VINIETA CU SCANDAL – Avocatul Corneliu-Liviu Popescu acuza Primaria Capitalei de violarea libertatii de circulatie si discriminare dupa restrictiile impuse soferilor din afara Capitalei si judetului Ilfov: "Este un fals scop legitim, o frauda la lege, in conditiile in care autovehiculele cu aceeasi norma de poluare, dar inmatriculate in Municipiul Bucuresti sau in Judetul Ilfov, nu datoreaza vreo vinieta"

Scris de: E.D.

01.09.2019 12:08
Vizualizari: 2767

Primaria Capitalei da chix cu unul dintre cele mai ample proiecte pentru Bucuresti, prezentat drept unul care sa imbunatateasca viata cetatenilor. Mult dezbatutul proiect al Primariei Capitalei privind masurile concrete de imbunatatire a calitatii aerului in Municipiul Bucuresti tinde sa genereze incalcari flagrante ale drepturilor fundamentale, discriminand si violand libertatea de circulatie. O afirma reputatul avocat Corneliu-Liviu Popescu (foto), care a analizat atent proiectul Primariei Municipiului Bucuresti, evidentiind principalele nereguli, din punct de vedere legal.


Concret, printr-o adresa transmisa Primariei Capitalei, avocatul Corneliu-Liviu Popescu propune eliminarea din proiectul de Hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti a normelor privind instituirea obligativitatii cumpararii vinietei Oxigen-B pentru autovehiculele cu norma de poluare Euro 4-5-6, inmatriculate in alte judete din Romania decat Municipiul Bucuresti si Judetul Ilfov sau inmatriculate in celelalte state membre ale Uniunii Europene, pentru a putea sa circule in Municipiul Bucuresti.

In acest sens, cunoscutul avocat arata in adresa trimisa catre Primaria Capitalei ca aplicarea acestui proiect ar determina violarea libertatii de circulatie si a dreptului la interzicerea discriminarii, in conditiile in care autovehiculele avand aceeasi norma de poluare, dar inmatriculate in Bucuresti sau Ilfov pot circula in Capitala fara plata vreunei vignete.

De asemenea, subliniaza avocatul Corneliu-Liviu Popescu, "pretinsul scop legitim al vignetei Oxigen-B impuse autovehiculelor inmatriculate in afara Bucurestiului, Ilfovului ori in strainatate, "este un fals scop legitim, o frauda la lege, in conditiile in care autovehiculele cu aceeasi norma de poluare, dar inmatriculate in Municipiul Bucuresti sau in Judetul Ilfov, nu datoreaza vreo vinieta".

Gabriela Firea acuzata ca isi indeamna subalternii la abuz in serviciu

In finalul adresei, avocatul Corneliu-Liviu Popescu isi exprima convingerea ca prin acest proiect, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, "instiga consilierii generali din Consiliul General al Municipiului Bucuresti sa comita infractiunea de abuz in serviciu". Si nu doar atat. In opinia lui Corneliu-Liviu Popescu, exceptand de la obligatia de plata a vignetei Oxigen-B autovehiculele cu aceeasi norma de poluare inmatriculate in Judetul Ilfov "este intr-o situatie de conflict de interese, sotul acesteia fiind primar al unui oras din Judetul Ilfov, ce va fi favorizat electoral de respectiva scutire aplicabila electorilor sai".

Publicam in continuare solicitarea formulata de avocatul Corneliu-Liviu Popescu:

"Doamna / Domnule Sef serviciu,

Subsemnatul, Corneliu-Liviu POPESCU, cetatean roman, (...)

In temeiul Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica,

Va solicit sa luati act de urmatoarele propuneri referitoare la proiectul de Hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti privind masuri concrete de imbunatatire a calitatii aerului in Municipiul Bucuresti, proiect de act normativ aflat in procedura dezbateri publice, potrivit Anuntului nr. 5434/1/18.08.2019 al Serviciului transparenta decizionala, conform documentelor (proiectul de hotarare, referatul de aprobare, raportul de specialitate comun, anuntul si comunicatul de presa) postate pe site-ul oficial al Primariei Generale a Municipiului Bucuresti, www.pmb.ro:

1. Instituirea obligatiei cumpararii vinietei Oxigen-B, pentru autovehiculele cu norma de poluare Euro 4-5-6, inmatriculate in alte judete din Romania decat Municipiul Bucuresti si Judetul Ilfov sau inmatriculate in strainatate (cu speciala referire la celelalte state membre ale Uniunii Europene), pentru a putea circula in Municipiul Bucuresti (art. 2 lit. b si art. 3 lit. c din proiectul de Hotarare), in conditiile in care autovehiculele avand aceeasi norma de poluare, dar inmatriculate in Municipiul Bucuresti sau in Judetul Ilfov, pot circula in Municipiul Bucuresti fara plata vreunei vignete, constituie o violare a libertatii de circulatie si a dreptului la interzicerea discriminarii, drepturi consacrate de Conventia europeana a drepturilor omului, de Dreptul Uniunii Europene si de Constitutia Romaniei.

2. Pretinsul scop legitim al vignetei Oxigen-B impuse autovehiculelor cu norma de poluare Euro 4-5-6 inmatriculate in alte judete din Romania decat Municipiul Bucuresti si Judetul Ilfov sau inmatriculate in strainatate (cu speciala referire la celelalte state membre ale Uniunii Europene), si anume protectia mediului din perspectiva calitatii aerului, este un fals scop legitim, o frauda la lege, in conditiile in care autovehiculele cu aceeasi norma de poluare, dar inmatriculate in Municipiul Bucuresti sau in Judetul Ilfov, nu datoreaza vreo vinieta.

3. In contradictie cu pretinsul scop legitim al vignetei Oxigen-B impuse autovehiculelor cu norma de poluare Euro 4-5-6 inmatriculate in alte judete din Romania decat Municipiul Bucuresti si Judetul Ilfov sau inmatriculate in strainatate (cu speciala referire la celelalte state membre ale Uniunii Europene), care rezulta din proiectul de Hotarare, si anume protectia mediului din perspectiva calitatii aerului, din Comunicatul de presa care reia declaratia de presa a doamnei primar general al Municipiului Bucuresti rezulta un pretins scop legitim total diferit, si anume o taxa de utilizare a retelei de drumuri publice din Municipiul Bucuresti, o dovada suplimentara a faptului ca ne gasim in prezenta unui fals scop legitim, unei fraude la lege. Suplimentar, daca ar fi vorba de o taxa de utilizare a retelei de drumuri publice din Municipiul Bucuresti, in primul rand ea ar trebui platita de cei care le utilizeaza cel mai mult, si anume de proprietarii autovehiculelor inmatriculate in Municipiul Bucuresti. In plus, este aberant ca taxa de utilizare a drumurilor publice din Municipiul Bucuresti sa fie de 1.900 lei/an, in conditiile in care taxa de utilizare a tuturor drumurilor publice din Romania (rovinieta) este de 134 lei/an, adica de 14 ori mai putin, dovada suplimentara a faptului ca este vorba doar de un fals scop legitim, de o frauda la lege.

4. Propunand un astfel de proiect de hotarare, care violeaza manifest drepturile omului consacrate conventional si constitutional si Dreptul Uniunii Europene, in opinia mea doamna primar general al Municipiului Bucuresti instiga consilierii generali din Consiliul General al Municipiului Bucuresti sa comita infractiunea de abuz in serviciu. In plus, exceptand - prin proiectul de act normativ propus - de la obligatia de plata a vignetei Oxigen-B autovehiculele cu aceeasi norma de poluare inmatriculate in Judetul Ilfov, in opinia mea doamna primar general al Municipiului Bucuresti este intr-o situatie de conflict de interese, sotul acesteia fiind primar al unui oras din Judetul Ilfov, ce va fi favorizat electoral de respectiva scutire aplicabila electorilor sai.

In concluzie, propun eliminarea din proiectul de Hotarare a CGMB a normelor privind instituirea obligativitatii cumpararii vinietei Oxigen-B pentru autovehiculele cu norma de poluare Euro 4-5-6, inmatriculate in alte judete din Romania decat Municipiul Bucuresti si Judetul Ilfov sau inmatriculate in celelalte state membre ale Uniunii Europene, pentru a putea sa circule in Municipiul Bucuresti. Circulatia in Municipiul Bucuresti a autovehiculelor avand aceeasi norma de poluare trebuie sa se faca in conditii de stricta egalitate (inclusiv financiara/fiscala) pentru toate autovehiculele inmatriculate in Uniunea Europeana".


Comentarii

# Calendele grecesti date 2 September 2019 09:27 +1

Astept de mai mult de doua decenii un astfel de gest din partea unui profesionist al Dreptului. Caci initiativa Firei nu e prima gogoasa contrara legii . Au mai existat si exista tot felul de decizii elucubrante ale unor Consilii locale, de la Motatei ori Atarnatii de Sus...Fara nici o legatura cu competentele locale si legislatia in vigoare...A inceput cu initiativa lui Mazare de a pune bariere in Mamaia, si cu prostia asta de a ridica masinile. Apropo, i-a invatat cineva pe astia ca masina este domiciliul persoanei si ca nu poate fi atinsa fara mandat?

# ion date 2 September 2019 12:57 0

ce vorbesti nene, dar eu care locuiesc in rural si merg la oras doar 5 KM pe drum national, cu platesc ? aud ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii