DATI DRUMUL LA CONTROLUL PE MANDATE – Presedinta UNJR Dana Girbovan someaza CSM sa nu mai blocheze verificarile privind modul in care ICCJ a emis pe banda rulanta mandate de siguranta nationala pentru interceptarea si supravegherea magistratilor: “Sunt extrem de intruzive... Justitia a esuat in a verifica in profunzime astfel de masuri, acceptandu-le pe toate... Ar fi posibil sa se fi abuzat de aceste mandate in ce priveste judecatorii si procurorii”

Scris de: B.G.

22.05.2020 16:06
Vizualizari: 5770

Presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, Dana Girbovan (foto), cere CSM sa nu mai blocheze verificarile pe modul in care Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis pe banda rulanta mandate de siguranta nationala pentru interceptarea si supravegherea magistratilor.Solicitarea Danei Girbovan vine dupa ce sefa Inaltei Curti Corina Corbu, alaturi de  judecatorii pucisti din CSM si de ministrul Justitiei Catalin Predoiu, au reusit sa stopeze controlul la Inalta Curte in aceasta privinta (click aici pentru a citi).

Dana Girbovan a declarat joi, 21 mai 2020, in emisiunea “Marius Tuca Show” difuzata de Mediafax, ca solicitarea formulata de judecatoarele Evelina Oprina si Gabriela Baltag privind verificarile la Inalta Curte pe mandatele de siguranta nationala trebuie sa fie repusa in discutia Sectiei pentru judecatori a CSM si aprobata. Potrivit presedintei UNJR, chestiunea mandatelor pe siguranta nationala este una dintre acele chestiuni grave ramase in urma, iar toata lumea stie ca exista o problema in acest caz. Dana Girbovan arata ca trebuie aflat daca procurorii si judecatorii au fost supravegheati in baza mandatelor pe siguranta nationala si trebuie vazut daca exista suficiente elemente si date care sa duca la concluzia ca acest lucru a fost un posibil factor de presiune care sa afecteze independenta magistratilor.

 

Iata declaratiile facute de judecatoarea Dana Girbovan:

 

„Chestiunea mandatelor pe siguranta nationala este una dintre acele chestiuni grave ramase in urma, unde stie toata lumea ca avem o problema - cine vrea sa vada lucrul acesta - si care trebuie transata. Nu poti sa o tarasti la infinit sperand ca se va rezolva de la sine.

In Romania au fost date la un moment dat 2.000-3.000 de mandate de siguranta, anual. Ele se dau pe o perioada de 6 luni de zile, sunt extrem de intruzive. Marea problema este ca erau admise in proportie de 100%. Ori daca mergem la jurisprudenta CEDO, o sa vedem ca asta echivaleaza cu o lipsa de control. Pe scurt spus: justitia a esuat in a verifica in profunzime astfel de masuri acceptandu-le pe toate. Au facut un control mai degraba formal, decat de fond.

Ce ne intereseaza pe noi este daca magistratii insisi au fost supravegheati pe mandate pe siguranta nationala. Daca da, pe ce perioada, in ce numar, si daca exista suficiente elemente si date care sa duca la concluzia ca si acestea au fost un posibil factor de presiune care sa afecteze independenta judecatorilor (...)

Sa nu uitam ca intre SRI si CSM si intre SRI si Inspectia Judiciara au existat niste protocoale in baza carora serviciile puteau sa adune si sa trimita date catre Inspectia Judiciara si CSM privind comportamentul judecatorilor. Intrebarea legitima care se pune: au fost date si mandate de siguranta nationala, pornind de la aceste protocoale?

E legitim sa se revina la aceasta cerere formulata, sa fie repusa in discutia Sectiei si sa se dispuna un astfel de control. Exista suficiente elemente ca ar fi posibil - nu spun ca este asa - sa se fi abuzat de aceste mandate in ce priveste judecatorii si procurorii si aceasta chestiune trebuie transata".

Comentarii

# coco date 22 May 2020 16:55 +13

De ce crede dna Garbovan ca daca se mai voteaza o data isi schimba securistii votul si vor aproba controlul ?!?

# Andrei date 22 May 2020 18:24 +9

Doamna Garbovan va respect f mult dar se pare ca ati rămas o voce cam unica într-un Sistem de Justiție Capitulat!!! Personal nu cred ca se mai poate face bine Justitia Rom.!!!

# Hades date 22 May 2020 18:39 +7

Never ever, d-na Gârbovan ! Securiștii, adică, colocvial zis, Statul Subteran deține controlul în toate palierele societății românești de azi și în toate domeniile de activitate: social, economic, politic și, evident, justiție. Este singura ”realizare” notabilă a noastră, ca popor, în 30 spre 31 de ani de așa-zisă ”guvernare democratică”. Iar, dacă ținem cont că, la momentul zero al democrației-1989, civilul Nicolae Ceaușescu, printr-o structură civilă-PCR, controla cu o mână de fier militarizatul DSS, iar, acum, la momentul 30 +, printr-o inversiune istorică, toate serviciile de informații militarizate au acaparat și și-au împărțit ”frățește” tot ceea ce înseamnă formă civilă de organizare a statului și societății, constatăm că regresul în materie este unul oribil și evident și mai constatăm de ce unele uși rămân mereu închise, oricâte ”chei” s-ar folosi pentru deschiderea lor.

# mitica date 22 May 2020 19:15 +2

Niciodata nu se stie din ce parte bate vantul! Sa fim atenti!

# pe bune? date 22 May 2020 19:47 +2

Hai ca-i tare! Pana si ,,portarilor'' de la supermarket-uri li s-a permis sa-i intercepteze pe aia ce-o au peste 37 si sa de la reject obligandu-i sa-si cumpere de-ale gurii din piete (daca-s in aer liber) iar cucoana sa plange ca prea multi ,,magistrati'' sunt interceptati si supravegheati. Pai prin ce metode ar vrea d-na sa recruteze sistemul sustinatorii fideli? Oare care o fi parerea ,,distinsei'' cu privire la terfelirea zilnica a demnitatii populatiei prin impunerea masti si a luarii temperaturii cand oricare medic cat de cat scolit poate sa spuna ca pe langa zdrobirea demnitatii efectele mastii sunt mult mai multe negative decat alea care fac bine iar luarea temperaturii e special decisa pentru a injosi avand in vedere ca aparatele nu sunt omologate iar temperatura variază de la un individ la altul, chiar şi de-a lungul unei zile sau în funcţie de condiţiile meteorologice etc. nefiind relevanta si deci neajutand cu ceva la ,,combaterea'' daunatorilor (virusi, bineinteles).

# NM date 22 May 2020 20:33 +6

Tot respectul doamna Garbovan. Fiți tare ca mafia este mare, avem mare încredere în dvs. Încercați va rog și faceți dreptate președinta ICCJ nea trădat, este clara securista neorocia

# Tipa date 22 May 2020 23:18 +4

https://m.activenews.ro/stiri-social/Artistul-Nicolae-Voiculet-Demnitatea-pierduta-a-multor-romani-e-masurata-acum-de-termometrele-de-la-intrarea-in-hypermarketurile-pandemiei-161634

# ?????? date 23 May 2020 12:04 0

@ Nivelul de trai ARTICOLUL 47 ,,(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.” Apreciați și că veniturile acordate de stat peste nivelul coșului zilnic care să asigure nivelul de trai stabilit de articolul 47 din Constituție sunt neconstituționale, ?

# Baran Gheorghe date 23 May 2020 18:14 +2

Cati or fi fost "ascultati" prin emitere de mandate pe "siguranta mationala" e una, dar câți or fi fost ascultați fără mandat, de către autorități oficiale in mod neoficial doar Domnul zeu stie. Exact ca in cifra neagră a criminalității. Eu nu s atât de curios de odioasele mandate cat de potenta anumitor entități de a "asculta " si in numele cui si pentru ce. ROMANIA TREZESTE te!!!!

# judecat date 25 May 2020 06:31 +1

D-na Dana, nu numai pe procurorii si judecatorii incomozi i-a facut ICCJ, ci pe mai toti oponentii lui ciolanis sau ai lui chioru, atata timp cat ICCJ a fost condusa de doua ordinare maimute din Congo!

# Lechi date 25 May 2020 14:35 +1

Salut CSM este format din un numar de membri, dintre care, cred ca 5 sau 6 procurori, sa-i denumim P0 Fiecare P0 are in spate un numar de alti procurori sau personaje politice neidentificate, formand in sir ,sa le zicem P1.,deci avem cinci grupe de P1. Fiecare dintre plutonul P1 are in cercul sau, un numar de alti procurori si persoane cu mari interese si probabil, cu dosare grele. Extrapolarea poate continua, pana ajungem la seful de sala, traficantul de minore, droguri,masinii si evazionisti. Increngatura este asa de stufoasa, dar ,nu imposibil de formalizat matematic. Pai ,cum sa boteze grupul P0, cand stie ca, nici nu apuva sa semneze procesul verbal de sedinta, ca grupurile P1,....Pn il linseaza, pentru ca , cel putin o parte din increngatura isi vede interesele in pericol. Vedeti dv., o cale de iesire fin acest labirint ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii