20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TERORISTI IN ROBA – Magistratii romani aserviti DNA refuza sa anuleze mandatul european de arestare pentru omul de afaceri Alexander Adamescu pe motiv ca trebuie sa astepte verdicul instantelor din Marea Britanie. Procedurile din Anglia ar ramane fara obiect daca magistratii romani ar anula mandatul pe care l-au mentinut din 2016, peste termenul legal de 180 zile. Adamescu sta inchis de 3 ani. DNA: "Este asteptata decizia definitiva a autoritatilor britanice"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

21 August 2019 18:48
Vizualizari: 6558

Directia Nationala Anticoruptie il vrea mortis dupa gratii pe fiul fostului om de afaceri Dan Adamescu, Alexander Adamescu (foto), si intr-o coniventa cu magistratii Curtii de Apel Bucuresti ori ai Tribunalului Bucuresti, il mentin ilegal in stare de arest de circa 3 ani, desi legea romana interzice arestul pe o perioada mai mare de 180 de zile, daca in cauza nu s-a emis rechizitoriul. Smecherind legea, magistratii din cazul Adamescu, prinsi ca au tinut un om in arest cu mult peste limita legala, incearca sa se ascunda cu motivatia ca in Anglia (unde Adamescu a fost arestat in baza unui mandat european emis de CAB la cererea DNA) se judeca apelul impotriva hotararii prin care instanta londoneza a acceptat extradarea lui Alexander Adamescu.

Numai ca, ce ascund atat procurorii DNA cat si judecatorii romani care au refuzat si continua sa refuze anularea mandatului european de arestare este ca procedurile din Anglia la care se raporteaza, pretextand ca trebuie sa astepte finalizarea lor, sunt generate tocmai de mandatul european emis de instantele romanesti. Mandat care, daca ar fi anulat, ar lasa fara obiect orice procedura in fata instantelor londoneze. Practic, pentru a-si ascunde ilegalitatea autoritatile judiciare romane se fac ca asteapta finalizarea procesului din Anglia pe care insa ei l-au generat.


Ce mai conteaza in aceasta situatie ca Alexander Adamescu nu este nici macar trimis in judecata, dar cu toate astea sta de mai bine de 3 ani prin arest preventiv, arest la domiciliu sau control judiciar in Marea Britanie? Ce conteaza ca insaisi magistratii Romaniei incalca flagrant atat art. 23 alin. 5) din Constitutia Romaniei, dar si art. 236 alin. 2) din Codul de procedura penala care stabilesc termene imperative de maxim 180 zile de tinere in arest a unei persoane nedeferita justitiei? Cine mai tine cont de drepturile fundamentale ale omului? Si mai ales, cine are interesul sa il tina la tacere pe Alexander Adamescu si cu ce mize?

DNA: "Autoritatile britanice au comunicat ca procedura de predare pentru executarea mandatului european de arestare este in continuare pendinte"

Intr-un raspuns acordat Lumea Justitiei, Directia Nationala Anticoruptie recunoaste ca nici macar nu a finalizat dosarul penal in care Alexander Adamescu este privat de libertate de circa 3 ani, neputand sa estimeze nici cand sau cum se va finaliza. Iar asta intrucat, atentie la grozavie!, totul tine de britanici.

Concret, la solicitarea formulata de Lumea Justitiei in 12 august 2019, in care ceream sa ni se precizeze care este stadiul dosarului penal nr. 577/P/2015 (privindu-l pe Alexander Adamescu), aflat in instrumentare la procurorul George Adrian Matei de la Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie (dosar disjuns din cauza nr. 316/P/2013), Directia Nationala Anticoruptie ne precizeaza ca activitatea de urmarire penala din dosarul lui Alexander Adamescu este influentata de faptul ca in Marea Britanie se judeca apelul formulat de Adamescu impotriva deciziei instantei londoneze care a decis predarea acestuia in baza mandatului european de arestare emis de Curtea de Apel Bucuresti, la solicitarea DNA: "Este asteptata o decizie definitiva a autoritatilor britanice asupra procedurii de predare in vederea executarii mandatului european de arestare".

Iar, ce sa vedeti, apelul se judeca taman in 23 octombrie 2019, data pana la care Alexander Adamescu va continua sa se afle sub o masura privativa de libertate, care si-a depasit de mult limitele legale.

Practic, DNA, parchetul care a cerut arestarea lui Adamescu acum 3 ani, sustine ca nu va face nimic in dosarul acestuia si va prelungi starea de ilegalitate a privarii sale de libertate pana cand instanta londoneza se va pronunta pe o masura deja nelegala, prelungita halucinant chiar si in prezent de instantele romanesti, si care oricand poate fi stopata daca judecatorii romani decid acest lucru.

Tribunalul Bucuresti prelungeste ilegalitatea mandatului european de arestare respingand cererile de incetare de drept ale acestuia

Numai ca nu decid! Iar acest lucru reiese chiar din solutiile pronuntate de Tribunalul Bucuresti in datele de 9 si 12 august 2019 cand, judecatorii TMB au decis sa respinga ca nefondate cererile formulate de Alexander Adamescu ce aveau ca obiect incetarea de drept a mandatului european de arestare emis la data de 6 iunie 2016 de Curtea de Apel Bucuresti.

Iata, spre exemplu, cum arata solutia Tribunalului Bucuresti din 9 august 2019, prin care s-a respins ca nefondata cererea lui Alexandru Adamescu de incetare de drept a mandatului european de arestare.

Minuta in dosarul 2627/2/2019:

"Solutia pe scurt: In baza art.241 C.p.p. in referire la art.95 din Legea nr.302/2004 privind cooperarea judiciara in materie penala, respinge ca nefondata cererea petentului Adamescu Bogdan Alexander (---), avand ca obiect incetarea de drept a mandatului european de arestare nr.1 din 06. 06. 2016. emis de CAB, in baza mandatului de arestare preventiva nr.13/UP/19 05. 2016 emis de CAB-Sectia I penala, prin Incheierea din 19 05. 2016, pronuntata in dosarul nr.3576/2/2016. In baza art.275 alin.2 C.p.p. obliga petentul la plata sumei de 300 lei cheltuieli judiciare in folosul statului. Cu drept de contestatie in termen de 48 de ore de la comunicare. Pronuntata in camera de consiliu azi, 09. 08. 2019.

Document: Incheiere finala (dezinvestire) 09.08.2019"


Solutiile judecatorilor Tribunalului Bucuresti sunt cu atat mai scandaloase cu cat problema in cazul lui Adamescu nu este doar mentinerea sa intr-o ilegala stare de arest in Anglia, ci si prelungirea nejustificata a unui mandat a carui valabilitate, in cazul unei persoane ce nu a fost trimisa in judecata precum Alexander Adamescu, ar fi expirat intr-un termen maxim de 180 zile. Adica 6 luni de la data la arestarii sale in Anglia, ceea ce ar fi insemnat cel tarziu ianuarie 2017. Este, iata, august 2019 iar Adamescu continua sa se afle sub o masura privativa de libertate, fara ca macar sa fie trimis in judecata, in conditiile in care la acest dosar se lucreaza sporadic de mai bine de 4 ani.

Cronologic, situatia dosarului penal nr. 577/P/2015 care il vizeaza pe Alexander Adamescu este urmatoarea:

-in 22 septembrie 2015 s-a format cauza nr. 577/P/2015, disjunsa din dosarul nr. 316/P/2013 (acest din urma dosar ii viza printre altii, pe judecatorii TMB Mircea Molodovan, Ion Stanciu, Elena Roventa si pe Dan Adamescu, tatal lui Alexander Adamescu);

-Prin rechizitoriul din 24 iunie 2014, prin care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor din dosarul nr. 316/P/2013 a fost dispusa, in lipsa, disjungerea fata de Alexander Adamescu pentru doua pretinse infractiuni de dare de mita savarsite in 2013;

-In 21 martie 2016, DNA a dispus prin ordonanta schimbarea incadrarii juridice fata de Alexander Adamescu din doua infractiuni de dare de mita aflate in concurs, in doua infractiuni de dare de mita;

-In 22 martie 2016, DNA a dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Alexander Adamescu;

-In 25 martie 2016, DNA a inaintat Tribunalului Bucuresti referatul cu propunerea de arestare preventiva in lipsa a lui Alexander Adamescu, pentru o perioada de 30 zile;

-In 19 mai 2016, Curtea de Apel Bucuresti a dispus, in camera de consiliu, arestarea preventiva in lipsa a lui Alexander Adamescu pentru 30 zile, fiind emis mandatul national de arestare nr. 13/UP/2016 al CAB;

-In 27 mai 2016, ICCJ dispune condamnarea inculpatilor din dosarul DNA nr. 316/P/2013;

-In 6 iunie 2016, Curtea de Apel Bucuresti emite mandatul european de arestare nr. 1 fata de Alexander Adamescu;

-In 13 iunie 2016, statul solicitat, Marea Britanie, a pus in executare mandatul de european de arestare emis de CAB si a dispus arestarea preventiva si apoi la domiciliu a lui Alexander Adamescu;

-In perioada 2.03.2018-7.03.2019 (1 ani si 4 zile), Alexander Adamescu se afla in detentie in Penitenciarul HMP Wandsworth;

-Perioada totala de arest preventiv si arest la domiciliu executata de Alexander Adamescu depaseste 3 ani.

Publicam in continuare raspunsul acordat de Directia Nationala Anticoruptie pentru Lumea Justitiei:

"In dosarul la care faceti referire se efectueaza acte de urmarire penala fata de inculpatul Adamescu Bogdan Alexander, om de afaceri, pentru savarsirea a doua infractiuni de dare de mita.

Activitatea de urmarire penala este influentata si de faptul ca, fata de inculpat, se afla in desfasurare o procedura judiciara internationala menita a asigura prezenta sa in fata procurorilor pentru aflarea adevarului si pentru asigurarea dreptului la aparare, raportat si la prevederile legale privind asistenta judiciara internationala in materie penala; concret este asteptata o decizie definitiva a autoritatilor britanice asupra procedurii de predare in vederea executarii mandatului european de arestare.

Pentru o informare corecta si completa, va prezentam detalii privind stadiul dosarului si al procedurilor judiciare internationale:

Dosarul respectiv a fost disjuns dintr-un dosar penal trimis in judecata si in care, la data de 27.05.2016, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus o decizie de condamnare fata de 11 persoane intre care 4 judecatori, in legatura cu fapte de coruptie (link comunicat 902/VIII/3 din 24 iunie 2014 - http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=5024 si link comunicat condamnare - http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7440 ).

Fata de Adamescu Bogdan Alexander, in legatura cu faptele retinute in sarcina sa, dosarul a fost disjuns, deoarece susnumitul se sustrage de la urmarirea penala, urmarind tergiversarea cercetarilor, pe de o parte, dar si in scopul garantarii dreptului acestuia la aparare, de pe alta parte. (link http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7244)

Avand in vedere aspectele mentionate anterior, Curtea de Apel Bucuresti a emis la data de 06 iunie 2016 un mandat european de arestare fata de Adamescu Bogdan Alexander.

In baza mandatului european de arestare emis de autoritatile din Romania, avand in vedere ca acesta se afla pe teritoriul Marii Britanii, a fost initiata procedura de predare a acestuia, astfel incat sa fie asigurata prezenta sa in fata organelor judiciare. (link http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=8749).

La data de 13 aprilie 2018, o instanta britanica - Westminster Magistrates’ Court - a decis predarea lui Adamescu Bogdan Alexander in baza mandatului european de arestare emis de Curtea de Apel Bucuresti.

Din cauza ca acesta a declarat apel impotriva deciziei instantei londoneze si pentru ca pe 23 octombrie 2019 se va lua in discutie admisibilitatea apelului, autoritatile britanice au comunicat ca procedura de predare pentru executarea mandatului european de arestare este in continuare pendinte.

Totodata, la data de 09 august 2019, respectiv 12 august 2019, Tribunalul Bucuresti a respins ca nefondate 3 (trei) cereri formulate de Adamescu Bogdan Alexander avand ca obiect incetarea de drept a mandatului european de arestare emis la data de 06 iunie 2016 de Curtea de Apel Bucuresti".


Comentarii

# Corect titlul articolului ! Bravo ! date 21 August 2019 20:23 +1

Teroristi psihologici . SIIJ are mult de lucru .... :-)

# Escu Adam date 21 August 2019 22:37 +3

Foarte bine ca cererile lui Adamescu au fost respinse. De altfel, sustragerea de la urmarire constituie o circumstanta agravanta. Probabil o sa ia 7 ani si 4 luni inchisoare.

# Avocat date 22 August 2019 08:24 +5

Au fost respinse corect cererile. Perioada de arest in vederea extrădării NU este arest preventiv. Aceasta perioada pe care a executat-o in Anglia, conform legii, va fi avuta in vedere la momentul pronunțării unei soluții pe fond, urmând sa fie dedusa dintr-o eventuala pedeapsa. Procedura extrădării are ca scop aducerea unei persoane in fata justitiei. Măsura arestării din Anglia a fost luată de englezi pentru ca ei au dorit asta, pentru a asigura prezenta lui Adamescu in fata judecătorului care judeca cererea de extrădare. Este extrem de clar și de simplu. Pedeapsa maxima pentru Adamescu este de 5 ani... ar trebui sa fie bucuros ca a făcut deja vreo 3 (doar 1 an efectiv in închisoarea din Londra). A cam terminat pedeapsa...

# Avocat 2 date 22 August 2019 10:34 +3

Pedeapsa maxima nu este de 5 ani. Maximul special pentru fiecare din cele 2 infractiuni este de 7 ani. Asadar pedeapsa rezultanta maxima este de 9 ani si 4 luni.

# Ioana M. date 22 August 2019 20:36 0

Suna bine titlul !:)

# Avocat către avocat 2 date 23 August 2019 22:29 0

Fapta este pe vechiul cod... deci, pedeapsa maxima este de 5 ani... Maximul de 7 ani este in noul cod, iar faptele lui Adamescu sunt din 2013. Dan Adamescu, pentru aceleași fapte a primit 4 ani...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva