20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Un fel de scrisoare catre judecatori

Scris de: Av. Radu CHIRITA | pdf | print

31 January 2020 14:59
Vizualizari: 6232

O sa scriu doar despre salariile si pensiile juzilor, din punctul meu de vedere asimilarea statutului intre procurori si judecatorilor este artificiala, nelegitima si nenaturala. Despre asta, poate cu alta ocazie.

E taraboi mare in instante, urmare a dorintei lipsita de sens a Guvernului de a anula pensiile de serviciu ale judecatorilor. Sunt absolut convins ca legea va fi omorita la CCR si sunt absolut convins si ca baietii de la peneleu stiau asta de la inceput. Probabil nu as fi un bun consultant politic, dar mi se pare stupid sa faci un taraboi monstru pentru nimic si iti pui in cap o casta care nu uita si nu iarta. Dar, e treaba lor. Situatia a creat prilejul insa de a discuta despre veniturile judecatorilor si nu ma pot abtine sa nu imi dau cu parerea, desi e posibil sa treaca fara efecte in corul protestelor dintr-o parte si a laturilor aruncate din partea cealalta.


 

Ca si rabinul intelept zic si eu ca si unii si altii au dreptate.

Ca avocat, ca cetatean, vreau ca judecatorii sa fie bine platiti. Transformarea situatiei pensiilor judecatorilor intr-o problema de independenta mi se pare o exagerare, insa cred ca intr-un stat ideal judecatorii trebuie sa fie bine platiti. Nu neaparat ca o compensare pentru incompatibilitatile care li se impun sau pentru obligatia de a-si trai viata cu multe rezerve. O situatia financiara stabilita, care sa ii permita un nivel al vietii de zi cu zi lipsit de griji majore este esential pentru ca o persoana sa dea maximul la locul de munca. Un om prost platit va lucra, de regula, prost si nu vreau asta de la judecatori. O slujba prost platita nu va atrage oamenii de valoare, asa cum se intampla azi in mediul preuniversitar, in care e greu sa mai gasesti profesori buni cu consecinta demolarii sistemului de educatie si a institutionalizarii unor forme de obtinere a veniturilor imorale, la limita infractionalitatii (meditatii, vanzare de manuale etc.).

Modul in care sunt asezate aceste venituri, daca nu cumva platim prea mult pentru cei la inceput de cariera, daca e morala povestea cu grad si salariu de curte de apel si lucru de judecatorie, daca e morala acordarea a tot felul de sporuri prin hotarari judecatoresti pronuntate de judecatori care numa’ impartiali nu sunt, daca e fireasca calcularea pensiei de serviciu prin tot felul de smecherii care o duc la valori mult peste salariu, daca e firesc ca juzii sa iasa la pensie la varsta la care alte state recruteaza judecatorii, sunt detalii tehnice care cred ca pot fi rezolvate fara tambalaul actual si fara a afecta principiul: avem nevoie, ca stat, de judecatori bine platiti.

Nu pot insa sa ignor si realitatea de dincolo de principii. Judecatorii trebuie sa inteleaga ca societatea face niste eforturi sa ii plateasca de cinci ori mai bine decat pe profi, sa le plateasca chiria, bilete de avion gratis si alte cele. Nu e ieftina respectarea principiului de mai sus. Probabil e greu de priceput de catre un judecator care nu a platit direct taxe niciodata, adica nu a luat niste banii dupa care o parte o trebuit sa ii dea inapoi, cum te doare sufletul cand faci asta. Firma pe care o conduc, plus cei 25 de avocati din cadrul ei, platesc anual sume imense catre stat, din banii care or ajuns in conturile noastre. Pe care i-ai vazut, te-ai simtit implinit, i-ai mirosit, iar in 25 din fiecare luna i-ai dat la stat ca TVA si din patru in patru luni ca impozit pe venit. I-ai dat pentru statul sa ii sparga pe tot felul de chestii, inclusiv pe salariile si pensiile judecatorilor. Nu o sa bag textul ala cu “io va platesc, ba, salariile!”, dar nici nu pot sa ignor ca o parte din banii pe care reusesc sa ii produc prin munca mea si a colegilor mei merge catre plata acelor salarii.

Nu m-ar durea sufletul atat de tare de cate ori semnez ordinele de plata catre trezorerie, daca as primi inpoi ceva de banii aia. Ar trebui sa primesc scoli decente, spitale in care sa nu iti fie frica sa mergi, sosele si cai ferate bune, mai mult respect la ANAF, ordine publica etc. Si un sistem de justitie care sa ma trateze si pe mine si pe clientii mei cu respect.

Asta nu primesc. Da, sunt unii judecatori care o fac din ratiuni pur personale. Pur si simplu sunt oameni de treaba, inteleg faptul ca aia care vin in fata lor merita respect si il ofera. E greu sa ii socotesti la numar sa vezi daca sunt majoritari sau nu. Senzatia mea este ca sunt intr-o minoritate crunta. Poate sa ma insel, ca nu mi-am dus fizicul la suficient de multi judecatori, incat senzatia mea sa fie relevanta statistic. Acolo pe unde ma plimb mai des insa, gen sectiile penale de la ICCJ sau curtile de apel, cred ca cei care te trateaza cu suficient respect sunt net minoritari.

Asa cum am spus mai sus, da, judecatorii trebuie sa fie bine platiti. Mai ales cei de la instantele inalte, acolo unde raman hotararile definitive. Pentru banii aia trebuie insa sa dea ceva inapoi, iar acel ceva nu inseamna doar solutii corecte. Inseamna mai mult. Mult mai mult, iar pentru multe din astea nu trebuie bani, care invariabil nu sunt, ci doar respect. Daca stii ca o cauza se amana fara discutii, cum ar fi sa ma sune grefierul cu o zi inainte sa ma anunte ca nu are rost sa imi pierd timpul (uneori o zi intreaga), asa cum, spre exemplu, uniii judecatori de la Tribunalul Salaj o fac? E gratis sa spui “domnu’ avocat, la aia de maine avem lipsa de procedura, nu are sens sa veniti pana la Zalau. trimiteti o cerere de amanare”.

E chiar o misiune imposibila sa nu mai fiu citat pe ora 9 ca sa stau pana dupa masa pe holuri? Domnilor judecatori, ati stat vreodata cateva ore sa asteptati sa va vina randul la ceva? Daca da, cum e? Cum ar fi sa o faceti aproape zilnic? Si noi, restul, avem familii cu care trebuie sa stam, avem clienti cu care trebuie sa ne intalnim, avem de munca ca sa avem de unde plati taxele. Cum e sa le spui copiilor in jumate din zile: azi nu stiu la ce ora ajung? Va puteti imagina? Nu se poate altfel? Ba da, pot sa indic cel putin 3 complete de judecata care fac chestia asta. Si e grozav. E drept ca uneori, mai sta judecatorul sa astepte sa se faca ora fixata pentru urmatoarea cauza, dar nu cred ca moare din asta si nici nu cred ca ii pica steaua. Din contra, eu cel putin apreciez foarte mult asta. E poate mai greu de facut la instantele mai aglomerate, dar daca s-ar vrea cu adevarat, s-ar face. In realitate, multora din dv. nu va pasa. Mi-e greu dupa ce atarn 7 ore pe hol la ICCJ, imi schimb biletul de avion, imi anunt familia ca tata iar nu ajunge acasa decat deseara, imi aman redactarea unor acte pentru urmatoarea noapte, imi chem clientii pe alta zi, sa fiu foarte relaxat mental, sa gandesc limpede, la nivel de principiu si sa spun: da, judecatorii merita sa fie mult mai bine platiti decat altii, merita pensii de 10 ori mai mari decat nationala. La nivelul de nervi din acele momente (extrem de frecvente) ai tentatia sa spui: da-i dracu’, ca nu merita nimic din toate astea.


Continuare o puteti citi AICI

Comentarii

# Antisistem date 31 January 2020 15:31 +4

Înainte de orice doleanțe, de cererea de noi drepturi, de reclamarea pensiilor de serviciu sau orice altă poftă, judecătorii din România trebuie să accepte un lucru esențial: LEGEA RĂSPUNDERII MAGISTRAȚILOR! Atâta timp cât pun piedici şi invocă fel şi fel de gogorițe pentru a nu se introduce această lege, sunt NECREDIBILI ŞI TICĂLOŞI! Cel puțin pentru mine! Şi e suficient, pentru că plătesc taxe şi impozite, bani care merg către ei şi pe care nu îi merită, pentru care nu fac dovada că sunt justițiabili ci doar nişte oportunişti politici! Lucru în totală contradicție cu ceea ce ar trebui să însemne deontologie profesională şi dreptatea în sine! Ruşine!

# Edelweiss - Ivory Tower Speechless date 31 January 2020 15:32 +5

De acord. Sunt perfect de acord ca să fie plătiți suficient Juzii care au chef măcar „să asculte inculpatul care-și este singurul apărător.” De exemplu, în 2016, în procedura de contestație în CP a rechhizitoriului dintr-un dosar penal, în care invocam nulitatea absolută a probelor obținute nelegal, înafara oricărei proceduri judiciare, cu mult timp înainte de declanșarea procedurii penale prin depunerea unei plângeri, și în care invocam de asemenea principiul „fructelor pomului otrăvit” ca sancțiune procesuală, ei bine… am avut ocazia incredibilă, la Tribunalul Suceava, să fiu anihilat de o judă în nici 3 secunde. Deși la dosar era depus în formă scrisă precizarea că-mi exercit singur apărarea, din calitate de inculpat, iacătă ce a îndrăznit o năroadă să-mi spună la nici 30 de secunde de la începerea ședinței. (țin-te bine de parâmă, neicuță, că vine tsunami-ul judiciar!): „INSTANȚA NU ARE TIMP SĂ VĂ ASCULTE CE V-AȚI PREGĂTIT| DUMNEAVOASTRĂ!”

# Edelweiss - Ivory Tower Speechless date 31 January 2020 15:34 +5

WOW! :eek: Și asta i s-a spus unui inculpat care ÎȘI ASIGURA SINGUR APĂRAREA, conform celor precizate în scris: art. 6, alin. (3), lit. c) CEDO, art. 24 Constituția României, art. 10 C.p.p. În atare condiții în care… „Instanța nu are timp să asculte” subiectul unei proceduri penale, care-și este sieși apărător conform prevederilor legale invocate în scris, mai putem vorbi despre „dreptul la un proces echitabil” De fapt putem extrapola: atunci când „instanța nu are timp să asculte una din părțile unui raport juridic dedus judecății” mai putem vorbi de JUSTIȚIE? Fratiweare, nici dacă-i făceam în plină ședință publică vreun indecent proposal acelei jude, cred că nu-mi închidea botul așa scurt! Numele nesăbuite? Crăciun Gina-Ionela, la acea dată judecător la secția penală a T. Suceava. Iar ca încheiere, în topic cu editorialului advocatului Chiriță: sunt de acord să fie plătiți ACEI JUDECĂTORI CARE MĂCAR AU BUNUL SIMȚ DE A SIMULA CĂ-I ascultă pe cei implicați în procedurile din dosar.

# Dreptate doar la Dumnezeu date 31 January 2020 15:58 0

Pai venerabile si stimabile ma"i"stru al cuvintelor, le spui copiilor ca ajungi tarziu ca vrei sa ai zerouri multe la contul bancar, ca daca ti ai lua doar 1 dosar pe zi, extrem de suficient pentru orice om normal si cu necesitati normale in tara asta (dosar normal e minim 2000 lei onorariu),, deci vreo 44.000 lei pe luna (22 zile de uzura a pantofilor versace)... Matale gandesti? Ca un profesor cu gradu 1 are 3500 lei? Cam 1 dosar usurel de Cluj pe care-l termini cumulat in cateva ore...iar ala lucreaza 22 zile cate 4-6 ore pe zi? Sau, matale stii ca fara profesorul ala pe care l injuri probabil, nu puteai ajunge avocat? Da cu ce e mai special un jude fata de un prof....astia din urma pot lua spaga si ei la examene cate 100 euro teza...sa si completeze salafiile de mizerie de am ajuns o tara de analfabeti functionali...astia, profesorii nu pot fi speciali?

# Gery date 31 January 2020 16:12 +1

Din pacate am rezerve mari in ce priveste calitatea (implicit impartialitatea) actului juridic din Romania.Nu pot face observatii la mega-cazurile mediatizate din tara,sunt prea ,impletite' cu alti vectori si putini sunt care au avut acces sa parcurga amanuntit dosarele respective.Despre propria experienta in schimb,pot aminti cate ceva:cu un grup de colegi in calitate de reclamanti(nu a fost ceva de rasunet sa intru in amanunte) am cerut o expertiza contabila(din 3 oferte,a fost desemnat cel ,dorit' de instanta) .La cererea de contraexpertiza,nu a mai fost citat nimeni .O piesa de la dosar(document primit de la un for Superior) a disparut pur si simplu.Degeaba aveam copie sí nr de inregistrare,s-a facut abstractie de act,cu toate ca era decisiva in favoarea noastra.Ulterior,totul a devenit o simpla diversiune cu amanari,rechemari de martori,reinterpretari,in fine s-a vazut ce ulterior n-i sa confirmat dupa investigatii platite(printr-o asociatie de profil) legaturile "vicioase".

# nae din dealul feleacului date 31 January 2020 17:24 +2

E corect ce spuneti in "scrisoare catre judecatori".Acum sa vedem citi dintre ei va vor raspunde ,ori se vor "duela" cu D-vs.pe continut.Indraznesc un raspuns:nici unul D-le Av.Chirita!

# Un confrate,prin efectul legii date 31 January 2020 18:21 +1

Ați uitat esentialu',Maestre.Juzii și procurorii nu plătesc CASS Si nu ar fi o mare jmecherie,însă PRIMESC. G R A T U I T. ei și rudele + afinii până la grd. 4 ,inclusiv asistenta și servicii medicale.Mestere, sa fim bine înțeleși 20-30 strnturi per 8-10 membrii și familiei,basca lucrări dentare,liposuctii și alte dezalcoolizari ,și tati cele,nu e puțin lucru,monșer! D'aia zic că au cam multe.Si cum CASS și pleașcă serviciilor medicalel nu le-a fost promis la angjare,cred cu tărie că se poate reveni ...Daca nu,nu aveți decât să le faceți donații,sponsorizări,mecenste, ...

# Edelweiss - Ivory Tower Tour Operator date 31 January 2020 18:50 +4

@neanae de la Cluuuj: Apăi mi se pare normal ca nici un jude de mucava să intre la combat ideologic! Păi, cine naiba e atât de scrântit la cap ca în week-end petrecut în Tenerife, Dubay, Antalya, Hawaii, Florida, Thai-landa, să lase naibii degustarea a tot felul de cocktailuri sofisticate (e.g. Margarita în pahar cu buza tăvălită prin zahăr, semifelie de citrică și umbreluță origami manufacturată de o gheișă japoneză pensionată) ca să intre pe aifon, să-și rupă lacul acrilic al unghiilor ca să navigheze până la un amărât de site din Rroemenia. Aidibre, neanae, s-avem rezon!

# Pintea date 2 February 2020 19:21 +3

Un om prost platit va lucra, de regula, prost si nu vreau asta de la judecatori!” Dvs lucrati diferit, mai bine sau mai prost, in functie de marimea onorariului? Dar până marțea trecută, cand in mod legitim, s-a decis micsorarea cuantumlui pensiilor babane, vi se pare ca judecatorii au lucrat ”bine”? Da, probabil, ca pe unii ”i-au lucrat” bine! Dar un cetatean, de cate ori ajunge in instanță? Justiția e un serviciu public indispensabil sau mai mult un instrument politic? Judecatorii sant ca doctorii? Ori ca profesorii? Mai bine nu va oboseati sa mai scrieti acest articol, toate sant in aceeasi nota! Observ ca unora le este teamă de magistrati si atunci se prefac ca le dau dreptate. Zbuciumul activitatii dvs. ca avocat, nu merită aceeasi plata? Avocatul sta cu mana intinsă la stat? Va apreciază onorata instanță? Va trateaza cu respect? Sau pare ca scoate dreptatea din mină, ca munceste mult pentru ea?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva