S-A GASIT JUDECATOR PENTRU DRAGNEA – Dupa abtineri in serie formulate de patru judecatori de la TMB, a fost stabilit magistratul care va intra in ultimul dosar fabricat de DNA ex-liderului PSD Liviu Dragnea: Amalia Andone-Bontas. Anterior, judecatorii Catalina Cruceru, Violeta Elena Georgescu Ashemimry, Lavinia Mihaela Circiumaru si Marius Iulian Joita au refuzat sa judece dosarul lui Dragnea pe motiv de lipsa de impartialitate, intrucat au semnat memorii impotriva acestuia si PSD

Scris de: George TARATA

30.06.2021 13:28
Vizualizari: 7947

In sfarsit a fost stabilit judecatorul care va solutiona in camera preliminara ultimul dosar fabricat de DNA impotriva fostului lider PSD Liviu Dragnea, privind vizita pe care acesta a facut-o in SUA cu ocazia alegerii lui Donald Trump in functia de presedinte. Este vorba despre judecatoarea Amalia Andone-Bontas (foto) de la Tribunalul Bucuresti.


 

Astfel, judecatoarea Bontas a fost desemnata marti, 29 iunie 2021, sa judece dosarul lui Liviu Dragnea (dosar nr. 14451/3/2021) in faza de camera preliminara. S-a intamplat dupa ce anterior, asa cum Lumea Justitiei a dezvaluit in exclusivitate inca de saptamana trecuta, mai multi judecatori au facut cereri de abtinere in dosar invocand art. 64 alin. 1 lit. f) din Codul de procedura penala - “Judecatorul este incompatibil daca: (…) exista o suspiciune rezonabila ca impartialitatea judecatorului este afectata”. Este vorba despre judecatorii Catalina Cruceru, Violeta Elena Georgescu Ashemimry, Lavinia Mihaela Circiumaru si Marius Iulian Joita care au formulat cereri de abtinere, admise de TMB, in contextul in care in trecuta facusera memorii impotriva lui Liviu Dragnea si PSD. Spre exemplu, pe toti cei patru judecatori ii regasim pe un memoriu din 2017, initiat de o asociatie #rezist care se razvratea impotriva politicilor Guvernului PSD-ALDE din domeniul Justitiei si care cerea retragerea proiectului de modificare a Legilor Justitiei (click aici pentru a citi). Proiect sustinut, asa cum se stie, inclusiv de presedintele PSD de la acea data Liviu Dragnea.

Astfel, judecatoarea Lavinia Mihaela Circiumaru apare la pozitia 628 in lista cu semnatarii memoriului, judecatorul Marius Iulian Joita la pozitia 1.463 (la acea data era magistrat la Judecatoria Sectorului 1), judecatoarea Violeta Elena Georgescu Ashemimry la pozitia 2.216 (la acea data activa la Judecatoria Ploiesti), iar judecatoarea Catalina Cruceru la pozitia 422 (la acea vreme era Cruceru era judecatoare la Judecatoria Sectorului 2).


Abtinerea lui Bontas a fost respinsa


Totusi, trebuie spus ca si judecatoarea Amalia Andone-Bontas a facut cerere de abtinere in dosarul lui Liviu Dragnea, fix pe acelasi motiv invocat de cei patru colegi ai sai de mai sus. Adica, art. 64 alin. 1 lit. f) din Codul de procedura penala - “Judecatorul este incompatibil daca: (…) exista o suspiciune rezonabila ca impartialitatea judecatorului este afectata”. Abtinerea judecatoarei Amalia Andone-Bontas a fost insa respinsa, o posibila explicatie pentru aceasta decizie fiind aceea ca Bontas s-a abtinut din a face politica si de la a semna fel de fel de memorii si scrisorele in care erau infierati PSD si Liviu Dragnea. Cel putin noi nu i-am gasit numele in vreun memoriu #rezist (vezi facsimil).

Cat priveste demersul judecatorei Bontas de a se abtine, acesta ar putea fi cauzat tocmai de suspiciunile care planeaza asupra Tribunalului Bucuresti in sensul ca nu poate fi o instanta impartiala pentru Dragnea, avand in vedere ca circa jumatate dintre judecatorii de la TMB au facut memorii si sesizari impotriva PSD si a fostului presedinte social-democrat (click aici pentru a citi).

 Cei patru judecatori care s-au abtinut au procedat corect


Atitudinea celor patru judecatori TMB care s-au abtinut a fost insa cea corecta. Daca nu s-ar fi abtinut, s-ar fi ajuns in situatia in care Liviu Dragnea sa fie judecat de o instanta asupra careia ar fi planat mari suspiciuni privind lipsa de impartialitate. Fix asa cum s-a intamplat in cazul liberarii conditionate, caz in care Liviu Dragnea nu a avut parte de un proces corect, fiind judecat de judecatorii Claudiu Corobana si Ciprian Purice de la Tribunalul Bucuresti, aflati in aceeasi situatie precum cei patru magistrati care s-au abtinut, amintiti mai sus, in sensul ca in trecut facusera sesizari si memorii impotriva lui Liviu Dragnea, dar cu toate acestea nu s-au abtinut din a-i solutiona dosarul. Iar faptul ca Liviu Dragnea nu a avut parte de o judecata echitabila in dosarul de liberare conditionata a fost confirmat de Curtea de Apel Bucuresti care a admis stramutarea cauzei de liberare conditionata, desfiintand in acelasi timp hotararea prin care Claudiu Corobana si Ciprian Purice blocasera eliberarea fostului presedinte PSD (click aici pentru a citi).

Pe de alta parte, in cazul in care nu s-ar fi abtinut, existand deja decizia Curtii de Apel Bucuresti privind stramutarea dosarului de liberare conditionata, judecatorii Catalina Cruceru, Violeta Elena Georgescu Ashemimry, Lavinia Mihaela Circiumaru si Marius Iulian Joita ar fi fost pasibili inclusiv de comiterea unei abateri disciplinare, constand tocmai in nerespectarea obligatiei de a se abtine.


Incompatibilitatea judecatorului care a facut memorii impotriva PSD-Dragnea si care apoi a primit dosarul lui Dragnea spre solutionare a fost stabilita inca din 2020


Mai mult, faptul ca un judecator care in trecut a facut memorii impotriva lui Liviu Dragnea sau a politicilor propuse de PSD-ul condus de acesta nu poate fi impartial si drept urmare nu il poate judeca pe Liviu Dragnea a fost confirmat chiar de Tribunalul Bucuresti inca de la inceputul anului 2020. Avem in vedere incheierea prin care judecatorul Edgar Laurentiu Dumbrava de la Tribunalul Bucuresti a admis declaratia de abtinere formulata de judecatoarea Rebecca Zinca Dinu care avea spre solutionare o contestatie a lui Liviu Dragnea, abtinere justificata fix de semnarea unui memoriu contra guvernarii PSD din perioada Dragnea, in incheiere retinandu-se urmatoarele: “Examinand declaratia de abtinere formulata constata ca aceasta este intemeiata, avand in vedere dispozitiile art. 64 alin. 1 lit. f Cpp, potrivit carora ‘Judecatorul este incompatibil daca: (…) exista o suspiciune rezonabila ca impartialitatea judecatorului este afectata’. (...) Judecatorii si procurorii, in vederea indeplinirii corespunzatoare a atributiilor au nevoie de increderea opiniei publice, iar aceasta incredere ar putea fi afectata de afirmatiile care pun la indoiala independenta lor. De asemenea, nu este suficient ca judecatorul sa fie impartial in solutionarea unei cauze, ci este necesar ca el sa si para astfel in ochii unui observator obiectiv extern. Avand in vedere toate aceste aspecte, tianand cont de faptul ca doamna judecator Dinu Rebecca Zinca a fost unul dintre magistratii semnatari ai solicitarii privind apararea independentei autoritatii judecatoresti in ansamblul sau, ca urmare a declaratiilor petentului contestator din prezenta cauza, imprejurarile invocate de catre doamna judecator in cererea de abtinere sunt suficiente sa conduca la ideea ca impartialitatea acestia ar fi afectata” (click aici pentru a citi).

Comentarii

# Am infrant. date 30 June 2021 14:58 +21

Cand grija mare pentru judecator e cum aseaza solutia dpdv politic ajungi in situatii hilare in care din toti cei 2000+ de magistrati 99% il vor mort pe unul LND si restul 1% nu au nimic impotriva. Dar va fi judecat "pe lege". Memento mori.

# Bastos date 30 June 2021 15:35 +78

Free Dragnea ! Sta inchis efectiv degeaba . Petrov , de exemplu trebuia sa fie inchis pe viata si e bine afara si latra ! Iata de ce paltim magistratii astronomic , fata de restul populatiei, a faca politie politica ! Halal magistrati , halal justitie ! Rusine ! :eek: PS. ZRI va asteapta zile bemgoase cand iese ...

# Mihaela Gaitanaru date 30 June 2021 16:28 +12

Judecatoarea Bontas a facut cerere de abtinere dintr-un singur motiv: de FRICA.

# Cristi date 1 July 2021 07:41 +19

Ar fi interesant de vazut cine i-a respins doamnei judecator abtinerea si mai ales de ??

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii