VANATOARE PE CALENDAR – DNA intra cu bocancii in campania electorala. In prag de europarlamentare, procurorii anticoruptie l-au chemat de urgenta la DNA, sa-l invinuiasca pe trezorierul PSD Mircea Draghici, coordonatorul campaniei PSD. Deputatul Draghici acuza: "Am atacat deja ordonanta... DNA nu are competenta in efectuarea urmaririi penale... Organul de urmarire penala sa citeasca statutul partidului si legea finantarii partidelor politice"

Scris de: L.J.

02.04.2019 18:15
Vizualizari: 3059

Si cu Laura Kovesi, si fara Laura Kovesi, Directia Nationala Anticoruptie face ce stie mai bine: politica! In prag de alegeri europarlamentare, trezorierul PSD Mircea Draghici, care este si coordonatorul campaniei PSD, a fost sunat de DNA si chemat de urgenta marti, 2 aprilie 2019, la sediul Parchetului Anticoruptie pentru a fi informat ca i s-a atribuit calitatea de suspect intr-un dosar care vizeaza modul in care Partidul Social Democrat ar fi folosit banii primiti de la Stat prin Autoritatea Electorala Permanenta. Potrivit unui comunicat de presa al DNA din 2 aprilie 2019, Mircea Draghici este suspectat ca ar fi folosit subventiile de la stat in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate.


DNA sustine ca in calitatea sa de trezorier al PSD, Mircea Draghici, impreuna cu o persoana din familie, ar fi negociat si incheiat, in numele PSD, un contract de inchiriere pentru un imobil, pe care ulterior sa il achizitioneze "cu sume de bani pe care le gestiona in calitate de trezorier, si in parte, cu fonduri proprii".

La scurt timp dupa ce a plecat din sediul DNA, Mircea Draghici a anuntat pe Facebook ca a atacat ordonanta procurorului anticoruptie prin care i-a fost atribuita calitatea de suspect, invocand faptul ca DNA nu are competenta in efectuarea urmaririi penale, dar si faptul ca nu are habar de statutul partidului si legea finantarii partidelor politice:

"Am atacat deja ordonanta din 1 aprilie 2019 prin care mi-a fost atribuita calitatea de suspect, sub aspectul lipsei de temeinicie si legalitate. In zilele urmatoare, probabil, procurorul-sef de sectie din cadrul DNA va solutiona plangerea si va constata ca, intai de toate, DNA nu are competenta in efectuarea urmaririi penale. Atunci cand e vorba de un partid politic, primul lucru pe care ar trebui sa il faca organul de urmarire penala este sa citeasca statutul partidului si legea finantarii partidelor politice".


Publicam in continuare comunicatul DNA din 2 aprilie 2019:

"La solicitarea reprezentatilor mass media, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale fata o persoana, trezorier al unui partid, pentru savarsirea infractiunilor de

- utilizare a subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate si
- delapidare

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In calitate de trezorier al unui partid, avand atributii de gestionare si administrare a bunurilor si fondurilor banesti apartinand formatiunii politice respective, suspectul si-ar fi insusit suma de 380.000 euro prin incheierea unui contract de inchiriere a unui imobil, avand un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenita din subventii in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata partiala in proportie de peste 2/3 a unui imobil.

Concret, suspectul indeplineste functia de trezorier al unui partid, exercitand, in aceasta calitate, atributii de gestionare si administrare a bunurilor si sumelor de bani provenite din fonduri publice sau private.

In exercitarea functiei de trezorier, in cursul lunii februarie 2018, suspectul impreuna cu o persoana din familie, a negociat si a convenit sa achizitioneze, de la un vanzator, un imobil avand o valoare de circulatie de peste 500.000 euro, pe care sa-l achite, in parte, cu sume de bani pe care le gestiona in calitate de trezorier, si in parte, cu fonduri proprii.

Promisiunea de vanzare cumparare dintre proprietarul imobilului si persoana din familia suspectului, dar si contractul de inchiriere dintre acelasi proprietar si formatiunea politica s-au incheiat in aceeasi zi, 15.02.2018, pentru acelasi imobil.
Contractul de inchiriere fusese incheiat pentru o perioada de 10 ani ( incepand cu data de 01.03.2018 pana la 01.03.2029), valoarea totala a chiriei fiind de 380.000 euro ce urma sa fie achitata dupa cum urmeaza: suma de 38.000 euro in termen de 5 zile, iar restul sumei in transe de cel putin 19.000 euro pe luna timp de 18 luni.

In realitate, intreaga contravaloare a contractului a fost achitata in avans, intr-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subventia acordata formatiunii politice in baza Legii nr. 334/2006, privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.

Dupa declansarea controlului de catre Autoritatea Electorala Permanenta cu privire la utilizarea subventiilor de formatiunea politica in cadrul careia suspectul indeplinea functia de trezorier, a fost reziliat contractul de inchiriere, precum si promisiunea de vanzare-cumparare si restituite sumele de bani incasate cu titlu de chirie si pentru achizitionarea imobilului.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".

Comentarii

# DODI date 2 April 2019 18:49 +7

Lupul (a se citi DNA) părul schimbă dar năravul ba. La fiecare început de campanie trezorierul PSD este chemat să dea cu subsemnatul la DNA. Câtă vreme de fraudele comise de USD și PNL nu se ocupă nimeni. Ele sunt prea mari și prea evidente pentru a fi cercetate? Este cel puțin strigătoare la cer insistența acestor procurori nesimțiti de a mânji fiecare campanie electorală cu atitudinile lor de slugi prea aplecate și de pupincuriști fruntași. Cred că PSD ar trebui să facă plângeri penale acestor procurori nesimiți ale căror dosare se redeschid înaintea fiecărei campanii electorale fără a fi închise vreodată. Doar pentru impactul mediatic și în speranța deșartă că astfel ciolanis și gașca lui de nesimțiți vor mai putea fura niște voturi.

# Cetateanul date 2 April 2019 19:18 +2

Acesta e semnalul ca baietii au priceput ca Dragnea et comp sunt impotenti. Ca nu mai reprezinta o amenintare. Ce e fun e ca ii vor lua pe toti, in frunte cu Liviulica chiar daca papagalul crede ca a negociat Asa crede si Feorica da uita ca toti pm din ultimii ani au dosare. Oricum popcorn si cola: arestiada revine cu psdii in rol principal.

# Statu-Palma-Barba-Cot date 2 April 2019 20:18 +4

Bai nene,pai parcă nenea ăsta a mai fost ținut în ancheta fro 7 ani și achitat definitiv de ICCJ.Zau ca pesedeii chiar merită sa fie haituiti de DNA,pen'ca în loc sa facă o ședință în Parlament si cu majoritate de voturi sa declare DNA-ul instituție criminala, sa ceara anchetarea acestei instituții de catre un tribunal internațional pt crime împotriva umanității ,ei, pesedei ,speră ca se vor îndrepta lucrurile dacă dau din gura pe la tembeliziuni.Baaa,va meritați soarta dacă tot vreți sa stați capră și sa va călăresca niște indivizi scapati de sub orice fel de control ,indivizi care nu răspund în fata legii!Degeaba faceți legi dacă teroriștii din procuratura se șterg cu ele la fund.Bine va fac torționarii dacă-i lăsați sa calce-n picioare legile și Constituția în timp ce voi va rafuiti intre voi,înloc sa-i puneți p-astia din statu'paralel în matca lor constituțională așa cum v-au mandatat romanii în majoritatea lor. !

# Valter Cojman date 2 April 2019 21:18 0

Incepand cu 2012 s-a vazut ca DNA face POLITIE POLITICA STALINISTO-NAZISTA DE TIP MAFIOT exact in perioada unor alegeri si, de obicei, cu putin inainte de inceperea campaniei electorale, fabrica niste dosare care, ulterior, sunt inchise din lipsa de dovezi sau pentru ca nu exista fapta, dar e destul sa prejudicieze imaginea unor candidati sau a unor partide... si, de obicei, e vorba de PSD si candidatii PSD.

# AndreiV date 3 April 2019 08:09 +2

Toti suntem vinovati ca nu reactionam pe masura si formam masa tacuta de care profita AUTODECLARATUL SUCCESOR NAZIST,CARE A FURAT ROMANIEI BUNURI PENTRU CA APOI NEMTII LUI SA INCASEZE BANII DE LA GURA COPIILOR SI BATRANILOR.BA MAI MULT ESTE DOBANDITOR DE BUNURI CU ACTE FALSE SI CINE cel care in calitate de primar ar fi trebuit sa apere proprietatea statului,care a dobandit acele proprietati in urma confiscarii lor de la o organizatie NAZISTA,MEMBRA A TRUPELOR SS,PE BAZA UNUR REGLEMENTARI INTERNATIONALE.SI,SA FIE MAI CU MOT,PARTICIPA DIN CALITATEA SA DE PRIMAR,PE POST DE SOFER,LA VANZAREA DE COPII AI ROMANILOR.Cu toate acestea,el este ocrotit de cei care fac politie politica si care nu au alt scop decat distrugerea Romanie si a poporului roman si incalcarea dreptului la independenta si suveranitate precum si a celor mai elemetare drepturi ale omului.Politia politica a lui lazar realizata in continuare cu ajutorul tortionarilor din dna,vrea sa acopere scandalul cu lazar si nu numai.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii