TOVARASA BOICOTISTILOR – Ministresa Justitiei Ana Birchall se da deranjata de “tonalitatea de agresivitate” a sefei CSM Lia Savonea si de modul in care este conovocata la Plen, insa nu scoate o vorba despre membrii CSM care boicoteaza sedintele pentru ca procuroarea Adina Florea sa nu fie validata la conducerea SIIJ. Aceeasi Birchall inchide ochii la chiulul lui Bogdan Licu, desi Procurorul General functioneaza sub autoritatea sa. Birchall se poate destresa dandu-si demisia

Scris de: George TARATA

03.07.2019 16:02
Vizualizari: 9782

Sunt indicii tot mai clare, in opinia noastra, ca ministresa Justitiei Ana Birchall (foto) si-a ales deja tabara in care sa joace in CSM. Este fix tabara membrilor CSM care s-au pozitionat impotriva Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) si care in ultima perioada au refuzat sa participe la ultimele patru sedinte ale Plenului Consiliului, doar pentru a impiedica validarea procuroarei Adina Florea la conducerea SIIJ. Miercuri, 3 iulie 2019, era programata o noua sedinta a Plenului CSM, unul dintre punctele de pe ordinea de zi fiind chiar validarea numirii Adinei Florea la conducerea SIIJ. Nici de aceasta data sedinta nu s-a tinut. Iar asta intrucat, din nou, tabara membrilor CSM anti-SIIJ si anti-Adina Florea au ales sa boicoteze si sa nu se prezinte la Plen.


Ciudat este ca absenta unor membri ai CSM de la serviciu, caci putem spune asta in conditiile in care acestia refuza sa mearga la sedintele Plenului, nu o deranjeaza deloc pe ministresa Justitiei Ana Birchall. Aceasta din urma este preocupata mai degraba de modul in care este convocata de presedinta CSM Lia Savonea la sedintele de Plen, adica "fara sa se respecte cele trei zile", precum si de “tonul agresiv” pe care l-ar fi avut la adresa ei sefa Consiliului. Practic, Ana Birchall o critica pe Lia Savonea, dar nu scoate niciun cuvant despre absentele membrilor CSM care blocheaza sedintele de Plen, ca si cum o asemenea atitudine ar fi normala. Aceeasi Birchall nu are vreo problema nici cu Procurorul General al Romaniei Bogdan Licu, care la randul sau chiuleste de le sedintele de Plen ale CSM, desi seful PICCJ isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei, conform art. 132 din Constitutia Romaniei. Oricum, daca disconfortul pentru Ana Birchall este atat de mare, aceasta are la dispozitie solutia demisiei din functie.

Obsesia Savonea

Ultimele critici din partea Anei Birchall la adresa sefei CSM Lia Savonea au fost facute chiar miercuri, 3 iulie 2019, inainte si dupa sedinta Plenului care nu a mai avut loc din cauza boicotistilor. Aceasta a acuzat din nou modul in care este convocata la sedintele de Plen, modul in care Lia Savonea se comporta fata de ea, inclusiv prin “tonalitatea de agresivitate” pe care i-a reprosat-o la sedinta trecuta, considerand ca sefa CSM are responsabilitatea de a debloca situatia din Consiliu. Intrebata direct ce opinie are privind boicotul din partea unor membri ai CSM, Birchall, dupa ce a explicat ca “eu va vorbesc in dreptul meu”, a ajuns din nou la Lia Savonea, fara sa ii deranjeze pe pucisti nici macar cu un cuvant.

De partea cealalta, Lia Savonea a refuzat sa polemizeze cu ministresa Birchall, precizand doar ca nu este adepta “teatrului scurt”: “Cred ca in timp ati putea sa intelegeti profilul meu, sa imi stiti comportamentul. Nu sunt adepta teatrului scurt sau scenetelor in fata dumneavoastra. Am o relatie buna cu doamna ministru si fiecare raspunde pentru felul in care intelege sa se pozitioneze”.

Iata declaratiile Anei Birchall facute inainte de sedinta CSM:

Ana Birchall: Aceasta idee care vad eu ca se tot impinge in spatiul public ca doar eu am o nemultumire este mai mult decat falsa. In realitate, faptele vorbesc de la sine. Dar aceasta nemultumire (daca e sa vorbesc in dreptul meu) este intemeiata, pentru ca (va spun si puteti sa consultati agenda de astazi a ministerului si a ministrului Justitiei): la ora asta, deja era programata o intalnire la minister, la ora 10 este plen la Camera Deputatilor, la ora 12 e vot final, la 2 este plen, dupa care sedinta de Guvern. Majoritatea actelor normative care intra in sedinta de Guvern trebuie semnate sau contrasemnate si de ministrul Justitiei. Deci pentru mine zilele in care sunt sedinte de Guvern sunt foarte, foarte dificile. Deci dupa toate discutiile care au fost luni, la ora 16:11 am primit un e-mail prin care sunt anuntata ca este sedinta de plen astazi, la ora 9. Eu cred ca acest mod de a intelege dialogul nu stiu daca este neaparat productiv, dar – din punctul meu de vedere – Ministerul Justitiei si ministrul Justitiei o sa continue sa faca eforturi sa fie un partener de dialog transparent institutional pentru CSM, pentru ca, pana la urma, CSM are un rol extrem de important. Deci judecati dumneavoastra daca s-au respectat cele trei zile! Eu v-am invederat faptele. Luni, la ora 16:11, am primit acest mail prin care sunt invitata sa particip astazi.

Reporter: Doamna presedinte (n.r. a CSM), spre deosebire de dumneavoastra, unu: nu vede tensiuni in CSM; si doi: nu a simtit nici ca ar avea un ton de agresivitate la adresa dumneavoastra – ton pe care dumneavoastra l-ati simtit, totusi.

Ana Birchall: Eu cred ca dumneavoastra ati vazut, totusi, sedinta de saptamana trecuta in direct. Asa ca n-am ce sa comentez".

Iata declaratiile Anei Birchall dupa sedinta CSM:

Ana Birchall: Din nefericire, am venit ca sa am de unde pleca. Este mai mult decat regretabil ca se continua cu aceasta atitudine.

Eu va spun, va relatez ce s-a intamplat in interior: dupa inchiderea sedintei de doua minute, am rugat-o pe doamna presedinta sa ne spuna pentru saptamana viitoare ora, ziua si agenda. Moment in care doamna presedinta s-a ridicat si a spus ca este 'atributul presedintelui' si ca sigur o sa se consulte in principal cu membrii care sunt membri permanenti. Nu prea am inteles eu ce inseamna asta, pentru ca fiecare membru e membru cu drepturi depline. De exemplu, ministrul Justitiei – conform Constitutiei – este membru de drept. Am insistat si s-a intrerupt discutia. E adevarat: este atributul presedintelui CSM sa convoace Plenul, dar imi permit – cu umilinta, cu politete, dar cu deschidere spre dialog – sa spun ca este si atributul presedintelui CSM de a gasi consens, de a pune capat tonului agresiv, de a pune capat scandalului, de a incerca sa gaseasca o solutie (chiar daca este dificil de gasit) si de a incerca sa mearga pe calea dialogului. Pentru ca este evident pentru oricine ca aceasta atitudine si ce se intampla de cateva saptamani nu face bine justitiei. Si institutia la care suntem astazi (CSM) are o obligatie esentiala in societatea romaneasca – si anume: este garantul independentei justitiei.

Din punctul meu de vedere, eu va asigur si asigur opinia publica ca in ministrul Justitiei si in Ministerul Justitiei CSM va avea intotdeauna un partener de dialog. Imi permit inca o data sa fac apel si public (am transmis si in scris, am invederat si astazi) o rugaminte mai mult decat normala si politicoasa: sa se stabileasca o zi, o ora si sa se comunice agenda. (...)

Nu sunt tensiuni intre ministrul Justitiei si CSM sau presedintele CSM. Eu imi fac datoria si va spun cinstit exact ceea ce se intampla. Va pot pune la dispozitie, ca nu au caracter confidential aceste documente. Va spun ca luni, la 16:11, am primit acest mail prin care sunt anuntata ca are loc sedinta de astazi.

Reporter: Cum va explicati in primul rand graba presedintelui CSM si in al doilea rand faptul ca, desi este presedintele CSM, nu respecta legea, nu a tinut cont ca sunt trei zile intre momentele convocarii unei noi sedinte?

Ana Birchall: O sa-mi permit s-o las pe doamna presedinta a CSM sa va raspunda la aceste intrebari, care sunt mai mult decat importante si cred ca de maxim interes pentru opinia publica.

Reporter: Cum vedeti faptul ca mai multi membri CSM lipsesc incontinuu de la Plenul CSM? Era important acest plen.

Ana Birchall: Eu va vorbesc in dreptul meu si va spun (asa cum v-am spus de fiecare data): eu sunt prezenta astazi aici. Am venit ca sa am de unde pleca. Este atributul, obligatia si responsabilitatea presedintelui CSM sa gaseasca consens, sa ii asculte pe fiecare si sa mearga pe calea dialogului. Si in mine va avea un partener mergand pe calea dialogului. Dar – asa cum v-am spus si data trecuta – agresivitatea sau maniera de a convoca Plenul de pe o zi pe alta, sa stiti ca in aceasta maniera pe mine nu ma poate avea ca si partener, pentru ca nu este normal.

Eu mi-am spus punctul de vedere si chiar vreau ca cei care se uita la noi sa inteleaga ca nu sunt tensiuni apocaliptice intre Birchall si Savonea. Nu. Ministrul Justitiei si-a exprimat si public mahnirea si nemultumirea ca si astazi a venit ca sa aiba de unde sa plece, fara ca sa putem sa mergem in continuare pe calea dialogului si pe o colaborare institutionala absolut normala. O rog inca o data pe doamna presedinta sa faca tot ceea ce poate pentru a gasi aceasta cale de dialog, pentru ca este responsabilitatea presedintelui.

Reporter: Au existat situatii din partea celor care au lipsit astazi? S-a pus in discutie acest lucru la inceputul sedintei scurte de doua minute?

Ana Birchall: Nu, pentru ca atunci cand eu am inceput sa-mi invederez rugamintea catre doamna presedinta, de a stabili pentru saptamana viitoare (ca sa n-avem discutii) cine vine, cum vine, de unde vine sau la ce ora vine, am spus: va rog foarte mult, pentru saptamana viitoare, spuneti acum pe care zile le luati in considerare, pentru a stabili sedinta Plenului. Moment in care mi-a spus ceea ce v-am citat mai devreme. Eu ce sa comentez asa ceva? Eu v-am relatat, pentru ca am obligatia de informare, alaturi de dumneavoastra.

Reporter: Dar cu ce ati suparat-o atat de tare pe doamna presedinta?

Ana Birchall: Nu stiu cu ce am suparat-o, ca eu am venit de fiecare data aici.

Reporter: De ce este disponibilitate doar din partea dumneavoastra? Pentru ca asa pare cel putin acum, in aceasta situatie.

Ana Birchall: Sa stiti ca acum ma mai gandeam, in timp ce vorbeam cu dumneavoastra (dar trebuie sa ma gandesc daca si procedural – desi cred ca nu poate sa-mi interzica nimeni lucrul asta), sa incerc sa am si eu o intalnire strict informala, pentru a incerca sa gasim o cale de mijloc de a merge mai departe.

Nu vreau sa ma erijez in eu in mediator; eu doar incerc sa-mi duc la capat – cu buna-credinta si responsabilitate – obligatiile, dar si drepturile pe care le am, in baza Constitutiei, de membru de drept al Plenului CSM. Si repet: imi pare foarte rau ca trebuie sa accentuez lucrul asta, dar in momentul de fata principala responsabilitate pentru deblocarea acestei situatii revine presedintelui CSM.

Reporter: Stiu ca nu vreti sa ne spuneti concret, dar in discutiile de ieri purtate cu delegatii Comisiei Europene, s-a adus in discutie sectia speciala? Au fost ingrijorari din partea celor prezenti acolo? Ce le-ati spus?

Ana Birchall: Eu ce am declarat ieri va rog sa luati in considerare si astazi. Nu e niciun secret si va rog eu mult sa nu incepem sa intram in zona speculatiilor. Dar eu va spun ca a fost un dialog foarte bun, o deschidere bazata pe profesionalism.

Reporter: A vizat dialogul tema sectiei speciale?

Ana Birchall: Eu nu intru pe fiecare punct in parte, pentru ca asa s-a convenit. Stiu ca daca nu saptamana viitoare, oricum in perioada imediat urmatoare si ei vor da un punct de vedere, in baza discutiilor pe care le-au avut aici.

Deci pe discutia de ieri legata de MCV, eu doar va spun ca a fost o discutie buna, aplicata, in care dialogul bazat pe responsabilitate si profesionalism... Aceste doua caramizi – spun eu – importante in construirea unei relatii bazate pe incredere si respect”.

Sursa foto: zf.ro

Comentarii

# Procurorul date 3 July 2019 16:30 +22

Am în minte, când mă uit la d-na Birchall (cum s-o pronunța, ”bărcial”), cum o pupa de mama focului pe d-na Veo Dăncilă, după ce a fost votată la șefia PSD. Ceva de genul: ”Well done !”, vorba ”partenerului strategic”, de unde își trage și numele pe care i l-am stâlcit fonetic mai devreme. Și cum să nu felicite ea pe cea care a făcut și face praf tot ceea ce a reușit cu foarte mult greu să realizeze PSD în singurul domeniu unde a performat cât de cât sub conducerea lui Liviu Dragnea, respectiv Justiția. Nimic nu este deci întâmplător. Nici măcar tupeul și agresivitatea acestei individe, egalat numai de diletantismul de care a dat și dă dovadă. Or, ce ? A uitat când îi dădea șpagă lui Geoană să prindă și ea un loc pe liste la Parlament ?

# nu conteaza date 3 July 2019 17:37 +13

Faptul ca NU a fost niciodata intrebata, nici ea, nici geoana, despre spaga aia care pana la urma, a fost facuta publica CHIAR DE EA (!!!), arata pana si unui orb, la comenzile cui raspunde aceasta ... a "partenerului strategic"! Si vorba romaneasca: "spune-mi cu cine esti prieten, ca sa-ti spun cine esti!". Doamne, ce prietenie e intre asta si sefa ei pe linie de partid, dancila, si ce se hlizesc ele impreuna cu dragul lor klemm, cand ii cer voie sa traga cate o ****** cu care sa sufoce Romania!!!

# Flori Ciuca date 3 July 2019 16:59 +20

DNA.BIRCHALL,DECAT ATATEA EXPLICATII,CE NU INTERESEAZA PE NIMENI CU NIMIC,NU MAI BINE E SA VA DUCETI PESTE EI,LASAND LA O PARTE AGENDA,TOTUSI ESTE UN LUCRU FOARTE IMPORTANT,SA VEZI PANA UNDE DUCE ABUZUL,NESIMTIREA,SFIDAREA,PE BANII NOSTRI SI CORUPTIA,CUM SE FACE CA TOCMAI CEL CE STRIGA HOTUL E CHIAR HOTUL!AS STA ACOLO SI I-AS URMARI,PUR SI SIMPLU,LA OBRAZ,,IN LIMITA ATRIBUTIUNILOR AR FI OK,SA VAD CUM ISI JUSTIFICA SALARIILE URIASE!CA ALTFEL POT SA CRED SI EU CA FACETI JOC DUBLU!CE NU INTELEG EI E CA SECTIA E INTANGIBILA,ADINA FLOREA E CONFIRMATA SI TOATA "MIMA" ASTA DE PROASTA FACTURA NU ARATA DECAT CA AU GRAVE PROBLEME PROFESIONALE PE CARE TREBUIE SA LE INFRUNTE!FALLOW THE MONEY,SIMPLU!

# escu date 3 July 2019 18:38 +17

Madam Birchall a ales nu numai tabăra membrilor CSM care s-au poziționat împotriva Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) dar și tabăra din PSD care face opinie separată față de politica acestuia. Face niște jocuri de ea știute împotriva PSD, ieșind în evidență greșeala V. Dăncilă de a o nominaliza la justiție. Sperăm că se va cere singură afară și asta cât mai repede, până nu strică tot ce a făcut T. Toader. Așa se întâmplă când numești în funcții persoane fără o competență profesională, profesioniști fiind blamați și trecuți în plan secund.

# Ioana M. date 3 July 2019 18:49 +10

Magistratii din CSM dau un exemplu demn de urmat de cetateni: sa nu mai lucram daca nu ne place legea si aplicarea ei...:)Cum nu mai imtra ei in sedinta, sa nu mai intram nici noi in birouri...:) :)Atentie ! Sa avem aceleasi super- drepturi, ca ale lor: sa nu ne dea nimeni afara !

# Dan Grosu date 3 July 2019 18:50 +11

1: putem afla, în mod public, numele și calitatea/funcția chiulangiilor de la ședința CSM? 2: acești membri ai CSM primesc retribuție sau alte drepturi bănești în calitate de membri ai ai Conswiliului? Dacă da, de ce sunt plătiți în timp ce absenteaz? 3: în fișa postului lor este cuprinsă obligativitatea participării la ședințele CSM? Dacă da, cine îi poate sancționa pentru nerespectarea atribuțiilor?

# ALEXANDRU date 3 July 2019 18:50 +6

Pe asta de ce nu o anchetează DNA.?? https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/un-scandal-uitat-ana-birchall-si-cei-5-000-de-euro-inmanati-lui-mircea-geoana-667726

# adria nicol date 3 July 2019 19:12 +8

SE VAD CLAR CONSECINTELE DEZASTRUASE ALE JUSTITIEI SUPUSA SERVICIILOR SI DNA -ului , CU ILEGALA SI ASCUNSA SECTIE A LUI KOVESI DE SANTAJARE A MAGISTRATILOR ! JUSTITIA ESTE PE BUTUCI ! CSAT , PROTOCOALELE AU FALSIFICAT-O ! SUB APLAUZELE CELOR 12 AMBASADORI ÏNGRIJORATI DE INDEPENDENTA JUSTITIEI ! CARE AU DECORAT-O PE SEFA DIVIZIEI "CATUSE PENTRU TOTI"! ACTUALA MINISTRESA TREBUIE SA LASE IMPRESIA CA JUSTITIA A FUNCTIONAT CORECT ÏN TOT ACEST TIMP ! CUM SA SE ADMITA CA 4000 DE JUDEC0TORI SI PROCURORI AVEAU DOSARE DESCHISE LA DNA SI PUTEAU FI SNTAJATI? ÎNTR-O TARA DIN UNIUNEA EUROPEANA? CARE UNIUNE STIE TOT CE SE ÎNTÏMPLA ÎN ROMÂNIA ? CU ONG-urile SUBVENTIONATE CARE TAC MÎLC? DECI , MINISTRESA ACTUALA ESTE CEA CARE TREBUIE SA IMAGINEZE SI SA APLICE UN PLAN DE AMORTIZARE A BILANTULUI "GLORIOS" AL JUSTITIEI ROMÄNE !

# Edelweiss - Zicălaș de ocări, măscări și sudălmi date 3 July 2019 21:54 +6

Cum tot Io* am fost primul care „o citit-o” la fix pe Frau Ilse Koch-Tarcea - die HEXE von OKJ încă din ianuarie 2018, iar mai apoi întâmplările ulterioare mi-au confirmat instinctul și experiența de profiler în procentaj de 250%, tot așa și pe ... folclorista bircial am profilat-o într-un crochiu acum câteva zile. Fragment: „Mey, cum să esplic Io* la pipăl cum stă treaba cu Anna, deep state, deepthroat, iuesei, cinul de ambasador și SIIJ - ca spin înfipt în kurul „deep state”? Da’ așa, mai voalat, ca să nu mă suduiască p-ormă lumea că-s cel mai abject zicălaș de măscări, ocări și sudălmi. Apăi, facem așa, sub formă de silogism:...” :-? Mai departe nu pot posta acilișa, c-aici mai intră Duoamne și Duomnișoare pudibonde, care nu-s osândite, prin hotărâre definitivă, la cazna de a citi măscări și abjecții suburbane. Continuarea profilului Annei, acilișa: https://tazmaniandemoon.blogspot.com/2019/06/correct-political-transitivity-ab-bc.html

# visu date 4 July 2019 09:08 +1

Parul lung al justitiei pe o mititica la simtirea poporala bate profileru de mai sus...

# Maxim date 4 July 2019 09:33 +3

Demisia Birchall!!!

# Marian date 4 July 2019 11:04 +1

In 1842 poetul Grigore Alexandrescu publica celebra fabula LUPUL MORALIST cu morala :Cand mantaua domneasca este de piei de oaie, Atunci judecatorii fiti siguri ca despoaie. Aviz MAMELUCII PUCISTI din CSM.

# Intrebari pentru Primul Ministru si Ministrul Justitiei: date 4 July 2019 12:02 +5

Premierul Romaniei: 1. Care este suprafata totala inscrisa in Titlurile de Proprietate de catre TOTI PREFECTII ROMANIEI IN ULTIMII 30 de ANI prin ORDIN si sa prezinte public aceaste informatii. Ministrul Justitiei: 2. Exista in acest moment o ancheta a Parchetului prin care se verifica afirmatiile publice ale Ministrului ELENA UDREA, aparute in mass media cu prilejul vizitei in Coreea de Sud dupa intalnirea cu reprezentantii Samsung Corporation, afirmatii din care rezulta faptul ca in Romania s-a retrocedat in acte suprafete de teren totale care depasesc suprafata totala de teren disponibila Romania ? Aceste raspunsuri sunt datorate romanilor daca atata vreme cat persoanele care ocupa cele doua functii se afla in slujba intereselor tuturor cetatenilor romani. Altfel, poate ca gresesc eu atunci cand intreb ? Poate ca aceste informatii sunt secrete si ascunse prin prevederi ale unor Protocoale ? Numai ca despagubirile sunt platite din bani publici... se fac astfel plati ilegale ?

# pai sa se duca la alegatorii ei din zorleni date 4 July 2019 12:06 +2

si sa inceapa sa decline verbul a minti la toate modurile si timpurile ca nu puteau s-o aleaga aia de la mizilul lui nastase. nu incapeau pe liste. se duce la zorleni la carele cele mari de prosti de la Tutova. maine poimaine-i la ccr la juzii uzi.

# asta da, scorpie date 4 July 2019 12:07 +5

o intrece pe macovei

# JUSTITIARUL DE SERVICIU date 4 July 2019 13:01 +6

Asta este parte a complotului.Idiotii astia de la PSD care au pus-o ministresa, nici nu-si dau seama cat ii baga la fund pupincurista asta americana.Cat de curand PSD-ul se duce la vale.Zi de zi nu fac decat tampenii incercand sa se redreseze dar nu fac decat sa supere si mai mult electoratul care le va da peste bot cat de curand si apoi justitia asta aservita ,nu va face decat sa se intoarca impotriva lor. Ce semeni aia culegi.

# Uitati-va fratilor la harpia asta , la gheonoaia ... date 5 July 2019 00:00 +4

Cum a ajuns asta la justitie ? Klemm , ne poti "esplica" , ma frend ? :eek:

# Decebal date 5 July 2019 10:35 +3

Ana Bitch all

# Petre baluta date 15 July 2019 16:07 0

Bestie odioasa ! 8)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii