STOINA SCAPAT PE BLAT – ICCJ l-a achitat pe ex-procurorul DNA Eugen Stoina, care a facut praf mai multe masini. Acuzat initial de conducere sub influenta alcoolului, Stoina a fost trimis in judecata doar pentru sustragere de la prelevarea de mostre biologice. Desi medicii au constatat ca prezenta “halena etanolica”, Stoina a fost lasat sa plece din spital fara sa i se ia sange. Cerem anchetarea politistilor care au permis ca Stoina sa plece ca sa spuna ca a baut acasa de tristete

Scris de: L.J.

21.06.2019 19:35
Vizualizari: 6889

Sentinta pentru fostul procuror DNA Eugen Stoina (foto), in prezent la Parchetul Judecatoriei Sibiu, care in ianuarie 2018 a distrus mai multe masini in care a intrat in timp ce isi conducea Mercedesul. Stoina a fost achitat vineri, 21 iunie 2019, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala - "fapta nu este prevazuta de legea penala", pentru acuzatia de sustragere de la prelevarea de mostre biologice. Singura acuzatie pentru care Stoina a fost trimis in judecata, desi initial impotriva sa fusese retinuta si infractiunea de conducere sub influenta alcoolului.


In primul rand, iata minuta ICCJ:In baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. b teza I din Codul de procedura penala, achita pe inculpatul STOINA EUGEN pentru savarsirea infractiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice, prev. de art. 337 teza a II-a din Codul penal. Conform art. 275 alin. 3 din Codul de procedura penala, cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Cu apel in termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Pronuntata in sedinta publica azi, 21 iunie 2019". 

Blat cat casa

Acest caz ridica insa mari semne de intrebare si prezinta indicii, credem noi, ale unui mare blat facut pentru scaparea lui Eugen Stoina. Afirmam acest lucru avand in vedere modul in care s-au derulat lucrurile. Astfel, asa cum spuneam, in prima faza Sectia de urmarire penala si criminalistica din PICCJ a dispus inceperea urmaririi penale fata de Eugen Stoina si pentru conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice. In cele din urma, Stoina a fost trimis in judecata in noiembrie 2018, de Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) unde dosarul fusese declinat, doar pentru sustragere de la prelevarea de mostre biologice, intrucat acuzatia de conducere sub influenta bauturilor alcoolice nu putea fi probata. Si aici este partea interesanta: de ce nu a mai putut fi probat Stoina ca a condus baut?

Concret, dupa producerea accidentului, in 11 ianuarie 2018, Eugen Stoina a fost dus cu SMURD-ul la Spitalul Elias pentru a-i fi recoltate probe biologice. Ceea ce nu s-a intamplat, intrucat Stoina a parasit spitalul dupa ce si-a declinat o falsa calitate, aceea de procuror DIICOT, fara sa i se ia probe de sange. Toate aspectele sunt constatate intr-un proces verbal al politistilor, care citeaza medicul de garda, acesta din urma sustinand ca Eugen Stoina ar fi declarat ca are alte drepturi, dupa care a plecat din spital (vezi facsimil 1). Mai mult, medicii de la Spitalul Elias au constatat ca fostul procuror DNA Eugen Stoina prezenta "halena etanolica" (vezi facsimil 2).

De ce a fost insa lasat Stoina sa plece din spital fara sa i se ia probe de sange care sa dovedeasca faptul ca a condus baut? Cine trebuia sa se asigure ca acest lucru se intampla? In opinia noastra, politistii care au mers la spital cu fostul procuror DNA. Mai ales ca potrivit art. 190 alin. (8) din Codul de procedura penala prevede ca: “In cazul conducerii unui vehicul de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice sau a altor substante, recoltarea de probe biologice se efectueaza din dispozitia organelor de constatare si cu consimtamantul celui supus examinarii, de catre un medic, asistent medical sau de o persoana cu pregatire medicala de specialitate, in cel mai scurt timp, intr-o institutie medicala, in conditiile stabilite de legile speciale". In cazul nostru nu doar ca Stoina nu a fost examinat, insa in procesul verbal incheiat de politisti nu se mentioneaza nimic despre faptul ca s-ar fi cerut recoltarea de probe de sange si ca fostul procuror DNA a refuzat. De altfel, este posibil ca politistii nici macar sa nu il fi insotit la spital, daca avem in vedere ca in procesul verbal se citeaza declaratii ale medicilor. Pur si simplu, Eugen Stoina a plecat linistit acasa.

Apararea lui Stoina: a baut de tristete

Totusi, intr-un final lui Stoina i s-au luat probe. Astfel, abia dupa trei ore de la producerea accidentului, fostul procuror DNA a fost cautat de organele de politie rutiera, reusindu-se contactarea telefonica a acestuia la ora 17.55, asa cum a dezvaluit SIIJ, cu solicitarea de a se prezenta la sediul Brigazii Rutiere. Stoina s-a prezentat la sediul politiei rutiere unde a fost testat cu aparatul alcooltest, reiesind din informatiile noastre o alcoolemie de 3,2 la mie. Ulterior, Eugen Stoina a fost condus la o unitate medicala unde i-au fost recoltate probe de sange, stabilindu-se ca acesta consumase bauturi alcoolice. Prea tarziu insa, intrucat, asa cum surse au dezvaluit pentru Lumea Justitiei, Eugen Stoina a sustinut ca a baut dupa accident, acasa, de tristete.

Practic, in conditiile in care lui Eugen Stoina nu i s-au luat probe de sange imediat dupa accident, era imposibil de dovedit de catre SIIJ ca a condus sub influenta alocoolului. De vina nu sunt asadar procurorii SIIJ, credem noi, ci cei care l-au lasat pe Eugen Stoina sa plece din spital ca sa spuna apoi ca a baut acasa, si anume politistii. Fie ca acestia au mers cu el la spital si l-au lasat sa plece, fie ca nu au insotit SMURD-ul care l-a dus pe Stoina la spital, venind ulterior.

Tocmai de aceea, Lumea Justitiei solicita anchetarea politistilor care practic au permis ca fostul procuror DNA Eugen Stoina sa plece acasa, fapt din cauza caruia nu s-a mai putut proba ca acesta a condus baut.Comentarii

# Cetateanul date 21 June 2019 19:49 +11

O tara intreaga a vazut ce a facut nea asta. Live in direct cu poze de la locul faptei. Si e achitat. La fel cu pradatorul sexual Bucuros la mita cu par. Clasat. La fel cu paraditorii si iubitorii de fetisuru de la PH. Bine mersi. Mai nou, cu rapiri de copii cu mascatii. Vestul salbatic era joaca de copii. In curand baietii si fetitele astea ne vor curata pe strada si vor fi clasati/achitati...ca am facut noi pneumonie ca era rece glontul. PS Duamna o fi alunecat pe tehnica cu pretinu lu sotzu? Intreb si eu ptr un priete ca iar vorbeste oamenii rai ????. Hai ...pensie usoara

# DODI date 22 June 2019 02:20 +3

S-au mai văzut cazuri. Un militar a omorât 3 inși și a primit ca și Huidu: 3 ani cu suspendare (câte unul pentru fiecare mort!). O babă a furat 3 știuleți și a primit 3 ANI cu executare 3 ani. Ca să nu folosească... știuleții? Poate. Ce este sigur este faptul că SRI își ”salvează” bunii executanți și-i execută pe cei care ies din front (vazi cazul Condrea!).

# Ioana M. date 21 June 2019 20:10 +5

O doctorita a fost condamnata la Cluj (Golea) pt. ca a prioritizat cazurile.grave inaintea celor adusi de politie pentru recoltarea alcoolemiei. In cazul Stoina refuzul.recoltarii probelor nu e o fapta demna de luat in seama.

# Corb la Corb nu-si scoate ochii! date 22 June 2019 03:55 +5

De aceea este nevoie de o lege a raspunderii magistratilor, altfel, toti betivii si incultii isi vor face legea dupa bunul plac si oamenii cinstiti nu vor beneficia dect de abuzurile si nedreptatile unui sistem. care a devenit mai ticalos decat cele dinainte de 1989.

# Carcotas date 22 June 2019 10:16 +3

Sunt pentru întărirea capacitatii SIJ de a identifica si îndepărta prin aplicarea legii pe toti magistratii infractori, penali. Observ insa ca in perioada de dupa infiintare aceasta Sectie nu trimite in judecata dosarele grele: DNA Ploiești, DNA Brasov, DNA Oradea. Scoaterea la înaintare a doar doua dosare de magistrati bauti, dolache si stoina, iată ultimul achitat de iccj, este nemultumitoare. Din păcate, se va observa rapid ca procurorii Sectiei nu se desprind de ansamblul mediocru al procurorilor noștri actuali. Nu stiu sa faca dosare respectând legea si care sa reziste in instante. Au fost prea multa vreme co-pilotii sri-ului si au uitat si bruma de experiența pe care o aveau.

# petru date 22 June 2019 11:39 +1

ce banditi?

# SPARTAKUS date 22 June 2019 11:50 +3

A include problema justitiei intr-un acord/PACT NATIONAL,pe care care sa-l semneze toate partdidele,asa cum recent a procedat Klaus-Werner,este pur si simplu o demagogie,folosind obiectul justitiei in scop electoral.In istoria recenta,ideea unui pact pe justitie a fost folosit in campania electorala din 2009,dezbatut in Parlament si apoi abandonat dupa alegeri.Independenta justitiei ar trebui sa fie o valoare constitutionala,aplicarea pedepselor sa fie una echitabila,functie de gravitatea faptelor.Niciodata justitia nu ar trebui folosita in dispute politice.pt.a creea imagine publica si pentru a se justifica repozitionari politice!!!!!

# gogu date 22 June 2019 16:55 +2

Deci .... cei care conduc băuți și comit vreun accident rutier, să învețe bine procedura : după comiterea accidentului rutier, cu victime sau nu, n-are importanță, te dai jos din mașină și, cu maximă viteză, iei un taxi, suni un prieten sau pe jos, te duci acasă, la un prieten sau în primul magazin cu băuturi alcoolice (deși în magazin este cel mai indicat fiindcă pot exista camere de luat vederi dar cel mai important, îl chemi la proces martor pe vânzător), cumperi o băutură alcoolică, de preferat același tip ca cel ce l-ai consumat anterior comiterii accidentului (bere, vin, whisky, etc.) și o consumi imediat, de față cu cât mai mulți martori. Apoi, aștepți să te caute poliția, să te testeze cu alcooltestul și/sau să te ducă într-o instituție medicală unde să-ți recolteze probe biologice ptr. stabilirea alcoolemiei. La anchetă/proces penal, declari senin că ai băut de tristețe și ceri interogarea/depoziția martorilor.

# gogu date 22 June 2019 17:01 +2

#continuare : Rezultatul : nu vei putea fi acuzat că ai condus sub influența băuturilor alcoolice în vecii vecilor. Amin. Hoțul neprins, negustor cinstit, nu ? Ar trebui predată această speță, numită "Stoina-cel-ce-a-băut-de-tristețe", la toate facultățile de drept dar mai ales la INM, unde se pregătesc viitorii procurori și judecători ai statului de drept din RO.

# N.T. date 22 June 2019 18:52 +1

La un accident de circulație comis de odrasle (înainte și după 1989), intervin serviciile secrete și organele de cercetare penală greșesc voit. Instanța nu poate decât să infirme rechizitoriul. Tatăl procurorului? GENERALUL DR. NECULAI STOINA A FOST DIRECTORUL SPP...avansat anual de la general de brigadă la general de divizie (cu două stele) și general de corp de armată (cu 3 stele). „M-au învins serviciile”- spunea un președinte...pentru popor (în realitate, asigura continuitatea privilegiilor securității, miliției și armatei impuse ca o recompensă în socialism, iar în noua orânduire sunt perfecționate de odrasle).

# Carcotasul date 23 June 2019 11:08 0

SIIJ - amatori sinistri. Primul dosar trimis, prima achitare. In cazul Dolache a fost blat pe fata, cu apel retras. Ridicola sectie. Asteptam cu interes sa se trimita si dosarele Negulescu, Kovesi, Savu etc. Toate achitari. Sectia asta o sa faca implozie de atat amatorism si de rea-credinta.

# Lu jiu date 23 June 2019 16:08 0

Sa respectam achitatii...deviza luju...sau dupa caz?

# CI date 23 June 2019 16:26 0

Cine l-a judecat pe stoina ?

# Gilu date 24 June 2019 10:03 0

Cantec pentru Statu ' lu' Paralel : " Cat va fi Securitatea 'n floare , Nici in lula nu ne doare ! " Sa ne traiti, mai tovarosi ! ( Clan Besliu )

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii