USL pune primul sef in fruntea unuia dintre cele mai importante servicii secrete. Fostul Procuror General al Romaniei, Ilie Botos a fost numit de catre ministrul Apararii, sef al Directiei Generale de Informatii a Armatei

Scris de: L.J.

03.08.2012 16:12
Vizualizari: 10363

 

Ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, a luat hotararea de a schimba seful Directiei de Informatii din institutia sa, numindu-l la conducere, in data de 3 august 2012, pe generalul Ilie Botos (foto) care a fost pana ieri, adjunct al directorului general al DGIA, generalul Gheorghe Savu. Ilie Botos a fost procuror general al Romaniei timp de trei ani si este cunoscut ca un bun profesionist, cu specializari in tara si strainatate in domeniul criminalisticii, coruptiei si securitatii. Directorul general al DGIA este numit, conform Legii privind organizarea si functionarea MApN, de catre ministrul Apararii, cu aprobarea Consiliului Suprem de Aparare a tarii, iar functia este asimilata celei de secretar de stat.


Directia Generala de Informatii a Apararii asigura obtinerea, prelucrarea, verificarea, stocarea si valorificarea informatiilor si datelor referitoare la factorii de risc si amenintarile interne si externe, militare si nonmilitare, care pot afecta securitatea nationala in domeniul militar, coordoneaza aplicarea masurilor contrainformative si cooperarea atat cu serviciile/structurile departamentale nationale si de informatii, cat si cu cele ale statelor membre ale aliantelor, coalitiilor si organizatiilor internationale la care Romania este parte si asigura securitatea informatiilor clasificate nationale, NATO si Uniunea Europeana la nivelul Ministerului Apararii. Personalul Directiei isi desfasoara activitatea deschis sau acoperit, in raport cu nevoile de realizare a securitatii nationale in domeniul militar. Pentru culegerea de informatii in teatrele de operatii si pentru lupta impotriva terorismului, Directia Generala de Informatii a Apararii poate avea in subordine structuri combatante.

Cariera lui Botos de la A la Z

In perioada 1.09.1990-1.10.1990, Ilie Botos a detinut functia de procuror la Procuratura locala Targu Jiu, iar in intervalul 1.10.1990-11.02.1991 aceeasi functie la Procuratura locala Alba Iulia. in perioada 11.02.1991-18.08.1991 a exercitat functia de judecator militar la Tribunalul Militar Cluj. Apoi, timp de opt ani, pana in 1999, a ocupat functia de procuror militar criminalist la Parchetul Militar Cluj, devenind prim procuror militar al acestui parchet la data de 1.07.1999, functie pe care a detinut-o pana la data de 1.09.2002, cand a fost incadrat procuror la Parchetul National Anticoruptie. In perioada 18.09.2002-30.08.2003 a detinut functia de Procuror general adjunct al Parchetului National Anticoruptie. A devenit Procuror General al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie la 30.08.2003, fiind numit prin Decret al Presedintelui Romaniei, trecand in rezerva din cariera militara cu gradul de general.

Ilie Botos a fost succesorul procurorului general al Romaniei, Joita Tanase si a condus Ministerul Public in perioada 2003-2006. Dupa imensul scandal legat de fuga din tara a sirianului Omar Hayssam, in 21 iulie 2006, Ilie Botos si-a dat demisia din functia de procuror general al Romaniei. Demisia acestuia nu a fost singulara, acelasi gest a fost facut de alti trei sefi de servicii (SRI, SIE, si ceva mai tarziu, DGIPI), numai ca motivele demisiei lui Ilie Botos au fost personale, pentru ca la acea data procurorul de caz era cel care avea responsabilitatea proprie de dosarului (n.red. - Ciprian Nastasiu).

Dupa ce si-a reactivat gradul de general de brigada, Ilie Botos a intrat in structura MapN, lucrand ca sef la Directia Juridica si apoi ca adjunct la DGIA. In decembrie 2011, presedintele (n.red.-azi, suspendat) Traian Basescu, l-a avansat pe Ilie Botos, prin decret prezidential, la gradul de general-locotenent cu trei stele.

Noul sef al serviciului secret al Armatei este vicepresedinte al Societatii Romane de Criminalistica si Criminologie „Filiala Transilvania”, membru al „International Narcotics Enforcement Officers Association” si al „Drug Enforcement Administration” cu sediul in New York – S.U.A., coordonator al programului de cercetare antiterorista si antiinfractionala „Integral Special Destination Combat” (I.S.D.C.) din cadrul Centrului International de Studii si Cercetari Antiteroriste si Antiinfractionale, coordonator al Departamentului de Studii si Cercetari Antiteroriste al „International Bodyguard and Security Services Association” (I.B.S.S.A.), expert international si instructor al Center for Narcotics Information Support - Drug Enforcement Interdiction Training (C.I.N.I.S.) si Director al Programului Societatii Nationale de Studiu a Crimei Organizate si Coruptiei.


 

Comentarii

# DAN ZIARIST CENTRU VECHI date 3 August 2012 19:59 +3

Este o alegere înțeleaptă. dar tot Băsescu il va coordona și de pe vapor

# lion date 3 August 2012 22:54 +2

cand urmeaza schimbarea altora? SRI, ETC...

# Ovidiu date 4 August 2012 10:28 +7

 Mai bine ramanea el in locul lui Kovesi.

# virgil date 4 August 2012 12:24 +2

a inmormantat dosarele mineriadei...

# carcotas date 5 August 2012 09:19 +5

Omul ramane o mediocritate galonata, avansata in grad la apelul bocancilor.

# puma date 5 August 2012 13:37 +1

cihar ca carcotiti pe aici de nu mai puteti! si de igropat mineriadele le-a ingropat Lultica, asa ca ...diversionistilro!

# Miratu date 5 August 2012 22:16 +2

Da' Botos ce scoala militara are? Dar cursuri de informatii? Si cum a primit gradul de general locotenent cu trei stele? Ce realizari trebuie sa ai ca sa obtii asa ceva? Intreb, poate le obtin candva si eu.

# xxxxx date 7 August 2012 10:37 +2

gradul general-locotenent (in denumirea anterioara) nu este e 3 stele ...

# Adriana date 5 August 2012 23:10 +1

Trebuie felicitat acest general locotenent cu 3 stele! Nu le obtine oricine! Banuiesc ca are si studii militare si de informatii care sa justifice aceasta numire. Daca nu, ce sa mai spun? Mai conteaza? Se pare ca orice civil, este potrivit sa conduca orice minister sau serviciu militar. Nu ma refer la Botos, e valabil pentru altii. Poate gresesc. Intreb daca este normal ca un civil sa conduca un domeniu militar?

# kiki date 5 August 2012 23:18 +1

botos a fost procuror militar o gramada de ani. e de inteles ca le are!

# Miratu date 5 August 2012 23:31 +2

kiki: Ce intelegi "printr-o gramada de ani"? Botos are 46 de ani si are gradul de general locotenent cu 3 stele. Are o gramada de ani de ce? De viata, da. Fa-ma sa inteleg.

# kiki date 6 August 2012 15:51 +1

de vreo 20................ ;-)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii