28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Vorbe de fumoar – 3.02.2020 – Sistemul te foloseste si te arunca la gunoi. Tribunalul Bucuresti continua lupta

Scris de: L.J. | pdf | print

3 February 2020 17:31
Vizualizari: 6735

 

* Inghesuiala la cererile de pensionare. Sectia pentru procurori din CSM va analiza marti, 4 februarie 2020, nu mai putin de 11 astfel de solicitari. Printre procurorii care vor sa iasa la pensie se numara si o fosta purtatoare de cuvant a Inspectiei Judiciare. Cine sunt ceilalti puteti afla facand click aici.


* Poate ca acum, in ceasul al doisprezecelea, inteleg si guvernantii PNL ce inseamna sa-ti pui in cap magistratii. Adunarea Generala a Judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti a hotarat luni, 3 februarie 2020, continuarea protestului pana cand se va pronunta Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu macelarirea pensiilor de serviciu (adica cel putin pana la data de 18 martie, cand CCR a stabilit urmatorul termen) vezi facsimil. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, TMB a stabilit ca va boicota si birourile electorale ce vor fi constituite pentru alegerile locale. Ups... Cum zicea Klaus Iohannis? „Ghinion!”



* Aceeasi exclamatie prezidentiala o merita nu doar PNL, ci si fostul sef al Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea (foto  stanga). Cat s-a ploconit el in fata ambasadorului SUA Hans Klemm (foto dreapta), cat i-a asigurat el din inima pe straini si pe securisti ca PSD nu se va abate de la linia trasata... Tot nu i-a folosit. Luni, 3 februarie 2020, Zgonea a incasat din partea Tribunalului Bucuresti o frumusete de condamnare la 3 ani de inchisoare cu executare. Speram ca macar acum sa le vina mintea la cap tuturor celor care si-au negociat functiile sau chiar libertatea cu statul paralel si sa inteleaga ca Securitatea te foloseste cat timp are interes, apoi nu are nici cea mai mica greata sa te arunce ca pe o masea stricata.


* Ne-a scris judecatoarea Monica Ioana Ciocsirescu, de la Judecatoria Timisoara, dupa ce in editia de duminica a „Vorbelor de fumoar” am citat o publicatie locala care scria ca magistrata isi daduse pe mana Inspectiei Judiciare colegii care protesteaza fata de taierea pensiilor de serviciu (click aici pentru a citi). Fara alte comentarii, redam dreptul la replica al Monicai Ciocsirescu:


Subemnata Monica Ioana Ciocsirescu, judecator la Judecatoria Timisoara, avand in vedere ca azi, 02.02.2020, la rubrica "Vorbe de fumoar", din cotidianul online LumeaJustitiei.ro, a aparut un zvon, in legatura cu subsemnata, preluat din publicatia ImpactPress, din data de 31.01.2020, avand in vedere si ca, la data de 01.02.2020, am transmis un drept la replica catre domnul Gheorghe Ilas, in calitate de redactor sef al publicatiei ImpactPress, fara sa mi se comunice, pana in prezent, data publicarii dreptului la replica, ma vad nevoita sa va cer sa dezmintiti zvonul, cat mai curand posibil, in conditiile in care, conform codului deontologic al ziaristului, publicarea dreptului meu la replica poate sa mai intarzie, termenul de publicare putand fi prelungit pana la 5 zile de la data primirii lui de catre publicatia ImpactPress.

Sa va relatez cam cum stau lucrurile:

Vineri, 31.01.2020, pe la ora 18:30, cand, inca, ma aflam la locul de munca (pentru mine ziua de vineri, nu este zi scurta), am fost sesizata de doi colegi despre articolul de presa aparut in publicatia ImpactPress, din data de 31.01.2020, in legatura cu persoana mea. Autorul articolului a dat dovada de totala lipsa de profesionalism, publicand neadevaruri despre mine, fara o verificare prealabila a informatiilor false, pe care sustine ca le-a primit de la un judecator de la Judecatoria Timisoara. De fapt, nu am inteles de unde a cules exact toate cele relatate in articol despre mine. Doar chestiunea cu protestele si sesizarea la Inspectia Judiciara o stie de la un judecator sau si restul?

Singurul adevar spus este acela ca, intr-adevar, nu am aderat la protestul decis de adunarea generala a judecatorilor Judecatoriei Timisoara din data de 23.01.2020 (asta nu inseamna ca sunt de acord cu eliminarea pensiilor de serviciu ale magistratilor, insa consider ca mai sunt si alte multe probleme in sistemul de justitiei, pentru care demult trebuia sa se protesteze, dar sub alte forme mai eficiente de protest, care nu presupun suspendarea activitatii instantelor si lezarea si mai tare a imaginii pe care justitia o are acum in societate - si oare din vina cui? - ci, din contra, care ar face inteles si respectat statutul judecatorului), asa cum, de altfel, nu am aderat nici la protestele unor colegi judecatori, de anul trecut.

M-am cam saturat de dezinformarea care bantuie in societatea romaneasca. In opinia mea, si o informare incompleta este o informare incorecta, adica o dezinformare. Asadar, tin sa specific faptul ca la adunarea generala a judecatorilor Judecatoriei Timisoara, din data de 23.01.2020, convocata pentru adoptarea unei forme de protest in legatura cu intentia legiutorului de a elimina pensiile speciale ale magistratilor, au participat, din cei 48 de judecatori care activeaza, in prezent, la Judecatoria Timisoara, 37, iar din cei 37, 9 au votat impotriva protestului, unul (1) s-a abtinut, pentru ca, din restul de 27, 12 sa voteze pentru un protest in forma suspendarii activitatii 2 ore/zi, iar 15 sa voteze pentru un protest in forma suspendarii totale a activitatii, cu exceptia cauzelor urgente.

Este important sa fie prezentata cat mai exact situatia, pentru a nu se crea impresia, asa cum s-a intamplat anul trecut, cand au fost cateva proteste, ca un numar mare de judecatori au inteles sa protesteze, cand, de fapt, dupa cate stiu eu, numarul celor care au protestat a fost cu mult mai mic decat al celor care nu au protestat.

O alta dezinformare, pusa in circulatie de unii jurnalisti, este ca acum protesteaza acei magistrati care nu au protestat anul trecut. Total gresit! Printre cei care protesteaza acum se numara foarte multi magistrati care au stat pe treptele instantelor anul trecut si, ce este drept, lor li s-au alaturat, si altii, insa exista si magistrati care nu au aderat nici la protestele de anul trecut si nici la protestul actual. Subsemnata, care ma numar printre cei din urma, am ajuns sa inteleg, in cei peste 22 de ani de magistratura, ca cel mai bun mod de a protesta al judecatorului este in sala de judecata si in biroul sau, prin munca de calitate, facuta cu seriozitate si responsabilitate, iar, atunci cand este cazul, sesizand anomaliile si inechitatile sistemului si, fara frica, aducandu-le la cunostinta celor abilitati si cerand inlaturarea lor. Doar asa poate dovedi ca isi merita statutul de judecator, statut care va fi inteles si respectat de orice cetatean. Acest statut, cu multe ingradiri si responsabilitati, alaturi de munca efectiva a judecatorului, care presupune un mare consum fizic si psihic, este si cel care ii justifica judecatorului pensia speciala.

Ati vazut care a fost rezultatul protestului prin suspendarea activitatii, initiat acum de magistrati? Tocmai adoptarea legii privind eliminarea pensiilor speciale. Cu protest sau fara, legiutorul a facut ceea ce a vrut: atat adoptarea legii privind eliminarea pensiilor speciale, cat si o deteriorare si mai mare a imaginii sistemului de justitiei in societate.

Nu va intrebati de ce aceiasi magistrati, care anul trecut adoptau, pe langa suspendarea activitatii cateva ore/zi, si forma de protest a iesitului pe treptele Palatelor de Justitie, nu au adoptat si acum aceasta ultima forma de protest? Dar si de ce unii magistrati, care, anul trecut, condamnau public, cu vehementa, protestele colegilor lor, care pretindeau ca protesteaza pentru independenta justitiei, si solicitau sa se adopte masuri pentru restabilirea autoritatii si prestigiului de care trebuie sa se bucure corpul judecatorilor, sunt sustinatori vehementi ai protestelor actuale, tot pentru independenta justitiei?

Mie mi se pare ca este tot o capcana a politicului, in care magistratii au cazut din nou.

De ce sa se precipite cu proteste, fara sens (s-a si dovedit), in loc sa astepte, cu calm si prin continuarea in mod normal a activitatii, mersul firesc al lucrurilor, care se va finaliza la Curtea Constitutionala? Nici macar politicienii nu cred in posibilitatea eliminarii pensiilor speciale ale judecatorilor, pentru ca pensia speciala este strans legata de statutul judecatorului si de ceea ce presupune munca acestuia, in acest sens fiind si normele europene si deciziile Curtii Constitutionale.

Daca si Curtea Constitutionala va trece peste asta, doar atunci va trebui sa se puna problema unei reactii a magistratilor si, credeti-ma, sunt multe forme de a reactiona, in limite legale, si chiar prin munca, nu prin nemunca, cum ar fi pur si simplu munca de 8 ore/ zi si sedinte de judecata de 10 dosare, ca in Europa (daca tot vrem o tara ca afara!). Va intrebati ce s-ar intampla la instantele mari? De exemplu, la Tribunalul Bucuresti?

O problema care ar putea fi luata in discutie ar fi cea legata de cuantumul pensiei si de recalcularea, in mod corect, a acelor pensii de care beneficiaza acum, din cauza unor calcule incorecte, bazate pe o aplicare gresita a legii, unii magistrati pensionari. Magistratului nu ii revine decat sa dovedeasca faptul ca isi merita pensia speciala.

Sistemul de justitie, din pacate, ca, de fapt, orice sistem din aceasta tara, este bazat pe legi cu multe inechitati si anomalii (e foarte mult de scris pe tema asta; ar trebui luata fiecare lege a justitiei in parte, pe articole, pentru a se realiza o reforma adevarata; modificari radicale ale legilor justitie, mai ales in ceea ce priveste recrutarea, promovarea, evaluarea si mentinerea in sistem a magistratilor, dar si in ceea ce priveste ocuparea functiilor de conducere, si, daca tot este vorba de pensiile speciale, sa se prevada ca de aceste pensii sa beneficieze numai magistratii de cariera, adica acele persoane care au indeplinit numai functia de magistrat timp de 24 de ani, fara asimilarea altor functii cu aceea de magistrat, si cu posibilitatea pentru cei care au indeplinit cel putin 20 de ani functia de magistrat, sa se pensioneze la varsta de 60 de ani). Ati fost interesati vreodata cati dintre magistratii pensionari sunt magistrati de cariera? La Tribunalul Timis, de exemplu, a fost un caz in care un judecator a iesit la pensie, cu pensie speciala, dupa ce a fost avocat 15 ani si doar 11 ani judecator. Nu e vina lor, bineinteles, ci a legii care permite acest lucru.

Ca sa revin la proteste si la zvonul publicat de d-voastra, nu stiu daca sunt singurul judecator care si-a tinut sedinta de judecata, pentru ca nu am fost interesata de acest lucru. Dar, daca va intereseaza, il puteti afla.

In rest, ce sa va mai spun? Ca totul de la cap la coada este o mare minciuna! Iar cei care ma cunosc stiu asta! Cei ca d-voastra, care nu ma cunosc, pot sa creada orice. Daca vreti sa ma cunoasteti, va invit sa asistati la orice sedinta de judecata prezidata de mine si, daca aveti rabdare, sa ma urmariti de la ora 9:00, cand debuteaza sedinta, pana seara tarziu, si, astfel, o sa va convingeti daca pot fi eu omul zvonului. De cativa ani, sedintele de judecata sunt inregistrate, asa ca, aleatoriu, poate fi ascultata orice sedinta. Tratez la fel fiecare dosar, de la ora 9, pana chiar si la ora 22, cu rabdare, coerenta, fara semne de oboseala. Si asta de peste 22 ani. Un coleg chiar mi -a zis ca ar trebui sa scot un ghid al rezistentei, avand in vedere ca muncesc, pe langa sedinta, circa 12 ore/zi, chiar si in ziua imediat urmatoare unei sedinte terminate la ora 22 sau si mai tarziu.

Poate ca a lansat o astfel de invitatie, de a participa la o sedinta de-a lui, si judecatorul de la care se sustine ca s-au primit informatiile despre mine, daca un astfel de judecator chiar exista.

Tin sa va mai spun ca, in anul 2010, cand se afirma, in articolul din ImpactPress, ca am tipat la o grefiera si ca am fost cercetata disciplinar, grefiera mea era, de fapt, un grefier (tot grefier aveam si in anii 2007, 2008, 2009, 2011). Nu am tipat niciodata la un grefier sau la o grefiera, nici in sala de judecata si nici in alt spatiu public sau privat, asa cum nu am tipat niciodata la altcineva. Am aflat, azi, de la niste colegi, ca s-a intamplat un incident, intre o judecatoare si o grefiera, la Judecatoria Timisoara, ca cel relatat de ImpactPress, in anul 2010, si ca acea judecatoare a fost cercetata disciplinar. Am aflat si numele judecatoarei, judecatoare care demult nu mai functioneaza la instanta. Nu voi spune numele judecatoarei. E problema celor de la ImpactPress sa il afle, daca ii intereseaza, solicitand informatii in acest sens de la conducerea Judecatoriei Timisoara sau de la Inspectia Judiciara.

Am intrat in magistratura in noiembrie 1997 si, de atunci, nu am avut nici o lucrare restanta. Si cred ca v-ati dat seama de ce. Pentru ca programul meu de munca este in medie de 12 ore/zi, de cele mai multe ori si sambata (cum s-a intamplat si ieri).

Nu am fost niciodata cercetata disciplinar si nici nu am facut vreodata sesizari la Inspectia Judiciara.

Am facut, ce-i drept, de curand, o sesizare, dar nu catre Inspectia Judiciara, ci catre Curtea de Apel Timisoara, in legatura cu delegarea unui judecator de la judecatoria Timisoara la Tribunalul Timis, delegare pe care o consider inexplicabila, in conditiile in care judecatoria Timisoara este instanta din tara cu cele mai multe locuri vacante de judecatori, in prezent 8, iar din data de 01.03.2020, 9, in timp ce Tribunalul Timis are 3 locuri vacante, iar, din data de 01.03.2020, va avea doar 2.

Poate ca s-a creat o confuzie.

Cei de la ImpactPress, daca sustin, in continuare, ca cele publicate exprima realitatea, cred ca este cazul sa le si dovedeasca, cu ajutorul presupusului judecator, de la care pretind ca au informatiile, si cu presupusa grefiera agresata verbal.

Daca ar fi reale cele relatate in publicatia ImpactPress, proba ar fi foarte simplu de facut, pentru ca ar trebui sa existe sesizarile scrise impotriva mea sau facute de mine la Inspectia Judiciara, asa cum ar trebui sa existe si acel judecator si acea grefiera, dar si dosarul disciplinar.

Nu s-a specificat, in articolul din publicatia ImpactPress, in ce imprejurari s-au primit falsele informatii de la judecatorul pe care l-au citat. Cred ca nu ar fi trebuit sa lipseasca din articol acest detaliu, asa cum nu ar fi trebuit sa lipseasca nici numele acelui judecator (daca el exista), bineinteles cu acordul lui, avand in vedere normele codului deontologic al ziaristului, care prevad si ca o informatie, inainte de a fi publicata trebuie sa fie verificata cel putin din 2 surse. Sa inteleg ca, in cazul de fata, a fost vorba de un judecator cu dubla personalitate!?

Eu imi asum fiecare cuvant, fiecare fapta si fiecare gand.

Este foarte interesant cum s-a reusit sa se si faca un rezumat al unei sesizari la Inspectia Judiciara, sesizare care nu exista. Nici macar nu am rostit, in vreo imprejurare, acele cuvinte care mi-au fost atribuite, prin asa-zisa sesizare.

Am fost intotdeauna un judecator independent si imi doresc ca toti colegii mei judecatori sa fie la fel, adica independenti. Asa ca fiecare dintre ei are dreptul de a protesta sau nu. Ce e viata, de altfel, daca nu si un lung sir de alegeri?

Ar fi aberant sa sesizez Inspectia Judiciara pentru ca unii colegi au decis sa protesteze.

Nici anul trecut nu am fost de acord cu protestele si am votat impotriva lor, dar culmea, anul trecut nu a aparut niciun articol de presa in care sa se sustina ca am sesizat Inspectia Judiciara impotriva colegilor protestatari. Oare de ce? Se pare ca s-a intamplat ceva intre timp, prin care am deranjat pe cineva.

Ne mai miram de ce imaginea justitiei este cea care este?! Daca nu exista respect in interiorul sistemului, atunci la ce respect sa ne asteptam din exteriorul lui!?

Si inca ceva: faptul ca la Judecatoria Timisoara, in data de 23.01.2020, s-a votat cum s-a votat denota ca la Judecatoria Timisoara exista democratie”.


Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!

Comentarii

# un mizantrop date 4 February 2020 03:40 +2

Nu se mai fac oameni d-astia!...ma intreb si eu de ce n-or fi protestat "independentii" astia atunci cand le-a trasat sarcina turnatorul Petrov sa nu mai dea hotarari impotriva statului si ei s-au supus, multi inca se tin de directiva, desi lipsa de egalitate in fata instantei, dintre cetatean si stat transforma Romania intr-un stat politienesc...Apoi, daca tot vorbim de pensiile speciale, poate-si amintesc privilegiatii ca legea lor a copiat-o pe cea militara (desi pensia militara nu e deloc speciala, ci ocupationala, fiind platita de angajator, care si percepe contributii uriase cat militarul e in activitate...pare ca nu trebuie sa se stie asta), primul lucru pe care l-au facut dupa 2010 a fost sa dea hotarari impotriva drepturilor militarilor, ajungandu-se ca toate drepturile de care se bucurau acestia, la fel ca toti cei din NATO sa fie exclusivitate magistrala...Cand vor judeca cetateanul cu aceeasi empatie cu care-si trateaza confratii in instante, poate o sa-i cred...

# DODI date 4 February 2020 16:57 +1

Ce fac magistrații în timpul serviciului (care nu este vineri zi scurtă!!!)? Dau ”drept la replică” și așteaptă și scuze! Poate am merita noi cetățenii acestei țări, plătirori de impozite, scuze de la acest tip de judecători care în loc de profesie se ocupă de probleme politice sau, mai rău, își ridică poalele în cap și își spală lenjeria intimă în public. Dacă ar fi interesat-o rezolvarea problemelor grave din justiție ar fi protestat împotriva samavolniciilor comise de guvernul orban și roboțelul perdoiu. Nu de alta dar dacă acești semidocți își duc proiectele până la capăt magistrații vor deveni doar cititori de sentințe primite pe bilețele albastre de la SRI. Probabil, unii ținând cont de gradul lor de profesionalism, nici nu știu altceva. Și nici nu vor. Ei mimează profesiolanismul doar atunci când încasează salariu sau pensia... nesimțită!

# Crisan date 4 February 2020 18:23 +3

Cata nesimtire la judecatorii care isi decid ei suspendarea activitatii! Au interdictie legala in acest sens! De ce ei sunt mai presus de lege? Tocmai d-aia trebuie taiate pensiile speciale, sa le intre in cap ca nu au nimic mai special decat ceilalti cetateni. Au un serviciu aparte, pentru care sunt platiti regeste! Dar ce vina au justitiabilii care asteapta sentinte cu impact major in viata lor? Nesimtitii de la tribunalele care si-au suspendat activitatea, primesc si salariu integral pentru perioada de greva?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva