ABUZUL DNA IMPOTRIVA ZIARISTULUI A FOST DOVEDIT – Defilat in catuse prin fata presei, umilit public pentru un asa-zis santaj si trimis in judecata de fostul coleg de facultate al lui Kovesi, jurnalistul Julien Tanasa a fost achitat definitiv de CA Targu Mures. Dosarul DNA i-a subrezit sanatatea. E a doua cauza rasunatoare marca DNA Targu Mures facuta tandari, dupa cea a fostului director Romgaz Pantelimon Avram, mort in timpul procesului

Scris de: Valentin BUSUIOC

12.02.2021 15:28
Vizualizari: 5117

Dupa celebrele unitati de paraditori ale DNA de la Ploiesti, Oradea si – intr-o mai mica masura – Suceava, alt serviciu teritorial al Directiei Nationale Anticoruptie isi castiga locul pe harta monstruozitatilor judiciare.Ne referim la DNA Targu Mures, cea care joi, 11 februarie 2021, s-a pricopsit cu o achitare definitiva intr-un dosar demn de inclus in orice raport privind incalcarea libertatii presei. Mai exact, jurnalistul Julien Tanasa (foto) a fost absolvit definitiv de acuzatia de santaj pentru care parchetul anticoruptie il retinuse 24 de ore, defilandu-l in catuse prin fata camerelor de luat vederi (vezi video).

Joi, judecatorii Ioana Delia Lucaci (vicepresedinta Curtii de Apel Targu Mures) si Aurel Olteanu (presedintele Sectiei penale a instantei) au respins apelul DNA impotriva sentintei din 10 ianuarie 2019, prin care judecatoarea Teodora Albu (vicepresedinta Tribunalului Mures) l-a achitat pe gazetar pe „fapta nu este prevazuta de legea penala” (art. 16 alin. 1 lit. b teza I din Codul de procedura penala).

 Iata minuta CA Targu Mures a hotararii nr. 37/2021 din dosarul nr. 1165/102/2016:


In temeiul art. 421 pct. 1 lit. b C. pr. pen, respinge ca nefondate apelurile declarate de PARCHETUL DE PE LANGA INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE – DNA – SERVICIUL TERITORIAL TARGU MURES si de partea civila Moldovan Cornel (cu cu date personale) impotriva sentintei penale nr. 1/10.01.2019 pronuntata de Tribunalul Mures. In temeiul art. 421 pct. 1 teza finala C. pr. pen, mentine hotararea atacata.

In baza art. 275 alin. 2 C. pr. pen obliga partea civila la 450 lei cheltuieli judiciare partiale in apel. In baza art. 275 alin. 3, 6 C. pr. pen, restul cheltuielilor judiciare in apel raman in sarcina statului, din care suma de 434 lei reprezentand onorariul partial al aparatorului desemnat din oficiu va fi avansata Baroului Mures din fondurile Ministerului Justitiei. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica din 11 februarie 2021”.


Amintim minuta sentintei nr. 1/2019 pronuntate de Tribunalul Mures:


In temeiul art. 396 alin. 1 si 5 Cod procedura penala raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedura penala achita pe inculpatul Tanasa Julien [Date Personale] de sub acuza savarsirii infractiunii de santaj, prevazuta de art. 131 din Legea 78/2000 cu modificarile si completarile ulterioare raportat la art. 207 alin. (1), (2) si (3) Cod Penal cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod Penal. Constata ca inculpatul Tanasa Julien a fost retinut pentru 24 de ore prin Ordonanta procurorului din 11.04.2016 in intervalul 11.04.2016 ora 22.15 si pana la data de 12.04.2016, ora 22:15.

Respinge ca nefondata actiunea civila formulata de partea civila Moldovan Cornel In temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedura penala cheltuielile judiciare avansate de stat in cauza raman in sarcina acestuia, inclusiv cele ocazionate de efectuarea urmaririi penale. In temeiul art. 275 alin. 6 Cod procedura penala onorariile aparatorilor desemnati din oficiu a acorda asistenta juridica in cursul urmaririi penale, al camerei preliminare si al cercetarii judecatoresti se platesc din fondurile speciale ale Ministerului Justitiei in contul Baroului Mures. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 10 ianuarie 2019.


Cinci ani de chinuri i-au nenorocit sanatatea


Maculatura de rechizitoriu a fost semnata de catre procurorul Aurelian Ioan Ardelean (fost coleg de facultate al inculpatei Laura Kovesi) si confirmata de catre seful DNA Targu Mures din acel moment, Tiberiu Nicolae Onea (vezi facsimil).

 


Subliniem ca in momentul in care DNA a anuntat retinerea lui Tanasa, parchetul s-a laudat ca l-ar fi prins in flagrant pe ziarist luand 2.500 de euro de la un politician local – Cornel Moldovan, candidat la primaria comunei Valea Larga din judetul Mures. Cu toate acestea, instanta nu s-a lasat convinsa de argumentele acuzarii, dispunand achitarea gazetarului. De altfel, Julien Tanasa a declarat pentru Lumea Justitiei ca nu a fost vorba despre un flagrant. Ziaristul a povestit cu lux de amanunte cum i-a fost inscenat intreg dosarul si cum s-au intepat acuzatiile in timpul procesului. (Gasiti la final linkuri catre toate episoadele serialului.)

De data aceasta, odata cu semnalarea achitarii definitive, Julien Tanasa a relatat pentru Luju.ro problemele de sanatate pe care i le-a creat aceasta mizerie de dosar, inca din 11 aprilie 2016, cand DNA l-a retinut pentru 24 de ore.


Prezentam detaliile oferite de catre jurnalist:


In 10 ianuarie 2019, am castigat in prima instanta procesul cu DNA, dupa un infarct si dupa ce m-am capatuit si cu un diabet insulinic.

Am castigat un proces impotriva unui procuror DNA care a jucat marsav, a incalcat legea. De exemplu, in faza de urmarire penala, mi-a audiat martori, fara a ma anunta si pe mine sau pe avocatul meu, apoi a depus la dosar inregistrari ambientale facute de DNA, fara CD-urile audio aferente, ci doar cu versiunea text, CD-urile audio pierzandu-se definitiv, in neant... Mai mult: a incercat sa-mi blocheze in instanta de recurs sau de apel orice hotarare pe fond, prin care instanta de judecata imi ridica din masurile impuse initial, ajungandu-se pana acolo, ca mi s-a cerut inclusiv re-arestarea de cateva ori, inventandu-se tot felul de chestiuni ridicole, doar-doar ar fi convins instanta de fond ca incalc restrictiile legate de profesiunea mea.

In fine: pana la urma, am castigat procesul pe fond cu DNA, in 10 ianuarie 2019. A urmat insa apelul... Iar aici, motivarile lamentabile ale procurorilor DNA in fata completului de judecata au fost de tot rasul, insa ele au existat! Faptul ca martorii din proces nu-si mai aminteau date din proces, pentru simplul motiv ca (citez din memorie motivarea procurorului DNA din sala de judecata) 'a trecut timpul si deci este scuzabil ca omul sa mai si uite'. 'Asta insa nu inseamna ca inculpatul nu este vinovat!' a fost expresia cel mai des utilizata de catre procurorul DNA in sala de judecata, in fata instantei, urmarind sa motiveze de ce nu se potriveau declaratiile martorilor adusi de DNA impotriva mea. Nu-mi venea sa cred ceea ce-mi auzeau urechile si la ce circ de doi lei ajunsesem sa iau parte!

Tot ce vreau acum este sa nu uite lumea si nici DNA ca, totusi, nu mor caii cand vor cainii! Procurorul Ardelean Aurelian, fostul coleg de banca cu Kovesi, in 2016 m-a arestat la comanda, ca sa-mi inchida gura si sa faca un serviciu, promitandu-i-se la schimb sefia DNA Tg Mures. Chiar voi, cei de la Luju, ati scris asta la „Vorbe de fumoar”, in 2013 (n.r. click aici pentru a citi). Ei bine, intre timp Ardelean a iesit, bine-merci, la pensie. Exact in acest an! Deh... la cate realizari marete a avut ca procuror DNA, merita acum sa beneficieze de pensia de procuror DNA, nu-i asa?

Va multumesc pentru ca m-ati ascultat. Pun punct aici, caci asteptarea m-a lasat fara puteri. Sunt epuizat psihic...”

 

In final, amintim ca DNA Targu Mures a intrat deja in istorie prin cele doua dosare ticluite impotriva fostului director Romgaz Pantelimon Avram, acesta murind de inima rea inainte de a apuca sa se vada achitat definitiv (click aici pentru a citi).


Cititi mai jos precedentele episoade ale serialului „Julien Tanasa”:


- „IATA CAT DE USOR POATE DISTRUGE DNA UN OM”;

- „SE SUFOCA TARA DE PARADITORI”;

- „CALVARUL JURNALISTULUI TANASA”.

Comentarii

# mitica date 13 February 2021 14:17 +2

DNA este o organizatie terorista care trebuie desfintata si membrii ei deferiti justitiei.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii