RESTRICTIILE IMPUSE ROMANILOR SUNT NELEGALE – Cine mai poate opri gasca lui Iohannis? La doar cateva zile dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca drepturile si libertatile nu pot fi restranse decat prin lege, tripleta Marcel Vela-Nelu Tataru-Raed Arafat, coordonata de premierul Ludovic Orban, sfideaza CCR si Constitutia Romaniei, impunand noi interdictii printr-o hotarare a Comitetului National de Urgenta. Specialistii acuza abuzul “Guvernului meu” (Hotararea)

Scris de: George TARATA

15.05.2020 15:07
Vizualizari: 7647

Constitutia Romaniei si Curtea Constitutionala sunt supuse unui viol in forma continuata de catre regimul Iohannis. Incredibil, dar adevarat: la doar cateva zile dupa ce Curtea Constitutionala a explicat ca drepturile romanilor nu pot fi suprimate prin ordonante de urgenta, ci doar prin lege, Guvernul Orban a impus noi restrictii. Si a facut-o printr-o hotarare a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) condus de premierul Ludovic Orban, prin care a fost instituita starea de alerta la nivel national pe o perioada de 30 de zile.


 

Noile interdictii impuse romanilor odata cu declararea starii de alerta au fost anuntate in miezul noptii de joi, 14 mai 2020, spre vineri, 15 mai 2020, de catre tripleta formata din ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela (foto centru), ministrul Sanatatii Nelu Tataru (foto stanga) si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta Raed Arafat (foto dreapta). Multe dintre restrictiile adoptate pe perioada starii de alerta nu difera prea mult de cele din starea de urgenta. Grav este insa ca Guvernul Orban continua sa restranga drepturi fundamentale, precum dreptul la libera circulatie sau dreptul la munca, si o face in baza unei Hotarari a Comitetului National de Urgenta, avand la baza Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta si Ordonanta de urgenta nr. 68/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative cu incidenta in domeniul managementului situatiilor de urgenta si al protectiei civile. Deci nicidecum prin lege.

Cum spuneam, totul se intampla la doar cateva zile dupa ce Curtea Constitutionala a stabilit, prin Decizia 152 din 6 mai 2020, ca: “Restrangerea drepturilor si a libertatilor nu se poate realiza decat prin lege, astfel cum rezulta din interpretarea coroborata a dispozitiilor art.53 si ale art.115 alin.(6) din Constitutie” (click aici pentru a citi). De asemenea, totul se intampla cu incalcarea grosolana a art. 115 alin. (6) din Constitutia Romaniei, care prevede ca: “Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica”.

 

Lista drepturilor omului suspendate prin hotararea Comitetului de Urgenta


Revenind la Hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta nr. 24, adoptata si publicata in miez de noapte joi, 14 mai 2020, pe care o atasam integral la finalul articolului, aceasta impune o serie de restritii care conduc la incalcarea mai multor drepturi fundamentale, dintre care amintim:

 

-dreptul la libera circulatie, prin limitarea deplasarilor in afara localitatii;

-dreptul privind libertatea intrunirilor, prin interzicerera organizarea mitingurilor si intrunirilor;

-dreptul la munca, prin suspendarea anumitor activitati econonomice raman suspendate;

-dreptul la invatatura, prin suspendarea cursurilor scolare;


Pe de alta parte, amintim ca Parlamentul a votat in urma cu cateva zile o lege privind masurile ce pot fi luate pentru combaterea pandemiei de Covid-19, in care se stabileste si posibilitatea restrangerii unor drepturi de catre Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (click aici pentru a citi). Deci o restrangere prin lege, nu prin ordonante de urgenta sau fel de fel de hotarari. Legea a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis vineri, 15 mai 2020, insa va intra in vigoare la trei zile dupa publicarea in Monitorul Oficial.

 

Specialistii acuza


Hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, prin care au fost restranse drepturile si libertatile romanilor este una profund nelegala si neconstitutionala. Asta intrucat restrangerea drepturilor si libertatilor nu s-a facut prin lege. Nu o spunem doar noi, ci si specialisti care s-au pronuntat pe aceasta tema. Enumeram in acest sens doar opiniile judecatoarei Lacramioara Axinte, vicepresedinta Tribunalului Botosani, avocatului Gheorghe Piperea si avocatei Ingrid Mocanu:


Judecatoarea Lacramioara Axinte:


Toate dispozitiile care restrang drepturi si libertati fundamentale din Hotararea privind declararea starii de alerta sunt nelegale. Ele vor deveni legale si deci aplicabile doar cand va intra in vigoare Legea privind masurile de prevenire si combatere a efectelor pandemiei Covid-19, adoptata ieri. Daca nu se depune nicio obiectie de neconstitutionalitate la aceasta lege, ea va intra in vigoare in 3 zile de la publicarea in Monitorul Oficial”.

 

Avocatul Gheorghe Piperea:

 

OUG nr. 68/2020, emisa azi-noapte, si mai ales hotararea lui Orban de declarare a starii de alerta, contin noi restrangeri de drepturi. Extrem de multe! De la intruniri publice, la zboruri si calatorii feroviare sau rutiere, pana la termoscanare si purtarea mastii pe figura, care nu erau aplicabile pana ieri, in stare de urgenta. Total contra Constitutiei si a deciziilor recente ale CCR, care interzic restrangerea drepturilor si libertatilor altfel decat prin lege, ca act juridic al Parlamentului*, dar cine mai tine cont acum de aceste amanunte? Importanta este confirmarea naratiunii oficiale: ca am fost si suntem in pericol, iar suspendarea/neutralizarea unor drepturi este pentru 'binele' nostru.

Btw, a vazut cineva un termen pentru noua stare de urgenta, rebotezata stare de alerta si asezonata cu noi restrictii si limitari de drepturi, mai severe decat cele cu care ne 'obisnuiseram'? Ca restrangerile de drepturi nu pot fi decat temporare.

*legea privind starea de alerta, votata pe repede-inainte de Parlament, nu a intrat inca in vigoare; cand va intra in vigoare, va crea niste paralelisme de reglementare cu OUG nr. 68/2020 de toata frumusetra; dar, again, cine isi mai bate capul acum cu calitatea si coerenta procesului legislativ? Important este sa fim docili, ca altfel ne da na-na presedinte, cu o noua stare de urgenta”.

 

Ingrid Mocanu:

 

Cica restrangerea de drepturi se face doar prin lege, a zis CCR. Ce prost si CCR-ul asta. Las' ca noi facem prin ordonante de alerta, ce conteaza? Si la abuz in serviciu a zis CCR-ul ca e neconstitutional Dar nu-i problema, mergeti in continuare la puscarie! Da-o incolo, nea Draguline! Numai Constitutii aveti in cap!”


Iata Hotararea nr. 24 din 14.05.2020 adoptata de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta:
Iata anexa de la Hotararea nr. 24 din 14.05.202 adoptata de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta:

 


Comentarii

# Marinescu Mihaela date 15 May 2020 15:21 +13

Cine ii poate opri ? NOI ! cu conditia sa iesim din starea de molusca ,practicanti ai religiei unde D-zeul suprem este " Asta e , ce sa facem " !

# Edelweiss - Ivory Tower Chronicle date 15 May 2020 15:22 +13

Moamă, moamă, dar ce-i mai place la Plăvann Diktatura! :eek: Inga așa, ce a câștigat Glorioasa generație alui 1989 a pierdut generația oilor cu cârpa la bot! Drept la libera exprimare, la libera circulație, la muncă, la libertate de asociere, de conștiință etc. le-au aruncat în hazna turmele oilor compulsive cu cârpa la bot, manipulate psihedelic printr-o mega-șarlatanie mondială, fundamentată pe punctele 1.2 și 6 ale decalogului manipulării. Păcat! Păcat de cei 1165 de.. „proști” de acum 30 de ani care le-au făcut un cadou prețios unor oi de teracotă!

# NM date 15 May 2020 15:33 +14

Intreb: noii mai avem opoziție?, Ciolacu și ai lui că-ți or mai fi mai muncesc?. Bai nebunilor voi pentru ce sunteți plătiți ma, voi sunteți doar cu numele. Introduceți dreacu ordonanță de urgenta și procedura de suspendare imediat, datorita oua fac jegurile astea ce vor cu noi. Bai Ciolacule, bai Ponta și tu Taricene ba cu datoria nazistu lui de 320.000 euro către statul românce faceți ma?, pentru nenorocit ul asta nu se găsește procedura de executare silita, sau măcar găsiți o soluție ma și luați bani. Mati omorât cu Catu ca are nu știu cata carte, bai nebunilor dacă înveți ca prostu și nu ai experienta în domeniu cum sa ocupi tu ma un post de ministru atât de inportanti. Dar cu Vela s-a declanșat vreo ancheta in potriva lui sa spună cum au apărut atati euro pe numele lui maicasa?, dar cu bețivan de Orban sa spună care este și care a fost relația lui cu Nelu Iordache la întrebat cineva de sănătate?, frații dreacu cu președintele și guvernu vostru cu tot

# cucu date 15 May 2020 15:38 +5

Si mai trimit si alerte agresive prin telefon...,absolut penibil in activitatile lor demente....

# Neanae date 15 May 2020 15:46 +5

Ăștia da oameni! Curajoși dom-le, eroi, Șoimii Patriei. L-am stimat pe dl Arafat. Unicul palestinez stimabil. Ei bine, nu mai e niciunul ... Păcat d-le Arafat. Păcat de atâta munca care se va duce pe apa Iordanului ... Știm ca vetipleca definitiv. Vedeti sa o faceți din timp ca Trădarea sa fie cu succes. Da?

# faracatuse date 15 May 2020 16:03 +9

multi spalati pe creier si multi sedusi de curentul hastag isi musca pumnii zilele astea. Stiu eu cel putin 5 cazuri, de trepadusi hastagisti, care nu mai au o boaba de fasole, se intretin din alocatiile copiilor si pensiile bunicilor fara dinti. Dar unul nu se leapada, unul nu recunoaste ca s-a ars... Deci va jur, nu avem nicio sansa...

# Sica minte mica date 15 May 2020 16:45 -1

Va rog sa fiți îngăduitori cu Sica Mandolina ca s-a îmbolnăvit de PDL-ism și în loc sa apere libertăți apară statul militienesc

# Pintea date 15 May 2020 16:46 -9

Totusi tripleta despre care vorbiti si o beșteliți, munceste! Nu merita atata ingratitudine si dușmănie nici ministrul sanatatii, care mi se pare cu mult bun simt, nici Raed Arafat si nici Vela, care face ce poate! Bune-rele, ca ne sant sau nu pe plac, masurile trebuiau luate! Ca sa fim protejati, nu enervati. Pt ca trecem printr-o situatie gravă! Asupra careia nu ne concentrăm deloc! Noi vrem sa circulam, ca avem drepturi? Daca circulatia asta excesivă raspandeste epidemia, ce avem de spus? Văd ca nimic! Cred ca ar fi interesant un experiment: comitetul acesta pt situatii de urgenta sa spună, mai români, nu mai exista nici o restrictie, faceti tot ce vă taie capul, dar sa nu aveti pretenția la asistenta medicală pt COVID. Doctorii sa refuze sa mai ingrijeasca pacientii respectivi, pt ca si ei au drepturi, si sa vedem atunci. Daca toata lumea face ce vrea, ne mai place?

# Homer date 15 May 2020 21:41 +1

@Pintea "dar sa nu aveti pretenția la asistenta medicală pt COVID. Doctorii sa refuze sa mai ingrijeasca pacientii respectivi" Sa nu confundam (rima) cu prefectura. Din Constitutia Romaniei: ARTICOLUL 34 (1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat. Face parte dintre aceleasi drepturi fundamentale ca si cele incalcate acum in mod grosolan. COVID-19 face parte din categoria "urgente medicale", pentru care asistenta trebuie acordata, conform legii, chiar si celor fara asigurare de sanatate. Drepturile incalcate acum pot fi restranse in cazuri exceptionale, dar numai prin lege. Nu ca acum.

# imun/teanu date 16 May 2020 07:55 0

Cine o fi mai presus! Dumnezeu Tatal lui Isus?, sau dumnezeu wermorel copilu' lu' ma-sa si tat-su din nemtia domnului hail si doamnei stasiste?

# livia date 16 May 2020 11:06 +1

Articolele bine argumentate din luju.ro sunt cenzurate de a fi distribuite pe grupurile facebook. Am convingerea ca in cadrul facebook este o gruopare securista care cenzureaza tot ce se scrie impotriva lui Iohannis ,PNL/Orban. Si atunxci intreb, luju.ro de cine mai este citit?

# Obs date 16 May 2020 11:08 +2

Pentru Iohannis si PNL, este limpede ca atat Parlamentul cat si Curtea Constitutionala ar trebui desfiintate ! Nu o spun, dar asa se comporta. Iohannis si PNL sa fie desemnati pe viata presedinte si guvern, care sa conduca exlusiv pe baza de hotarari de guvern, general obligatorii si fara cai de atac !

# Gigel date 16 May 2020 23:31 0

Daca majoritatii de 66.3 % asta I-a placut si asta a votat, asta e democratia ! Trebuie sa ne supunem lor sau sa plecam la cules sparanghel, daca ne tine spatele !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii