SURPRIZA - Ministerul Justitiei are obiectii la proiectul Elenei Udrea, de reabilitare a fatadelor cu bani pe care proprietarii ar putea fi obligati sa-i plateasca prin executare silita!

Scris de:

25.11.2010 15:15
Vizualizari: 4174

Ministrul Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, are ca prioritate un proiect de reabilitare a fatadelor cladirilor private din bugetul propriu, urmand ca banii sa fie recuperati de la proprietari, inclusiv prin executare silita. Acest proiect aflat in circuit de avizare de catre celelalte institutii abilitate ale statului pare sa aiba, insa, niste mici probleme. Chiar Ministerul Justitiei a fost cel care are, la ora actuala, cateva obiectii. Conform declaratilor ministrului Udrea, aceste obiectii ale MJ sunt legate de limitele dreptului de proprietate. ”Exista o intelegere, zic eu restrictiva a conceptului de drept de proprietate in acest moment, sau o conceptie restrictiva legat de limitele dreptului de proprietate. Trebuie justificata nevoia ca in situatia in care proprietarul nu doreste sau nu poate sa isi reabiliteze fatada din resurse proprii, sa poata sa intervina autoritatea publica locala si sa faca acest lucru. Asta se intampla in toate capitalele europene si, sigur, trebuie sa se poata intampla si in Bucuresti pentru ca pe langa dreptul meu de proprietar asupra unui imobil, am si obligatii ca proprietar, dar exista si dreptul locuitorului unui oras, unei comunitati, de a beneficia de un peisaj curat, de un mediu sanatos, pentru ca de multe ori aceste cladiri sunt insalubre si poate fi un pericol pentru cei care trec pe langa ele", a declarat Elena Udrea, citata de Mediafax.

Conform declaratilor ministrului Udrea, aceste obiectii ale MJ sunt legate de limitele dreptului de proprietate. ”Exista o intelegere, zic eu restrictiva a conceptului de drept de proprietate in acest moment, sau o conceptie restrictiva legat de limitele dreptului de proprietate. Trebuie justificata nevoia ca in situatia in care proprietarul nu doreste sau nu poate sa isi reabiliteze fatada din resurse proprii, sa poata sa intervina autoritatea publica locala si sa faca acest lucru. Asta se intampla in toate capitalele europene si, sigur, trebuie sa se poata intampla si in Bucuresti pentru ca pe langa dreptul meu de proprietar asupra unui imobil, am si obligatii ca proprietar, dar exista si dreptul locuitorului unui oras, unei comunitati, de a beneficia de un peisaj curat, de un mediu sanatos, pentru ca de multe ori aceste cladiri sunt insalubre si poate fi un pericol pentru cei care trec pe langa ele", a declarat Elena Udrea, citata de Mediafax.

Daca actualul proiect va fi aprobat de Guvern, autoritatea publica locala va putea reabilita cladirile private din resurse financiare proprii, iar apoi va putea recupera sumele investite de la proprietar, inclusiv prin executare silita. Ministrul Dezvoltarii a spus, referindu-se la obiectiile MJ, ca va incerca sa le integreze in acest nou act normativ, si a subliniat ca in ce priveste acordul primariilor cu executarea silita, „acesta e un drept, nu o obligatie”. Proiectul urmeaza sa intre si in consultarea administratiilor locale, pana la data la care va fi supus aprobarii Guvernului.

Autoritatile publice locale vor putea reabilita fatadele cladirilor private din bugetul propriu, urmand sa recupereze banii de la proprietari, inclusiv prin executare silita potrivit proiectului de act normativ elaborat de Ministerul Dezvoltarii Regionale. "Am trimis proiectul privind reabilitarea fatadelor in circuitul de avizare externa in afara ministerului, si am primit cateva obiectii de la Ministerul Justitiei, pe care incercam sa le integram. Credem ca pana miercurea viitoare proiectul isi va primi toate avizele", a spus Udrea. Ea a adaugat ca proiectul va urma sa intre si in consultarea administratiilor publice, iar cel tarziu in doua saptamani va putea fi supus aprobarii Guvernului.

Acest act normativ poate fi privit si ca o sursa de finantare a unor firme ce fac parte din lantul sponsorilor PDL, care abia asteapta sa puna mana pe astfel de lucrari de reabilitare, pentru ca banii sa vina automat de la primarie, dupa ce autoritatea locala trece la executarea proprietarilor cladirilor cu fatadele reabilitate. Pe timp de criza, e buna orice idee prin care Puterea sa faca bani!Comentarii

# racaceanu catalin date 25 November 2010 20:23 +1

Si uite cum se mai strang niste bani acolo unde trebuie. Nuti, avand pregatire juridica, ar trebui sa stie ca dragostea cu forta se cheama viol. Si se si pedepseste.

# DOREL date 26 November 2010 07:26 -1

Curat neconstitutional, dar ce mai conteaza ?
Bocul nu a facut la fel de zeci de ori, de ce noua Elena ar fi mai proasta ca seful ei ?
La urma urmei cum vrea sa ajunga primar si prim ministru si dupa aia cine mai stie, daca nu incepe devreme ?

# RODEL date 26 November 2010 20:24 -2

daca stam dupa propretari sau mai rau chiriasi ne vor cadea fatadele in cap. Oricum jegul este la el acasa in orasele patriei. Ideea nu e rea, insa cheltuiala trebuie impartita intre primarie si detinator. Acesta din urma trebuie pasuit o perioada mare de timp pentru rambursarea cotei sale.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii