Vorbe de fumoar – 18.11.2020 – Noi manevre in Cotetul Superior al Magistraturii

Scris de: L.J.

18.11.2020 16:43
Vizualizari: 2877

* Mare Ti-e gradina, Doamne! Numai catuse si dosare penale viseaza unul dintre cei mai importanti lideri PNL. Cica liberal. Catuse si dosare penale pentru adversarii de la PSD. Despre cine este vorba si care sunt motivele halucinante pentru deschiderea dosarelor penale puteti citi aici.


* Revenim cu noutati din cotet! Cum care cotet? Cotetul Superior al Magistraturii, zis si Consiliul Superior al Magistraturii. In ultima perioada v-am tinut la curent cu manevrele disperate pe care o anumita grupare din CSM - care din pacate a abandonat tabara sanatoasa spre fericirea Sistemului ticalos – le face pentru a bloca numirea judecatoarei Evelina Oprina la sefia CSM in 2021 si pentru a-l instala in aceasta pozitie pe judecatorul Bogdan Mateescu. V-am dezvaluit cu ceva vreme in urma ca anumite judecatoare nu stiu cum sa faca sa nu se devoaleze in toata splendoarea lor, astfel incat colegii din tara sa le reproseze apoi ca l-au votat pe Bogdan Mateescu. Va spuneam atunci ca o strategie luata in calcul de acestea era ca la alegeri sa nu o voteze nici pe Evelina Oprina, nici pe Bogdan Mateescu, ci sa isi anuleze voturile, lansand astfel decizia pe seama altor membri ai Consiliului. Evident, nu ar fi decat o manevra voalata pentru sustinerea lui Bogdan Mateescu. Iata ca intre timp au aparut in discutie si alte variante. Doua mai exact, din ce ne-a explicat un important judecator de la o importanta instanta din aceasta tara. Un judecator care le cunoaste bine pe judecatoarele care isi pierd energia pentru Mateescu. Si si-o pierd nu neaparat ca il iubesc pe Bogdan Mateescu, ci pentru ca nu o vor pe Oprina, intrucat aceasta nu a putut fi indoita in anumite probleme si e prea independenta.

Astfel, una dintre variante ar fi ca Bogdan Mateescu sa nu se inscrie pentru sefia CSM, iar in cursa sa ramana doar judecatoarea Evelina Oprina. Aceasta insa ar urma sa nu fie votata de colegele sale din Sectia pentru judecatori, ceea ce ar inseamna ca procedura va trebui reluata. Logic, odata reluata procedura, Evelina Oprina nu s-ar mai putea inscrie, insa o va face Bogdan Mateescu. Acesta va candida de unul singur, iar atunci membrele gruparii din CSM care il vor cocos peste cotet s-ar putea apara ca nu aveau ce sa faca si ca au trebuit sa il voteze pentru ca situatia sa fie deblocata.

Cel de-al doilea scenariu prevede ca in cursa sa se inscrie si Evelina Oprina, si Bogdan Mateescu, dar si Andrea Chis. Atunci, lucrurile s-ar simplica, intrucat judecatoarele despre care vorbim ar merge pe mana Andreei Chis, pe motiv ca aceasta are grad de curte de apel, superior Evelinei Oprina si lui Bogdan Mateescu, or CSM trebuie condus in primul rand de catre cei mai inalti judecatori. Acum sa nu va ganditi ca judecatoarele despre care vorbim o inghit pe Andrea Chis. Nu, doar o considera ca ar avea sanse mai mari sa o manevreze.

Bine, poate va intrebati ca daca Evelina Oprina nu va fi votata, de ce nu candideaza Gabriela Baltag. Nu candideaza pentru ca Oprina si Baltag au facut echipa in ultimii ani, au aceeasi gandire, sunt la fel de imposibil de manevrat. Adica, nici Baltag nu ar avea vreo sansa.

Deci asta am auzit, asta va spunem. Daca asa stau lucrurile sau nu, vom vedea in curand. In decembrie, caci atunci vor avea loc alegerile. Si atunci va fi marea devoalare. Iar de atunci, magistratii din tara vor sti cui sa ii impute o eventuala preluare a CSM-ului de catre Bogdan Mateescu. Culmea este ca judecatoarele care astazi vor cu orice pret sa o impiedice pe Evelina Oprina nu au avut nicio problema sa lucreze cu aceasta extrem de bine pana in 2020. Si nu doar ca au lucrat, insa chiar au avut de castigat alaturandu-se Evelinei Oprina si Gabrielei Baltag, in conditiile in care cele doua se bucura de cea mai buna imagine dintre toti membrii Consiliului. Vorba ceea, spune-mi cu cine te insotesti, ca sa-ti spun cine esti.

Altfel, noi ramanem la aceeasi parare: actualul CSM este cel mai slab din istorie. Mai slab decat cel cu Vasilica Danilet. Iar asta chiar e o performanta.

Vom reveni cu alte noutati din cotet!

 

* Curtea Constitutionala a Romaniei pare ca vrea cu tot dinadinsul sa-si stirbeasca bunul renume pe care si l-a construit in ultimii patru ani, prin deciziile care au facut istorie in materie de respectare a drepturilor omului. Dupa cum Lumea Justitiei v-a prezentat deja pe larg, CCR a fost sesizata inca din 2017 cu exceptia de neconstitutionalitate a art. 539 alin. 2 Cod procedura penala, care, in actuala forma, pune bariere in calea despagubirilor la care au dreptul cei retinuti, arestati sau detinuti fara vina (click aici pentru a citi). Exceptia – minutios scrisa de catre judecatoarele CA Oradea Florica Roman si Aurora Popa – zace in sertarele CCR de peste trei ani. Din cate am aflat, Curtea Constitutionala a pus-o pe rol in prima jumatate a acestui an, dar a amanat deja pronuntarea de mai multe ori.

Nu mai devreme de miercuri, 18 noiembrie 2020, CCR a stabilit urmatorul termen pentru pronuntare la data de 15 decembrie 2020. Ceea ce ne pune serios pe ganduri, amintindu-ne ca tot CCR a amanat pronuntarea pe completurile specializate in judecarea faptelor de coruptie pana dupa hotararea definitiva in procesul lui Liviu Dragnea. Si nu o spunem noi, ci chiar fostul judecator constitutional Petre Lazaroiu.

De aceea, aceasta ultima amanare ne face sa ne intrebam daca nu cumva Curtea Constitutionala sovaie, asteptand sa se vada cum va arata raportul de forte dupa alegerile parlamentare.

Oricum: in ziua in care se va pronunta CCR, veti avea un soc cand va vom dezvalui cine a fost judecatorul-raportor si ce a scris acesta in raport. Stati pe faza...


Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii