VICLESUGUL LUI CATALIN – Miza memorandumului pritocit de ministrul Justitiei Catalin Predoiu pentru desfiintarea SIIJ a fost schimbarea pozitiei Romaniei in procesul de la CJUE. Guvernul PNL s-a grabit sa adopte memorandumul “noaptea ca hotii” ca sa se inscrie in cerintele Comisiei Europene. CJUE va fi instiintata, contrar realitatii, ca existenta SIIJ nu indeplineste conditia CE, ca infiintarea sectiei sa fie ”motivata, plauzibil, de consideratii legate de buna administrare a justitiei”

Scris de: George TARATA

19.01.2020 10:59
Vizualizari: 4900

Multi s-au intrebat de ce Guvernul Orban s-a grabit sa adopte “noaptea ca hotii”, in a treia zi de Craciun, 27 decembrie 2019, memorandumul ministrului Justitiei Catalin Predoiu (foto) privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), fara ca acesta sa fie urmat de vreo masura concreta in sensul distrugerii structurii de care vor sa scape toti procurorii si judecatorii abuzivi. Manevra nu a fost facuta pentru adoptarea imediata a unui proiect de lege, ci pentru procesul de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), acolo unde magistratii activisti sustinuti de reprezentantii regimului Iohannis incearca sa distruga SIIJ, si astfel sa le dea o gura de oxigen, daca nu cumva sa ii salveze pe procurorii si judecatorii care au distrus destine si chiar au bagat oameni in mormant.


 

Adeversarii SIIJ spera ca in urma procesului care va avea loc luni, 20 ianuarie 2020, si marti, 21 ianuarie 2020, sa obtina un verdict din partea CJUE care sa fie folosit ulterior pentru desfiintarea SIIJ. Practic, folosindu-se de CJUE, dusmanii SIIJ urmeaza sa acrediteze ideea, in cazul unui verdict favorabil, ca desfiintarea este ceruta de Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Singura problema era ca, pana la instalarea Guvernului PNL, pozitia Romaniei in legatura cu SIIJ, care trebuia sa fie sustinuta la CJUE, era una cat se poate de corecta, favorabila existentei sectiei. Or, in raspunsul trimis la CJUE pe aceasta problema, Comisia Europeana a precizat cat se poate de clar ca existenta SIIJ nu contravine Tratatului UE, atat timp cat infiintarea ei este motivata, in mod plauzibil, de ratiuni legate de buna administrare a Justitiei. Cu alte cuvinte, Comisia Europeana a stabilit ca existenta SIIJ este legala, atat timp cat infiintarea ei a fost necesara, adica exact ceea ce fostul Guvern sustinea.

 

Iata concluzia Comisiei Europene transmisa la CJUE privind SIIJ (vezi facsimil):


“Cerinta de independenta a instantelor consacrata la articolul 19 TUE si la articolul 47 din carta trebuie interpretata in sensul ca se opune infiintarii unei structuri de procuratura separate avand o competenta exclusiva, ratione personae, de a ancheta infractiunile savarsite de judecatori si procurori, in imprejurari precum cele din litigiul principal, in masura in care infiintarea unei astfel de structuri nu este motivata, in mod plauzibil, de consideratii legate de buna administrare a justitiei”.

 


 

 

 

CJUE va fi folosita pentru justificari in fara victimelor magistratilor abuzivi


Tocmai pozitia Comisiei Europene a fost cea care a determinat Guvernul Orban sa adopte, “noaptea ca hotii”, in a treia zi de Craciun, memorandumul ministrului Justitiei Catalin Predoiu pentru desfiintarea SIIJ. Caci, prin aceasta manevra pozitia Romaniei la CJUE va fi diametral opusa fara de cea initiala, iar Guvernul PNL se va incadra in cerintele impuse de Comisia Europeana. Mai exact, contrar realitatii in opinia noastra, trimisul Executivului va sustine ca existenta SIIJ nu respecta conditia impusa de Comisia Europena potrivit careia infiintarea Sectiei sa fie “motivata, in mod plauzibil, de consideratii legate de buna administrare a justitiei”.

 

De altfel, chiar in memorandumul lui Predoiu se recunoaste ca Romania isi va modifica pozitia de la CJUE in sensul desfiintarii SIIJ:


Pozitiile Guvernului transmise anterior prin intermediul observatiilor scrise, in masura in care nu mai corespund opticii noului Guvern pot si trebuie modificate corespunzator, in formele agreate la nivelul executivului si urmand procedurile specifice in fata CJUE. Din aceasta perspectiva o schimbare fundamentala cu privire la existenta SIIJ, in sensul unei decizii de desfiintare a acesteia va determina o schimbare corespunzatoare in pozitia statului roman in fata CJUE, deoarece, in observatiile scrise anterioare, s-au sustinut, in esenta, legalitatea si oportunitatea infiintarii acestei structuri speciale de parchet. Precizam faptul ca Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene a intocmit observatiile scrise aprobate ulterior prin memorandum, pe baza contributiilor mai multor institutii, nu numai a MJ. Printre institutii se numara si CSM, PICCJ, SIIJ.

(…)

Vazand recomandarile cuprinse in documentele europene mentionate, dispozitiile legale care reglementeaza functionarea si organizarea SIIJ, precum si modul concret in care a functionat Sectia de la infiintare pana in prezent, propunem ca pozitia Ministerului Justitiei in raporturile cu autoritatile si institutiile publice, respectiv cu institutiile Uniunii Europene sau internationale pe aceasta tema sa fie in sensul sustinerii solutiei desfiintarii SIIJ”.

Asadar, aceasta a fost ratiunea memorandumului pentru desfiintarea SIIJ, adoptat de Guvernul PNL, nicidecum pregatirea unui proiect de lege. Caci, asa cum mentionam mai sus, reprezentantii regimului Iohannis vor sa scape de SIIJ “cu mana CJUE” si apoi, in cazul unui verdict care sa le fie favorabil, sa se apere in fata victimelor magistratilor abuzivi spunand ca desfiintarea Sectiei a fost o cerinta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

 

Asta da echitate: dusmanii SIIJ vorbesc doua ore, aparatorii SIIJ 20 de minute


Pe de alta parte, in final prezentam din nou cateva date privind modul in care se va derula procesul de la CJUE din 20 si 21 ianuarie 2020, astfel incat romanii sa aiba o imagine cat mai corecta. Asa cum Lumea Justitiei a dezvaluit deja, conform surselor din interiorul Curtii, adversarii SIIJ vor avea la dispozitie aproape doua ore in care sa isi sustina argumentele pentru desfiintarea sectiei. In schimb, CSM, ca aparator al SIIJ, va beneficia de doar 20 de minute (click aici pentru a citi).

De asemenea, in completul CJUE care va solutiona speta SIIJ apare si judecatorul roman la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, Camelia Toader, care se afla intr-o evidenta stare de incompatibilitate si este obligata sa se abtina in conditiile in care s-a antepronuntat deja impotriva Sectiei, prin urmatorul mesaj transmis profesorilor de la Facultatea de Drept din Bucuresti, care protestau impotriva modificarilor la Legile Justitiei, deci implicit impotriva infiintarii SIIJ:

Buna ziua tuturor,

Desi sunt in plan personal de acord cu continutul (amendat) al comunicatului, nu pot semna, avand in vedere ca pe rolul CJUE sunt pendinte cauze vizand exact aceste chestiuni. Deci, argumente tinand tocmai de independenta justitiei (UE) ma impiedica sa semnez” (click aici pentru a citi).

 

* Cititi aici memorandumul ministrului Justitiei Catalin Predoiu pentru desfiintarea SIIJ

Comentarii

# Neanae date 19 January 2020 11:37 +11

Daca ar fi fost o isprava curată a fostului Guvern, dar neplăcuta extremiștilor de drepta si a susținătorilor statului paralel **acum ar fi corturi prin piețele orașelor cu de-alde cloni de-ai lui Dide, Bot, “Ceaușescu”, pline de țicniți urlători, sprijiniți de politicieni sorosisti. Toate onegheurile cu turația la maximum, furnizare gratuită de ierburi etno si botanice prin aste piețe. ** indivizii astia extremiști, vocali si violenti, susținuți de colonizatorii Romaniei, au creierele întortocheate la punctul ca orice soluție pentru tara găsită de altii, cat ar fi ea de benefică, este denaturată si transformată in ceva negativ. De ce? Chiar daca in detrimentul Romaniei si a romanilor, caci pierd o mare oportunitate de dezvoltare, aceste canalii VOR SA PREDOMINE, VOR SA DISTRUGĂ ORICE FORȚA CARE URMĂREȘTE UN ALT CURENT POLITIC. Culmea e ca nici nu-si mai dau seama ca au luat-o razna si râd ca tampitii la înmormântare! Cretinii din alai nu văd mortul pe catafalc, cred ca e nuntă!

# Pintea date 19 January 2020 11:47 +10

Noaptea ca hotii dar si in zi libera pentru bugetari, decretată chiar de ei! Grindeanu si membrii guvernului s-au ales si cu dosare penale la DNA care culmea terorii si abuzului, a descins in forta in cladirea guvernului ca sa ridice documente! Ăștia s-au intalnit in taină si la Chilia-n port-Sinaia, asa ca actele lor nu sant anulabile? Hotararile se iau pe ici, pe colo, pe unde apucă? Numai ca tot ce fac ei este primit si privit cu multa liniste, acceptare, nu se enerveaza nici măcar un bebeluș sau o mămicutză din cele care au protestat agresiv cu OUG 13! Daca magistrații onești nu apără SIIJ....! DNA e ocupata sa isi gaseaca un sef nou, dupa chipul si asemanarea sinistrei K, asa ca lucrurile reintra pe făgașul terorii, abuzurilor de orice fel, jafului țării,manipulării, dezbinării, etc. Iar cetațenii normali sa fie cât mai supravegheați si interceptați, ca sa fi totul perfect in RO!

# mitica date 19 January 2020 13:39 +9

Pe zi ca trece predoiu se apropie din ce in ce mai mult de JILAVA!

# nae din dealul feleacului date 19 January 2020 18:58 +1

Acest marxist "din tata/socru-nfiu" pe nume Predoiu,cit si neomarxistii UE actioneaza potrivit dialecticii marxiste care spune:"sa se poata demonstra orice concluzie formulata inainte de orice demonstratie".Asadar au pus concluzia ca SIIJ se desfiinteaza inainte ca sa demonstreze concluzia formulata .Sa se desfiinteze atunci si celelalte structuri-DNA,DIICOT-la pachet cu o lege adevarata privind raspunderea judecatorilor,a procurorilor si a avocatilor,toti considerind ca nu mai exista "cetateni doar clienti"si ca actul de justitie este "un business".

# Basicuta date 19 January 2020 22:58 +1

UE incepe sa semeni cu Inalta Poarta! iar Predoiu cu boierii tradatori...

# santinela date 20 January 2020 07:32 +2

asta peltic nu se mutumeste cu faptul ca a distrus codurile penal,civil si de procedura, acum vrea sa puna pe butuci si sistemul de justitie al tarii.Cit poti sa fi de sluga ordinara,lipsit de caracter sa executi, ca un "nimeni", orice comanda,nu conteaza cit de idioata este ??

# Nicolae date 20 January 2020 12:49 +4

intreb de ce PSD nu face plangere/scandal/ cuveniți în strada ca acest memorandum a fost ținut noaptea ca hoții? Ei PNL cum au făcut cu PSD nu strigau noaptea ca hoții?. De ce nu înștiințează Uniunea Europeana. noaptea ca hoții. desfintarea Sectiei este cea mai in portanta problema care trebui rezolvata în tara asta

# mitica date 20 January 2020 14:03 +1

UE este un fel de URSS modern!

# Adina date 20 January 2020 22:56 0

Ce tevatura fara sens! Nu sunt tot procurori de la Parchetul General al Romaniei, am inteles? Sau un mic cunoscut ”tempo to breath cause it is too hard to take any decision” in administratie de justitie pana nu sensibilizezi gandirea germana sa isi dea cu presupusul. Au Anti-tero Berlin-Bavaria Unit pe cap, nu au timp de sfaturi și intelepciune pentru altii, nu le ajunge nici lor cat au!

# AndreiV date 21 January 2020 08:58 +2

N-am mai vazut un asa mare nerusinat,tradaor de neam si tara,continuatorul si amplificatorul abuzurilor legalizate de monica macovei in justitie,prin abuz de putere-asumarea raspunderii!!!???.Acest individid arogant si probabil cu o competenta indoielnica,dar avid de putere,ar face bine sa ne spuna cati bani a incasat din modificarile aduse la coduri,fiind ministru,pe vremea unui alt individ lipsit de caracter(tariceanu,trimis la inundatii,a umilit sinistratii spunindu-le ca nu le poate asigura conditii de hotel!!!???),tradator si el,precum si cate articole au fost declarate de catre CCR neconstitutionale.Acestor indivizi nu doresc decat sclavia poporului roman, umilirea si batjocorirea noastra de catre ue.Asteptam un mare patriotit roman,care sa ne uneasca si sa ne conduca in lupta pentru apararea independentei si suveranitatii ROMANIEI si care sa isi asume riscurile politiei politice instituite si sutinute de ue la noi,care au distrus economia si au interzis dreptul de a ne dezvolta

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii