3 date 27 March 2013 17:45 +3

Coruptia din justitie nu constituie amenintare la siguranta nationala? Trebuie sa fii ultimul idiot sa afirmi asa ceva. Justitia este fundatia unei societati. Cand justitie nu mai e, situatia e mult dincolo de amenintarea la siguranta nationala

# Salvamar date 28 March 2013 10:06 -1

Domnule Maior eu nu va intreb de ce au fost urmariti si ascultati in timpul referndumului TOTI oponentii presedintelui, eu nu va intreb despre CONTRIBUTIA lui \"tante Emilica\" la defaimarea premierului si aparitia unor articole defaimatoare la adresa USL in presa occidentala, nu va intreb cum ati contribuit la mizeriile la adresa romanilor care au votat impotriva lui Basescu si a teoriei \"loviturii de stat\" emisa de Basescu, ci va intreb de ce imi este ASCULTAT telefonul - sunt un om obisnuit, nu am afaceri, nu sunt functionar public, din anumite motive viata mea publica este foarte restransa. Deci postarile mele pot fi un motiv sa-mi ascultati telefonul? Ca in romanele lui Proust imi puteti inscena si un proces?

# Salvamar date 28 March 2013 12:01 0

PS Domnule Maior de unde ati scos ca \"in toate sondajele\" 50% din populatie are incredere in SRI? Din sondajele facute de domnul dancu? Ala de obicei scoate niste sondaje in care marja de eroare este in jur de 12%. Majoritatea populatiei nu are incredere in obiectivitatea serviciilor din Romania. Daca cineva va spune invers, sa stiti ca falsifica fie sondajele (de frica), fie rapoartele informative (cam din aceleasi motive). Daca majoritatea romanilor cred ca le este ascultat telefonul (o panica mai ceva decat pe vremea securitati) cum puteti crede ca juma din populatie au incredere in SRI? Nu fiti strut cu capul in nisip, redati demnitate SRI si dezlipiti-va de Basescu. Exista viata si post epoca Basescu, cea mai neagra din ultiumii 23 de ani pentru Romania, dar foarte benifica (recunosc) perntru afacerile serviciilor!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii