UNBR, SCANDALIZATA DE LUCRATURA CSM – Reactia UNBR dupa ce CSM a instituit masuri umilitoare pentru avocati: „Tratarea nediferentiata a avocatului fata de justitiabili privind accesul in instante creeaza un sentiment de segregare a avocaturii de sistemul judiciar... Potential de blocaj in administrarea justitiei... Trebuie gasite solutii reale... In absenta lor, existenta ghidurilor profesionale nu e credibila, iar eforturile de apropiere si intelegere reciproca se risipesc”

Scris de: V.B.

13.05.2020 14:18
Vizualizari: 3554

Nu a ramas netaxata scandaloasa hotarare prin care Sectia pentru judecatori din CSM a impus restrictii aberante privind accesul avocatilor in instante, sub pretextul luptei impotriva pandemiei de coronavirus (click aici pentru a citi).Miercuri, 13 mai 2020, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania – condusa de avocatul Traian Briciu (foto) – a reactionat critic la Hotararea nr. 734/2020, prin care judecatorii CSM le-au conferit puteri discretionare jandarmilor din instante, dandu-le dreptul de a stabili ce anume este sau nu simptom de COVID-19. Altfel spus (dupa cum am aratat in articolul din linkul de mai sus), avocatii, justitiabilii, jurnalistii si simplii curiosi vor ajunge la mila trupelor de ordine, care le vor putea impiedica dupa bunul plac accesul in sala de judecata.

Mai exact, UNBR ii atrage atentia CSM ca prin acea hotarare nu face altceva decat sa segrege avocatii fata de magistrati, creand un blocaj in administrarea justitiei. Iar daca se incapataneaza sa continue cu o asemenea atitudine, Consiliul nu face altceva decat sa-si anuleze propriile demersuri de apropiere intre judecatori si avocati (concretizate, de exemplu, in ghidurile pentru ambele profesii), adauga Uniunea.

De asemenea, UNBR se arata scandalizata de faptul ca CSM a adoptat acea hotarare pe furis, fara o minima consultare cu breasla avocatilor.


Prezentam adresa UNBR catre sefa CSM Nicoleta Tint (vezi facsimil):


Comisia Permanenta a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a luat act cu insatisfactie de Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii nr.734/12.05.2020 privind activitatea administrativ-judiciara a instantelor judecatoresti in perioada 15.05.2020 – 31.08.2020 si apreciaza ca aceasta reprezinta un regres in raporturile de conlucrare intre institutiile sistemului judiciar si cele ale avocaturii.

Anul judiciar 2020 se dovedeste a fi plin de provocari cu particularitati inedite, cu o desfasurare neprevazuta. Acestea implica solutii fara precedent in practica recenta a sistemului judiciar. Inexistenta cutumelor si precedentelor in aceasta privinta impune cu mai mare necesitate dialogul intre institutii, ca factor de intelegere a particularitatilor activitatii fiecarei profesii implicate in actul de justitie.

Interventia Consiliului Superior al Magistraturii in scopul unificarii aspectelor organizatorice specifice recuperarii activitatii de judecata in contextul continuarii crizei sanitare este fireasca si era asteptata.

Este regretabil insa faptul ca masurile organizatorice adoptate, in partea privitoare la activitatea avocatilor, nu au fost supuse unui dialog prealabil cu institutiile profesiei de avocat.

Hotararea adoptata nu reflecta o raportare la avocat ca la un partener indispensabil al justitiei, asa cum, este drept, in mod general dar elocvent, prevad dispozitiile legale.

Tratarea de maniera nediferentiata a pozitiei avocatului fata de cea a justitiabililor si altor reprezentanti ai acestora in ansamblul masurilor referitoare la accesul in cladirea unde isi au sediul instantele judecatoresti pe de o parte creeaza un sentiment de segregare a avocaturii de sistemul judiciar iar pe de alta parte conduce la ipoteze de lucru care contin un puternic potential de blocaj in administrarea justitiei.

Masurile administrative specifice justitiei in perioada pandemiei trebuie cu adevarat sa protejeze toti participantii la actul de justitiei, dar trebuie gasite solutii reale nu numai pentru desfasurarea activitatii judecatorilor, ci si pentru realizarea cu demnitate a profesiei de avocat. In absenta unor astfel de preocupari, existenta ghidurilor profesionale si a altor forme de conlucrare nu este credibila si nu poate convinge la nivelul intregii profesii, iar eforturile de apropiere si intelegere reciproca facute pana in prezent se risipesc in fata primei incercari mai serioase.

Consideram ca pozitia de partener al justitiei implica o consultare activa cu privire la masurile administrative care urmeaza a fi aplicate in legatura cu administrarea justitiei. Ea este necesara si numai pentru a asigura gradul de acceptare necesar aplicarii masurilor si evitarea unor disfunctionalitati in ceea ce priveste functia apararii care se pot reflecta in coerenta actului de justitie.

Comisia Permanenta a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania apreciaza ca nu este inca tarziu ca, pornind de la realitatea ca prezenta avocatului in sediile instantelor judecatoresti este una cu titlu profesional si ca avocatul se supune unor reguli de conduita care sunt verificate de barouri, sa inceapa un dialog care sa conduca la conturarea unor reguli administrative concordante cu pozitia avocatului in sistemul judiciar”.

 


Comentarii

# Cetateanul date 13 May 2020 14:53 +9

De ”Ghiduri” e problema? Nu de drepturi și libertăți? Nu de administrarea echitabilă și corectă a justiției? Nu de respect? Dar ... ați făcut ceva atunci când mai nou colegiile de conducere modifică ele, prin hotărâri, procedura civilă? Dar atunci când se preconizează a modifica și termenele de la 78 Constituție printr-o simplă lege? Nimic? Niciun protest? Doar o hârtiuță? Păi atunci bine ... faceți o scandalizare și gata! După care ...cuminte, încolonați la intrare și ... ne auzim la următoarea pandemie.

# FOST JUDECĂTOR date 13 May 2020 16:18 +3

PE ACEST PREȘEDINTE CU NUME DE UNEALTĂ DE RAS, BRICIU, ÎL DOARE, AUZIȚI DVS., CĂ E SEGREAGAT DE PROCUROR ȘI JUDECĂTOR PRIVIND ACCESUL ÎN SALA DE JUDECATĂ ȘI ÎL PUNE LA EGAL CU JUSTIȚIABILUL CIVIL, CĂ CEL PENAL MAI POATE FI ȘI LA BOXĂ. AM MAI SPUS-O, DACA MAȘINA POLIȚIEI MĂ GĂSEȘTE ABANDONAT ÎN DRUM TREBUIE SĂ MA INVITE ÎN ACEASTĂ MAȘINĂ ȘI SĂ ÎMI ACORDE SPRIJIN DE A AJUNGE ACASĂ, DECI EI SUNT ÎN SLUJBA CETĂȚENILOR, CĂ NOI ÎI PLĂTIM PE EI.JUDECĂTORII,PROCURORII ȘI ACEȘTI AVOCAȚI SEGREGAȚI AU DOAR BIROURI PENTRU MUNCĂ, DE UNDE IAU LEAFĂ ȘI STORC ONORARII, ATÂT, JUSTIȚIA ESTE A OAMENILOR, NOI TREBUIE SĂ INTRĂM TRIUMFAL ÎN FOR, VOI CALIFICAȚII DE SISTEM , " SLUGA ".LA NOI , ÎNSĂ ȘI DACĂ TE GĂSEȘTE SPÂNZURAT NU TE IAU DIN CUIER, IAR PROCURORUL INTRĂ PE UȘA JUDECĂTORULUI, PE AVOCAT NICI NU-L CONTROLEAZĂ JANDARMUL, IAR PARTEA DIN DOSAR E PERCHEZITIONATĂ STRAJNIC ȘI TRECUTĂ PRIN APARATE. AM FOST JUDECĂTOR,ACUM VĂD LIMITELE ACESTUI SISTEM MIZERABIL, CARE STRIVEȘTE OMUL CU AUTORITATEA!

# Ioana M. date 13 May 2020 18:15 -1

Ditamai avocatii se vaita sau se fac ca se vaita. O persoana necalificata medical nu poate stabili, de ex., temperatura unui individ.Folosirea jandarmilor care au alte atributii( stabilite prin lege) in spatiul public si chiar in instante este un abuz al unei autoritati fie si CSM.Calea e cea legala.Daca nu, CEDO e o optiune .

# Carcotas date 13 May 2020 20:44 +1

Ei!, nu exista cutume si precedente...Sunt si au fost, instituite de arivistii din Justitie, de cocoanele aferate, privind de sus justitiabilii. Cata vreme ele nu deranjau protipendada unbr, nu se vedeau. Nenea cariciu, covid 19 e democratia pe viu, sa o simti si matale!

# legis date 18 May 2020 23:13 +3

oare cind va disparea aceasta tagma de buticari in care accesul a fost pe baza de spaga de la tata pietar sau carciumar pentru odrasla analfabeta? astia nu au cum sa supravietuiasca, sunt praf, sfertodocti cu acte de la taraba fabricilor de diplome. cum naiba au luat examenul doar loazele care s-au tarait cu 5 in scoala si cu pedigree de somitati cu dosare penale pentru diverse furtisaguri? mergeti la instante si veti vedea numele neamului adormit si neadormit, de la nepot si pina la amanta. asta e avocatura?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii