28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

STOP MACELULUI IMPOTRIVA OAMENILOR DE AFACERI – Semnalele de alarma ale avocatului Viorel Ros: „Oamenii de afacerii sunt eroii vietii economice si juridice. Isi asuma riscuri spre a obtine profit. Fac sa mearga economia reala, care hraneste bugetul... Omoram afaceri in loc sa recuperam prejudiciile. Avem cele mai mari pedepse din lume pentru evaziune fiscala. Ne preocupa pedeapsa, nu impozitele de la plata carora s-au sustras. N-avem cultura afacerilor... Nu-i respectam pe oamenii de afaceri”

Scris de: V.B. | pdf | print

3 April 2020 16:14
Vizualizari: 4411

Romania trebuie sa invete sa-si respecte oamenii de afaceri, intrucat ei tin in viata bugetul, prin taxele si impozitele pe care le platesc. Este una dintre cele mai importante idei exprimate de catre avocatul si profesorul universitar Viorel Ros (foto), fost judecator si presedinte al Judecatoriei Sectorului 6 si al Tribunalului Bucuresti.



In interviul acordat avocatului Mihai Adrian Hotca (ce va fi publicat in primul numar al Revistei romane de drept penal al afacerilor), profesorul Ros pledeaza pentru stoparea macelului pe care autoritatile romane il duc impotriva antreprenorilor autohtoni si a afacerilor acestora – atat prin pedepsele penale disproportionat de mari in raport cu necesitatea recuperarii prejudiciilor, cat si prin atitudinea generala fata de oamenii de afaceri, priviti in general ca niste potentiali infractori.

Semnalele de alarma ale avocatului Viorel Ros sunt cu atat mai importante in acest context, in care din ce in ce mai multi antreprenori isi fac auzite apelurile catre autoritati sa ridice cizma starii de urgenta de pe mediul de afaceri (click aici pentru a citi).

Nu doar problema mediului de afaceri a fost abordata de catre maestrul Ros, ci si cea a justitiei, in general, pentru care nici guvernantii, nici Consiliul Superior al Magistraturii nu fac mare lucru. De exemplu, in CSM acced unii „care ar trebui de fapt dezbracati de robe de colegii lor”. Acelasi CSM ramane pasiv in fata aberatiei legislative care permite, de exemplu, ca oamenii sa fie achitati sau condamnati arbitrar la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar completurile de fond si de apel sa fie alcatuite fara noima.

In ultima instanta, increderea romanilor in justitie a fost erodata de „protocoalele, culoarele, plicurile galbene, judecatorii manipulati, procurorii care au savarsit abuzuri inimaginabile intr-o lume care a proclamat, totusi, domnia dreptului, si intra in categoria magistratilor la evaluarea nivelului de incredere”, puncteaza Viorel Ros.


Redam cele mai importante pasaje din interviul acordat de avocatul Viorel Ros avocatului Mihai Hotca:


Intrebare M.A.H.: Cat de mult vor influenta inteligenta artificiala si noile tehnologii profesia de avocat? Cum credeti ca vor fi solutionate procesele penale peste 10-20 de ani? Va putea aceasta, in viitorul predictibil, sa inlocuiasca profesionistii dreptului (judecatorii, procurorii, avocatii etc.)?

Raspuns V.R.: Am scris in anul 2015 pentru prima data cate ceva despre inteligenta artificiala si ma indoiam atunci ca masina va lua locul omului in pretoriu. Cu gust amar pentru cele ce vad uneori prin instante, as spune ca noua ne-ar fi fost mai bine cu masini inteligente si fara protocoale, fara plicuri galbene, fara servicii secrete a caror treaba e siguranta nationala, nu viata particulara a celor pentru care dictionarul limbii romane a fost imbogatit cu un cuvant care nu inteleg de-i substantiv, ori adjectiv: acela de „penali”. Mi-e teama insa ca masinile inteligente ar putea fi mai usor manipulate chiar decat acei judecatori care au facut pactul cu diavolul. (...)

Uite ca vrem nu vrem, un virus biologic, ne-a obligat la ceva ce n-am mai facut la acest nivel. Si care, atunci cand virusul va fi anihilat, va aduce cu siguranta schimbari in ceea ce faceam noi pana acum. Ai si aici o sarcina deloc usoara!

Intrebare M.A.H.: Examinand legislatia privind organizarea judiciara si cea procesuala, considerati ca este una care tine pasul cu evolutia societatii?

Raspuns V.R.: Nu-s eu cel mai potrivit de raspuns la intrebarea asta specioasa. Dar ca nu-i buna, este evident. Ca nu-i in ordine ierarhia in justitie, este de netagaduit. Ca nu-s competentele bine stabilite, o spun judecatorii. Si apropos de ce spuneam mai inainte, anume persoane si anume fapte sunt judecate in prima instanta la Inalta Curte sub cuvant ca acolo sunt oamenii cei mai pregatiti (si e normal sa judecam astfel). Dar care este atunci ratiunea pentru care acolo unde sunt oamenii mai putin pregatiti, completurile de judecata sunt uninominale, in timp ce acolo unde sunt judecatorii cei mai pregatiti, completurile sunt colegiale?

Si cum se face draga Mihai ca la Inalta Curte, cu judecatori in completuri de 3 si de 5, in cauze diferite, un om este achitat cu 3 la 5, iar altii sunt condamnati cu 3 la 5, iar Ministerul Justitiei nu sesizeaza aberatia, legiuitorul nu se implica pentru a pune capat acestei anomalii, iar CSM-ul si Inspectia Judiciara nu reactioneaza!

Sunt atatea strambatati in legile noastre penale incat nu pot fi indreptate decat prin masuri radicale. Doar ca pentru asta trebuie vointa, stiinta, dedicatie! (...)

Intrebare M.A.H.: In prezent, increderea in justitie nu este la un nivel foarte inalt. Ce credeti ca ar trebuie facut pentru ca nivelul acesteia sa fie unul ridicat sau rezonabil?

Raspuns V.R.: Niciodata in tari care nu au cultul respectului legii si al drepturilor altora (si noi nu-l avem) justitia nu se va bucura de un nivel de incredere ridicat. In procesele civile, jumatate din cei ce se judeca, pierd si nu accepta ideea, chiar daca inteleg ca nu au dreptate. Cum 90% din pricinile noastre sunt civile, 45% la suta dintre justitiabili, dar acestora li se adauga si cei care nu au castigat in totalitate procesul si care sunt in procent semnificativ. Acestora li se adauga cei judecati in dosarele penale care sunt de vreo 8%, la care adaugati partile vatamate, partile civile, partile responsabile civilmente, opinia publica satisfacuta ori nesatisfacuta de o solutie sau alta.

Noi suntem insa si intr-o situatie speciala. Protocoalele, culoarele, plicurile galbene, judecatorii manipulati, procurorii care au savarsit abuzuri inimaginabile intr-o lume care a proclamat, totusi, domnia dreptului, si intra in categoria magistratilor la evaluarea nivelului de incredere, au daramat increderea oamenilor si explica de ce justitia se afla acolo unde nici intr-o tara fara cultul legii si al drepturilor altora, nu ar trebui sa se afle. Ce-i de facut? Ar trebui ca judecatorii sa-i dezbrace de robe pe cei care, dintr-un motiv sau altul, au acceptat ceea ce legea le interzicea sa faca. Altfel, le vor trebui zeci de ani sa-si revina.

Intrebare M.A.H.: Care este mesajul dumneavoastra pentru cititorii Revistei de Drept Penal al Afacerilor?

Raspuns V.R.: Oamenii de afacerii sunt eroii vietii economice si juridice (l-am citat pe domnul Gheorghe Buta, care a scris asta in teza de doctorat a domniei sale, coordonata de profesorul Ion Deleanu). Isi asuma riscuri spre a obtine profit si fac economia sa mearga. Economia reala, economia care produce si aduce bani. Economia reala care hraneste bugetul din care primesc lefurile toti cei care lucreaza in institutiile statului: unii cu folos, altii productivi, altii doar consumatori, dar trebuinciosi, dar si pe multi care nu fac nimic. Victime ale unor prejudecati, ii tratam din principiu pe oamenii de afaceri romani (strainii, daca sunt olandezi, germani, americani, francezi britanici si am mai putea adauga vreo 3 sau 4 natii sunt imaculati, desi impozitele lor platite Romaniei pentru activitatile din Romania sunt infinit mai mici decat cele ale capitalistilor romani) cel putin ca pe niste potentiali infractori. Judecatori si procurori carora daca le dai pe mana o mica afacere o falimenteaza in cel mult cateva luni au pretentia ca se pricep la toate, ca sunt specializati daca ei intre ei isi dau adeverinte au pretentia ca afacerile sa se faca dupa regulile lor. Iar unul dintre judecatorii de judecatorie care a scris in hotararea sa ca „un om de afaceri de talia lui AA, nu are voie sa faca afaceri proaste” este tot judecator. Nu stiu cand si cum s-ar putea face un examen al prejudiciilor create de parchetele din Romania si de instantele care au confirmat rechizitorii aberante, dar o astfel de analiza ar trebui sa fie facuta.

Omoram afaceri in loc sa recuperam prejudiciile. Avem, din motive politicianiste, cele mai mari pedepse din lume pentru infractiunea de evaziune fiscala si ne preocupa pedeapsa, nu impozitele si taxele de la plata carora s-au sustras.

N-avem cultura afacerilor. Nu stim sa fim intreprinzatori. Nu-i respectam pe oamenii de afaceri. Nu-i intelegem! Lumea afacerilor nu este populata cu ingeri, dar fara ei nu se poate.

Aveti multe de facut, Mihai. Multe de explicat si pentru oamenii de afaceri si pentru cei care-i consiliaza si pentru autoritati. E nevoie de voi pe piata mai mult ca oricand! Si va doresc sa va puteti indeplini misia si sa va depasiti in valoare prin fiecare numar!”


* Cititi aici intregul interviu, in care avocatul Viorel Ros vorbeste despre un dosar in care procurorul de caz a incercat sa-i paradeasca pe avocati, precum si despre un spumos episod avandu-l protagonist pe avocatul si profesorul Corneliu-Liviu Popescu

Comentarii

# Pintea date 3 April 2020 17:43 +10

D'accord! Completement! Firmele romanesti sunt vitregite, unele chiar hăituite, iar exemplele sunt multe. Corporațiile straine sunt iubite, protejate, ajutate, ANAF-ul nu prea le calcă. Intr-adevar nu avem cultura afacerilor, de fapt nici un fel de cultura. Politicul este ageamiu de multe ori, ne-patriot si are admiratia pentru tot ce este strain. Ce este autohton, le cam pute si atunci sa facem o legislatie cu care sa ii distrugem, daca se poate!

# Eu date 3 April 2020 20:31 +1

Ca sa poți aprecia un lucru trebuie să-ți lipsească! Va fi greu fără discuție după ce trece "balamucul",dar necesară lipsa întreprinzătorilor locali. Când tai vaca care dădea lapte ramai fără brânză!

# Naufragiatul date 3 April 2020 20:48 +1

"N-avem cultura afacerilor. Nu stim sa fim intreprinzatori. Nu-i respectam pe oamenii de afaceri. Nu-i intelegem! Lumea afacerilor nu este po******ta cu ingeri, dar fara ei nu se poate." Poate este adevarat, dar asa dori sa fac o asemanare cu America. Doamne, numai idioti si trogloditi, speculanti, neprofesiopnisti. Am o lista lunga si foarte urata cu intreprinzatori din USA. Ex: instaslarea unei prize in garajul meu m-a costat 800 de dolari.Am scapat ieftin. In general costa 1600 dolari. Niste nebuni analfabeti, needucati si tampi. Materialul costa 100 de dolari. Munca o ora. Cum ceri tu pentru o ora de munca peste 700 de dolari. Cumpara un Merceders nou si dute cu el la Service. Idiotii de la Mercedes il termina scurt si fara alte cuvinte. La fel BMW, Tesla, etc. V-ati uitat cum este fabricata o masina Tesla de o suta de mii de dolari? Anus contra naturii, deplorabil. Se moare in America urat. Idiotii nici macar nu stiu ca "gripa spaniola a fost dusa in Europa de un AMERICAN...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva