TEROAREA BINOMULUI – Fostul judecator CCR Toni Grebla: "SRI-DNA au dorit ca activitatea Curtii sa fie 'disciplinata'... Coldea si Kovesi au hotarat ca un exemplu poate fi dat prin ridicarea mea... Cel care avea viziunea bolnavicioasa, nelegala, tiranica asupra a ceea ce urma sa se intample era SRI... DNA era un simplu executant... Maior a fost obligat sa isi dea demisia in 2-3 minute. Era expresia fricii. Iohannis a si scapat de Maior, in mod sigur voia sa scape de el"

Scris de: E.D.

29.03.2018 16:36
Vizualizari: 7628

Toni Grebla, fostul judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei debarcat din CCR dupa ce a fost defilat pe la sediul DNA cu acuzatia ca a primit struti si rochii sub forma de mita, demasca lucratura din spatele inlaturarii sale din CCR, vorbind despre motivul real care a stat in spatele deciziei SRI-DNA de a descinde in singura institutie publica neatinsa vreodata de un procuror. Intr-un interviu prezentat miercuri seara, 28 martie 2018, in cadrul Editiei de seara prezentata de jurnalistul Victor Ciutacu la Romania TV, fostul judecator Toni Grebla (foto) dezvaluie ca declararea de catre CCR ca neconstitutionale a Legilor Big Brother a infuriat SRI-DNA, lasandu-le fara oportunitatea de a intra nepermis in viata privata a cetatenilor si in activitatea unor entitati economice, fara sa aiba nevoie de mandate obtinute de la instante.


In opinia lui Toni Grebla, acest episod se va repeta si in momentul in care protocoalele de colaborare vor fi desecretizate.

In cadrul interviului prezentat la RTV, Toni Grebla afirma ca fostul sef operativ al SRI, Florian Coldea, a profitat de declaratia pe care George Maior ar fi facut-o, respectiv "sa nu indrazniti sa arestati vreun judecator al Curtii... e ultima oara cand va spun ca vad ce faceti, simt ce faceti" (expusa de Sebastian Ghita in cadrul unui interviu acordat jurnalistului Ion Cristoiu), si si-a stabilit drept tinta Curtea Constitionala, pe care "SRI-DNA" au dorit-o "disciplinata, ascultatoare fata de niste porunci ale institutiilor de forta".

In acest sens, Toni Grebla si-a exprimat convingerea ca SRI era cel care "avea viziunea bolnavicioasa, nelegala, tiranica asupra a ceea ce urma sa se intample", in timp ce "DNA era un simplu executant".

Iata declaratia facuta de Sebastian Ghita in cadrul interviului acordat lui Ion Cristoiu, privitoare la afirmatia fostului sef SRI George Maior in legatura cu judecatorii CCR:

"I-am reprosat, i-am spus lui Coldea direct: "Eu cred ca tocmai ti-ai zburat directorul din serviciu. Si cred ca ai facut-o intentionat. si pe mine nu ma pacalesti. Ca nu se poate sa nu stie nimeni din serviciu nimic de faptul ca presedintele il cheama pe director si ii cere demisia. Le spunem altora ca presedintele n-a stiut nimic si tu, Coldea, n-ai stiut nimic iar Maior s-a dus la presedinte fara sa stie nimic, luat de la Bilantul MAI-ului. Nu, eu cred ca, cu toata prietenia, punandu-se la dispozitia Cotrocenilor si avand nevoie ca un director apropiat Cotrocenilor sa vina la SRI, eu cred ca, starnindu-se acea dezbatere in societate si vazand interviul lui Maior, in mintea lui Florin Coldea a aparut aceasta oportunitate. Si a produs evenimentul cu Toni Grebla si cu strutii care a curs in defavoarea lui Maior. (...) Eu asist la acea discutie dintre Maior si Coldea. Maior a spus "sa nu indrazniti sa arestati vreun judecator al Curtii... e ultima oara cand va spun ca vad ce faceti, simt ce faceti"... Si, a doua zi, hop, breaking news la televizor, Grebla arestat si apoi iar aceleaSi zumzaieli impotriva lui Maior."

Prezentam in continuare interviul prezentat la Romania TV in cadrul emisiunii lui Victor Ciutacu:

Dupa dezvaluirile lui Sebastian Ghita va considerati o victima colaterala a lui Florian Coldea in razboiul pe care il avea cu Maior?

Dupa parerea mea, Curtea Constitutionala a fost una din tintele principale si numai s-a profitat de declaratia aceea absolut halucinanta, de o virulenta iesita din comun. Coldea a profitat de declaratia aceasta nefericita a lui Maior si a procedat in consecinta. Dar, tinta principala a fost Curtea Constitutionala, activitatea ei si faptul ca SRI-DNA au dorit atunci ca activitatea Curtii sa fie 'disciplinata' si sa devina si ea mult mai ascultatoare fata de niste porunci ale institutiilor de forta. Probabil au sperat ca, fie vor gasi ceva grav in activitatea unui judecator al Curtii Constitutionale care sa justifice o asemenea interventie brutala in activitatea Curtii in perioada in care Curtea se pronunta pe asupra a trei legi pe care SRI si DNA le considerau esentiale pentru activitatea lor si ma refer la cele trei legi cunoscute marelui public sub denumirea de 'Big Brother'. Or, in aceste conditii, ca sa poti sa retii un judecator al Curtii Constitutionale in acele momente, trebuia sa existe o fapta grava care sa justifice o asemenea masura, nu numai din punct de vedere legal, dar si din punct de vedere a bunei functionari a institutiilor statului. Si negasindu-se nimic in activitatea niciunui judecator CCR, Coldea si Kovesi au hotarat ca un exemplu poate fi dat prin ridicarea mea de la hotelul unde locuiam. Spre nenorocul lor, nu au gasit nimic in activitatea mea, astfel incat, din 22 ianuarie 2015, cand m-au ridicat de la hotelul in care locuiam in Bucuresti si m-au dus la DNA, dupa prima zi in care presa, la fel ca si mine si ca noi toti, a ramas socata, a doua zi mai toate lumea a inceput sa inteleaga ca nu are nimic cu activitatea penala ridicarea mea si indepartarea mea de la Curtea Constitutionala.

Pe cine ati deranjat cu Legea 'Big Brother' si, mai exact, vorbim despre niste interese?

Vorbim de doua lucruri. Primul lucru este legat de niste interese care erau in afara legii, ca de aia au fost si declarate neconstitutionale si care, in esenta, prevedeau posibilitatea ca organele SRI sa perchezitioneze pe oricine si orice sistem informatic ar avea asupra sa, fara niciun fel de mandat, in ideea ca acolo poate sunt stocate, retinute date care intereseaza siguranta nationala. Sigru, ca acele legi Big Brother ar fi creat o oportunitate ca acestia sa actioneze in afara mandatelor unei instante si, probabil, asemenea cum vom afla cand protocoalele de colaborare vor fi fost secretizate. Aveau nevoie de un cadrul legal care sa le permita aceasta intruziune nepermisa si nejustificata in viata privata a cetatenilor si in activitatea unor entitati economice.

Intreaga infrastructura cibernetica si informatica necesara punerii in aplicare a legilor Big Brother era estimata la 350 de milioane de dolari. In ultimii cativa ani toate institutiile statului fusesera atacate intr-un asemenea mod. Ramasese Curtea Constitutionala care era singura care parea sa nu fie luata in vizorul institutiilor de forta. Insa, declaratia lui Maior din 21 ianuarie 2015, declaratia Laurei Codruta Kovesi care a declarat si ea, asemenea lui Maior, dar pe un ton mai bland, ca declararea ca neconstitutionala a legilor Big Brother va crea o vulnerabilitate in instrumentarea dosarelor de coruptie. Or, nici pomeneala pentru ca noi nu am declarat o lege ca neconstitutionala, deci sa fie in vigoare. Noi am respins intr-o procedura de verificare, inainte de intrarea in vigoare, niste legi care fusesera adoptate de Parlament, dar nu intrasera in vigoare si deci nu se crease niciun fel de vid legislativ. Dar era aceasta presiune pe activitatea Curtii.

Unul dintre judecatorii Curtii Constitutionale a declarat in fata unei delegatii a Comisiei Europene in vara anului 2014 ca noua judecatorilor CCR ne este frica sa mai venim la serviciu. Am citat exact declaratia colegului judecator al Curtii Constitutionale. Dupa iesirea cu declaratia publica a lui Maior, presedintele de atunci al CCR, Augustin Zegrean, a dat o declaratie in care a acuzat imixtiuni nepermise in activitatea Curtii, iar in comunicatul CCR, care a luat act de demisia mea se specifica "demisia a intervenit pe fondul presiunilor exercitate asupra CCR in legatura cu exercitarea atributiilor sale, rezultate din legea fundamentala".

Sa vorbim si despre demisia lui George Maior de la conducerea SRI, care a creat atunci un dezechilibru...

Stiu povestea si stiu ca demisia a fost obligat sa o dea in 2-3 minute. De aia este si scrisa in maniera in care a aparut in spatiul public. Era expresia fricii. In mod sigur, el a fost conditionat 'iti dai demisia imediat, altfel nu mai pleci tu ambasador in Statele Unite'. A acceptat si si-a dat demisia imediat. I-a inaintat-o presedintelui Romaniei. Cu ocazia asta presedintele Iohannis a si scapat de Maior, in mod sigur voia sa scape de el de la conducerea SRI.

Cine decidea arestarile? SRI decidea arestarile si DNA le punea in practica?

Da, dupa parerea mea, cel care avea viziunea bolnavicioasa, nelegala, tiranica asupra a ceea ce urma sa se intample era SRI, care dispunea si de logistica necesara, aparatura de interceptari, informatiile pe care le avea stocate, posibilitatea de a imagina scenarii plauzibile si posibilitatea tehnica de a realiza inclusiv acte de urmarire penala.

Si DNA?

Si DNA era un simplu executant. Multe din actele de urmarire penala, inclusiv rechizitorii, au fost intocmite in sediul DNA si transmise prin mail procurorilor de casa.

Ce relevanta au avut filmarile din baie?

Am fost filmat, fotografiat, inregistrat audio in toate incaperile locuintei mele. Ce este cel mai grav lucru este ca masurile de supraveghere tehnica au fost puse in executare, in principal prin serviciul tehnic al DNA, dar au fost puse in executare de trei unitati militare ale SRI. Si eu vorbesc pe documente. Trei unitati cu cifrele de rigoare pentru fiecare. Si de DIPI, astfel incat, nici eu si nici multi oameni din aceasta tara nu stiu unde le sunt stocate aceste date.

Cum v-a fost distrusa viata, cariera?

Pentru mine luminile carierei s-au stins brutal. Din pacate, pentru mine ca cetatean, si pentru tara in care traiesc. Eu nu am fost pregatit pentru astfel de incercari. Toata viata mea mi-am protejat si activitatea si imaginea.

Vizionati aici integral interviul acordat de fostul judecator CCR Toni Grebla pentru Romania TV:


Comentarii

# Diana date 29 March 2018 17:51 +5

E de groază, pâ se mai gândesc "ăştia" care se laudă că se luptă să destructureze statul paralel trece şi paştele cailor cu desecretizarea protocoalelor şi Sipa si vine sfârşitul lumii până se face dreptate în țară. Pe principiul Timpul trece - leafa merge orice altceva inutil se face numai ca nu cumva să se recreeze un stat democratic de drept. Păi dacă Vor doar referendum pt familie dar la un referendum bine gândit pt resetarea statului NICI VORBĂ. Si uite asa ne scăldăm în promiscuitate şi ilegalitate la nesfârşit.

# unul din lumea cea mare date 29 March 2018 21:02 +4

va spusei doar ca traim in tara in care locuitorii au ajuns ca mustele fara cap,NE INVIRTIM BEZMETICI IN JURUL ADEVARULUI SI NE COMPPLACEM IN MINCIUNA. de ce dracului nu iesim in strada?

# Neanae date 30 March 2018 01:05 +4

Toata stima Domnule Grebla. Ați înfruntat cu demnitate o odisee. Acelasi gând pentru toți colegii din magistratura care au curaj sa ridice capul și sa vorbească despre abuzuri și presiuni. Va vom fi recunoscători mulți dintre noi.

# adevar date 30 March 2018 16:12 0

D-le Toni Grebla sa fiti tare, suntem cu adevarul, cu dreptatea, nu cu minciuna creata de Kovesi, Coldea si acolitii lui Basescu Ma mir ca coldea preda la studenti, ce preda? cum sa minta, cum sa jongleze? de ce l-au purtat parintii la scoala? sa faca sa sufere oamenii?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii