20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SUMBRUL SCENARIU – Avertismentul doctorului Alexandru Rafila, seful Societatii Romane de Microbiologie: „Avem un decalaj de circa 3 saptamani fata de Italia. Probabil ca o sa ajungem si noi la cateva mii de cazuri in urmatoarea luna... In Italia, media varstei celor care au decedat a fost de 81 de ani... Sa protejam batranii”. Presedintele Klaus Iohannis confirma cresterea imbolnavirilor: „Vom avea mai multe cazuri” (Video)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

19 March 2020 17:51
Vizualizari: 10529

Este doar o chestiune de timp pana cand numarul romanilor infectati cu coronavirus va ajunge la cateva mii. Avertismentul a fost lansat miercuri, 18 martie 2020, de catre medicul si profesorul Alexandru Rafila (foto), presedintele Societatii Romane de Microbiologie. Iar acest orizont de timp s-ar putea sa fie de circa trei saptamani, a dat de inteles doctorul, intr-o declaratie oferita pentru Gandul Live.



De aceea, este vital sa protejam categoriile vulnerabile, in special batranii, cu atat mai mult cu cat in Italia media de varsta a celor decedati a fost de 81 de ani, a subliniat Rafila.

Situatia a fost confirmata de catre presedintele Klaus Iohannis, care joi, 19 martie 2020 (intr-o videoconferinta cu prefectii, cu premierul Ludovic Orban, ministrul de Interne Marcel Vela si sefii de deconcentrate), a lansat un avertisment asemanator (video aici):

Aceasta boala este una foarte atipica si va spun din capul locului ca avem, noi, in Romania, dupa statistici, astazi mai putin de 300 de cazuri confirmate. Insa vom avea mai multe cazuri. Acest lucru este clar, ne spun expertii ca boala se va extinde in continuare”.

Revenind la doctorul Alexandru Rafila (reprezentantul Romaniei la Organizatia Mondiala a Sanatatii), trebuie sa spunem ca acesta a mentionat si aspecte incurajatoare ale situatiei. In primul rand, spre deosebire de Italia, Romania nu a inregistrat niciun mort din pricina coronavirusului. In al doilea rand, romanii aflati in izolare acasa sunt monitorizati, vor fi testati imediat ce incep sa prezinte simptome, iar mostrele vor fi trimise la laboratoare, astfel incat acestia sa nu fie nevoiti sa se tina pe drumuri. Numai pacientii cu probleme serioase vor fi transferati la spitale de boli infectioase, cazurile usoare urmand sa fie tratate la domiciliu, ca in cazul gripei obisnuite, a adaugat Rafila. De altfel, profesorul a subliniat ca tinerii nu ar trebui sa-si faca griji, intrucat de regula nu vor prezenta simptome mai grave decat in caz de gripa sezoniera.

Nici cei care s-au vindecat deja de coronavirus nu ar trebui sa se ingrijoreze, intrucat aproape toti se imunizeaza, cazurile de reimbolnaviri fiind extrem de rare, a punctat Alexandru Rafila.

Cu totul alta este situatia batranilor, a avertizat medicul, presedintele Societatii Romane de Microbiologie accentuand indemnul ca aceasta categorie sociala sa fie protejata si expusa cat mai putin riscului de infectare.


Redam principalele declaratii ale doctorului Alexandru Rafila (click aici pentru video):


Alexandru Rafila: Sunt in continuare cazuri care au trasabilitate. Nu stiu sa va spun cu exactitate pentru toti dintre ei, dar pana aseara (n.r. pana in seara zilei de marti), cazurile nou-inregistrate aveau trasabilitate. Stiti bine ca a fost un grup mare, de 22 sau 23 de persoane provenind de la Spitalul Gerota. Acolo lucrurile erau si mai clare: veneau de la celebrul excursionist de la Administratia Domeniului Public (n.r. fostul politist Nelu Lungu). Deci avem peste 50 de cazuri care au legatura directa cu o singura persoana doar in Bucuresti...

Emma Zeicescu: Asta ca sa intelegem cat de important este sa nu mintim atunci cand explicam autoritatilor.

Alexandru Rafila: Absolut.

Emma Zeicescu: (...) Medicii de la Gerota au fost mutati la Victor Babes – corect?

Alexandru Rafila: Nu medicii. Personalul medical (n.r. cei 22 de oameni infectati), pentru ca aceste cazuri au fost doar in randul personalului medical. Trebuie precizat ca niciun pacient nu s-a infectat. Ei (n.r. cei 22) au fost mutati la Spitalul Victor Babes (este unul dintre cele doua spitale din Bucuresti care trateaza astfel de pacienti). Doar trei dintre ei erau simptomatici (restul erau asimptomatici; probabil ca vor deveni simptomatici in zilele imediat urmatoare), iar restul personalului care a fost testat si este negativ, precum si pacientii vor fi mutati in carantina timp de doua saptamani din momentul externarii – cu exceptia catorva pacienti care au o situatie medicala mai speciala, care vor fi transferati pentru tratament in alte locuri. (...) Au alte patologii, necesita terapie intensiva.

Deci cam asta este radiografia de la Spitalul Gerota, care va fi dezinfectat si, progresiv (pe masura ce se incheie perioada de carantina pentru personal), el isi va relua lucrul la acelasi nivel.

Emma Zeicescu: Spuneati ca trei dintre aceste persoane prezinta simptome. (...) Ce simptome prezentau cei trei?

Alexandru Rafila: Febra, tuse...

Emma Zeicescu: Febra inalta sau febra moderata?

Alexandru Rafila: Nu stiu sa va spun la fiecare dintre ei exact care este situatia (asta este informatia pe care am primit-o si eu), dar au o stare generala buna. Deci nu ma gandesc ca este vorba de ceva iesit din comun.

Emma Zeicescu: Avem in acest moment persoane din cele 246 care inca se afla in ATI (n.r. anestezie si terapie intensiva)?

Alexandru Rafila: Cred ca sunt vreo doua cazuri mai complicate – ceea ce nu este de neasteptat cand discutam doar de doua persoane din peste 200.

Emma Zeicescu: Avem 23.679 in izolare la domiciliu – un numar care a crescut de mare. Vreau sa va intreb daca aici exista cumva (...) persoane care ar trebui sa se prezinte si sa faca o testare suplimentara? Pentru ca de aici o sa creasca numarul celor confirmati.

Alexandru Rafila: Ei sunt monitorizati si pe masura ce la aceste persoane care sunt in izolare la domiciliu apar simptome, atunci cu siguranta vor fi testati. Dar nu vor fi plimbati. Adica se recolteaza proba, se trimite la laborator, se testeaza si numai in cazul in care proba este pozitiva, vor fi transferati la un spital de boli infectioase – in functie de domiciliu. (...) Asta este situatia din ziua de astazi si trebuie sa intelegem foarte clar ca in momentul in care numarul de cazuri se va inmulti (si cu siguranta se va inmulti), cazurile usoare vor fi tratate la domiciliu, asa cum se intampla si cu cazurile de gripa. Este o infectie virala care la persoane tinere produce imbolnaviri usoare, care de obicei au o evolutie cam de o saptamana-zece zile. Si atunci izolarea la domiciliu este suficienta pentru aceste persoane.

Bogdan Pavel: Intre cele doua cazuri mai complicate de care ati vorbit dumneavoastra se afla si celebrul pacient cu numarul 30 de la Gerota, venit din Israel?

Alexandru Rafila: Nu stiu sa va spun si mai este un element: trebuie sa respectam confidentialitatea legata de folosirea datelor medicale in relatia cu pacientii.

Bogdan Pavel: Ati spus ca se vor inmulti cazurile. Cat de mult?

Alexandru Rafila: Cred ca este clar pentru toata lumea: vedeti ca de la o zi la alta, numarul creste rapid. Nu sunt profet, dar avand in vedere ceea ce s-a intamplat in alte tari (Italia, Spania, Germania), uitati-va ca trendul se mentine acelasi. Noi avem un decalaj de circa 3 saptamani fata de Italia ca numar de cazuri si probabil ca o sa ajungem si noi la cateva mii bune de cazuri in urmatoarea luna.

Emma Zeicescu: Asta inseamna ca si numarul celor suspecti sau in izolare la domiciliu va creste? (...) Mi se pare ca totusi, la 246 de persoane infectate, raportat la aproape 24.000 in izolare la domiciliu, numarul celor infectati si confirmati pozitiv e inca sub control.

Alexandru Rafila: E mic, da – este sub 1%.

Emma Zeicescu: Si niciun deces pana la ora asta – ceea ce este o veste minunata.

Alexandru Rafila: Este o veste buna – sa dea Dumnezeu sa ramana asa!

Emma Zeicescu: (...) De ce depinde ca si noi sa ajutam sa ramana aceasta situatie si pana cand? Ca la un moment dat, uitandu-ne la nivel mondial, pare ca oricum toti vom fi afectati, intr-un fel sau altul (e doar o chestiune de timp).

Alexandru Rafila: Da, e adevarat. Cum putem sa contribuim? In primul rand, sa reusim sa protejam persoanele vulnerabile (batranii), sa nu-i expunem sau sa-i expunem cat mai putin daca se poate, sa le asiguram conditii de viata multumitoare (adica sa putem sa le aducem medicamente, alimente) si ei sa se deplaseze cat mai putin, ca sa nu avem o explozie a cazurilor in randurile acestei categorii. In Italia, media [varstei] celor care au decedat a fost de 81 de ani si asta demonstreaza foarte clar ca majoritatea cazurilor au fost in randurile acestei categorii – si de acolo si mortalitatea extrem de inalta.

Emma Zeicescu: (...) Exista posibilitatea de reinfectare cu coronavirus dupa ce ai trecut printr-o experienta? Adica nu apare acea imunizare?

Alexandru Rafila: E foarte buna intrebarea, pentru ca ea reflecta o preocupare exagerata legata de niste exceptii. Marea majoritate a pacientilor, dupa ce au doua teste negative, sunt vindecati, sunt imuni, nu se mai imbolnavesc. Faptul ca exista exceptii de la aceasta regula, ca 1% dintre situatii pot sa duca la aparitia unei reinfectii pentru ca pacientii au un sistem imunitar care nu raspunde asa cum trebuie la infectie nu trebuie sa constituie o problema si o ingrijorare excesiva pentru noi. Haideti sa ne uitam la faptul ca 99% se vindeca (devin imuni) si sa nu ne concentram pe aceste exceptii! Sa incercam sa gandim pozitiv si sa excludem din preocuparile noastre excesive...

Eu nu spun sa le ignoram, dar nu trebuie sa le punem pe acelasi nivel de preocupare ca si procentul de vindecare! La fel ca si la vaccinare: 99% dintre copiii care fac vaccinul rujeolic se imunizeaza (nu mai fac boala). Noi, in loc sa ne bucuram ca 99% sunt imunizati, facem discutii nesfarsite despre acel procent de 1% care nu se imunizeaza din diverse caracteristici biologice pe care le au acei copii. Dar faptul ca 99% se imunizeaza imi arata mie ca vaccinarea este eficienta.

Comentarii

# Pintea date 19 March 2020 18:43 +7

Domnul acesta ar trebui sa se ducă la fiecare ședință a Comitetului de Urgență ne-urgentă, sa ii arunce in față, zilnic dacă se poate, aceste avertismente. Noi nu avem nici o putere, suntem la mâna unui guvern impotent, iresponsabil care nu se gândește decât la bani, pe unde sa mai dea repede ca să nu sufere vreo bancă sau vreo multinațională, numai la sănătate nu avem urgență! Un guvern care i-a lăsat pe diasporezi sa vină in țară, bine-mersi. Noi stăm in casă claustrați ca să ne ferim din calea ălora care vin Italia sau Spania! Si nu vom petrece nici Paștele, tot din cauza lor! Păi, e normal?? Propun sa le instaleze nișste corturi de izolare in Piața Victoriei, ca să vadă si ei cum e! Daca nu e suficient, mai e spațiu destul la Cotroceni, in curte. Si pe la Sibiu prin piață am sesizat niste locuri. Până la urmă va izbucni un război civil intre aceștia și restul po******tiei, pentru ca vazand iresponsabilitatea cu care se comportă, chiar iti vine sa ii iei la bătaie cu infestare cu tot.

# Pintea date 19 March 2020 18:56 +6

Nu se cumpără paturi ATI, ventilatoare mecanice, echipamente medicale, ci se alocă într-una bani pt mediul de afaceri. Stăm in casă de o săptămână, sunt 5 zile de la starea de urgență, dar mediul de afaceri deja suferă! Păi, inseamnă ca era f slab! Să se descurce singur, ca de-asta e mediu privat! Suferă FORD si nu rezistăm la o asemenea suferință! Că de ani de zile trimitea angajații in șomaj tehnic, dar Câțu crede ca acum e prima dată! Acum prioritară trebuie sa fie sănătatea si cetățeanul! Asta trebuie sa priceapă Câțu si pentru asta trebuie sa împrumute bani dacă n-are! Măcar o dată sa știm si noi că din datoria mare pe care Țara o va avea de plătit, a beneficiat si cetățeanului o parte infimă!

# mitica date 19 March 2020 22:11 +6

DNA-ul trbuie desfintat de urgenta iar banii pe care ii castiga acei asa zisi procurori sa fie directionati catre sanatate si medici care isi pun viata in pericol!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva